Ulei esențial de bergamotă

Bergamot

Despre uleiul de bergamotă

Următoarele sunt afirmații susținute de experimente științifice și rezultate ale testelor publicate pe internet, dar acestea nu sunt concluzii trase din testarea produselor noastre.

Uleiul de bergamotă are o aromă liniștitoare, un gust picant și are multe utilizări potențiale și beneficii potențiale. Este, de asemenea, un ingredient cosmetic comun și un agent de aromatizare adăugat la ceaiul Earl Grey.

Uleiul de bergamotă este extras din coaja citricei (Citrus bergamia) care crește pe arborele de bergamotă. Arborele de bergamot își are originea probabil în Asia de Sud-Est. A devenit cunoscut pentru prima dată din orașul Bergamo din sudul Italiei, de unde și-a luat numele. În prezent este cultivată în multe părți ale lumii.

Folosirea uleiului de bergamotă

Bergamot Bergamot

Cercetările sugerează că uleiurile esențiale au beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea, este important să discutați cu un profesionist din domeniul sănătății înainte de a începe să utilizați uleiurile esențiale și să faceți întotdeauna un test de plasture înainte de a încerca un nou ulei esențial.

Pentru utilizarea pe piele, uleiul de bergamotă trebuie amestecat cu un ulei purtător, cum ar fi uleiul de măsline sau uleiul de cocos. Cu toate acestea, înainte de a-l folosi pe o suprafață mare, nu uitați să îl testați mai întâi pe un mic petic de piele pentru a verifica dacă există o reacție alergică. Dacă apare o reacție, nu utilizați mai mult ulei.

Mirosul caracteristic de citrice al bergamotei poate fi găsit adesea în produsele de îngrijire personală, cum ar fi parfumuri, colonii, articole de toaletă și cosmetice. Uleiul de bergamotă comestibil poate fi folosit și ca aromă pentru alimente și băuturi. Poate avea și valoare medicinală. Aflați mai multe despre utilizarea uleiurilor esențiale.

Aromoterapie

Uleiul esențial de bergamotă este cunoscut pentru tratamentul său liniștitor de aromoterapie. Iată câteva modalități prin care îl puteți folosi în mod regulat:

  • Se amestecă 15-30 de picături de ulei esențial de bergamotă cu un ulei purtător (ulei de cocos, ulei de măsline), acesta poate fi folosit ca loțiune de corp sau masaj
  • Adăugați 2-5 picături de ulei esențial de bergamotă la produse precum loțiune de corp, șampon sau scrub facial
  • Adăugați ulei esențial de bergamotă la lumânările parfumate de casă sau la odorizantele, adăugați-l într-un vaporizator sau amestecați-l în potpourri
  • Frecați o cârpă sau un șervețel pentru un miros liniștitor din mers

Un studiu din 2017 a constatat că utilizarea uleiului de bergamotă ca parte a aromoterapiei poate fi utilă ca terapie adjuvantă pentru sănătatea mintală. Cu toate acestea, studiul notează că sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina eficacitatea și siguranța uleiului.

Piele

Mulți compuși găsiți în uleiul de bergamotă au proprietăți imunomodulatoare, de vindecare a rănilor și antiinflamatorii. Prin urmare, uleiul de bergamotă poate fi un tratament eficient la fața locului pentru tratarea acneei sau a altor răni mici de pe piele, cu condiția ca pielea dumneavoastră să nu fie sensibilă. Bergamota poate ajuta, de asemenea, la atenuarea simptomelor psoriazisului.

Folosirea uleiului de bergamotă pentru a trata acneea sau alte probleme minore ale pielii:

  • Aplicați ulei de bergamotă diluat cu un ulei purtător direct pe acnee, chisturi, tăieturi mici și puncte negre și lăsați-l să acționeze peste noapte
  • Amestecați uleiul diluat cu apă sau cu detergentul preferat pentru a-l folosi ca spălare a feței

Păr

Iubitorii de ulei de bergamotă (și cei care iubesc părul moale, ușor parfumat) jură cum acest ulei esențial înmoaie și îmblânzește buclele. Dovezile anecdotice sugerează că uleiul de bergamotă calmează și scalpul iritat.

Unele dovezi sugerează, de asemenea, că utilizarea uleiului pe păr poate promova creșterea părului.

Pentru a utiliza, adăugați câteva picături în șamponul obișnuit. Puteți, de asemenea, să amestecați o picătură sau două cu o lingură de ulei purtător și să o masați în scalp ca tratament de noapte.

Amestecat cu alte uleiuri esențiale

Multe alte uleiuri esențiale pot oferi beneficii similare. Experimentați cu cele care vă plac și amestecați-le. Alte uleiuri pe care le poți încerca să le amesteci cu ulei esențial de bergamotă:

  • Ulei de lavandă: lavandă este un parfum clasic de aromoterapie, adesea folosit în produse și tratamente pentru piele, păr și anti-acnee
  • Ulei de arbore de ceai: renumit pentru proprietățile sale antibacteriene, uleiul de arbore de ceai combate acneea și calmează inflamația pielii
  • Ulei de mușețel: ca ceai liniștitor sau pe piele, mușețelul poate îmbunătăți și starea de spirit

Pentru a determina raportul fiecărui ulei din amestec, rețineți că bergamota are un miros foarte intens care poate învinge celelalte mirosuri, dar acest miros nu durează mult. Alte arome uleioase sunt mai puțin puternice, dar durează mai mult. Acești factori pot ajuta la determinarea uleiurilor de amestecat și în ce cantități.

Nu uitați să testați o cantitate mică pe un petic mic de piele înainte de a încerca orice ulei nou. Dacă nu apare nicio reacție, poate fi sigur de utilizat. De asemenea, nu uitați să utilizați un ulei purtător sau altă diluție pentru a vă proteja pielea.

Siguranța la ingerare

Deși uleiurile esențiale pot avea multe beneficii, acestea ar trebui folosite doar extern. Ingestia uleiului esențial poate provoca otrăvire severă, care în unele cazuri poate pune viața în pericol. Fiți deosebit de atenți să păstrați uleiurile esențiale departe de copii.

Beneficiile uleiului de bergamotă

Cercetările privind uleiul de bergamotă au dezvăluit multe beneficii:

Poate reduce stresul

Un mic studiu din 2015 asupra femeilor japoneze a descoperit că uleiul de bergamotă inhalat amestecat cu vapori de apă reduce sentimentele de anxietate și oboseală.

Un studiu din 2017 susține aceasta și alte descoperiri anterioare despre sănătatea mintală. Potrivit cercetătorilor, poate fi folosit și ca terapie complementară pentru sănătatea mintală.

Poate lupta împotriva toxiinfecțiilor alimentare

Compușii găsiți în bergamotă distrug în mod eficient bacteriile responsabile de bolile alimentare.

Cercetări mai vechi au descoperit că uleiul de bergamotă poate ajuta la combaterea bolilor transmise prin alimente și poate fi o alternativă la utilizarea antibioticelor și a altor aditivi, mai ales acum că bacteriile devin mai rezistente la antibiotice.

Un studiu din 2016 a testat, de asemenea, efectul diferitelor tipuri de ulei esențial de bergamotă împotriva tulpinilor de Listeria monocytogenes, bacteriile care provoacă infecția cu listerioză. Cercetătorii au folosit mostre de listeria dintr-o varietate de surse, inclusiv pește și păsări.

Diferitele forme de bergamotă au inhibat slab sau puternic creșterea diferitelor probe de bacterii. Având în vedere variabilitatea, cercetătorii au concluzionat că ar trebui evaluată eficacitatea uleiului esențial de bergamotă împotriva bacteriilor de origine alimentară.

Un studiu din 2017 despre ierburi și ciuperca Aspergillus a constatat, de asemenea, că uleiul de bergamotă are proprietăți antifungice. Proprietățile uleiului pot ajuta la inhibarea creșterii ciupercilor. Un alt studiu in vitro din 2022 a constatat un efect similar și în cazul ciupercilor care infectează fructele.

Acest lucru poate fi deosebit de util în prevenirea deteriorării alimentelor din cauza ciupercilor, care poate ajuta, de asemenea, la reducerea utilizării conservanților artificiali. Cu toate acestea, uleiul de bergamotă nu se dizolvă ușor în apă și se descompune rapid, ceea ce poate fi un obstacol în calea utilizării lui în această zonă.

Poate scădea colesterolul

Numerele studii au arătat că uleiul de bergamotă poate scădea nivelul colesterolului.

O revizuire din 2016 a studiilor pe oameni și pe animale a constatat, de asemenea, că flavonoidele din bergamotă pot ajuta la scăderea nivelului de lipide. Cu toate acestea, studiul a subliniat că mecanismul exact care provoacă rezultatul trebuie clarificat.

Un experiment pe animale din 2018 a confirmat, de asemenea, această descoperire. Ei au descoperit, de asemenea, că polifenolii din bergamotă au un efect antiinflamator asupra ficatului șobolanilor care se recuperează de la boala ficatului gras non-alcoolic.

Poate reduce durerea și inflamația

Linalolul și carvacrolul sunt compuși găsiți în uleiul de bergamotă. O revizuire a studiilor din 2017 a analizat efectele mai multor compuși ai uleiurilor esențiale asupra răspunsului la durere și a altor afecțiuni la oameni și animale.

Atât linalolul, cât și carvacrolul s-au dovedit a avea proprietăți analgezice, antispastice și antiinflamatorii atunci când sunt utilizate într-o varietate de moduri, inclusiv aplicarea pe piele.

Evaluarea a subliniat, de asemenea, că posibilele efecte toxicologice ale uleiurilor esențiale asupra oamenilor necesită investigații suplimentare. Un alt studiu efectuat în 2020 pe șobolani a confirmat rezultate similare.

Cu toate acestea, din această cercetare nu este clar cum uleiul de bergamotă poate fi utilizat pentru a obține aceste beneficii la oameni sau dacă este sigur să faceți acest lucru.

Riscuri de utilizare a uleiului de bergamotă

Există anumite riscuri de luat în considerare înainte de a utiliza uleiul de bergamotă.

Reacție alergică

Uleiul esențial de bergamotă poate irita pielea unor persoane, mai ales dacă nu este diluat cu un ulei purtător. Uleiurile esențiale, inclusiv uleiul de bergamotă, pot provoca uneori dermatită alergică.

Simptomele unei reacții alergice sau ale sensibilității la uleiul de bergamotă pot include roșeață, urticarie, arsuri, vezicule, durere

Dacă aveți și simptome precum dificultăți de respirație, umflarea buzelor sau a limbii sau greață și vărsături, este posibil să vă confruntați cu anafilaxie, o reacție care pune viața în pericol. O persoană din apropierea dvs. sună imediat numărul local de urgență.

Anafilaxia

Anafilaxia este o reacție severă la un declanșator, cum ar fi o alergie, și poate pune viața în pericol. Simptomele pot apărea rapid și includ:

Leșin sau amețeli, dificultăți de respirație sau respirație șuierătoare, bătăi rapide ale inimii, confuzie, anxietate, piele moale, colaps sau pierderea conștienței, urticarie, umflare, dureri de stomac, greață sau vărsături.

Dacă cineva are aceste simptome, faceți următoarele:

  1. Verificați dacă există adrenalină pe undeva, dacă există, citiți și urmați instrucțiunile de utilizare a medicamentului
  2. Apelați numărul local de urgență
  3. Așezați pacientul jos, pe o parte în caz de vărsături
  4. Rămâneți cu el până sosesc serviciile de urgență

Este posibil ca cineva să aibă nevoie de mai multe injecții de adrenalină. Dacă simptomele persistă după 5 minute, faceți o a doua injecție, dacă este disponibilă.

Pentru a determina dacă sunteți alergic la uleiul de bergamotă, merită să îl testați pe piele. Frecați o secțiune de un inch a antebrațului cu ulei diluat într-un ulei purtător. Pregătiți o soluție la concentrația de două ori mai mare decât intenționați să o utilizați. De exemplu, dacă doriți să utilizați o soluție de 3% de ulei de bergamotă într-un ulei purtător, faceți o mică probă de 6% pentru acest test de plasture. Dacă nu observați o reacție alergică în 24 de ore, este sigur de utilizat.

Sarcina

Conform Asociației Naționale de Aromoterapie Holistică (NAHA), uleiul de bergamotă este sigur în timpul sarcinii.

Cu toate acestea, poate fi necesar să utilizați o concentrație mai mică. Este o idee bună să vă consultați medicul înainte de a începe aromaterapia în timpul sarcinii.

Aflați mai multe despre uleiurile esențiale și sarcină.

Expunerea la lumina soarelui

Nu lăsa niciodată uleiul de bergamotă pe piele în timpul zilei sau în lumina soarelui, chiar dacă este diluat cu un ulei purtător sau cu un produs de îngrijire a pielii. Anumiți compuși din ulei pot provoca fotosensibilitate, care poate duce la o reacție alergică a pielii.

Dacă sunteți îngrijorat de sensibilitatea pielii la lumina soarelui, căutați o versiune de ulei de bergamotă fără bergapten (FuroCoumarin Free - FCF). Acest lucru este deosebit de important dacă luați și medicamente care pot crește sensibilitatea la lumina soarelui, cum ar fi anumite antibiotice.

Interacțiuni

Nu înghiți niciodată ulei de bergamotă, care poate fi toxic. În plus, chiar și inhalarea sau utilizarea topică a uleiului esențial poate interfera cu acțiunea anumitor medicamente.

Înainte de utilizare, este important să verificați interacțiunile uleiului de bergamotă cu alte medicamente. O modalitate de a face acest lucru este să discutați cu farmacistul sau medicul despre orice medicamente pe care le luați și care ar putea afecta modul în care funcționează uleiurile esențiale.

Întrebări frecvente

Uleiul de bergamotă vă face somnoros?

Atunci când este utilizat în aromoterapie, poate ajuta la reducerea anxietății, ceea ce poate promova un somn mai bun. Este posibil să descoperiți că folosirea acestuia ca aromoterapie înainte de culcare vă va ajuta să adormiți.

De ce este scump uleiul esențial de bergamotă?

Uleiul de bergamotă pur poate fi scump. Acest lucru se datorează probabil procesului îndelungat de producere a cantității mici de ulei. Acesta este un alt motiv pentru care ar trebui să aveți grijă să evitați produsele mai ieftine, de calitate scăzută, care pot fi amestecate cu alte ingrediente.

Uleiul de bergamotă respinge țânțarii?

Mirosul de bergamotă poate acționa ca un repelent natural pentru insecte. Potrivit cercetărilor, acest efect este mai moderat decât cel al altor uleiuri esențiale. Cu toate acestea, pentru utilizare, amestecați câteva picături cu apă și puneți-le într-o sticlă de vaporizator curată. Spray-ul poate fi apoi aplicat pe haine sau pe zonele pielii pentru a ajuta la ținerea la distanță a țânțarilor sau a altor insecte.

Rezumat

Uleiul esențial de bergamotă are un miros plăcut de citrice și poate fi deja în produsele cosmetice pe care le folosiți. Este disponibil și independent ca ulei esențial.

Cercetările indică capacitatea uleiului esențial de bergamotă de a reduce inflamația, de a reduce colesterolul și de a îmbunătăți starea de spirit pozitivă.

Cu toate acestea, atunci când utilizați uleiul, asigurați-vă că îl diluați cu un ulei purtător sau cu apă. Poate provoca iritații ale pielii sau reacții alergice la unele persoane. De asemenea, poate provoca fotosensibilitate, așa că nu trebuie lăsat pe pielea expusă la lumina soarelui, cu excepția cazului în care se folosește un ulei esențial fără bergapten (FCF). Nu ingerați niciodată bergamotă sau alte uleiuri esențiale.




Vreau ulei esențial de bergamotă!

Aspect:
Ordonează după :
Aspect:
Ordonează după :