Anason

Anason

7 beneficii pentru sănătate și utilizări ale anasonului

Următoarele sunt afirmații susținute de experimente științifice și rezultate ale testelor publicate pe internet, dar acestea nu sunt concluzii trase din testarea produselor noastre.

Anasonul (Pimpinella anisum) este o plantă din familia morcovului, țelinei și pătrunjelului. Poate crește până la 1 metru înălțime.

Anasonul are un gust caracteristic de lemn dulce și este adesea folosit pentru a aroma deserturi și băuturi.

Cunoscut și pentru proprietățile sale puternice de îmbunătățire a sănătății, poate oferi un remediu natural pentru multe boli.

1. Bogat în nutrienți

Anason Anason [David Monniaux, CC BY-SA 3.0, prin Wikimedia Commons]

Deși semințele de anason sunt folosite în cantități relativ mici, conțin încă mulți micronutrienți importanți.

Semințele de anason sunt deosebit de bogate în fier, care este vital pentru producerea de celule sanguine sănătoase.

De asemenea, conține cantități mici de mangan, un mineral cheie care acționează ca un antioxidant și este necesar pentru metabolism și dezvoltare.

O lingură (7 grame) de semințe de anason conține aproximativ:

 • Calorii: 23
 • Proteine: 1 gram
 • Grăsimi: 1 gram
 • Carbohidrați: 3 grame
 • Fibre: 1 gram
 • Fier: 13% din doza zilnică de referință (RDI)
 • Mangan: 7% din CDI
 • Calciu: 4% din RDI
 • Magneziu: 3% din RDI
 • Fosfor: 3% din CDI
 • Potasiu: 3% din CDI
 • Cupru: 3% din CDI

Totuși, rețineți că majoritatea rețetelor vor necesita probabil mai puțin de o lingură.

Semințele de anason au un conținut scăzut de calorii, dar conțin cantități adecvate de minerale importante, inclusiv fier, mangan și calciu

2. Poate reduce simptomele depresiei

Depresia este o afecțiune comună, dar debilitantă, care afectează până la 25% dintre femei și 12% dintre bărbați din întreaga lume. Interesant este că unele cercetări au descoperit că anasonul poate ajuta la tratarea depresiei.

Un studiu a constatat că extractul din semințe de anason a arătat proprietăți antidepresive puternice la șoareci și a fost la fel de eficient ca medicamentele convenționale pentru depresie.

În plus, într-un alt studiu care a implicat 107 persoane, administrarea a 3 grame de pudră de semințe de anason de trei ori pe zi a redus efectiv simptomele depresiei postpartum.

În mod similar, într-un studiu de patru săptămâni pe 120 de persoane, administrarea unei capsule de 200 mg ulei de anason de trei ori pe zi a redus semnificativ simptomele depresiei ușoare până la moderate, comparativ cu un grup de control.

Studiile pe oameni și pe animale au arătat că anasonul poate ajuta la reducerea simptomelor depresiei și poate fi la fel de eficace ca anumite tipuri de antidepresive

3. Poate oferi protecție împotriva ulcerelor gastrice

Un ulcer de stomac este o rănire dureroasă care se formează pe mucoasa stomacului și provoacă simptome precum indigestie, greață și senzație de arsură în piept.

Deși tratamentul convențional implică de obicei utilizarea de medicamente pentru a reduce producția de acid gastric, cercetările preliminare sugerează că anasonul poate ajuta la prevenirea ulcerului gastric și la reducerea simptomelor.

De exemplu, un studiu pe animale a constatat că anasonul reduce secreția de acid gastric, ajută la prevenirea ulcerului gastric și protejează celulele de deteriorare.

Cu toate acestea, cercetările privind efectul semințelor de anason asupra ulcerelor gastrice sunt încă foarte limitate. Sunt necesare mai multe studii pentru a înțelege cum poate afecta dezvoltarea ulcerului și simptomele la oameni.

Deși cercetarea este extrem de limitată, într-un studiu pe animale, sămânța de anason a redus secreția de acid gastric și a protejat împotriva dezvoltării ulcerului gastric

4. Poate preveni creșterea ciupercilor și bacteriilor

Testele în eprubetă arată că anasonul și compușii săi au proprietăți antimicrobiene puternice care previn infecțiile și blochează creșterea ciupercilor și bacteriilor.

Un studiu în eprubetă a arătat că semințele de anason și uleiul esențial de anason sunt deosebit de eficiente împotriva anumitor tulpini de ciuperci, inclusiv drojdii și dermatofite, care pot provoca boli ale pielii.

Anetol, ingredientul activ al semințelor de anason, inhibă și creșterea bacteriilor. Într-un studiu pe eprubetă, anetol a blocat creșterea tulpinii de bacterii care cauzează holera, o infecție caracterizată prin diaree severă și deshidratare.

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a investiga modul în care anasonul poate afecta creșterea ciupercilor și bacteriilor la oameni.

Testele pe eprubetă arată că anasonul și componentele sale pot reduce creșterea anumitor tulpini de ciuperci și bacterii

5. Poate ajuta la ameliorarea simptomelor menopauzei

Menopauza este o scădere naturală a hormonilor reproductivi feminini în timpul îmbătrânirii, care provoacă simptome precum bufeuri, oboseală și piele uscată. Se crede că anasonul imită efectele estrogenului în organism, reducând potențial simptomele menopauzei.

Într-un studiu de patru săptămâni, 72 de femei cu bufeuri au luat un placebo sau o capsulă care conținea 330 mg de anason de trei ori pe zi. Severitatea și frecvența bufeurilor au scăzut cu aproape 75% la cei care iau anason.

Anumiți compuși ai semințelor de anason pot ajuta la prevenirea unuia dintre simptomele tipice ale menopauzei - pierderea osoasă, care apare ca urmare a scăderii nivelului de estrogen din organism.

Un studiu a constatat că un ulei esențial care conține 81% anetol, ingredientul activ din anason, a ajutat la prevenirea pierderii osoase și la reducerea osteoporozei la șobolani.

În ciuda acestor rezultate promițătoare, sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina modul în care anasonul în sine poate afecta simptomele menopauzei la femei.

Semințele de anason și compușii săi pot reduce bufeurile și pot preveni pierderea osoasă, dar sunt necesare mai multe cercetări.

6. Poate echilibra glicemia

Unele cercetări arată că anetol, ingredientul activ din semințele de anason, poate menține sub control glicemia atunci când este combinat cu o dietă sănătoasă.

Într-un studiu de 45 de zile pe șobolani diabetici, anetol a ajutat la reducerea nivelului ridicat de zahăr din sânge prin modificarea nivelurilor mai multor enzime cheie. Anetolul a crescut, de asemenea, funcția celulelor pancreatice care produc insulină.

Un alt studiu pe animale a raportat, de asemenea, că anetol a îmbunătățit nivelul zahărului din sânge la șobolanii diabetici.

Rețineți că aceste studii folosesc anetol concentrat – o cantitate mult mai mare decât cea care se găsește într-o porție tipică de anason.

Sunt necesare studii suplimentare pentru a evalua modul în care anasonul afectează nivelul zahărului din sânge la oameni.

Studiile pe animale arată că anetolul poate scădea nivelul zahărului din sânge și poate îmbunătăți funcția celulelor producătoare de insulină

7. Poate reduce inflamația

În multe cazuri, inflamația este considerată un răspuns normal al sistemului imunitar pentru a proteja împotriva rănilor și infecțiilor. Cu toate acestea, nivelurile ridicate de inflamație pe termen lung au fost legate de afecțiuni cronice, cum ar fi bolile de inimă, cancerul și diabetul.

Studiile pe animale și eprubete sugerează că anasonul poate reduce inflamația, îmbunătățind sănătatea și prevenind bolile.

De exemplu, un studiu pe șoareci a arătat că uleiul de anason reduce umflarea și durerea. Alte cercetări arată că anasonul este bogat în antioxidanți, care pot reduce inflamația și pot preveni deteriorarea oxidativă care provoacă boli.

Studiile la animale și eprubete au arătat că anasonul are un conținut ridicat de antioxidanți și poate reduce inflamația pentru a preveni bolile cronice

Efecte secundare posibile

Majoritatea oamenilor pot consuma în siguranță anason fără riscul de efecte secundare dăunătoare.

Cu toate acestea, poate provoca o reacție alergică, mai ales dacă sunteți alergic la plante din aceeași familie - cum ar fi fenicul, țelina, pătrunjel sau mărar.

În plus, proprietățile anasonului de imitare a estrogenului pot agrava simptomele afecțiunilor sensibile la hormoni, cum ar fi cancerul de sân sau endometrioza.

Dacă aveți un istoric al acestor afecțiuni, discutați cu medicul dumneavoastră dacă aveți nelămuriri.

Unii oameni pot fi alergici la semințele de anason, anasonul poate imita efectele estrogenului în organism, ceea ce poate agrava simptomele anumitor afecțiuni sensibile la hormoni

Doze și suplimente

Deși este achiziționat de obicei sub formă de semințe uscate, anasonul este disponibil și sub formă de ulei, pulbere și extract. Semințele, uleiul și extractul de anason pot reîmprospăta gustul produselor de patiserie și prăjituri sau pot spori aroma săpunurilor și cremelor de îngrijire a pielii.

Majoritatea rețetelor necesită câteva lingurițe (4-13 grame sau 5-15 ml) de semințe, ulei sau extract de anason măcinat. Rețineți că fiecare formă conține concentrații diferite de anason, așa că este important să vă ajustați rețeta în funcție de forma pe care o utilizați. De exemplu, dacă o rețetă necesită 1 linguriță (5 ml) de extract de anason, puteți folosi 1/4 linguriță (1 ml) de ulei de anason sau 2 lingurițe (8 grame) de semințe de anason măcinate.

Din punct de vedere medical, dozele de anason între 600 mg și 9 grame pe zi s-au dovedit a fi eficiente în tratarea unor afecțiuni precum depresia.

Dozele de până la 20 de grame de pudră de semințe de anason pe zi sunt considerate sigure pentru adulții sănătoși.

Anasonul este disponibil sub formă de pulbere, extract, ulei și semințe, cele mai multe rețete necesită o cantitate mică de semințe de anason, ulei sau extract - pentru că puțin merge departe

Rezumat

Anasonul este o plantă puternică, bogată în mulți nutrienți și care se mândrește cu multe beneficii pentru sănătate.

Are proprietăți antifungice, antibacteriene și antiinflamatorii și poate lupta împotriva ulcerelor gastrice, poate controla nivelul zahărului din sânge și poate reduce simptomele depresiei și menopauzei.

Combinat cu o dietă nutritivă și un stil de viață sănătos, anasonul vă poate îmbunătăți sănătatea în multe feluri.
Vreau anason!

Aspect:
Ordonează după :
Aspect:
Ordonează după :