Aronia

Aronia

Tot ce trebuie să știți despre boabele de aronia

Următoarele sunt afirmații susținute de experimente științifice și rezultate ale testelor publicate pe internet, dar acestea nu sunt concluzii trase din testarea produselor noastre.

Aronia berry (Aronia melanocarpa) este o boabă mică, închisă la culoare, care a devenit populară printre consumatorii atenți la sănătate.

Este considerată una dintre cele mai bogate surse de antioxidanți din plante și se crede că are multe proprietăți de protecție a sănătății.

Ce este aronia?

Aronia Aronia

Boabele de aronia sau murele sunt fructe mici, de culoare închisă, care cresc pe tufișuri aparținând familiei (Rosaceae).

Este originar din America de Nord, dar este cultivat și în alte părți ale lumii, inclusiv în Europa. Nativii americani îl foloseau în mod tradițional ca medicament împotriva răcelii.

Boabele au un efect puternic de uscare a gurii, așa că sunt folosite în principal pentru a face sucuri de fructe, piureuri, dulcețuri, jeleuri, siropuri, ceaiuri și vinuri.

Cu toate acestea, sunt disponibile și proaspete, congelate, uscate și sub formă de pulbere.

Boabele de aronia sunt fructe mici care lasă o senzație de uscăciune în gură, sunt adăugate la multe alimente și băuturi, dar sunt disponibile și ca suplimente alimentare

Consumul de boabe de aronia

Boabele de aronia au un conținut scăzut de calorii, dar au o valoare nutritivă serioasă, deoarece sunt bogate în fibre, vitamina C și mangan.

Boabele conțin și vitamina K, acid folic, fier, precum și vitaminele A și E.

Sunt, de asemenea, o sursă excelentă de antioxidanți benefici care vă ajută să vă protejați celulele de moleculele potențial dăunătoare numite radicali liberi. Boabele de aronia au un conținut deosebit de mare de antociani, ceea ce le conferă culoarea albastru închis până la negru.

Boabele de aronia sunt bogate în nutrienți, sărace în calorii și o sursă excelentă de fibre, vitamina C, mangan și antioxidanți

Beneficiile potențiale pentru sănătate ale fructelor de aronia

Boabele de aronia au efecte antiinflamatorii și antioxidante. Acest lucru vă poate proteja celulele de deteriorare și este benefic pentru sănătatea dumneavoastră în multe feluri.

Conține antioxidanți puternici

Boabele de aronia conțin antioxidanți benefici. Acești compuși vă protejează celulele de daunele cauzate de radicalii liberi. Acumularea de radicali liberi poate provoca stres oxidativ, care poate duce la boli cronice precum bolile de inimă și cancerul.

Boabele de aronia sunt o sursă excelentă de polifenoli, un grup de antioxidanți care includ acizi fenolici, antociani și flavanoli.

Testele în eprubetă arată că antioxidanții din fructele de aronia pot inhiba activitatea radicalilor liberi. Boabele în sine au prezentat, de asemenea, o activitate antioxidantă excelentă în comparație cu alte patru fructe de pădure.

În plus, un alt studiu pe eprubetă în care au fost colectate probe de sânge de la 30 de persoane sănătoase a constatat că extractele de aronia au redus semnificativ stresul oxidativ cauzat de medicamentele antipsihotice în decurs de 24 de ore.

În plus, studiile pe eprubetă au legat antioxidanții găsiți în aceste fructe de alte beneficii impresionante pentru sănătate, cum ar fi reducerea inflamației și reducerea creșterii bacteriilor și a celulelor canceroase de colon.

Poate avea un efect anticancerigen

Boabele de aronia pot proteja împotriva cancerului.

Studiile pe eprubetă și pe animale arată că antocianinele din aronia pot opri creșterea celulelor canceroase de colon.

Un studiu mai vechi în eprubetă a arătat că 50 mg de extract de aronia au redus creșterea celulelor canceroase de colon cu 60% după 24 de ore. Se crede că activitatea antioxidantă puternică a antocianilor este responsabilă pentru acest efect anticancerigen.

În mod similar, extractele din fructe de pădure pot reduce stresul oxidativ asociat cu cancerul de sân.

Într-un studiu mai vechi, s-a dovedit că aceste extracte sunt utile în sprijinirea medicamentelor pentru chimioterapie în tratamentul cancerului pancreatic.

Cu toate acestea, cercetările actuale sunt limitate și sunt necesare studii pe oameni pentru a evalua legătura dintre aronia și protecția împotriva cancerului.

Poate fi benefic pentru sănătatea intestinului

Câteva studii recente au arătat că polifenolii din boabele de aronia stimulează creșterea microbiotei intestinale, susținând digestia sănătoasă și sănătatea intestinului. În plus, acest efect îmbunătățește sănătatea cardiovasculară și reduce inflamația mucoasei intestinale.

Poate avea un efect benefic asupra sănătății inimii

Datorită proprietăților sale antioxidante și antiinflamatorii, fructele de aronia pot îmbunătăți sănătatea inimii.

Ele pot ajuta în special persoanele cu sindrom metabolic, un grup de afecțiuni - inclusiv niveluri ridicate de colesterol și trigliceride - care cresc probabilitatea de boli de inimă și diabet.

Un studiu din 2019 a constatat că suplimentarea cu aronia a redus inflamația în țesuturile epiteliale și a îmbunătățit funcția vasculară la subiecții sănătoși.

O revizuire a studiilor din 2021 a constatat că administrarea zilnică a unui supliment de aronia timp de 6 până la 8 săptămâni a redus semnificativ colesterolul din sânge și tensiunea arterială sistolica. Efectele au fost și mai pronunțate la subiecții peste 50 de ani.

Este necesare mai multe cercetări umane pentru a determina ce rol poate juca boabele de aronia în sănătatea inimii.

Poate oferi sprijin imunitar

Boabele de aronia pot întări și susține sistemul imunitar.

Un studiu în eprubetă a constatat că extractele de boabe de aronia au arătat o activitate antibacteriană puternică împotriva bacteriilor potențial dăunătoare Escherichia coli și Bacillus cereus. A exercitat acest efect prin reducerea producției de scut protector al bacteriilor numit biofilm.

În plus, un studiu de 3 luni pe 6 rezidenți ai unei case de bătrâni a constatat că cei care au băut 89 sau 156 ml de suc de aronia au avut o reducere de 38% și, respectiv, 55% a infecțiilor tractului urinar.

De asemenea, boabele de aronia pot reduce inflamația prin inhibarea eliberării de substanțe proinflamatorii, cum ar fi factorul de necroză tumorală alfa (TNF-ɑ) și interleukina 6 (IL-6), care pot susține sănătatea sistemului imunitar.

>

În sfârșit, fructele de pădure pot avea efecte antivirale.

Un studiu care a implicat tineri jucători de fotbal a constatat că administrarea zilnică a extractului de aronia a dus la îmbunătățiri semnificative ale metabolismului fierului, ale nivelului de antioxidanți din sânge și ale performanței sportive.

Boabele de aronia oferă antioxidanți, compuși care pot avea proprietăți anticancerigene și susțin sănătatea inimii și a sistemului imunitar

Posibile dezavantaje

Studiile arată că boabele de aronia sunt sigure de mâncat și nu au efecte secundare grave. Cu toate acestea, este nevoie de cercetări pe termen lung pentru a verifica acest lucru.

Nu uitați că boabele de aronia sunt foarte acide. Acest lucru poate lăsa în gură o senzație uscată, asemănătoare hârtiei șmirghel. Prin urmare, poate să nu fie plăcut să consumi singur. În schimb, le puteți adăuga la alimente și băuturi precum iaurt, smoothie-uri și sucuri.

Boabele de aronia sunt în general sigure pentru a fi consumate fără efecte secundare grave, singurul dezavantaj este efectul lor astringent, de uscare a gurii

Cum să îl încorporăm în dieta noastră

Deși este posibil să nu găsiți fructe de aronia în magazinul dvs. local, acestea sunt disponibile pe scară largă în magazinele naturiste și online.

Este adesea folosit pentru a face suc de fructe și este un ingredient cheie în gemuri, piureuri, siropuri, ceaiuri și vinuri. Iată câteva modalități de a adăuga fructe de aronia în dieta ta:

  • Crude: pot fi consumate proaspete sau uscate ca gustare, dar efectul lor de uscare a gurii poate să nu fie plăcut pentru toată lumea.
  • Sucuri și smoothie-uri de fructe: fructele sau sucul de Aronia pot fi combinate cu alte fructe, cum ar fi ananasul, mărul sau căpșunile, pentru a face o băutură răcoritoare.
  • Coacerea: le puteți adăuga cu ușurință în brioșe, fursecuri și prăjituri.
  • Dulceuri și deserturi: amestecați fructele de aronia cu zahăr pentru a face o varietate de gemuri și mâncăruri delicioase folosindu-le.
  • Ceai, cafea și vin: fructele de aronia pot fi găsite ca ingrediente în ceaiuri, vinuri și cafele.

Boabele sunt disponibile și ca supliment alimentar sub formă de pulbere sau capsule, recomandările de dozare variază în funcție de marcă.

O recomandare tipică de dozare este să adăugați 1 linguriță de pudră de aronia la un suc, iaurt sau smoothie.

Capsulele pot fi făcute din fructe de pădure liofilizate sau extracte. Prin urmare, recomandările de dozare diferă semnificativ.

Două studii pe oameni au folosit 300 mg de extract pe zi pentru a examina efectele cardiovasculare ale fructelor de pădure.

Cu toate acestea, deoarece suplimentele nu sunt reglementate, este dificil să se determine doza recomandată necesară și sigură pentru terapie.

Cu toate acestea, fructele de aronia nu au prezentat efecte secundare, chiar și în doze concentrate.

Dacă doriți să încercați suplimente cu boabe de aronia, discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a cumpăra.

Boabele de aronia se adaugă ușor la multe alimente și băuturi și pot fi achiziționate ca supliment de pudră sau capsule

Rezumat

Boabele de Aronia cresc pe tufișuri aparținând familiei Rosaceae.

Bogat în fibre, vitamina C și antioxidanți puternici, are proprietăți prietenoase cu inima, de stimulare a sistemului imunitar și anti-cancer.

Puteți adăuga aronia proaspete la multe rețete, le puteți încerca în sucuri, gemuri și siropuri sau le puteți folosi ca supliment alimentar.
Produse Aronia

Aspect:
Ordonează după :
Aspect:
Ordonează după :