Cardamom

Cardamon

10 beneficii pentru sănătate demonstrate științific ale cardamomului

Următoarele sunt afirmații susținute de experimente științifice și rezultate ale testelor publicate pe internet, dar acestea nu sunt concluzii trase din testarea produselor noastre.

Cardamomul poate ajuta la tratarea hipertensiunii arteriale, a pierderii în greutate și a infecțiilor, dar sunt necesare mai multe cercetări. Îl puteți folosi la gătit, dar consultați-vă medicul înainte de a încerca suplimente sau extracte de cardamom.

Cardamonul este un condiment cu o aromă intensă, ușor dulce, pe care unii oameni o aseamănă cu menta. Este originar din India, dar este acum disponibil în întreaga lume și este folosit atât în ​​rețete dulci, cât și sărate.

Se crede că semințele, uleiurile și extractele de cardamom au proprietăți medicinale uimitoare și au fost folosite în medicina tradițională de secole.

1. Proprietățile antioxidante și diuretice pot scădea tensiunea arterială

Cardamon Cardamon

Cardamonul poate fi util persoanelor cu hipertensiune arterială.

Într-un studiu, cercetătorii au dat trei grame de pudră de cardamom zilnic la 20 de adulți care fuseseră recent diagnosticați cu hipertensiune arterială. După 12 săptămâni, tensiunea arterială a scăzut semnificativ până la nivelul normal. Rezultatele promițătoare ale studiului pot fi atribuite nivelurilor ridicate de antioxidanți găsite în cardamom. De fapt, statusul antioxidant al participanților a crescut cu 90% până la sfârșitul studiului. Antioxidanții au fost legați de scăderea tensiunii arteriale.

Cercetătorii bănuiesc, de asemenea, că condimentul poate scădea tensiunea arterială datorită efectului său diuretic, ceea ce înseamnă că vă poate ajuta să urinați pentru a elimina apa care se acumulează în organism, cum ar fi în jurul inimii. S-a demonstrat că extractul de cardamom crește urinarea și scade tensiunea arterială la șobolani.

Cardamomul poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale, posibil datorită proprietăților sale antioxidante și diuretice

2. Poate conține compuși anti-cancer

Compușii din cardamom pot ajuta la combaterea celulelor canceroase.

Studiile pe șoareci au arătat că pulberea de cardamom poate crește activitatea anumitor enzime care ajută la combaterea cancerului. Condimentul poate spori și capacitatea celulelor imune naturale de a ataca tumorile.

Într-un studiu, cercetătorii au expus două grupuri de șoareci la un compus care cauzează cancer de piele și au hrănit un grup cu 500 mg de cardamom măcinat pe kilogram de greutate corporală pe zi. După 12 săptămâni, doar 29% din grupul cu cardamom a dezvoltat cancer, comparativ cu mai mult de 90% din grupul de control.

Cercetarea cu celule canceroase umane și cardamom arată rezultate similare. Un studiu a arătat că un anumit compus din condiment a oprit creșterea celulelor canceroase orale în eprubete.

Deși rezultatele sunt promițătoare, aceste studii au fost efectuate doar pe șoareci sau în eprubete. Cercetarea umană este necesară înainte de a putea fi făcute mai multe afirmații.

Anumiți compuși din cardamom pot lupta împotriva cancerului și pot opri creșterea tumorii la șoareci și în eprubete, dar este necesară cercetarea umană pentru a confirma dacă aceste rezultate se aplică oamenilor

3. Datorită efectului său antiinflamator, poate proteja împotriva bolilor cronice

Cardamomul este bogat în compuși care pot combate inflamația. Inflamația apare atunci când corpul este expus la substanțe străine. Inflamația acută este necesară și benefică, dar inflamația pe termen lung poate duce la boli cronice. Antioxidanții găsiți în cantități mari în cardamom protejează celulele de deteriorare și previn inflamația.

Un studiu a constatat că extractul de cardamom în doze de 50-100 mg/kilogram de greutate corporală (23-46 mg/kg) a inhibat efectiv efectele a cel puțin patru compuși inflamatori diferiți la șobolani. Un alt studiu la șobolani a arătat că consumul de pulbere de cardamom a redus inflamația ficatului indusă de o dietă bogată în carbohidrați și grăsimi.

Deși nu există multe studii pe oameni cu privire la efectele antiinflamatorii ale cardamomului, cercetările arată că suplimentele pot crește nivelul de antioxidanți cu până la 90%.

Compușii antioxidanti din cardamom pot ajuta la protejarea celulelor de deteriorare și pot încetini și previne inflamația în organism

4. Poate ajuta la problemele digestive, inclusiv la ulcere

Cardamomul a fost folosit de mii de ani pentru a ajuta digestia. Este adesea amestecat cu alte ierburi pentru a ameliora disconfortul, greața și vărsăturile.

Cea mai des cercetată proprietate a cardamomului – în legătură cu ameliorarea plângerilor de stomac – este capacitatea sa potențială de vindecare a ulcerului.

Într-un studiu, șobolanii au fost hrăniți cu extracte de cardamom, turmeric și frunze de sembung dizolvate în apă fierbinte înainte de a fi expuși la doze mari de aspirină pentru a induce ulcer gastric. Acești șobolani au dezvoltat mai puține ulcere în comparație cu șobolanii care au primit doar aspirină. Un studiu similar la șobolani a constatat că extractul de cardamom singur ar putea preveni complet sau reduce dimensiunea ulcerului gastric cu cel puțin 50%.

De fapt, la o doză de 12,5 mg/kilogram (5,7 mg/kg) greutate corporală, extractul de cardamom a fost mai eficient decât un medicament anti-ulcer standard.

Cercetarea în eprubetă sugerează, de asemenea, că cardamomul poate proteja împotriva Helicobacter pylori, bacteria asociată cu majoritatea ulcerelor gastrice.

Este nevoie de mai multe cercetări pentru a vedea dacă condimentul ar avea același efect asupra ulcerelor umane.

Cardamomul poate proteja împotriva problemelor digestive și s-a dovedit că reduce numărul și dimensiunea ulcerelor gastrice la șobolani

5. Poate trata respirația urât mirositoare și poate preveni cariile dentare

Folosirea cardamomului este un remediu străvechi pentru respirația urât mirositoare și îmbunătățirea sănătății bucale. Este obișnuit în unele culturi să împrospăteze respirația mâncând păstăi întregi de cardamom după masă. Chiar și companii celebre de gumă de mestecat folosesc condimentul în unele dintre produsele lor.

Faptul că menta cardamom poate avea ca rezultat o respirație proaspătă se poate datora capacității sale de a lupta împotriva bacteriilor orale.

Un studiu a constatat că extractele de cardamom luptă eficient cu cinci bacterii care pot provoca carii dentare. În unele cazuri de eprubetă, extractele au redus creșterea bacteriană cu până la 2,08 cm. Cercetări suplimentare arată că extractul de cardamom poate reduce numărul de bacterii din probele de salivă cu 54%.

Totuși, toate aceste studii au fost efectuate în eprubete, așa că nu este clar cum se pot aplica rezultatele la oameni.

Cardamomul este adesea folosit pentru a trata respirația urât mirositoare și este chiar cunoscut ca ingredient în unele gume de mestecat. Acest lucru se datorează faptului că cardamomul poate ucide bacteriile orale comune și poate preveni cariile dentare

6. Poate avea efecte antibacteriene și poate trata infecțiile

Cardamomul are și un efect antibacterian în afara gurii și este potrivit și pentru tratarea infecțiilor.

Cercetările arată că extractele de cardamom și uleiurile esențiale conțin compuși care luptă împotriva multor tulpini comune de bacterii.

Un studiu în eprubetă a analizat efectul acestor extracte asupra tulpinilor de drojdie Candida rezistente la medicamente, care pot provoca infecții cu drojdie. Extractele au fost capabile să inhibe creșterea unor tulpini cu 0,99-1,49 cm. Cercetări ulterioare în eprubetă au descoperit că uleiurile esențiale și extractele de cardamom au fost la fel de eficiente, și uneori chiar mai eficiente, decât medicamentele convenționale împotriva E. coli și stafilococ, care pot provoca intoxicații alimentare. Testele în eprubetă au arătat, de asemenea, că uleiurile esențiale de cardamom luptă împotriva Salmonella care provoacă toxiinfecții alimentare și a bacteriilor Campylobacter care cauzează gastrită.

Studiile actuale privind efectele antibacteriene ale cardamomului au testat doar tulpini izolate de bacterii în laboratoare. Prin urmare, dovezile nu sunt în prezent suficient de puternice pentru a spune că condimentul ar avea același efect asupra oamenilor.

Uleiurile esențiale și extractele de cardamom pot fi eficiente împotriva multor tulpini de bacterii care contribuie la infecții fungice, intoxicații alimentare și tulburări de stomac, dar cercetările au fost făcute doar în eprubete, nu și la oameni

7. Poate îmbunătăți respirația și utilizarea oxigenului

Compușii din cardamom pot promova fluxul de aer în plămâni și pot îmbunătăți respirația. Când este utilizat în aromoterapie, cardamomul poate oferi un parfum revigorant care îmbunătățește capacitatea organismului de a folosi oxigenul în timpul exercițiilor fizice.

Într-un studiu, unui grup de participanți li s-a cerut să inhaleze ulei esențial de cardamom timp de un minut înainte de a merge pe o bandă de alergare la intervale de 15 minute. Absorbția de oxigen a fost semnificativ mai mare în acest grup decât în ​​grupul de control.

O altă modalitate prin care cardamomul îmbunătățește respirația și utilizarea oxigenului este prin relaxarea căilor respiratorii. Acest lucru poate fi deosebit de util în tratamentul astmului.

Un studiu la șobolani și iepuri a constatat că injecțiile cu extract de cardamom ar putea relaxa căile respiratorii din gât. Dacă extractul are un efect similar la astmatici, poate împiedica îngustarea căilor respiratorii inflamate și, prin urmare, le poate îmbunătăți respirația.

Cardamomul poate îmbunătăți respirația prin stimularea absorbției mai bune de oxigen și relaxarea căilor respiratorii care duc la plămâni atât la oameni, cât și la animale

8. Poate scădea zahărul din sânge

Atunci când este luat sub formă de pulbere, cardamomul poate scădea nivelul zahărului din sânge.

Un studiu a constatat că atunci când șobolanii au fost hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi și carbohidrați (HFHC), nivelul zahărului din sânge a crescut mai lent decât atunci când au fost hrăniți cu o dietă normală. Când șobolanii aflați în dieta HFHC li s-a administrat pudră de cardamom, nivelul zahărului din sânge nu a rămas ridicat mai mult timp decât șobolanii cu dieta normală.

Cu toate acestea, pulberea poate să nu aibă același efect asupra persoanelor cu diabet zaharat de tip 2.

Într-un studiu care a implicat peste 200 de adulți cu această afecțiune, participanții au fost împărțiți în grupuri care au consumat doar ceai negru sau ceai negru amestecat cu 3 grame de scorțișoară, cardamom sau ghimbir în fiecare zi timp de opt săptămâni. Rezultatele au arătat că scorțișoara, și nu cardamomul sau ghimbirul, a îmbunătățit controlul zahărului din sânge.

Sunt necesare studii suplimentare pentru a înțelege mai bine efectul cardamomului asupra zahărului din sânge la oameni.

Un studiu la șobolani sugerează că cardamomul poate ajuta la reducerea nivelului de zahăr din sânge, dar sunt necesare mai multe studii de înaltă calitate pe oameni

9. Alte posibile beneficii pentru sănătate ale cardamonului

Pe lângă beneficiile pentru sănătate menționate mai sus, cardamomul este bun pentru sănătate în alte moduri.

Studiile la șobolani au descoperit că nivelurile ridicate de antioxidanți din condiment pot preveni creșterea ficatului, anxietatea și chiar pierderea în greutate:

  • Protecția ficatului: extractul de cardamom poate reduce nivelul crescut de enzime hepatice, trigliceride și colesterol. De asemenea, pot preveni mărirea ficatului și greutatea ficatului, ceea ce reduce riscul de apariție a bolii hepatice grase.
  • Anxietate: Conform unui studiu pe șobolani, extractul de cardamom poate preveni comportamentul anxios. Acest lucru se poate datora faptului că nivelurile scăzute de antioxidanți din sânge au fost legate de dezvoltarea anxietății și a altor tulburări de dispoziție.
  • Scădere în greutate: un studiu pe 80 de femei supraponderale și obeze cu prediabet a găsit o legătură între cardamom și circumferința taliei ușor redusă. Cu toate acestea, experimentele cu șobolani privind pierderea în greutate și condimentele nu au găsit rezultate semnificative.

Studiile privind relația dintre cardamom și aceste beneficii potențiale sunt limitate și sunt efectuate în principal pe animale. De asemenea, nu este clar de ce condimentul ar putea ajuta la îmbunătățirea sănătății ficatului, a anxietății și a greutății.

Un număr limitat de studii sugerează că suplimentele cu cardamom pot reduce dimensiunea taliei și pot preveni comportamentul anxios și boala ficatului gras, cu toate acestea, motivele din spatele acestor efecte sunt neclare, dar pot fi legate de conținutul ridicat de antioxidanți al condimentului

10. Este sigur și disponibil pe scară largă pentru majoritatea oamenilor

Cardamomul este în general sigur pentru majoritatea oamenilor.

Cea mai comună utilizare a cardamomului este gătitul sau coacerea. Este foarte versatil și se adaugă adesea în curry și tocane indiene, precum și în prăjituri din turtă dulce, pâine și alte produse de patiserie.

Utilizarea suplimentelor, extractelor și uleiurilor esențiale de cardamom este probabil să devină mai frecventă, având în vedere rezultatele promițătoare ale cercetărilor privind utilizările sale medicinale.

Cu toate acestea, în prezent nu există o doză recomandată pentru condiment, deoarece majoritatea studiilor au fost efectuate pe animale. Utilizarea suplimentelor trebuie supravegheată de un profesionist din domeniul sănătății.

În plus, este posibil ca suplimentele de cardamom să nu fie potrivite pentru copii și femeile însărcinate sau care alăptează.

Majoritatea suplimentelor alimentare recomandă 500 mg de pudră sau extract de cardamom o dată sau de două ori pe zi. Dacă doriți să încercați cardamomul, amintiți-vă că cel mai sigur mod de a face acest lucru este să vă condimentezi mâncarea.

Cardamonul este sigur de utilizat pentru majoritatea oamenilor la gătit, suplimentele și extractele de cardamom nu au fost cercetate temeinic

Rezumat

Cardamomul este un remediu antic cu multe proprietăți medicinale. Poate scădea tensiunea arterială, poate îmbunătăți respirația și poate promova pierderea în greutate.

În plus, studiile pe animale și pe eprubetă arată că cardamomul poate ajuta la combaterea tumorilor, la îmbunătățirea anxietății, la combaterea bacteriilor și la protejarea ficatului, deși dovezile în aceste cazuri sunt mai puțin puternice.

Cu toate acestea, există puține sau deloc cercetări umane care să susțină afirmațiile despre sănătate despre condiment. Sunt necesare studii suplimentare pentru a arăta dacă și cum rezultatele cercetărilor preliminare se aplică oamenilor.

Cu toate acestea, adăugarea de cardamom la gătit poate fi o modalitate sigură și eficientă de a vă îmbunătăți sănătatea. Extractele și suplimentele de cardamom pot fi, de asemenea, benefice, dar trebuie luate cu prudență și sub supravegherea unui medic.
Produse cu cardamom

Aspect:
Ordonează după :
Aspect:
Ordonează după :