Ceai matcha

Matcha

Ceaiul matcha îmbunătățește sănătatea în 7 moduri dovedite

Următoarele sunt afirmații susținute de experimente științifice și rezultate ale testelor publicate pe internet, dar acestea nu sunt concluzii trase din testarea produselor noastre.

Popularitatea matcha a crescut vertiginos recent. shot-urile matcha, latte-urile, ceaiurile și chiar deserturile au apărut peste tot, de la magazine de sănătate la cafenele.

Ca și ceaiul verde, matcha provine și din planta camellia sinensis. Cu toate acestea, se dezvoltă diferit și are un profil nutrițional unic.

Fermierii cresc matcha acoperind plantele de ceai cu 20-30 de zile înainte de recoltare, pentru a le proteja de lumina directă a soarelui. Aceasta crește producția de clorofilă, crește conținutul de aminoacizi și conferă plantei o nuanță verde mai închisă. După ce frunzele de ceai sunt recoltate, tulpinile și venele sunt îndepărtate, iar frunzele sunt măcinate într-o pulbere fină cunoscută sub numele de matcha.

Matcha conține toți nutrienții din frunzele de ceai, rezultând niveluri mai mari de cofeină și antioxidanți decât ceaiul verde în general.

Studiile despre matcha și componentele sale au dezvăluit multe beneficii care arată că poate ajuta la protejarea ficatului, la sprijinirea sănătății inimii și chiar la scăderea în greutate.

Iată 7 beneficii pentru sănătate ale ceaiului matcha, toate bazate pe cercetări științifice:

1. Conținut ridicat de antioxidanți

Matcha Matcha

Matcha este bogat în catechine, care sunt antioxidanți naturali, puternici. Antioxidanții ajută la stabilizarea radicalilor liberi dăunători, compuși care pot deteriora celulele și pot provoca boli cronice.

Atunci când amestecați pudra de matcha în apă fierbinte pentru a face ceai, ceaiul conține toți nutrienții frunzei, astfel încât puteți obține mai multe catechine și antioxidanți decât pur și simplu fierberea frunzelor de ceai verde.

De fapt, conform unei estimări, cantitatea anumitor catechine din matcha este de până la 137 de ori mai mare decât în ​​alte tipuri de ceai verde.

Un studiu a arătat că administrarea de suplimente de matcha la șoareci a redus daunele radicalilor liberi și a crescut activitatea antioxidantă.

Adăugarea de matcha în dieta dvs. poate crește aportul de antioxidanți, ceea ce poate ajuta la prevenirea deteriorarii celulelor și chiar la reducerea riscului multor boli cronice.

Matcha conține cantități concentrate de antioxidanți care pot reduce deteriorarea celulelor și pot preveni bolile cronice

2. Poate ajuta la protejarea ficatului

Ficatul este vital pentru sănătate și joacă un rol central în eliminarea toxinelor, metabolizarea medicamentelor și procesarea nutrienților.

Unele studii au descoperit că matcha poate ajuta la protejarea sănătății ficatului.

Într-un studiu de 16 săptămâni, șobolanilor diabetici li s-a administrat matcha și s-a constatat că ajută la prevenirea leziunilor renale și hepatice.

Într-un alt studiu, 80 de persoane cu boală hepatică grasă nealcoolică au primit un placebo sau 500 mg de extract de ceai verde timp de 90 de zile. După 12 săptămâni, extractul de ceai verde a redus semnificativ nivelul enzimelor hepatice. Nivelurile crescute ale acestor enzime sunt un marker al afectarii ficatului.

În plus, o analiză a 15 studii a arătat că consumul de ceai verde este asociat cu un risc redus de boli hepatice.

Cu toate acestea, este important să rețineți că alți factori pot juca un rol în această asociere. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a investiga efectele matcha asupra populației generale, deoarece majoritatea cercetărilor se limitează la studii care examinează efectele extractului de ceai verde la animale.

Unele studii au arătat că matcha poate preveni afectarea ficatului și poate reduce riscul de boli hepatice, dar sunt necesare mai multe studii pentru a examina efectele la oameni în populația generală

3. Îmbunătățește funcția creierului

Desert matcha Desert matcha

Unele cercetări arată că mai multe componente ale matcha pot ajuta la îmbunătățirea funcției creierului.

Un studiu pe 23 de persoane a analizat modul în care oamenii au îndeplinit o serie de sarcini menite să măsoare performanța creierului. Unii participanți au băut fie ceai matcha, fie 4 grame de matcha, în timp ce grupul de control a băut un placebo sau un ceai. Cercetătorii au descoperit că matcha a îmbunătățit atenția, timpul de reacție și memoria în comparație cu un placebo.

Un alt studiu mic a arătat că consumul a 2 grame de pudră de ceai verde pe zi timp de 2 luni a îmbunătățit funcția creierului la persoanele în vârstă.

În plus, matcha conține mai multă cofeină concentrată decât ceaiul verde, o jumătate de linguriță (aproximativ 1 gram) de pudră de matcha conține 35 mg cofeină.

Mai multe studii au legat consumul de cofeină de îmbunătățirea funcției creierului, invocând timp de reacție mai rapid, atenție sporită și îmbunătățirea memoriei.

Matcha conține, de asemenea, un compus numit L-teanină, care inversează efectele cofeinei, promovând starea de alertă și ajutând la evitarea crizei energetice care urmează consumului de cofeină. S-a demonstrat că L-teanina crește activitatea undelor alfa din creier, ceea ce poate ajuta la reducerea timpului de relaxare și a nivelului de stres.

S-a demonstrat că matcha îmbunătățește atenția, memoria și timpul de reacție și conține cofeină și L-teanină, care pot îmbunătăți funcția creierului

4. Poate ajuta la prevenirea cancerului

Matcha este plin de compuși care promovează sănătatea, inclusiv cei legați de prevenirea cancerului în studiile pe eprubetă și pe animale.

Într-un studiu, extractul de ceai verde a redus dimensiunea tumorii și a încetinit creșterea celulelor canceroase de sân la șobolani.

Matcha este bogat în special în epigalocatechin-3-galat (EGCG), o catehină despre care s-a demonstrat că are proprietăți puternice împotriva cancerului. Potrivit unui studiu în eprubetă, EGCG din matcha a ajutat la uciderea celulelor canceroase de prostată. Alte studii pe eprubetă au arătat că EGCG este eficient împotriva cancerului de piele, plămâni și ficat.

Rețineți că acestea au fost studii pe eprubetă și pe animale care au analizat compușii specifici găsiți în matcha. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina modul în care aceste rezultate se traduc la oameni.

Experimentele pe eprubetă și pe animale au descoperit că compușii din matcha pot inhiba creșterea celulelor canceroase

5. Poate promova sănătatea inimii

Boala de inimă este principala cauză de deces la nivel mondial și afectează aproximativ o treime dintre persoanele cu vârsta peste 35 de ani.

Unele studii au arătat că consumul de ceai verde, care are un profil nutritiv similar cu matcha, poate ajuta la protejarea împotriva bolilor de inimă.

S-a dovedit că ceaiul verde reduce nivelul de colesterol LDL și trigliceridele total și „rău”. De asemenea, poate ajuta la prevenirea oxidării colesterolului LDL, un alt factor care poate proteja împotriva bolilor de inimă.

De asemenea, studiile au descoperit că consumul de ceai verde este asociat cu un risc redus de boli de inimă și accident vascular cerebral.

Combinat cu o dietă adecvată și un stil de viață sănătos, consumul de matcha poate ajuta la menținerea sănătății inimii și la protejarea împotriva bolilor.

Studiile arată că ceaiul verde și matcha pot reduce mai mulți factori de risc pentru bolile de inimă

6. Te poate ajuta să slăbești

Aruncați o privire la orice supliment de slăbit și există șanse mari să vedeți „extract de ceai verde” printre ingrediente.

Ceaiul verde este bine cunoscut pentru capacitatea sa de a promova pierderea în greutate. De fapt, studiile arată că poate ajuta la stimularea metabolismului pentru a crește consumul de energie și pentru a stimula arderea grăsimilor.

Un mic studiu a arătat că extractul de ceai verde a crescut arderea grăsimilor cu 17% cu exerciții fizice moderate.

Un alt studiu pe 14 persoane a constatat că administrarea de suplimente care conțin extract de ceai verde a crescut semnificativ consumul zilnic de energie în comparație cu un placebo.

O revizuire a 11 studii a arătat, de asemenea, că ceaiul verde reduce greutatea corporală și promovează pierderea susținută în greutate.

Deși majoritatea acestor studii s-au concentrat pe extractul de ceai verde, matcha provine din aceeași plantă și, prin urmare, ar trebui să aibă efecte similare.

Unele studii arată că extractul de ceai verde susține metabolismul și arderea grăsimilor, ambele putând promova pierderea în greutate

7. Ceaiul matcha este foarte ușor de preparat

Profita de numeroasele beneficii pentru sănătate ale matcha este ușor - iar ceaiul are un gust delicios.

Puteți face ceai tradițional matcha cernând 1-2 lingurițe (2-4 grame) de pudră matcha într-o ceașcă, adăugând 60 ml de apă fierbinte și amestecând cu un tel de bambus. De asemenea, puteți ajusta raportul dintre pudră de matcha și apă în funcție de consistența dorită. Pentru un ceai mai subțire, reduceți pulberea la o jumătate de linguriță (1 gram) și amestecați cu 90-120 ml apă fierbinte. Dacă preferați o versiune mai concentrată, amestecați 2 lingurițe (4 grame) de pulbere cu doar 30 ml de apă.

Dacă vă simțiți creativ, puteți încerca și matcha latte, budinci sau shake-uri de proteine ​​pentru a crește conținutul nutrițional al rețetelor preferate.

Ca întotdeauna, moderarea este esențială. Deși matcha este plin de beneficii pentru sănătate, mai mult nu este neapărat mai bun.

Problemele hepatice au fost raportate în unele cazuri de către cei care consumau zilnic cantități mari de ceai verde. Consumul de matcha vă poate crește expunerea la contaminanți, cum ar fi pesticide, substanțe chimice și chiar arsen, care este absorbit din sol atunci când plantele de ceai sunt crescute.

Aportul maxim tolerabil de pudră de matcha nu este clar și depinde de individ. Pentru a fi în siguranță, asigurați-vă că consumați matcha cu moderație.

Cel mai bine este să rămâneți la 1-2 căni pe zi și să căutați soiuri ecologice certificate pentru a beneficia de numeroasele beneficii pentru sănătate ale matcha fără a risca efecte secundare.

Există multe modalități de a face matcha, așa că îl poți alege pe cel care îți place cel mai mult și poate fi încorporat în diferite rețete

Rezumat

Matcha provine din aceeași plantă ca ceaiul verde, dar, deoarece este făcut din frunza întreagă, conține o cantitate mai concentrată de antioxidanți și compuși vegetali benefici.

Studiile au relevat numeroase beneficii pentru sănătate asociate cu matcha și ingredientele sale, de la promovarea pierderii în greutate până la reducerea riscului de boli de inimă.

Cel mai bun dintre toate, ceaiul este ușor de preparat, așa că îl poți încorpora cu ușurință în dieta ta pentru a adăuga un plus de aromă zilei tale.
Vreau matcha!

Aspect:
Ordonează după :
Aspect:
Ordonează după :