Glicina

Glicina

Cele mai importante 9 beneficii și utilizări ale glicinei

Următoarele sunt afirmații susținute de experimente științifice și rezultate ale testelor publicate pe internet, dar acestea nu sunt concluzii trase din testarea produselor noastre.

Glicina este un aminoacid care ajută la formarea proteinelor necesare pentru menținerea țesuturilor și a hormonilor. Mai multă glicină poate ajuta la menținerea sănătății inimii și a ficatului, la îmbunătățirea somnului, la reducerea riscului de diabet și la încetinirea pierderii musculare.

Glicina este produsă în mod natural de organism din alți aminoacizi, dar poate fi găsită și în alimente bogate în proteine ​​și este disponibilă și ca supliment alimentar. Pe lângă faptul că este o componentă a proteinelor, glicina are multe alte beneficii impresionante pentru sănătate.

Iată cele mai importante 9 beneficii pentru sănătate și utilizări ale glicinei.

1. Este necesar pentru producerea de antioxidanți puternici

Glicina este unul dintre cei trei aminoacizi pe care organismul îi folosește pentru a produce glutation, un antioxidant puternic care ajută la protejarea celulelor împotriva daunelor oxidative provocate de radicalii liberi, despre care se crede că stau la baza multor boli.

Fără suficientă glicină, organismul produce mai puțin glutation, ceea ce poate afecta negativ modul în care organismul face față stresului oxidativ în timp.

În plus, deoarece nivelurile de glutation scad în mod natural odată cu vârsta, asigurarea unui aport adecvat de glicină la vârsta înaintată poate avea efecte benefice asupra sănătății.

Glicina ajută organismul să producă glutation, un antioxidant important care protejează organismul de deteriorarea celulelor

2. Una dintre componentele creatinei

Glicina este, de asemenea, unul dintre cei trei aminoacizi pe care organismul îi folosește pentru a produce un compus numit creatină.

Creatina oferă mușchilor energie pentru activități rapide, de scurtă durată, cum ar fi haltere și sprinting. Atunci când sunt combinate cu antrenamentul de rezistență, s-a dovedit că suplimentele cu creatină măresc dimensiunea mușchilor, puterea și performanța.

De asemenea, a fost studiat pentru efectele sale benefice asupra sănătății oaselor, funcției creierului și afecțiunilor neurologice, cum ar fi Parkinson și Alzheimer.

În timp ce organismul produce creatină în mod natural și o puteți obține prin dietă, consumul prea puțin de glicină poate reduce producția de creatină.

Glicina este o componentă a creatinei, un compus care furnizează energie mușchilor și a fost asociat cu alte beneficii pentru sănătate, cum ar fi îmbunătățirea sănătății oaselor și a funcției creierului

3. Principalul aminoacid din colagen

Colagenul este o proteină structurală care conține o cantitate mare de glicină. De fapt, fiecare al treilea până la al patrulea aminoacid din colagen este glicină.

Colagenul este cea mai abundentă proteină din organism. Oferă putere mușchilor, pielii, cartilajelor, sângelui, oaselor și ligamentelor. S-a demonstrat că suplimentarea cu colagen îmbunătățește sănătatea pielii, ameliorează durerile articulare și previne pierderea osoasă.

De aceea este important să obțineți suficientă glicină pentru a susține producția de colagen din organism.

Glicina este cel mai abundent aminoacid din colagen, o proteină structurală cu multe beneficii pentru sănătate, inclusiv pentru piele, articulații și oase

4. Îți poate îmbunătăți calitatea somnului

Mulți oameni se luptă să se odihnească bine, fie pentru că le este greu să adoarmă, fie pentru că dorm prost.

Deși există multe modalități de a vă îmbunătăți calitatea somnului, cum ar fi să nu beți băuturi cu cofeină târziu sau să evitați lumina ecranului cu câteva ore înainte de culcare, glicina vă poate ajuta, de asemenea.

Acest aminoacid are un efect calmant asupra creierului și vă poate ajuta să adormiți și să aveți un somn odihnitor prin scăderea temperaturii corpului.

Cercetările la persoanele cu probleme de somn au arătat că administrarea a 3 grame de glicină înainte de culcare reduce timpul necesar pentru a adormi, îmbunătățește calitatea somnului și reduce somnolența în timpul zilei.

Din acest motiv, glicina poate fi o alternativă bună la somnifere prescrise pentru calitatea somnului pe timp de noapte și reducerea oboselii în timpul zilei.

Glicina poate promova somnul și poate îmbunătăți calitatea somnului prin efectul său calmant asupra creierului și prin capacitatea sa de a scădea temperatura centrală a corpului

5. Poate proteja ficatul de leziunile cauzate de alcool

Prea mult alcool poate avea un efect nociv asupra organismului, în special asupra ficatului. Există trei tipuri principale de leziuni hepatice induse de alcool:

  • Ficat gras: acumularea de grăsime în ficat, care îi mărește dimensiunea
  • Hepatită alcoolică: inflamație pe termen lung a ficatului rezultată din consumul excesiv de alcool
  • Ciroza alcoolică: stadiul final al bolii hepatice alcoolice, când celulele hepatice sunt deteriorate și înlocuite cu țesut cicatricial

În mod interesant, conform cercetărilor, glicina poate reduce efectele nocive ale alcoolului asupra ficatului prin prevenirea inflamației. S-a demonstrat că reduce concentrația de alcool din sânge la șobolanii hrăniți cu alcool prin stimularea metabolismului alcoolului în stomac în loc de ficat, ceea ce a prevenit dezvoltarea ficatului gras și a cirozei alcoolice.

În plus, glicina poate ajuta la inversarea leziunilor hepatice cauzate de consumul excesiv de alcool la animale. În timp ce afectarea ficatului cauzată de un consum moderat de alcool poate fi inversată prin abținerea de la alcool, glicina poate îmbunătăți procesul de recuperare.

Într-un studiu pe șobolani cu leziuni hepatice induse de alcool, sănătatea celulelor hepatice a revenit la valoarea inițială cu 30% mai repede într-un grup alimentat cu o dietă cu glicină timp de două săptămâni decât într-un grup de control.

În ciuda rezultatelor promițătoare, studiile privind efectele glicinei asupra leziunilor hepatice induse de alcool sunt limitate la animale și nu pot fi extrapolate la oameni.

Dieta cu glicină reduce și inversează leziunile hepatice induse de alcool la șobolani, dar efectele la om nu sunt cunoscute

6. Poate proteja inima

Există tot mai multe dovezi că glicina protejează împotriva bolilor de inimă.

Previne acumularea unui compus care, în cantități mari, este asociat cu ateroscleroza, întărirea și îngustarea arterelor.

Acest aminoacid poate îmbunătăți, de asemenea, capacitatea organismului de a utiliza oxidul nitric, o moleculă importantă care crește fluxul sanguin și scade tensiunea arterială.

Într-un studiu observațional pe mai mult de 4.100 de persoane cu dureri în piept, nivelurile mai mari de glicină au fost asociate cu un risc mai scăzut de boli de inimă și atac de cord pe parcursul a 7,4 ani de urmărire.

După ce au luat în considerare medicamentele care scad colesterolul, cercetătorii au observat, de asemenea, un profil de colesterol din sânge mai favorabil la persoanele cu niveluri mai mari de glicină.

În plus, s-a demonstrat că glicina reduce mai mulți factori de risc pentru bolile de inimă la șobolanii hrăniți cu o dietă bogată în zahăr.

Consumul de prea mult zahăr adăugat poate crește tensiunea arterială, crește nivelul de grăsime din sânge și poate cauza acumularea de grăsimi periculoase în jurul abdomenului - toate acestea pot duce la boli de inimă.

Deși sunt încurajatoare, sunt necesare studii clinice umane privind efectul glicinei asupra riscului de boli de inimă înainte ca glicina să poată fi recomandată.

Glicina poate reduce factorii de risc pentru bolile de inimă prin prevenirea acumulării unei molecule legate de bolile de inimă și prin creșterea capacității organismului de a utiliza oxid nitric

7. Poate ajuta persoanele cu diabet zaharat de tip 2

Diabetul de tip 2 poate duce la niveluri scăzute de glicină. Această afecțiune se caracterizează prin secreție și acțiune afectată a insulinei, ceea ce înseamnă că organismul nu produce suficientă insulină sau nu răspunde corespunzător la insulina pe care o produce. Insulina scade zahărul din sânge, semnalând absorbția sa în celule pentru energie sau stocare.

În mod interesant, deoarece s-a demonstrat că glicina crește răspunsul la insulină la persoanele fără diabet, s-a emis ipoteza că suplimentele de glicină pot îmbunătăți răspunsul afectat la insulină la persoanele cu diabet de tip 2.

Nivelurile mai ridicate ale glicinei sunt asociate cu un risc redus de diabet de tip 2, chiar și atunci când sunt luați în considerare alți factori asociați cu boala, cum ar fi stilul de viață. Prin urmare, persoanele cu diabet zaharat de tip 2 pot beneficia de suplimentarea cu glicină, deși cercetarea este prea preliminară pentru a face recomandări specifice.

Dacă aveți diabet de tip 2, cea mai bună modalitate de a reduce rezistența la insulină este să slăbiți prin dietă și exerciții fizice.

Suplimentarea cu glicină poate îmbunătăți afectarea acțiunii insulinei, care este o caracteristică a diabetului de tip 2, dar cercetările sunt insuficiente pentru a face recomandări specifice pentru utilizarea acesteia la pacienții cu boală.

8. Poate oferi protecție împotriva pierderii musculare

Glicina poate reduce atrofia musculară, o afecțiune care apare odată cu îmbătrânirea, malnutriția și stresul asupra organismului, cum ar fi cancerul sau arsurile severe. Atrofia musculară duce la o pierdere dăunătoare a masei musculare și a forței musculare, ceea ce reduce starea funcțională și poate complica dezvoltarea altor boli potențial prezente.

Aminoacidul leucina a fost studiat pentru tratamentul pierderii musculare, deoarece inhibă puternic descompunerea musculară și îmbunătățește construirea musculară. Cu toate acestea, în timpul atrofiei musculare, multe modificări din organism afectează eficacitatea leucinei în stimularea creșterii musculare.

În mod interesant, la șoarecii cu afecțiuni de pierdere musculară, cum ar fi cancerul, cercetările au arătat că glicina a fost capabilă să stimuleze creșterea musculară, în timp ce leucina nu.

De aceea, glicina este promițătoare pentru îmbunătățirea sănătății prin protejarea mușchilor de atrofie în diferite condiții de emaciare. Mai sunt necesare cercetări suplimentare la oameni.

Glicina poate păstra masa musculară în condiții de pierdere, cum ar fi cancerul, malnutriția și arsurile, deși este nevoie de mai multe cercetări umane

9. Poate fi adăugat cu ușurință în dietă

Glicina poate fi găsită în cantități variate în carne, în special în soiurile dure, cum ar fi curcanul sau pieptul. De asemenea, puteți obține glicină din gelatină, un tip de colagen care este adăugat la diferite alimente pentru a îmbunătăți textura.

Alte modalități și mai practice de a vă crește aportul de glicină includ:

Adăugați la mâncare și băutură

Glicina este ușor disponibilă ca supliment alimentar sub formă de capsule sau pulbere. Dacă nu vă place să luați pastile, sub formă de pulbere se dizolvă ușor în apă și are un gust dulce.

De fapt, numele de glicină provine din cuvântul grecesc pentru „dulce”.

Datorită gustului său dulce, pudra de glicină poate fi inclusă cu ușurință în dieta dvs. dacă o adăugați în cafea și ceai, supe, fulgi de ovăz, shake-uri de proteine, iaurt și budincă.

Luați suplimente de colagen

Glicina este principalul aminoacid al colagenului, principala proteină structurală a țesuturilor conjunctive, cum ar fi oasele, pielea, ligamentele, tendoanele și cartilajele.

În consecință, vă puteți crește aportul de glicină luând suplimente de proteine ​​​​de colagen.

Acest lucru este probabil mai eficient deoarece glicina concurează cu alți aminoacizi pentru absorbție, deci este absorbită mai puțin eficient singură decât atunci când este legată de alți aminoacizi, cum este cazul colagenului.

Este glicina sigură?

Suplimentarea cu cantități adecvate de glicină este sigură.

Studiile au folosit până la 90 de grame de glicină pe zi timp de câteva săptămâni fără efecte secundare grave.

Pentru comparație, doza uzuală utilizată în studii este de aproximativ 3-5 grame pe zi.

Pudra de glicină este ușor disponibilă și poate fi adăugată cu ușurință la băuturile tale preferate și la unele alimente. Suplimentele de colagen sunt, de asemenea, o modalitate eficientă de a crește aportul de glicină. Ambele metode sunt modalități sigure de a obține mai mult din acest nutrient important.

Rezumat

Glicina este un aminoacid cu multe beneficii impresionante pentru sănătate. Organismul are nevoie de glicină pentru a produce compuși importanți precum glutation, creatină și colagen.

Acest aminoacid poate proteja ficatul de daunele cauzate de alcool, precum și poate îmbunătăți calitatea somnului și sănătatea inimii. În plus, glicina poate beneficia și persoanele cu diabet de tip 2 și poate proteja împotriva pierderii musculare în timpul atrofiei musculare.

Puteți crește aportul din acest nutrient important consumând anumite produse din carne, adăugându-l în băuturi și alimente sub formă de supliment sub formă de pudră sau suplimentând cu colagen.




Vreau glicină!

Aspect:
Ordonează după :
Aspect:
Ordonează după :