Grâu spelta

Grâu spelt

Ce este grâul spelt și la ce este bun?

Următoarele sunt afirmații susținute de experimente științifice și rezultate ale testelor publicate pe internet, dar acestea nu sunt concluzii trase din testarea produselor noastre.

Spelta este o cereală străveche care, deși originară din sudul Europei, este cultivată pe scară largă în Europa. Popularitatea sa a scăzut în secolul al XIX-lea, dar recent revine ca aliment sănătos. Spelta este o cereală integrală bogată în nutrienți, cu un conținut ridicat de proteine și un gust de nucă.

Ce este grâul spelt?

Tönkolybuza Grâu spelt

Spelta este un tip de cereale înrudit cu grâu, orz și secară. Numele său științific este Triticum spelta.

Spelta este de fapt considerată un tip separat de grâu. Printre alte tipuri de grâu se numără grâul strâns, grâul khorasan și grâul semi-pitic modern.

Deoarece sunt rude apropiate, spelta și grâul au un profil nutrițional similar și ambele conțin gluten. Prin urmare, grâul spelta trebuie evitat de cei care suferă de boală celiacă sau urmează o dietă fără gluten.

Spelta este un tip de grâu, conținutul său nutrițional este foarte asemănător cu cel al grâului și conține gluten

Informații nutriționale

Iată defalcarea nutrițională pentru 200 de grame de grâu spelta fiert: energie 246 calorii, proteine 10,7 g, grăsimi 1,7 g, carbohidrați 51 g, fibre 7,5 g, mangan valoarea zilnică (DV) 92% -a, fosfor 23% din DV, niacină 31% din DV, magneziu 23% din DV, zinc 22% din DV, fier 18% din DV.

În plus, grâul spelta conține cupru, seleniu și vitamina B1 (tiamină). La fel ca majoritatea cerealelor integrale, este bogat în carbohidrați și o sursă excelentă de fibre alimentare.

Deși din punct de vedere nutrițional este similar cu grâul, conform comparațiilor, are un conținut ușor mai mare de zinc și proteine. Aproximativ 80% din proteina din grâul spelta este gluten. De asemenea, are o capacitate antioxidantă mai mare în comparație cu grâul spelta. Este capacitatea de a elimina radicalii liberi.

Ca și alte cereale, grâul spelta are un conținut ridicat de carbohidrați, este și o sursă excelentă de fibre alimentare, o sursă bună de proteine și conține unele vitamine și minerale

Grâul spelta din cereale integrale are un conținut ridicat de carbohidrați și fibre

Asemenea grâului și altor cereale, grâul spelta constă în principal din carbohidrați, dintre care majoritatea sunt amidon, adică molecule lungi de glucoză.

Grâul spelta integral este, de asemenea, o sursă bună de fibre alimentare. Fibrele ajută la încetinirea digestiei și absorbției, ceea ce reduce vârfurile de zahăr din sânge.

Aportul ridicat de fibre este puternic asociat cu rezultate pozitive asupra sănătății, inclusiv cu riscul redus de obezitate, boli de inimă și diabet de tip 2.

Grâul spelta din cereale integrale este bogat în carbohidrați și fibre, iar o dietă bogată în fibre este asociată cu rezultate pozitive asupra sănătății

Are spelta beneficii pentru sănătate?

Creatoarele integrale, cum ar fi spelta integrală, sunt considerate foarte sănătoase pentru majoritatea oamenilor. Este o sursă importantă de carbohidrați, proteine și fibre, precum și de nutrienți esențiali, cum ar fi fierul și zincul.

Cercetările leagă în mod constant un aport mai mare de cereale integrale cu un risc mai scăzut de accident vascular cerebral, atac de cord, diabet de tip 2 și chiar unele tipuri de cancer.

Oamenii care mănâncă mai multe cereale integrale au șanse mai mari să mențină o greutate moderată și să aibă o sănătate digestivă mai bună.

O revizuire a șase studii care au implicat un total de 247.487 de persoane a constatat că cei care au consumat cele mai multe cereale integrale au avut un risc cu 14% mai mic de accident vascular cerebral decât cei care au consumat cele mai puține cereale integrale.

În mod similar, o analiză a peste 14.000 de persoane a constatat că cel mai mare aport de cereale integrale a fost asociat cu un risc cu 21% mai mic de boli de inimă decât cei cu cel mai mic aport.

O altă analiză din 2013 a constatat că un aport ridicat de cereale integrale (3 porții pe zi) a redus riscul de a dezvolta diabet de tip 2 cu 32%. Cerealele rafinate nu au prezentat același beneficiu.

Deși majoritatea acestor studii sunt observaționale, au existat unele studii clinice umane care au susținut, de asemenea, beneficiile pentru sănătate ale cerealelor integrale.

Consumul regulat de speltă sau alte cereale integrale promovează sănătatea și poate proteja împotriva obezității, bolilor de inimă și diabetului de tip 2

Specta poate fi dăunătoare pentru unii oameni

În ciuda beneficiilor pentru sănătate ale cerealelor integrale, grâul spelta poate fi dăunător pentru unele persoane. Aceasta îi include pe cei cu boală celiacă sau cu alte forme de sensibilitate la gluten sau pe cei cu sindrom de colon iritabil.

Sensibilitate la gluten și alergie la grâu

Glutenul este numele dat amestecului de proteine gliadină și glutenină care se găsește în cereale precum grâul, spelta, orzul și secara. Poate cauza probleme persoanelor cu sensibilitate la gluten, cum ar fi boala celiacă sau sensibilitatea la gluten non-celiacă.

La persoanele cu boală celiacă, glutenul declanșează o reacție autoimună care provoacă inflamație în intestinul subțire. Această afecțiune gravă poate fi tratată doar cu o dietă fără gluten pe tot parcursul vieții. Lăsată netratată, boala celiacă poate provoca deficiențe de nutrienți, inclusiv deficiențe de fier, calciu, vitamina B12 și acid folic. De asemenea, a fost asociat cu un risc crescut de cancer intestinal, schizofrenie și epilepsie.

Persoanele cu sensibilitate la gluten non-celiacă pot avea efecte negative atunci când consumă gluten, de obicei sub formă de probleme digestive.

Se estimează că aproximativ 1,4% dintre oamenii din întreaga lume au boala celiacă. Se crede că un număr similar de persoane au sensibilitate la gluten non-celiacă.

Persoanele cu alergie la grâu pot fi, de asemenea, sensibile la grâul spelta. O alergie la grâu apare atunci când apare un răspuns imun la proteinele din grâu.

Spelta conține gluten, nu este potrivit pentru persoanele cu boală celiacă, sensibilitate la gluten sau alergie la grâu

sindromul intestinului iritabil

Sindromul intestinului iritabil (IBS) este o tulburare intestinală caracterizată prin simptome precum dureri de stomac, gaze, balonare, diaree și constipație. Aproximativ 11% din populația lumii suferă de IBS.

Deși experiențele individuale cu IBS variază foarte mult, potențialii factori declanșatori dietetici includ un grup de carbohidrați cu lanț scurt numit FODMAP. La fel ca și grâul, spelta conține o cantitate semnificativă de FODMAP, care pot declanșa simptome IBS la cei sensibili la acestea.

Modul în care sunt procesate alimentele poate afecta, de asemenea, cantitatea de FODMAP prezentă. De exemplu, fermentarea tradițională a pâinii poate reduce FODMAP-urile. Conținutul de FODMAP nu se modifică în timpul fabricării moderne a pâinii. Cu toate acestea, făina de speltă este de fapt mai mică în FODMAPS decât făina de grâu modernă. Prin urmare, unele produse realizate din grâu spelta, inclusiv pâinea cu aluat, sunt evaluate drept „sigure” de către sistemul Monash Low-FODMAP, o resursă bine respectată pentru persoanele care încearcă să urmeze o dietă cu conținut scăzut de FODMAP.

Iată câteva sfaturi pentru a include spelta în dieta dvs. dacă suferiți de IBS:

  • Citiți eticheta: asigurați-vă că pe lista ingredientelor de pe etichetă scrie 100% făină de speltă sau pâine de grâu spelta.
  • Alegeți aluat: alegeți pâine cu aluat.
  • Limitați dimensiunea porțiilor: nu mâncați mai mult de 3 felii (26 de grame fiecare) pe masă.

Speltul conține FODMAP, care pot cauza probleme persoanelor cu IBS. Fermentarea grâului de speltă pentru a face pâine cu aluat poate reduce cantitatea de FODMAP, făcându-l mai potrivit pentru persoanele care încearcă să gestioneze simptomele IBS.

Antinutrienți în ortografie

Ca majoritatea alimentelor vegetale, cerealele conțin și anumiți antinutrienți. Antinutrienții sunt substanțe, inclusiv acidul fitic și lectinele, care pot interfera cu digestia și absorbția altor nutrienți.

Acid fitic

Acidul fitic, un compus găsit în mod natural în multe alimente vegetale, poate reduce absorbția mineralelor precum fierul și zincul.

Pentru majoritatea oamenilor care au o dietă echilibrată, aceasta nu este o problemă. Cu toate acestea, poate fi îngrijorătoare pentru vegetarieni și vegani care se bazează exclusiv pe plante pentru aceste minerale esențiale.

Asemănător grâului, spelta conține o cantitate semnificativă de acid fitic. Cu toate acestea, metoda de prelucrare poate afecta conținutul de acid fitic.

Metodele tradiționale precum înmuierea, germinația și fermentația pot reduce semnificativ conținutul de acid fitic al cerealelor, inclusiv al grâului speltă, îmbunătățind astfel disponibilitatea micronutrienților.

Spelta conține acid fitic, care poate reduce absorbția mineralelor. Înmuierea, încolțirea și fermentarea cerealelor pot reduce conținutul de acid fitic.

Lectine

Lectinele sunt un grup de proteine care se găsesc în multe alimente, inclusiv în cereale, cum ar fi spelta.

Cu toate acestea, majoritatea lectinelor sunt distruse în timpul gătirii și procesării și, mai important, cerealele și alte alimente care conțin cele mai multe lectine sunt de obicei consumate gătite. Similar cu acidul fitic, prelucrarea tradițională a cerealelor prin înmuiere, încolțire și fermentare reduce semnificativ conținutul de lectină.

Cantitatea de lectine din grâul spelta este puțin probabil să provoace rău sau să împiedice disponibilitatea nutrienților atunci când sunt consumate gătite.

Toate cerealele conțin cantități mari de lectine, dar majoritatea lectinelor sunt eliminate în timpul gătirii sau procesării

Cum să adăugăm spelta în dieta noastră

Puteți include grâul spelta în dieta dvs. ca cereale integrale sau sub formă de făină de speltă. Dacă utilizați cereale integrale, asigurați-vă că le spălați bine și le înmuiați peste noapte. Acest lucru ajută grâul spelta să fie mai ușor de digerat.

Îl puteți folosi apoi în multe feluri de mâncare pentru a înlocui alți carbohidrați, cum ar fi orezul sau cartofii. Unele idei populare sunt risotto cu spelta sau ciorbe și tocane cu spelta.

De asemenea, este ușor să înlocuiți făina de speltă cu făină de grâu în majoritatea rețetelor, deoarece acestea sunt foarte asemănătoare. Dacă puteți înlocui aproximativ jumătate din făina obișnuită cu făină de speltă atunci când coaceți, veți obține un rezultat similar.

Spelta poate fi folosită ca înlocuitor pentru alți carbohidrați, puteți încerca să gătiți cereale integrale sau puteți folosi făină de speltă în loc de făină de grâu în rețete

Rezumat

Spella este un cereale integral străvechi care poate fi un adaos nutritiv la dietă.

Totuși, conține gluten și nu este o alegere bună pentru persoanele cu sensibilitate la gluten sau alergie la grâu. De asemenea, nu este clar dacă consumul de grâu spelta are avantaje în comparație cu grâul.

Indiferent de acest lucru, este întotdeauna o idee bună să alegeți cereale integrale în loc de omologii lor rafinați.
Produse din grâu speltă

Nu există acest produs în magazin
Expresia cautată
Tipul căutării
ȘI (apare fiecare cuvânt)
SAU (să apare oricare cuvânt)
Căutare în categorie
Toate categoriile
Unde să caute
Nume
Cod produs
Scurtă descriere despre produs
Caracteristicile detaliate ale produsului
Alte caracteristici opționale
Parametrii de produs
Preț minim
Lei
Preț maxim
Lei