Pitypang

Pitypang

A pitypang 13 kitűnő egészségügyi előnye

Az alábbiakban az interneten közzétett tudományos kísérletekkel és vizsgálati eredményekkel alátámasztott megállapítások találhatók, azonban ezek nem a termékeink vizsgálatából levont következtetések.

Noha gyakran nem tartják többnek, mint makacs gyomnövénynek, a pitypangot – más néven gyermekláncfű – évszázadok óta sokféle formában használják a hagyományos orvoslásban. Míg a Taraxacum officinale a leggyakoribb típus, sok más pitypangfaj is létezik.

A tányérodat nemcsak a levelek, a gyökerek és a virágok színesíthetik, hanem gyakran megtalálhatók gyógyteákban és -kiegészítőkben is. Természetes gyógymódként használják a vércukorszint szabályozására, a bőr erősítésére, a máj és a szív egészségének javítására.

1. Nagyon tápláló

Pitypang Pitypang

A gyökértől a virágig a pitypang rendkívül tápláló növény, tele vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rostokkal.

A pitypang főzve vagy nyersen is fogyasztható, és kiváló A-, C- és K-vitaminforrás. E-vitamint, folsavat és kis mennyiségben egyéb B-vitaminokat is tartalmaz. Sőt, a pitypang zöldje jelentős mennyiségű ásványi anyagot tartalmaz, beleértve a vasat, kalciumot, magnéziumot és káliumot.

A pitypang gyökere gazdag szénhidrát inulinban, egy olyan oldható rostban, amely a növényekben található. Ez a rost támogatja az egészséges bélbaktériumok szaporodását és fenntartását az emésztőrendszerben.

A pitypang gyökerét gyakran szárítják és teát készítenek belőle, de akár egészben is fogyaszthatod, mint más gyökérzöldségeket.

A pitypang gyökerét gyakran szárítják és teát készítenek belőle, de akár egészben is fogyaszthatod, mint más gyökérzöldségeket.

2. Erős antioxidánsokat tartalmaz

Pitypanglevél Pitypanglevél

A pitypang tele van erős antioxidánsokkal, ami megmagyarázhatja számos gyógyászati tulajdonságát.

Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek segítenek semlegesíteni a szabad gyököket – olyan molekulákat, amelyek a normál anyagcsere termékei, de hozzájárulnak a krónikus betegségek kockázatához, ha a szintjük túl magas a szervezetben. Ezért az antioxidánsok létfontosságúak szervezete egészségének megőrzésében.

A pitypang nagy mennyiségben tartalmaz béta-karotin antioxidánst, amely védelmet nyújthat a sejtkárosodás és az oxidatív stressz ellen. Gazdagok egy másik típusú antioxidánsban is, az úgynevezett polifenolokban, amelyek többnyire a virágában találhatók, de előfordulnak a gyökereiben, leveleiben és a szárában is.

A pitypang gazdag forrása a béta-karotinnak és polifenolvegyületeknek, amelyek egyaránt semlegesíthetik a káros szabad gyököket és védhetnek a krónikus betegségektől

3. Segíthet a gyulladás elleni küzdelemben

A pitypang bizonyos vegyületeknek, például a polifenoloknak köszönhetően csökkentheti a gyulladást. A gyulladás az immunrendszer normális reakciója sérülésre vagy fertőzésre. A hosszú távú gyulladás azonban a szervezet szöveteinek és DNS-ének maradandó károsodásához vezethet.

Egyes kémcsőben végzett vizsgálatok a pitypangból kivont vegyületekkel kezelt sejtekben a gyulladás markereinek szignifikáns csökkenését mutatták ki. Egy gyulladásos tüdőbetegségben szenvedő egereken végzett vizsgálat a tüdőgyulladás szignifikáns csökkenését mutatta azoknál, amelyek gyermekláncfüvet kaptak.

Ennek ellenére emberi kutatásra van szükség.

Korlátozott számú állat- és kémcsöves kutatás arra utal, hogy a pitypang gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik, bár a humán vizsgálatok hiányoznak

4. Segíthet a vércukorszint kezelésében

A cikória és a klorogénsav két bioaktív vegyület a pitypangban, amelyek segíthetnek csökkenteni a vércukorszintet.

Kémcsöves és állatkísérletek azt mutatják, hogy ezek a vegyületek javíthatják az inzulin – egy vércukorszintet szabályozó hormon – szekrécióját, valamint a glükóz (cukor) felszívódását az izmokban. Ez a folyamat javítja az inzulinérzékenységet és csökkenti a vércukorszintet.

Egyes állatkísérletekben a cikória és a klorogénsav korlátozta a keményítőtartalmú, magas szénhidráttartalmú ételek emésztését is, ami még inkább hozzájárulhat a pitypang vércukorszint-csökkentő képességéhez.

Bár ezek az eredmények biztatóak, több kutatásra van szükség az embereken.

A gyermekláncfű olyan bioaktív vegyületeket tartalmaz, amelyekről kimutatták, hogy csökkentik a vércukorszintet állatokon és kémcsöveken végzett vizsgálatok során, emberi kutatásra azonban továbbra is szükség van

5. Csökkentheti a koleszterin- és trigliceridszintet

A pitypang egyes vegyületei csökkenthetik a triglicerid- és koleszterinszintet, amelyek mindegyike kulcsfontosságú kockázati tényező a szívbetegségek esetében.

Egy kémcsőben végzett vizsgálatban a pitypanglevél- és gyökérkivonat csökkentette a triglicerid felhalmozódását a zsírsejtekben.

Hasonlóképpen, egy 4 hetes állatkísérlet kimutatta, hogy a pitypanglevél kivonat patkányoknak történő beadása jelentősen csökkentette az összkoleszterin és a triglicerid szintjét.

Ráadásul egy régebbi nyulakon végzett vizsgálat kimutatta, hogy csökkentette a koleszterinszintet a pitypang gyökereinek és leveleinek hozzáadása a magas koleszterinszintű étrendhez.

A jelenlegi kutatás azonban kémcsöveken és állatkísérleteken végzett vizsgálatokra korlátozódik.

Egyes állatkísérletek azt mutatják, hogy a pitypang csökkenti a koleszterin- és trigliceridszintet, de embereken végzett kutatásokra van szükség

6. Csökkentheti a vérnyomást

Bár egyesek azt állítják, hogy a pitypang csökkentheti a vérnyomást, a vizsgálatok korlátozottak.

A hagyományos gyógynövénygyógyászat a pitypangot vizelethajtó hatása miatt használja, azon meggyőződés alapján, hogy képes méregteleníteni bizonyos szerveket. A nyugati gyógyászatban a vizelethajtó gyógyszereket a felesleges folyadék mentesítésére használják, ami segíthet csökkenteni a vérnyomást. Egy régebbi humán tanulmány szerint a pitypang hatékony vízhajtó. Ez a tanulmány azonban rövid volt, és csak 17 ember vett részt benne.

A pitypang káliumot is tartalmaz, egy olyan ásványi anyagot, amely csökkenő vérnyomást eredményez azoknál, akiknél korábban megemelkedett a vérnyomás. Így ez a növény káliumtartalma miatt közvetett hatással lehet a vérnyomásra. Ez a hatás nem csak a pitypangra jellemző – minden káliumban gazdag ételre vonatkozik, amelyet az egészséges táplálkozás részeként fogyasztanak.

A gyermekláncfű vizelethajtó hatása és káliumtartalma miatt csökkentheti a vérnyomást, azonban nagyon kevés kutatás áll rendelkezésre

7. Elősegítheti a máj egészségét

Egyes állatkísérletek azt sugallják, hogy a pitypangkivonat védhet a májkárosodástól és a betegségektől.

Valójában egy állatkísérlet alapján azt tapasztalták, hogy segített megelőzni a májkárosodást olyan egereknél, amelyek nátrium-dikromátnak voltak kitéve, amely egy májkárosodást okozó vegyület.

Más állatkísérletek kimutatták, hogy a pitypangkivonat csökkentheti a májban raktározott zsírfelesleg szintjét és védelmet nyújthat az oxidatív stressz ellen.

További emberi kutatásokra azonban szükség van.

Állatkísérletek azt mutatják, hogy a pitypang megvédhet a májkárosodástól, de még több kutatásra van szükség az emberek esetében

8. Segíthet a fogyásban

Egyes kutatások azt mutatják, hogy a pitypang és vegyületei támogathatják a testsúlyszabályozást, bár az adatok nem meggyőzőek.

Egyes kutatók szerint a pitypang azon képessége, hogy javítja a szénhidrát-anyagcserét és csökkenti a zsírfelszívódást, fogyáshoz vezethet. Ezt az elméletet azonban még tudományosan bizonyítani kell.

Egy egereken végzett vizsgálat azt is sugallja, hogy a pitypangkivonat elősegítheti a testtömeg-szabályozást azáltal, hogy csökkenti a zsír felszívódását. Egy másik egereken végzett vizsgálat kimutatta, hogy a pitypangban található klorogénsav csökkenti a testsúlyt, a zsírfelhalmozódást és a testtömeg-szabályozásban szerepet játszó bizonyos fehérjék szintje is megváltozik.

Ennek ellenére több, magas színvonalú emberkutatásra van szükség.

Néhány állatkísérlet úgy tapasztalta, hogy a pitypangvegyületek támogathatják a testtömeg szabályozását, de ezt a hatást egyetlen humán vizsgálat sem értékelte

9. Rákellenes hatása lehet

Talán az egyik legérdekesebb egészségre vonatkozó állítás a pitypangkivonattal kapcsolatban, hogy képes megakadályozni a rákos sejtek növekedését a különböző szervrendszerekben.

Egy 4 hetes, patkányokon végzett vizsgálat kimutatta, hogy a pitypanggyökér-kivonat beadása megváltoztatta az emlőráksejtek növekedésének és terjedésének gátlásában szerepet játszó specifikus útvonalakat.

Más kémcsöves vizsgálatok azt találták, hogy a pitypanggyökér-kivonat lelassíthatja a rákos sejtek növekedését a májban, a vastagbélben és a gyomorszövetben.

Ezek az eredmények biztatóak, de az emberi kutatás hiányzik.

Számos kémcsőben végzett vizsgálat megállapította, hogy a pitypangkivonat lelassíthatja bizonyos ráktípusok növekedését, az embereken azonban további kutatásokra van szükség

10. Támogathatja az egészséges emésztést és kezelheti a székrekedést

A pitypangot gyakran használják a hagyományos orvoslásban a székrekedés kezelésére és az emésztőrendszer egészségének javítására.

Egy régebbi állatkísérletben szignifikánsan megnőtt a gyomorösszehúzódások és a gyomor kiürülésének gyakorisága pitypangkivonattal kezelt patkányokban.

A gyermekláncfű-gyökér a prebiotikus inulin rost gazdag forrása, amelyről kimutatták, hogy csökkenti a székrekedést és elősegíti a táplálék emésztőrendszeren keresztüli mozgását.

Sőt, csészénként (105 gramm) több, mint 3 gramm rostot tartalmaz, így a pitypang zöldje megnövelheti a rostbevitelt. A rostok támogatják a bélrendszer szabályozását és védelmet nyújtanak számos emésztési betegséggel szemben, beleértve az aranyeret és a divertikulitist.

A pitypang rostokban és prebiotikus vegyületekben, például inulinban gazdag – mindkettő támogathatja a bélrendszer működését, egyéb emésztési előnyök mellett

11. Támogathatja az immunrendszer egészségét

Egyes kutatások azt mutatják, hogy a pitypang antimikrobiális és vírusellenes tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek támogathatják a szervezet fertőzések elleni küzdelmét.

Számos kémcsőben végzett vizsgálat kimutatta, hogy a pitypangkivonat jelentősen csökkenti a vírusok szaporodási képességét.

A kutatások azt is kimutatták, hogy a pitypang egyes aktív vegyületei védelmet nyújtanak a különféle káros baktériumok ellen.

Végső soron több kutatásra van szükség az embereken.

Bár az embereken végzett kutatások hiányoznak, néhány kémcsőben végzett tanulmány arra utal, hogy a pitypang vírusellenes és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik

12. Hasznos bőrápoló lehet

Állatokon és kémcsövekben végzett kutatások azt mutatják, hogy a pitypangkivonat megvédhet a napfény által okozott bőrkárosodástól, az öregedéstől és a pattanásoktól.

Egy tanulmányban a pitypanglevél- és virágkivonatok megakadályozták a bőr károsodását, ha közvetlenül az UVB-sugárzásnak való kitettség előtt vagy rögtön utána alkalmazták. Érdekes módon a pitypanggyökérnek nem volt ugyanilyen hatása.

Egy régebbi kémcsőben végzett vizsgálat kimutatta, hogy a pitypanggyökér-kivonat fokozta az új bőrsejtek képződését az életkor előrehaladtával.

Ezenkívül korábbi kutatások azt mutatják, hogy a pitypangkivonat csökkentheti a bőr gyulladását és irritációját, miközben fokozza a hidratációt és a kollagéntermelést. Ez hasznos lehet bizonyos típusú akne megelőzésében és kezelésében.

Hiányoznak azonban a legújabb kutatások a pitypang bőregészségre gyakorolt hatásairól, valamint a vizsgálatok csak kémcsövekre és állatokra korlátozódnak.

Állatokon és kémcsöveken végzett vizsgálatok azt sugallják, hogy a pitypang védelmet nyújt a napsugárzás, az öregedés és a pattanások okozta bőrkárosodások ellen, azonban további emberi kutatásokra van szükség

13. Támogathatja az egészséges csontozatot

Nagyon kevés kutatást végeztek a pitypang csontok egészségére gyakorolt hatásáról, bár egyes tápanyagai hozzájárulnak az erős, egészséges csontok fenntartásához.

A pitypang zöldje jó kalcium- és K-vitamin forrás, mindkettő kulcsszerepet játszik a csontok egészségében. Egy kisebb tanulmány a K-vitaminban gazdag leveles zöldségek megnövekedett bevitelét kapcsolta össze az oszteokalcin, a csontokban található fehérje szintjének csökkentésével. Ez arra utal, hogy több leveles zöldség, például zöld pitypang fogyasztása segíthet megelőzni a csontvesztést.

Az inulin, a pitypanggyökérben található rost az emésztés és a bélrendszer egészségének javítása révén is támogathatja az egészséges csontokat.

Ezenkívül egyes kutatások azt sugallják, hogy a pitypangban és más zöldségekben található antioxidánsok kulcsszerepet játszanak a csontok egészségében és az oxidatív stressz csökkentésével védelmet nyújtanak a csontvesztés ellen.

A pitypangnak a csontok egészségére gyakorolt hatásaival kapcsolatos kutatások hiányoznak, bár a növény egyes összetevőiről ismert, hogy támogatják az erős csontok fenntartását

Adagolás

A pitypang leveleit, szárát és virágait gyakran természetes állapotukban fogyasztják, továbbá főzve vagy nyersen is fogyaszthatják. A gyökeret általában szárítják, őrlik és tea- vagy kávéhelyettesítőként használják.

Jelenleg nincsenek egyértelmű adagolási irányelvek, mivel nagyon kevés humán kutatást végeztek.

Nincsenek egyértelmű adagolási irányelvek a pitypang-kiegészítőkre vonatkozóan, mivel a kutatás korlátozott, a pitypang különböző formái eltérő adagokat igényelhetnek

Lehetséges kockázatok és mellékhatások

A pitypang növények alacsony toxicitásúak és valószínűleg biztonságosak a legtöbb ember számára, különösen élelmiszerként fogyasztva.

Ne feledje azonban, hogy a kutatás még mindig nagyon korlátozott, és a pitypang nem teljesen kockázatmentes.

Ez a növény allergiás reakciókat okozhat, különösen azoknál az embereknél, akik allergiásak a rokon növényekre, például a parlagfűre. Érzékeny bőrűeknél kontakt dermatitis is előfordulhat.

Egy régebbi áttekintés szerint a pitypang kölcsönhatásba léphet gyógyszerekkel, beleértve bizonyos típusú antibiotikumokat, véralvadásgátlókat és vércukorszint-gyógyszereket. Ha bármilyen vényköteles gyógyszert szed, feltétlenül konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt elkezdi szedni a pitypangot.

A pitypang valószínűleg biztonságos a legtöbb ember számára, azonban allergiás reakciókat válthat ki és kölcsönhatásba léphet bizonyos gyógyszerekkel

Összefoglaló

Számos lehetséges előnyük ellenére a pitypang növények és kiegészítők nem helyettesítik a kiegyensúlyozott étrendet és az egészséges életmódot. Valójában hiányoznak a konkrét alkalmazásokra vonatkozó kutatások – különösen az emberek esetében.

Ennek ellenére, ha a zöldjét, gyökereit és virágait teljes formában fogyasztja – salátákban, sült ételekben, köretekben és rágcsálnivalókban – ez a gyökérzöldség egyedülálló, tápláló kiegészítője lesz étrendjének.

Ha gyermekláncfüvet szeretne táplálékkiegészítőként szedni, akkor a legjobb, ha először konzultál egy egészségügyi szakemberrel.
Pitypangot akarok!

Nu există acest produs în magazin
Expresia cautată
Tipul căutării
ȘI (apare fiecare cuvânt)
SAU (să apare oricare cuvânt)
Căutare în categorie
Toate categoriile
Unde să caute
Nume
Cod produs
Scurtă descriere despre produs
Caracteristicile detaliate ale produsului
Alte caracteristici opționale
Parametrii de produs
Preț minim
Lei
Preț maxim
Lei