Susan

Semințe de susan

15 beneficii pentru sănătate și nutriție ale semințelor de susan

Următoarele sunt afirmații susținute de experimente științifice și rezultate ale testelor publicate pe internet, dar acestea nu sunt concluzii trase din testarea produselor noastre.

Sămânța de susan este sămânța mică, bogată în ulei, a plantei sesamum indicum, care crește într-o păstaie.

Se poate obține atât sub formă nedecojită, cât și fără coajă. Pielea conferă semințelor o nuanță maro-aurie. Semințele decojite sunt aproape albe, dar devin maro când sunt prăjite.

Semințele de susan au multe beneficii potențiale pentru sănătate și au fost folosite în medicina populară de mii de ani. Poate proteja împotriva bolilor de inimă, diabetului și artritei. Cu toate acestea, poate fi necesar să consumați o cantitate semnificativă pentru ca beneficiile pentru sănătate să se simtă.

Să vedem cele 15 beneficii pentru sănătate ale semințelor de susan.

1. Sursă bună de fibre

Semințe de susan Semințe de susan

Trei linguri (30 de grame) de semințe de susan întregi conțin 3,5 grame de fibre, ceea ce reprezintă 12% din doza zilnică de referință (RDI). Consumul regulat de semințe de susan poate contribui la un nivel adecvat de aport de fibre.

Fibrele sunt cunoscute că susțin sănătatea digestivă, iar dovezile tot mai mari sugerează că fibrele pot juca un rol în reducerea riscului de boli de inimă, anumite tipuri de cancer, obezitate și diabet de tip 2.

În ceea ce privește fibrele, 3 linguri (30 de grame) de semințe de susan asigură 12% din aportul zilnic recomandat, fibrele fiind vitale pentru sănătatea sistemului digestiv

2. Poate scădea nivelul colesterolului și al trigliceridelor

Unele studii sugerează că consumul regulat de semințe de susan poate reduce colesterolul și trigliceridele ridicate, care sunt factori de risc pentru bolile de inimă.

Semințele de susan conțin 15% grăsimi saturate, 41% grăsimi polinesaturate și 39% grăsimi mononesaturate. Cercetările arată că – în comparație cu grăsimile saturate – consumul de grăsimi polinesaturate și mononesaturate poate reduce nivelul de colesterol și riscul de boli de inimă.

În plus, semințele de susan conțin două tipuri de compuși vegetali – lignani și fitosteroli – care pot avea și efecte de scădere a colesterolului.

Când 38 de persoane cu niveluri ridicate de colesterol din sânge au consumat 5 linguri (40 de grame) de semințe de susan întregi pe zi timp de 2 luni, nivelul lor de colesterol „rău” LDL a scăzut cu 10% și nivelul trigliceridelor cu 8% în comparație cu grupul placebo. .

p>

Semințele de susan pot reduce riscul bolilor de inimă, inclusiv trigliceridele crescute și colesterolul LDL „rău”

3. Sursă nutritivă de proteine ​​vegetale

3 linguri (30 de grame) de semințe de susan conțin 5 grame de proteine ​​per porție.

Pentru a maximiza conținutul de proteine, alegeți semințe de susan decojite și prăjite. Procesul de decojire și prăjire reduce cantitatea de oxalați și fitați - acești compuși inhibă digestia și absorbția proteinelor.

Proteinele sunt esențiale pentru sănătatea ta, deoarece ajută la funcționarea tuturor, de la mușchi până la hormoni.

Cu toate acestea, semințele de susan au un conținut scăzut de lizină, un aminoacid esențial care se găsește în principal în produsele de origine animală. Cu toate acestea, veganii și vegetarienii pot compensa prin consumul de proteine ​​vegetale cu un conținut ridicat de lizină, în special leguminoase precum fasolea și năutul.

Cu toate acestea, semințele de susan sunt bogate în metionină și cisteină, doi aminoacizi pe care alte leguminoase nu îi furnizează în cantități suficiente.

Semințele de susan - în special cele decojite - sunt o sursă bună de proteine, care este un element important al organismului

4. Poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale

Hipertensiunea arterială este un factor de risc major pentru boli de inimă și accident vascular cerebral. Semințele de susan sunt bogate în magneziu, care poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale.

În plus, lignanii, vitamina E și alți antioxidanți găsiți în semințele de susan pot ajuta la prevenirea plăcii în artere și, astfel, la menținerea tensiunii arteriale sănătoase.

Un studiu a constatat că persoanele cu hipertensiune arterială au luat zilnic 2,5 grame de semințe de susan negru sub formă de pudră – o varietate mai puțin comună – sub formă de capsule. După o lună, au înregistrat o scădere cu 6% a tensiunii arteriale sistolice – cea mai importantă măsură a tensiunii arteriale – în comparație cu grupul placebo.

Semințele de susan sunt bogate în magneziu, care poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale, iar antioxidanții lor pot ajuta la prevenirea acumulării plăcii în vasele de sânge

5. Poate susține oasele sănătoase

Semințele de susan, atât decojite, cât și decojite, sunt bogate în mulți nutrienți care îmbunătățesc sănătatea oaselor, deși calciul se găsește în principal în coajă.

Semințele de susan conțin și calciu, magneziu, mangan și zinc.

Semințele de susan conțin oxalați și fitați, antinutrienți care reduc absorbția mineralelor. Pentru a reduce efectele acestor compuși, încercați să înmuiați, să prăjiți sau să încolțiți semințele. Un studiu a constatat că încolțirea a redus concentrațiile de fitat și oxalat în semințele de susan decojite și decojite cu aproximativ 50%.

Semințele de susan nedecorticate sunt deosebit de bogate în nutrienți vitali pentru sănătatea oaselor, inclusiv calciu, iar înmuierea, prăjirea sau încolțirea semințelor de susan poate îmbunătăți absorbția acestor minerale

6. Poate reduce inflamația

Semințele de susan pot lupta împotriva inflamației. Inflamația pe termen lung, la nivel scăzut, poate juca un rol în multe boli cronice, inclusiv în obezitate și cancer, precum și în bolile de inimă și rinichi.

Când persoanele cu boli renale au consumat un amestec de 18 grame de semințe de in și 6 grame de semințe de susan și dovleac pe zi timp de 3 luni, markerii lor inflamatori au scăzut cu 51-79%. Cu toate acestea, deoarece acest studiu a testat un amestec de semințe, efectele antiinflamatoare ale semințelor de susan sunt incerte. Cu toate acestea, studiile pe animale cu ulei de semințe de susan sugerează efecte antiinflamatorii. Acest lucru se poate datora sesaminei, un compus care se găsește în semințele și uleiul de susan.

Conform cercetărilor preliminare, semințele de susan și uleiul lor pot avea proprietăți antiinflamatorii

7. Sursă bună de vitamina B

Semințele de susan sunt o sursă excelentă de anumite vitamine B, care se găsesc atât în ​​coajă, cât și în semințe. Îndepărtarea cojii poate reduce conținutul de vitamina B.

Semințele de susan conțin tiamină (B1), niacină (B3) și vitamina B6. Vitaminele B sunt esențiale pentru multe procese ale corpului, inclusiv pentru buna funcționare a celulelor și metabolism.

Semințele de susan sunt o sursă bună de tiamină, niacină și vitamina B6, care sunt necesare pentru funcționarea și metabolismul celular corespunzătoare

8. Poate ajuta la formarea celulelor sanguine

Pentru a produce globule roșii, organismul are nevoie de mai mulți nutrienți, inclusiv cei care se găsesc în semințele de susan.

Fierul găsit în semințele de susan este elementul de bază al hemoglobinei, care transportă oxigenul către globulele roșii; cuprul și vitamina B6, care ajută la producerea de hemoglobină.

Semințele de susan înmuiate, prăjite sau încolțite pot crește absorbția acestor minerale.

Semințele de susan furnizează fier, cupru și vitamina B6, care sunt necesare pentru formarea și funcționarea celulelor sanguine

9. Poate ajuta la controlul glicemiei

Semințele de susan au un conținut scăzut de carbohidrați, în timp ce sunt bogate în proteine ​​și grăsimi sănătoase, toate acestea putând susține controlul zahărului din sânge.

Aceste semințe conțin și pinorezinol, un compus care poate ajuta la controlul nivelului de zahăr din sânge prin inhibarea acțiunii enzimei digestive maltaze.

Maltase descompune zahărul maltoză, care este folosit ca îndulcitor în unele produse alimentare. Dacă pinoresinolul inhibă digestia maltozei, aceasta poate duce la scăderea nivelului zahărului din sânge. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii umane.

Semințele de susan pot ajuta la reglarea zahărului din sânge, deoarece au un conținut scăzut de carbohidrați, proteine ​​de înaltă calitate și grăsimi sănătoase, precum și compuși vegetali care pot ajuta și în acest sens

10. Bogat în antioxidanți

Conform studiilor pe animale și pe oameni, consumul de semințe de susan poate crește activitatea antioxidantă a sângelui.

Lignanii din semințele de susan acționează ca antioxidanți care ajută la combaterea stresului oxidativ, o reacție chimică care poate deteriora celulele și crește riscul multor boli cronice.

În plus, semințele de susan conțin o formă de vitamina E numită gamma-tocoferol, un antioxidant care poate fi deosebit de eficient în protejarea împotriva bolilor de inimă.

Compușii vegetali și vitamina E găsiți în semințele de susan acționează ca antioxidanți, care luptă împotriva stresului oxidativ al organismului

11. Poate susține sistemul imunitar

Semințele de susan conțin mulți nutrienți vitali pentru sistemul imunitar, inclusiv zinc, seleniu, cupru, fier, vitaminele B6 și E.

De exemplu, organismul are nevoie de zinc pentru a dezvolta și activa anumite celule albe din sânge care recunosc și atacă microbii invadatori. Amintiți-vă că chiar și o deficiență ușoară sau moderată de zinc poate afecta activitatea sistemului imunitar.

Semințele de susan furnizează 20% din RDI de zinc pentru organism într-o porție de 3 linguri (30 de grame).

Semințele de susan sunt o sursă excelentă de mulți nutrienți importanți pentru funcționarea sistemului imunitar, inclusiv zinc, seleniu, cupru, fier, vitaminele B6 și E

12. Poate calma durerile artritice de genunchi

Osteoartrita este cel mai frecvent tip de durere articulară și afectează adesea genunchii. Mulți factori pot juca un rol în artrită, inclusiv deteriorarea oxidativă a cartilajului care amortizează articulațiile.

Sesamina este un compus din semințele de susan care are proprietăți antiinflamatorii și antioxidante care pot proteja cartilajul.

Într-un studiu de două luni, persoanele cu artrită la genunchi au luat zilnic 5 linguri (40 de grame) de pudră de semințe de susan în plus față de medicamente. După aceasta, ei au experimentat o reducere cu 63% a durerilor de genunchi, comparativ cu o reducere de doar 22% în grupul tratat numai cu terapie medicamentoasă. În plus, grupul cu semințe de susan a prezentat o îmbunătățire mai intensă la un test de mobilitate simplu și o reducere mai serioasă a unor markeri inflamatori comparativ cu grupul de control.

Sesamina, un compus găsit în semințele de susan, poate ajuta la reducerea durerilor articulare și la sprijinirea mobilității la persoanele cu artrită la genunchi

13. Poate susține sănătatea tiroidei

Semințele de susan sunt o sursă bună de seleniu, oferind 18% din CDI atât în ​​semințele întregi, cât și în cele decojite.

Glanda tiroidă conține mai mult seleniu decât orice alt organ din organism. Acest mineral joacă un rol vital în producția de hormoni tiroidieni.

În plus, semințele de susan sunt o sursă bună de fier, cupru, zinc și vitamina B6, care susțin, de asemenea, producția de hormoni tiroidieni și susțin sănătatea tiroidei.

Semințele de susan sunt o sursă bună de nutrienți, cum ar fi seleniu, fier, cupru, zinc și vitamina B6, care susțin sănătatea tiroidei

14. Poate susține echilibrul hormonal în timpul menopauzei

Semințele de susan conțin compuși vegetali numiți fitoestrogeni, care sunt similari cu hormonul estrogen.

De aceea, semințele de susan pot fi utile femeilor când nivelul de estrogen scade în timpul menopauzei. De exemplu, fitoestrogenii pot contracara bufeurile și alte simptome ale nivelului scăzut de estrogen.

În plus, acești compuși pot reduce riscul de a dezvolta anumite boli, cum ar fi cancerul de sân, în timpul menopauzei. Cu toate acestea, sunt încă necesare cercetări suplimentare.

Fitoestrogenii sunt compuși care se găsesc în semințele de susan care pot aduce beneficii femeilor aflate la menopauză

15. Poate fi ușor încorporat în dietă

Pentru a îmbunătăți gustul și disponibilitatea nutrienților semințelor de susan, prăjiți-le la 180 de grade timp de câteva minute, amestecând ocazional, până când devin maro deschis.

Semințele de susan se potrivesc bine cu o varietate de alimente: cartofi prăjiți, broccoli aburit, cereale, granola, produse de patiserie, brioșe, iaurt, smoothie-uri, salate, sosuri pentru salate, hummus, garnituri. Puteți folosi și unt de semințe de susan – cunoscut și sub denumirea de tahini – în loc de unt de arahide sau hummus.

Cu toate acestea, alergia la susan devine din ce în ce mai frecventă, așa că precauția nu strica.

Semințele de susan pot fi combinate cu o varietate de alimente, inclusiv salate, granola, produse de patiserie și cartofi prăjiți

Rezumat

Semințele de susan sunt o sursă excelentă de grăsimi sănătoase, proteine, vitamine B, minerale, fibre, antioxidanți și alți compuși utili din plante.

Consumul regulat de semințe de susan - nu doar câteva semințe pe deasupra produselor de panificație - poate ajuta la reglarea zahărului din sânge, la combaterea durerilor de artrită și la scăderea colesterolului.

Pentru a optimiza aportul de nutrienți, consumați-i și sub formă prăjită sau încolțită.
Vreau susan!

Aspect:
Ordonează după :
Aspect:
Ordonează după :