Ulei de pește

Ulei de pește

13 beneficii ale consumului de ulei de pește

Următoarele sunt afirmații susținute de experimente științifice și rezultate ale testelor publicate pe internet, dar acestea nu sunt concluzii trase din testarea produselor noastre.

Uleiul de pește este unul dintre cele mai des consumate suplimente alimentare. Este bogat în acizi grași omega-3, care sunt foarte importanți pentru sănătate.

Să vedem cele 13 beneficii pentru sănătate ale uleiului de pește.

Ce este uleiul de pește?

Capsulă ulei de pește Capsulă cu ulei de pește

Uleiul de pește este grăsime sau ulei extras din țesuturile de pește. De obicei provine din pește gras precum hering, ton, hamsii sau macrou. Uneori este produs din ficatul de pește, ca în cazul uleiului de ficat de cod.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă să consumați 1-2 porții de pește pe săptămână. Acizii grași omega-3 găsiți în pește au multe beneficii pentru sănătate, inclusiv protecție împotriva multor boli. Cu toate acestea, dacă nu mănânci 1-2 porții de pește pe săptămână, suplimentele cu ulei de pește te pot ajuta să obții suficient omega-3.

Aproximativ 30% din uleiul de pește este omega-3, în timp ce restul de 70% sunt alte grăsimi. Mai mult, uleiul de pește conține de obicei unele vitamine A și D.

Este important de reținut că tipurile de omega-3 găsite în uleiul de pește au beneficii mai mari pentru sănătate decât tipurile găsite în unele surse de plante. Principalii acizi grași omega-3 din uleiul de pește sunt acidul eicosapentaenoic (EPA) și acidul docosahexaenoic (DHA), în timp ce omega-3 derivat din plante este în principal acidul alfa-linolenic (ALA). Deși ALA este un acid gras esențial, EPA și DHA au mult mai multe beneficii pentru sănătate.

De asemenea, este important să obțineți suficient omega-3, deoarece dieta occidentală înlocuiește multe omega-3 cu alte grăsimi, cum ar fi omega-6. Un astfel de raport distorsionat de acizi grași poate contribui la multe boli.

1. Poate susține sănătatea inimii

Boala de inimă este principala cauză de deces la nivel mondial.

Studiile arată că oamenii care mănâncă mult pește sunt mult mai puțin probabil să dezvolte boli de inimă. Mai mulți factori de risc pentru bolile de inimă par să fie reduceți prin consumul de pește sau ulei de pește.

Beneficiile uleiului de pește pentru sănătatea inimii includ:

  • Colesterol: poate crește colesterolul „bun” HDL, dar nu pare să scadă colesterolul „rău” LDL
  • Trigliceride: pot reduce nivelul de trigliceride cu 15-30%
  • Tensiunea arterială: chiar și în doze mici, ajută la scăderea tensiunii arteriale la persoanele cu risc crescut
  • Placă: poate inhiba acumularea de placă care provoacă calcificarea arterelor și poate oferi protecție celor care au deja acumulare
  • Aritmii fatale: pot reduce evenimentele fatale de aritmie la persoanele cu risc. Aritmia este un ritm cardiac anormal care poate provoca un atac de cord în unele cazuri.

Deși suplimentele cu ulei de pește pot îmbunătăți mulți factori de risc pentru bolile de inimă, nu există dovezi clare că pot preveni atacul de cord sau accidentul vascular cerebral.

Suplimentele cu ulei de pește pot reduce riscurile asociate cu bolile de inimă, dar nu există dovezi clare că poate preveni atacul de cord sau accidentul vascular cerebral

2. Poate ajuta la tratarea anumitor tulburări mintale

Aproape 60% din creierul tău este format din grăsimi, iar cea mai mare parte a acestor grăsimi sunt acizi grași omega-3. Prin urmare, omega-3 este esențial pentru funcționarea normală a creierului.

De fapt, unele studii sugerează că persoanele cu anumite tulburări mintale au niveluri mai scăzute de omega-3. Interesant este că cercetările sugerează că suplimentele cu ulei de pește pot preveni sau ameliora simptomele unor tulburări mintale. De exemplu, poate reduce șansa de tulburări psihotice la cei care sunt expuși riscului.

În plus, consumul de cantități mari de ulei de pește poate reduce unele simptome atât ale schizofreniei, cât și ale tulburării bipolare.

Suplimentele cu ulei de pește pot îmbunătăți simptomele anumitor tulburări psihice, acest efect poate fi rezultatul aportului crescut de acizi grași omega-3

3. Te poate ajuta să slăbești

Obezitatea este definită ca având un indice de masă corporală (IMC) mai mare de 30. La nivel global, aproximativ 39% dintre adulți sunt supraponderali, în timp ce 13% sunt obezi. Cifrele sunt chiar mai mari în țările dezvoltate, cum ar fi Statele Unite.

Obezitatea poate crește semnificativ riscul altor boli, inclusiv boli de inimă, diabet de tip 2 și cancer.

Suplimentele cu ulei de pește pot îmbunătăți compoziția corporală și factorii de risc pentru bolile de inimă la persoanele obeze. În plus, unele studii arată că suplimentele cu ulei de pește combinate cu dietă sau exerciții fizice pot ajuta la pierderea în greutate.

Cu toate acestea, nu toate studiile au găsit acest efect. O analiză a 21 de studii arată că suplimentele cu ulei de pește nu au redus semnificativ greutatea la persoanele obeze, dar au redus circumferința taliei și raportul talie-șold.

Suplimentele cu ulei de pește pot ajuta la reducerea circumferinței taliei și, atunci când sunt combinate cu dietă sau exerciții fizice, promovează pierderea în greutate

4. Poate susține sănătatea ochilor

Ca și creierul, ochiul se bazează pe grăsimile omega-3. Dovezile arată că persoanele care nu consumă suficient omega-3 au un risc mai mare de apariție a bolilor oculare.

În plus, sănătatea ochiului începe să scadă la bătrânețe, ceea ce poate duce la degenerescenta maculară legată de vârstă (AMD). Consumul de pește este asociat cu un risc redus de AMD, dar rezultatele pentru suplimentele cu ulei de pește sunt mai puțin concludente.

Un studiu a constatat că consumul de doze mari de ulei de pește timp de 19 săptămâni a îmbunătățit vederea la toți pacienții cu AMD. Cu toate acestea, acesta a fost un studiu foarte mic. Două studii mai mari au examinat efectele combinate ale omega-3 și ale altor nutrienți asupra AMD. Un studiu a arătat un efect pozitiv, în timp ce celălalt nu, deci rezultatele nu sunt clare.

Mâncarea de pește poate ajuta la prevenirea bolilor oculare, dar nu este clar dacă suplimentele cu ulei de pește au același efect

5. Poate reduce inflamația

Inflamația este răspunsul sistemului imunitar pentru a lupta împotriva infecțiilor și a trata rănile. Cu toate acestea, inflamația cronică este asociată cu boli grave precum obezitatea, diabetul, depresia și bolile de inimă. Reducerea inflamației poate ajuta la tratarea simptomelor acestor boli.

Deoarece uleiul de pește are proprietăți antiinflamatorii, poate ajuta la tratarea afecțiunilor inflamatorii cronice. De exemplu, la persoanele stresate și obeze, uleiul de pește poate reduce producția și expresia genică a moleculelor inflamatorii numite citokine.

În plus, suplimentele cu ulei de pește pot reduce semnificativ durerile articulare, rigiditatea și nevoia de medicamente la persoanele cu poliartrită reumatoidă, care provoacă dureri articulare. În timp ce boala inflamatorie intestinală (IBD) este, de asemenea, declanșată de inflamație, nu există dovezi clare că uleiul de pește își îmbunătățește simptomele.

Uleiul de pește are un efect antiinflamator puternic și poate ajuta la reducerea simptomelor bolilor inflamatorii, în special poliartrita reumatoidă

6. Poate susține sănătatea pielii

Pielea este cel mai mare organ al corpului și conține o mulțime de acizi grași omega-3. Pielea se poate deteriora de-a lungul vieții, mai ales la bătrânețe sau din cauza expunerii prea mari la soare. Cu toate acestea, suplimentele cu ulei de pește pot avea efecte benefice asupra unui număr de afecțiuni ale pielii, inclusiv psoriazis și dermatită.

Pielea poate fi deteriorată de îmbătrânire sau de expunerea excesivă la soare, dar suplimentele cu ulei de pește pot ajuta la menținerea pielii sănătoase

7. Poate sprijini sarcina și dezvoltarea timpurie

Omega-3 este esențial pentru creșterea și dezvoltarea timpurie, așa că este important ca mamele să primească suficient omega-3 în timpul sarcinii și alăptării.

Suplimentele cu ulei de pește pentru mamele însărcinate și care alăptează pot îmbunătăți coordonarea mână-ochi la sugari. Cu toate acestea, nu este clar dacă stimulează învățarea sau IQ-ul.

Luarea suplimentelor cu ulei de pește în timpul sarcinii și alăptării poate îmbunătăți dezvoltarea vizuală la bebeluși și poate reduce riscul de alergii.

Acizii grași omega-3 sunt vitali pentru creșterea și dezvoltarea timpurie la sugari, suplimentele cu ulei de pește pentru mame sau sugari pot îmbunătăți coordonarea ochi-mână, deși efectele asupra învățării și IQ sunt neclare

8. Poate reduce grăsimea hepatică

Ficatul este procesorul de grăsime al corpului și poate juca un rol în creșterea în greutate.

Boala hepatică devine din ce în ce mai frecventă, în special boala ficatului gras non-alcoolic (NAFLD), în care grăsimea se acumulează în ficat.

Suplimentele cu ulei de pește pot îmbunătăți funcția ficatului și pot reduce inflamația, ceea ce poate ajuta la reducerea simptomelor NAFLD și a ficatului gras.

Boala hepatică este frecventă la persoanele obeze. Suplimentele cu ulei de pește pot ajuta la reducerea grăsimii hepatice și a simptomelor bolii hepatice grase nealcoolice

9. Poate reduce simptomele depresiei

Depresia este de așteptat să fie a doua cea mai frecventă cauză de îmbolnăvire până în 2030. Interesant este că nivelurile de omega-3 sunt mai scăzute la persoanele cu depresie majoră.

Studiile arată că uleiul de pește și suplimentele cu omega-3 pot reduce simptomele depresiei. În plus, unele studii au arătat că uleiurile bogate în EPA ajută la reducerea simptomelor depresiei mai mult decât DHA.

Suplimentele cu ulei de pește, în special cele bogate în EPA, pot ajuta la ameliorarea simptomelor depresiei

10. Poate îmbunătăți atenția copiilor și le poate reduce hiperactivitatea

Multe tulburări de comportament la copii, cum ar fi tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD), implică hiperactivitate și neatenție.

Având în vedere că grăsimile omega-3 reprezintă o parte semnificativă a creierului, un aport suficient al acestora poate fi important în prevenirea tulburărilor de comportament la începutul vieții.

Suplimentele cu ulei de pește pot îmbunătăți hiperactivitatea percepută, neatenția, impulsivitatea și agresivitatea la copii. Acest lucru poate fi benefic la o vârstă fragedă.

Tulburările de comportament la copii pot interfera cu învățarea și dezvoltarea. S-a demonstrat că suplimentele cu ulei de pește ajută la reducerea hiperactivitatii, neatenției și a altor comportamente negative

11. Poate ajuta la prevenirea simptomelor de declin mental

Pe măsură ce îmbătrânim, funcționarea creierului încetinește, iar riscul de apariție a bolii Alzheimer crește.

Oamenii care mănâncă mai mult pește se confruntă cu o scădere mai lentă a funcției creierului pe măsură ce îmbătrânesc. Cu toate acestea, studiile privind suplimentele cu ulei de pește la adulții în vârstă nu au furnizat dovezi clare că acestea încetinesc declinul funcției creierului. Cu toate acestea, unele studii foarte mici au arătat că uleiul de pește poate îmbunătăți memoria la adulții în vârstă sănătoși.

Oamenii care mănâncă mai mult pește au un declin mental mai lent legat de vârstă. Cu toate acestea, nu este clar dacă suplimentele cu ulei de pește pot preveni sau îmbunătăți declinul mental la adulții în vârstă

12. Poate îmbunătăți simptomele astmului și poate reduce riscul de alergii

Sugarii sunt mult mai predispuși să aibă astm bronșic, care poate provoca umflare și dificultăți de respirație.

Mai multe studii au arătat că uleiul de pește poate reduce simptomele astmului, mai ales la începutul vieții. Un studiu efectuat pe aproape 100.000 de persoane a constatat că consumul de pește sau omega-3 de către o mamă a redus riscul de astm al copilului cu 24-29%. În plus, suplimentele cu ulei de pește pentru mamele însărcinate pot reduce riscul de alergii la sugari.

Consumarea unor cantități mai mari de pește și ulei de pește în timpul sarcinii poate reduce riscul de astm și alergii în copilărie

13. Poate îmbunătăți sănătatea oaselor

La bătrânețe, oasele pot începe să-și piardă conținutul mineral esențial, făcându-le mai probabil să se rupă. Acest lucru poate duce la afecțiuni precum osteoporoza și osteoartrita.

Calciul și vitamina D sunt foarte importante pentru sănătatea oaselor, dar unele studii sugerează că acizii grași omega-3 pot fi, de asemenea, benefici. Persoanele cu aport mai mare de omega-3 și niveluri sanguine pot avea o densitate minerală osoasă (DMO) mai bună. Cu toate acestea, nu este clar dacă suplimentele cu ulei de pește îmbunătățesc DMO.

Mai multe studii mici sugerează că suplimentele cu ulei de pește reduc markerii de degradare a oaselor, ceea ce poate preveni dezvoltarea bolilor osoase.

Aportul mai mare de omega-3 este asociat cu o densitate osoasă mai mare, ceea ce poate ajuta la prevenirea bolilor osoase, dar nu este clar dacă suplimentele cu ulei de pește pot ajuta în acest sens

Cum poate fi aplicat?

Dozaj

Doza recomandată pentru EPA și DHA depinde de vârstă și de sănătate. OMS recomandă un aport zilnic de 0,2–0,5 grame (200–500 mg) de EPA și DHA combinate. Cu toate acestea, poate fi necesar să vă măriți doza dacă sunteți gravidă, alăptați sau aveți boli de inimă. Alegeți un supliment de ulei de pește care conține cel puțin 0,3 grame (300 mg) de EPA și DHA per porție.

Concentrație

Multe suplimente conțin până la 1.000 mg de ulei de pește per porție - dar numai 300 mg de EPA și DHA. Citiți eticheta și alegeți un supliment care conține cel puțin 500 mg de EPA și DHA la 1.000 mg de ulei de pește.

Prospețime

Acizii grași omega-3 sunt predispuși la oxidare, motiv pentru care devin rânced. Pentru a evita acest lucru, alegeți un supliment care conține un antioxidant precum vitamina E. Păstrați suplimentul departe de lumină - ideal în frigider. Nu utilizați suplimente cu ulei de pește care au miros de rânced sau au expirat.

Cronometrare

Alte grăsimi dietetice ajută la absorbția acizilor grași omega-3, așa că cel mai bine este să luați suplimentul cu ulei de pește cu o masă care conține grăsimi.

Când citiți o etichetă cu ulei de pește, asigurați-vă că alegeți un supliment cu o concentrație mare de EPA și DHA

Rezumat

Omega-3 contribuie la dezvoltarea normală a creierului și a ochilor. Combate inflamația și poate ajuta la prevenirea bolilor de inimă și a reducerii funcției creierului. Deoarece uleiul de pește este bogat în omega-3, acesta poate fi benefic pentru cei cu risc de a dezvolta aceste tulburări. Peștele este la fel de eficient ca uleiul de pește, dar suplimentele cu ulei de pește oferă o alternativă bună pentru cei care nu mănâncă pește.
Vreau ulei de pește!

Aspect:
Ordonează după :
Aspect:
Ordonează după :