Ulei esențial de arbore de ceai

Arborele de ceai

14 utilizări zilnice ale uleiului de arbore de ceai

Următoarele sunt afirmații susținute de experimente științifice și rezultate ale testelor publicate pe internet, dar acestea nu sunt concluzii trase din testarea produselor noastre.

Uleiul de arbore de ceai poate ucide anumite bacterii și susține sănătatea pielii atunci când este utilizat conform instrucțiunilor.

Cercetările sugerează că uleiurile esențiale au beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea, este important să discutați cu un profesionist din domeniul sănătății înainte de a începe să utilizați uleiurile esențiale și să faceți întotdeauna un test de plasture înainte de a încerca un nou ulei esențial.

Uleiul de arbore de ceai este un ulei esențial care poate fi folosit în mai multe moduri, inclusiv pentru menținerea sănătății pielii, părului și unghiilor. Pe lângă beneficiile dovedite științific, uleiul de arbore de ceai este ieftin și sigur atunci când este utilizat conform instrucțiunilor.

Ce este uleiul de arbore de ceai și cum funcționează?

Arborele de ceai Arborele de ceai

Uleiul de arbore de ceai provine din frunzele Melaleuca alternifolia, un copac mic originar din Queensland și New South Wales, Australia. Deși este cunoscut sub numele de arbore de ceai Melaleuca alternifolia, nu trebuie confundat cu planta ale cărei frunze sunt folosite pentru a face ceaiul negru, verde și oolong.

Uleiul de arbore de ceai a fost folosit ca medicament tradițional de către aborigenii din Australia de secole. Australienii indigeni zdrobesc frunzele arborelui de ceai pentru a extrage uleiul, apoi îl inhalează pentru a trata tusea și răceala sau îl aplică direct pe piele pentru vindecare.

Uleiul de arbore de ceai conține mai mulți compuși, inclusiv terpinen-4-ol, care s-a dovedit că ucide anumite bacterii, viruși și ciuperci. Terpinen-4-olul pare să mărească activitatea celulelor albe din sânge, care ajută la combaterea bacteriilor și a altor invadatori străini.

Aceste proprietăți antibacteriene fac din uleiul de arbore de ceai un remediu natural valoros pentru tratarea bolilor bacteriene și fungice ale pielii, prevenirea infecțiilor și promovarea vindecării.

1. Dezinfectant pentru mâini

Uleiul de arbore de ceai este un dezinfectant natural ideal pentru mâini.

Studiile au arătat că ucide bacteriile și virușii obișnuiți care cauzează boli, inclusiv E. coli, S. pneumoniae și H. influenzae.

De fapt, un studiu care a testat mai multe dezinfectante pentru mâini a arătat că adăugarea de ulei de arbore de ceai la demachiante le-a crescut E. colieficacitatea.

Studiile continuă să confirme că dezinfectanții pentru mâini cu ulei de arbore de ceai sunt eficienți în dezinfectarea mâinilor și în uciderea bacteriilor fără antibiotice.

Folosirea uleiului de arbore de ceai ca dezinfectant natural pentru mâini poate ajuta la uciderea multor microbi responsabili de răceli, gripă și alte boli

2. Repelent împotriva insectelor

Uleiul de arbore de ceai poate ajuta la îndepărtarea insectelor deranjante.

Un studiu a constatat că la 24 de ore după tratamentul cu ulei de arbore de ceai, vacile au avut cu 61% mai puține muște decât vacile care nu au fost tratate cu ulei de arbore de ceai.

Uleiul de arbore de ceai este folosit pentru a ține furnicile departe de produsele agricole.

De asemenea, un repelent eficient pentru țânțari. Un studiu pe eprubetă a arătat că uleiul de arbore de ceai respinge țânțarii mai bine decât DEET-ul, cel mai comun ingredient activ din insectele din comerț.

Uleiul de arbore de ceai s-a dovedit că ucide sau respinge insectele, în unele cazuri la fel de eficient sau mai eficient decât insecticidele convenționale sau repellenții

3. Deodorant natural

Efectul antibacterian al uleiului de arbore de ceai poate ajuta la controlul mirosului subsuoară asociat cu transpirația.

Sudoarea în sine nu are miros. Cu toate acestea, atunci când secrețiile glandelor sudoripare se amestecă cu bacteriile de pe piele, se produce un miros moderat sau puternic.

Zona axilelor conține o concentrație mare a acestor glande și este în principal responsabilă pentru fenomenul cunoscut sub numele de miros corporal. Datorită proprietăților sale antibacteriene, uleiul de arbore de ceai este o alternativă naturală ideală la deodorantele și antiperspirantele disponibile în comerț.

Uleiul de arbore de ceai conține compuși care sunt eficienți împotriva bacteriilor responsabile de mirosul corporal, așa că poate fi folosit ca un deodorant sigur și eficient

4. Dezinfectant pentru tăieturi și zgârieturi minore

Leziunile pielii facilitează intrarea bacteriilor în fluxul sanguin, ceea ce poate duce la infecții.

Uleiul de arbore de ceai poate fi folosit pentru a trata și dezinfecta tăieturile și abraziunile minore de la S. aureusși alte bacterii.

Pentru a dezinfecta tăieturi sau zgârieturi, urmați acești pași:

 1. Curățați bine tăietura cu apă și săpun blând
 2. Amestecați o picătură de ulei de arbore de ceai cu o linguriță de ulei de cocos
 3. Aplicați o cantitate mică de amestec pe rănire și acoperiți cu un bandaj
 4. Repetați acest proces o dată sau de două ori pe zi până când începe crustarea

Folosirea unui amestec de ulei de arbore de ceai și ulei de nucă de cocos poate ajuta la prevenirea infectării tăieturilor și zgârieturilor minore

5. Îmbunătățește vindecarea rănilor

Pe lângă prevenirea infecției cu tăieturi și zgârieturi, uleiul de arbore de ceai poate stimula, de asemenea, vindecarea rănilor. Cercetările au arătat că uleiul de arbore de ceai ajută la reducerea inflamației și activează activitatea celulelor albe din sânge, care joacă un rol important în procesul de vindecare.

Uleiul de arbore de ceai are proprietăți antibacteriene, antifungice și antioxidante cunoscute, aceste efecte ajută la reducerea inflamației și la îmbunătățirea vindecării.

Într-un mic studiu pe 10 răni, adăugarea uleiului de arbore de ceai la îngrijirea convențională a rănilor a redus timpul de vindecare la toți participanții, cu excepția unuia.

Puneți câteva picături de ulei de arbore de ceai pe plasturele pentru rană de fiecare dată când aplicați un nou pansament pe rană.

Uleiul de arbore de ceai poate accelera vindecarea rănilor prin reducerea inflamației și creșterea activității globulelor albe

6. Luptă împotriva acneei

Uleiul de arbore de ceai poate fi o armă eficientă împotriva acneei. Mai multe studii au arătat că ajută la reducerea cantității și a severității generale a erupțiilor de acnee.

Unele acnee sunt cauzate de bacterii care au devenit rezistente la antibioticele convenționale. Un studiu științific al uleiului de arbore de ceai a constatat că aplicarea acestuia nu numai că reduce activitatea bacteriilor, dar le și distruge în laborator după 4-6 ore.

Un alt studiu a constatat că uleiul de arbore de ceai este la fel de eficient împotriva acneei ca peroxidul de benzoil, cel mai comun medicament pentru acnee.

Puteți să vă faceți propriul tratament pentru acnee amestecând o parte de ulei de arbore de ceai cu nouă părți apă și aplicând amestecul pe zonele afectate cu o minge de bumbac o dată sau de două ori pe zi, după cum este necesar.

O serie de studii au arătat că gelurile care conțin ulei de arbore de ceai reduc numărul de leziuni și severitatea acneei

7. Scapa de ciuperca unghiilor

Infecțiile fungice ale unghiilor sunt destul de frecvente. Deși nu sunt periculoase, pot fi urâte. Există medicamente care pot trata ciuperca unghiilor de la picioare, dar unii oameni preferă o abordare mai naturală.

Uleiul de arbore de ceai singur sau în combinație cu alte remedii naturale s-a dovedit că ajută la eliminarea ciupercii unghiilor de la picioare cu mai puține efecte secundare decât medicamentele convenționale.

Într-un studiu controlat, persoanele cu ciupercă a unghiilor au folosit ulei de arbore de ceai sau un medicament antifungic timp de 6 luni. La sfârșitul studiului, aproximativ 60% dintre persoanele din fiecare grup au experimentat eliminarea parțială sau completă a ciupercii.

Puteți folosi câteva picături de ulei de arbore de ceai singur sau amestecați-l cu o cantitate egală de ulei de cocos și aplicați-l pe zona afectată. Spălați-vă mâinile imediat după aplicare pentru a evita răspândirea ciupercii în alte zone.

Uleiul de arbore de ceai pare a fi la fel de eficient împotriva infecțiilor fungice ale unghiilor ca și medicamentele antifungice topice

8. Apa de gură fără substanțe chimice

Cercetarile sugereaza ca uleiul de arbore de ceai poate lupta impotriva bacteriilor care cauzeaza cariile dentare si respiratia urat mirositoare.

Un studiu a constatat că uleiul de arbore de ceai este mai eficient împotriva bacteriilor care cauzează plăci de ploaie decât clorhexidina, un dezinfectant comun și apă de gură. În plus, gustul său a fost considerat a fi mai puțin inacceptabil.

Un studiu din 2020 a constatat că apa de gură cu ulei de arbore de ceai reduce eficient gingivita.

Pentru a vă face propria apă de gură fără chimicale, adăugați pur și simplu o picătură de ulei de arbore de ceai într-o cană de apă caldă, amestecați bine și faceți gargară timp de 30 de secunde.

Ca și alte ape de gură, uleiul de arbore de ceai nu trebuie înghițit. Poate fi toxic dacă este înghițit.

Uleiul de arbore de ceai poate fi diluat cu apă pentru a face o apă de gură, acest amestec ajută la combaterea respirației urat mirositoare și a plăcii

9. Detergent universal

Uleiul de arbore de ceai este un produs de curățare universal excelent care dezinfectează și suprafețele. În plus, face toate acestea fără a lăsa urme de substanțe chimice cu care nu doriți să intre în contact membrii familiei sau animalele dvs. de companie.

Iată o rețetă simplă pentru un produs de curățare complet natural, universal:

 1. Amestecați 20 de picături de ulei de arbore de ceai, 3/4 cană apă și 1/2 cană oțet de mere într-o sticlă cu pulverizator
 2. Agitați bine până se amestecă complet
 3. Stropiți direct pe suprafețe și ștergeți cu o cârpă uscată
 4. Agitați sticla înainte de fiecare utilizare pentru a amesteca uleiul de arbore de ceai cu celelalte ingrediente

Amestecând uleiul de arbore de ceai cu apă și oțet, puteți face un produs de curățare universal, fără chimicale, pentru casa dvs.

10. Calmează inflamația pielii

Uleiul de arbore de ceai poate ajuta la ameliorarea pielii inflamate.

O formă comună de iritare a pielii este dermatita de contact, care apare atunci când pielea intră în contact cu un alergen, cum ar fi nichelul. Expunerea la alergeni poate face ca pielea să devină roșie, mâncărime și uneori dureroasă.

Atât cercetările pe animale, cât și pe cele umane sugerează că utilizarea uleiului de arbore de ceai poate reduce severitatea acestor simptome.

Într-un studiu care compară efectele diferitelor tratamente pentru dermatita de contact, uleiul de arbore de ceai a redus simptomele cu 40%, ceea ce este semnificativ mai mult decât ceea ce se poate obține cu medicamentele standard aplicate pe piele.

În plus, uleiul de arbore de ceai poate ușura reacția la mușcătura de insectă, reducând mâncărimea, roșeața și umflarea care apar atunci când organismul eliberează histamina pentru a se proteja de saliva insectei.

Un studiu a constatat că uleiul de arbore de ceai aplicat ca gel pe rozacee reduce inflamația și roșeața.

Blefarita Demodex este inflamația din jurul ochilor și pleoapelor asociată cu acarienii Demodex. Uleiul de arbore de ceai este folosit în întreaga lume pentru a trata această afecțiune iritantă și s-a dovedit că reduce numărul de acarieni și reduce inflamația.

Folosiți această rețetă pentru a calma pielea inflamată:

 1. Se amestecă 10 picături de ulei de arbore de ceai cu 1 lingură de ulei de măsline extravirgin și 1 lingură de ulei de cocos topit
 2. Se amestecă bine și se păstrează într-un recipient închis
 3. Aplicați pe zona afectată de până la două ori pe zi până când simptomele dispar

Folosirea unui amestec de ulei de arbore de ceai poate ajuta la combaterea dermatitei cauzate de dermatita de contact sau înțepăturile de insecte

11. Controlează mătreața

Mătreața, adică fulgii albi de piele moartă care cad de pe scalp, nu sunt periculoase. Cu toate acestea, poate fi enervant și jenant pentru unii oameni.

Adăugarea uleiului de arbore de ceai la șampon reduce mătreața. Se crede că acest lucru este legat de proprietățile sale antifungice. Și deoarece este puțin mai acid decât pielea, ajută la îndepărtarea mătreții.

Conform unui studiu, șampoanele cu ulei de arbore de ceai reduc în mod eficient creșterea Candida albicans (drojdie), care contribuie adesea la apariția mătreții.

Pentru a reduce mătreața, încercați să adăugați câteva picături de ulei de arbore de ceai la o doză de șampon atunci când vă spălați părul.

Sunt necesare studii suplimentare, dar proprietățile antifungice ale uleiului de arbore de ceai reduc severitatea și simptomele mătreții

12. Tratamentul piciorului de atlet

Ciuperca unghiilor de la picioare este enervant de greu de controlat.

Ciuperca unghiilor de la picioare, cunoscută din punct de vedere medical sub numele de tinea pedis, este o infecție fungică contagioasă la nivelul picioarelor, care se poate răspândi la unghiile de la picioare și la mâini. Simptomele includ peeling, crăpare, vezicule și roșeață.

Medicamentele antifungice sunt considerate tratamentul standard pentru piciorul atletului. Cu toate acestea, studiile sugerează că uleiul de arbore de ceai poate fi o alternativă eficientă pentru ameliorarea simptomelor.

Într-un studiu controlat care a implicat 158 ​​de persoane, 72% din grupul tratat cu ulei de arbore de ceai a arătat o îmbunătățire clinică semnificativă a piciorului de atlet, comparativ cu 39% din grupul placebo. Un studiu din 2020 a constatat că uleiul de arbore de ceai este eficient în reducerea piciorului de atlet, dar o combinație de tratament tradițional și ulei de arbore de ceai îl poate trata mai repede.

Iată un tratament naturist pentru ameliorarea simptomelor piciorului de atlet:

 • Se amestecă 1/4 cană pudră de săgeată, 1/4 cană bicarbonat de sodiu și 20-25 de picături de ulei de arbore de ceai
 • Se amestecă și se pune într-un recipient acoperit
 • Aplicați de două ori pe zi pe picioarele curate și uscate

Proprietățile antifungice ale uleiului de arbore de ceai pot ajuta la ameliorarea simptomelor piciorului de atlet

13. Exilează mucegaiul din fructe și legume

Fructele și legumele proaspete sunt incontestabil delicioase și sănătoase. Din păcate, ele sunt, de asemenea, susceptibile la creșterea mucegaiului cenușiu cunoscut sub numele de Botrytis cinerea, în special în climatele calde și umede.

Studiile au arătat că compușii antifungici ai uleiului de arbore de ceai, terpinen-4-ol și 1,8-cineol, pot ajuta la reducerea mucegaiului pe fructe și legume.

Pentru a vă proteja împotriva mucegaiului, adăugați 5-10 picături de ulei de arbore de ceai în apă înainte de a clăti și de a usca bine.

Uleiul de arbore de ceai conține compuși care ajută la combaterea mucegaiului pe fructe și legume. Dacă adăugați ulei de arbore de ceai în apă atunci când clătiți produsul, acesta poate menține produsul fără mucegai

14. Ameliorarea psoriazisului

Psoriazisul este o afecțiune autoimună caracterizată prin piele roșie, mâncărime și descuamată. Deși medicamentele pot ameliora simptomele, afecțiunea în sine este cronică și nu are un tratament cunoscut.

Uleiul de arbore de ceai conține compuși antiinflamatori despre care dovezile recente sugerează că pot fi de ajutor în tratarea simptomelor psoriazisului.

Pentru a ameliora crizele de psoriazis, amestecați 10-15 picături de ulei de arbore de ceai cu 2 linguri de ulei de cocos topit. Aplicați pe zona afectată de 2-3 ori pe zi, după cum este necesar.

Folosirea unui amestec de ulei de arbore de ceai și ulei de nucă de cocos poate ajuta la ameliorarea simptomelor psoriazisului

Avertismente atunci când utilizați ulei de arbore de ceai

Cercetările au arătat că uleiul de arbore de ceai pare a fi sigur în general. Cu toate acestea, înainte de a-l folosi, ar trebui să fiți conștient de câteva lucruri.

Uleiul de arbore de ceai nu trebuie înghițit, deoarece poate fi toxic dacă este înghițit. A se păstra departe de copii.

Înainte de a utiliza uleiul de arbore de ceai pentru prima dată, testați 1 sau 2 picături pe o zonă mică de piele și așteptați 24 de ore pentru a vedea dacă apare o reacție. Acest lucru este important deoarece, în mod ironic, unele persoane care folosesc ulei de arbore de ceai dezvoltă dermatită de contact, care este o afecțiune cu care tratamentul cu ulei de arbore de ceai o poate ajuta.

În mod similar, persoanele cu pielea sensibilă pot prezenta iritații atunci când folosesc ulei de arbore de ceai nediluat. Dacă aveți pielea sensibilă, cel mai bine este să amestecați uleiul de arbore de ceai cu cantități egale sau mai mari de ulei de măsline, ulei de cocos sau ulei de migdale.

De asemenea, utilizarea uleiului de arbore de ceai la animalele de companie poate să nu fie sigură. Cercetătorii au raportat că peste 400 de câini și pisici au dezvoltat tremor și alte probleme neurologice după ce au primit 0,1 până la 85 ml de ulei de arbore de ceai pe piele sau pe gură.

Deși uleiul de arbore de ceai este în general sigur atunci când este utilizat pe pielea adulților, unii oameni pot prezenta reacții alergice, iar uleiul de arbore de ceai nu este sigur pentru copiii mici și animalele de companie

Rezumat

După cum puteți vedea, uleiul de arbore de ceai poate fi util din mai multe motive.

O alternativă naturală ieftină, printre altele, la îngrijirea pielii și a unghiilor pe bază de substanțe chimice, a produselor de îngrijire personală și a dezinfectanților.

Cu toate acestea, uleiul de arbore de ceai nu este o pastilă magică. De fapt, unii oameni pot prezenta iritații ale pielii sau o reacție alergică după ce îl folosesc.

În general, uleiul de arbore de ceai are multe scopuri și este util.
Vreau ulei esențial de arbore de ceai!

Aspect:
Ordonează după :
Aspect:
Ordonează după :