Vitamina C

Vitamina C

7 moduri uimitoare în care vitamina C vă aduce beneficii organismului

Următoarele sunt afirmații susținute de experimente științifice și rezultate ale testelor publicate pe internet, dar acestea nu sunt concluzii trase din testarea produselor noastre.

Vitamina C este o vitamina esentiala pe care organismul nu o poate produce singur. Cu toate acestea, are multe roluri și beneficii impresionante pentru sănătate.

Este solubil în apă și se găsește în multe fructe și legume, inclusiv portocale, căpșuni, kiwi, ardei gras, broccoli, kale și spanac.

1. Poate reduce riscul bolilor cronice

Vitamina C este un antioxidant puternic care poate întări apărarea naturală a organismului. Antioxidanții sunt molecule care întăresc sistemul imunitar. Ei fac acest lucru protejând celulele de moleculele dăunătoare numite radicali liberi.

Când se acumulează radicalii liberi, aceștia pot promova o afecțiune cunoscută sub numele de stres oxidativ, care a fost legată de multe boli cronice.

Studiile arată că consumul mai multor vitamine C poate crește nivelul de antioxidanți din sânge cu până la 30%. Acest lucru ajută la apărarea naturală a organismului în lupta împotriva inflamației.

Vitamina C este un antioxidant puternic care poate crește nivelul de antioxidanți din sânge, ceea ce poate ajuta la reducerea riscului de boli cronice, cum ar fi bolile de inimă

2. Poate ajuta la tratarea hipertensiunii arteriale

Mulți adulți au hipertensiune arterială. Hipertensiunea arterială crește riscul de a dezvolta boli de inimă, care este una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial.

Studiile au arătat că vitamina C poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale la persoanele cu hipertensiune arterială, precum și la persoanele cu tensiune arterială normală. Un studiu pe animale a arătat că suplimentarea cu vitamina C a relaxat vasele de sânge care transportă sângele departe de inimă, ceea ce a scăzut tensiunea arterială.

În plus, o analiză a 29 de studii pe oameni a constatat că suplimentarea cu vitamina C a redus tensiunea arterială sistolica (valoarea maximă) cu o medie de 3,8 mm Hg și tensiunea arterială diastolică (valoarea de jos) cu o medie de 1,5 mm Hg în adulți sănătoși.

La adulții cu hipertensiune arterială, suplimentele de vitamina C au redus tensiunea arterială sistolica cu o medie de 4,9 mm Hg și tensiunea arterială diastolică cu 1,7 mm Hg.

Deși aceste rezultate sunt promițătoare, nu este clar dacă efectele asupra tensiunii arteriale sunt pe termen lung. De asemenea, persoanele cu hipertensiune arterială nu ar trebui să se bazeze numai pe vitamina C pentru tratament.

S-a descoperit că suplimentele de vitamina C scad tensiunea arterială atât la adulții sănătoși, cât și la persoanele cu hipertensiune arterială

3. Poate reduce riscul bolilor de inimă

Boala de inimă este una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial. Mulți factori cresc riscul de boli de inimă, inclusiv hipertensiunea arterială, trigliceridele sau colesterolul LDL (rău) ridicat și colesterolul HDL (bun) scăzut.

Vitamina C poate ajuta la reducerea acestor factori de risc, care pot reduce riscul de boli de inima.

De exemplu, o analiză a 9 studii cu un total de aproape 300.000 de participanți a constatat că, după 10 ani, persoanele care au luat cel puțin 700 mg de vitamina C pe zi au avut un risc cu 25% mai mic de boli de inimă decât cei care nu au luat-o. luau un supliment de vitamina C. Interesant este că o analiză a altor 15 studii a constatat că consumul de vitamina C din alimente, nu din suplimente, a fost asociat cu un risc mai scăzut de boli de inimă.

Cu toate acestea, oamenii de știință nu erau siguri dacă cei care consumau alimente bogate în vitamina C au un stil de viață mai sănătos decât cei care foloseau suplimentul. Astfel, rămâne neclar dacă diferențele se datorează vitaminei C sau altor aspecte ale dietei.

O altă analiză a 13 studii a analizat efectul consumului de cel puțin 500 mg de vitamina C pe zi asupra factorilor de risc pentru bolile de inimă, cum ar fi nivelul colesterolului din sânge și al trigliceridelor.

Analiza a constatat că suplimentarea cu vitamina C a redus semnificativ colesterolul LDL (rău) cu aproximativ 7,9 mg/dL și trigliceridele din sânge cu 20,1 mg/dL.

Pe scurt, se pare că luarea sau consumul a cel puțin 500 mg de vitamina C pe zi poate reduce riscul de boli de inimă. Cu toate acestea, dacă țineți deja o dietă bogată în vitamina C, este posibil ca suplimentele să nu ofere beneficii suplimentare pentru sănătatea inimii.

Suplimentele de vitamina C au fost legate de un risc redus de boli de inimă, aceste suplimente pot reduce factorii de risc pentru bolile de inimă, inclusiv colesterolul LDL (rău) și trigliceridele mari

4. Poate reduce nivelul de acid uric din sânge și poate ajuta la prevenirea atacurilor de gută

Guta este un tip de artrită care afectează o proporție semnificativă de adulți. Este incredibil de dureroasă și implică inflamarea articulațiilor, în special a degetelor mari de la picioare. Persoanele cu gută se confruntă cu umflături și atacuri bruște și severe de durere.

Simptomele gutei apar atunci când există prea mult acid uric în sânge. Acidul uric este un produs rezidual produs de organism. La niveluri ridicate, se poate cristaliza și se depune în articulații. Interesant este că mai multe studii au arătat că vitamina C poate ajuta la reducerea nivelului de acid uric din sânge și, ca urmare, protejează împotriva atacurilor de gută.

De exemplu, un studiu pe 1.387 de bărbați a arătat că cei care au consumat cea mai mare cantitate de vitamina C aveau niveluri semnificativ mai mici de acid uric în sânge decât cei care au consumat cel mai puțin.

Într-un alt studiu, 47.000 de bărbați sănătoși cu vârsta peste 20 de ani au fost urmăriți pentru a determina dacă aportul de vitamina C este legat de dezvoltarea gutei. S-a descoperit că cei care au luat suplimente de vitamina C au avut un risc cu 44% mai mic de gută.

În plus, o analiză a 13 studii a constatat că administrarea unui supliment de vitamina C timp de 30 de zile a redus semnificativ nivelurile de acid uric din sânge în comparație cu un placebo.

Deși pare să existe o relație puternică între aportul de vitamina C și nivelul acidului uric, sunt necesare mai multe cercetări cu privire la efectele vitaminei C asupra gutei.

Alimentele și suplimentele bogate în vitamina C reduc nivelul de acid uric din sânge și riscul de gută

5. Ajută la prevenirea deficienței de fier

Fierul este un nutrient important care îndeplinește multe funcții în organism. Este esențială pentru formarea globulelor roșii și pentru transportul oxigenului în organism.

Suplimentele de vitamina C pot ajuta la îmbunătățirea absorbției fierului din dieta dumneavoastră. Vitamina C ajută la transformarea fierului slab absorbit, cum ar fi sursele de fier de origine vegetală, într-o formă care este mai ușor de absorbit. Acest lucru este util în special pentru cei care urmează o dietă fără carne, deoarece carnea este o sursă semnificativă de fier.

Consumarea a 100 mg de vitamina C poate îmbunătăți absorbția fierului cu 67%. Ca rezultat, vitamina C poate ajuta la reducerea riscului de anemie la persoanele predispuse la deficit de fier. Într-un studiu, 65 de copii cu anemie ușoară prin deficit de fier au primit suplimente de vitamina C. Cercetătorii au descoperit că suplimentul singur a ajutat la controlul anemiei.

Dacă aveți un nivel scăzut de fier, consumul mai multor alimente bogate în vitamina C sau administrarea unui supliment de vitamina C poate ajuta la îmbunătățirea nivelului de fier din sânge.

Vitamina C poate îmbunătăți absorbția fierului slab absorbit, cum ar fi fierul din surse fără carne și poate reduce riscul deficienței de fier

6. Întărește imunitatea

Unul dintre principalele motive pentru care oamenii iau suplimente de vitamina C este creșterea imunității, deoarece vitamina C este implicată în multe faze ale funcției sistemului imunitar.

În primul rând, vitamina C promovează producția de globule albe cunoscute sub numele de limfocite și fagocite, care ajută la protejarea organismului împotriva infecțiilor.

În al doilea rând, vitamina C ajută aceste celule albe din sânge să funcționeze mai eficient, protejându-le în același timp de daunele cauzate de molecule potențial dăunătoare, cum ar fi radicalii liberi.

În al treilea rând, vitamina C este o parte esențială a sistemului de apărare al pielii. Este absorbit activ în piele, unde poate acționa ca un antioxidant și poate ajuta la întărirea straturilor protectoare ale pielii.

Studiile au arătat, de asemenea, că administrarea de vitamina C poate scurta timpul de vindecare a rănilor.

În plus, nivelurile scăzute de vitamina C au fost legate de stări precare de sănătate. De exemplu, persoanele cu pneumonie tind să aibă niveluri mai scăzute de vitamina C, iar suplimentele de vitamina C s-a dovedit că scurtează timpul de recuperare.

Vitamina C poate stimula imunitatea ajutând celulele albe din sânge să funcționeze mai eficient, să întărească sistemul de apărare al pielii și să ajute rănile să se vindece mai repede

7. Sprijină memoria și gândirea pe măsură ce îmbătrânim

Demența este un termen larg folosit pentru a descrie simptomele de gândire și memorie defectuoasă. Afectează peste 35 de milioane de oameni din întreaga lume și apare de obicei la adulții în vârstă.

Studiile sugerează că stresul oxidativ și inflamația la nivelul creierului, coloanei vertebrale și nervilor (cunoscute și sub numele de sistemul nervos central) pot crește riscul de demență.

Vitamina C este un antioxidant puternic. Nivelurile scăzute ale acestei vitamine sunt asociate cu tulburări de gândire și memorie.

În plus, mai multe studii au arătat că persoanele cu demență pot avea niveluri mai scăzute de vitamina C în sânge.

În plus, s-a demonstrat că aportul ridicat de vitamina C din alimente sau suplimente are un efect protector asupra gândirii și memoriei pe măsură ce îmbătrânim.

Suplimentele de vitamina C pot ajuta la combaterea unor afecțiuni precum demența atunci când nu obțineți suficientă vitamina C din dietă. Cu toate acestea, sunt necesare studii suplimentare pe oameni pentru a înțelege efectele suplimentelor de vitamina C asupra sănătății sistemului nervos.

Nivelurile scăzute de vitamina C sunt asociate cu un risc crescut de tulburări de memorie și gândire, cum ar fi demența, în timp ce aportul ridicat de vitamina C din alimente și suplimente este protector

Afirmații nedovedite despre vitamina C

În timp ce vitamina C are multe beneficii dovedite științific, există, de asemenea, multe afirmații nefundamentate atașate acesteia din cauza unor dovezi slabe sau lipsite.

Iată câteva afirmații nedovedite despre vitamina C:

  • Previne răceala: deși vitamina C pare să reducă severitatea și timpul de recuperare a răcelilor cu 8% la adulți și cu 14% la copii, ea nu le previne.
  • Reduce riscul de cancer: o mână de studii au legat aportul de vitamina C cu un risc mai scăzut de apariție a mai multor tipuri de cancer. Cu toate acestea, majoritatea studiilor au descoperit că vitamina C nu afectează riscul de a dezvolta cancer.
  • Protejați împotriva bolilor oculare Vitamina C reduce riscul apariției bolilor oculare, cum ar fi cataracta și degenerescența maculară legată de vârstă. Cu toate acestea, suplimentele de vitamina C nu au niciun efect asupra acestui lucru sau chiar pot provoca daune în acest sens.
  • Poate trata intoxicația cu plumb: deși persoanele cu otrăvire cu plumb au niveluri scăzute de vitamina C, nu există dovezi solide că studiile pe oameni să arate că vitamina C poate trata otrăvirea cu plumb.

Deși vitamina C are multe beneficii dovedite, nu s-a dovedit că previne răceala, reduce riscul de cancer, protejează împotriva bolilor oculare și tratează otrăvirea cu plumb

Rezumat

Vitamina C este o vitamină solubilă în apă care trebuie obținută prin dietă sau suplimente alimentare.

A fost asociată cu o serie de beneficii impresionante pentru sănătate, cum ar fi creșterea nivelului de antioxidanți, scăderea tensiunii arteriale, protejarea împotriva atacurilor de gută, îmbunătățirea absorbției fierului, creșterea imunității și reducerea riscului de boli de inimă și demență.

În general, suplimentele de vitamina C sunt o modalitate excelentă și ușoară de a crește aportul de vitamina C dacă nu o consumi suficient în dieta ta.
Vreau vitamina C!

Aspect:
Ordonează după :
 
Aspect:
Ordonează după :