Acai

Acai Berry

5 beneficii uimitoare pentru sănătate ale Acai Berry

Următoarele sunt afirmații susținute de experimente științifice și rezultate ale testelor publicate pe internet, dar acestea nu sunt concluzii trase din testarea produselor noastre.

Acai berry este un „super fruct” brazilian. Este originar din regiunea Amazonului, unde este considerat un aliment de bază. Cu toate acestea, a devenit recent popular în întreaga lume datorită beneficiilor sale speciale pentru sănătate și bunăstare. Acest fruct violet închis este cu siguranță plin de nutrienți și poate oferi beneficii suplimentare pentru sănătate.

Ce este boabele de acai?

Acai berry Acai berry [Marajonida, CC BY-SA 3.0, prin Wikimedia Commons]

Baca de acai este fructul rotund de 2,5 cm al palmierului de acai, care este originar din pădurile tropicale din America Centrală și de Sud. Pielea violet închis și carnea galbenă înconjoară sămânța mare. Pentru că are semințe de drupă precum caise și măsline, din punct de vedere tehnic nu este o boabă, ci mai degrabă o drupă. În ciuda acestui fapt, se numește de obicei boabe.

În pădurea tropicală amazoniană, boabele de acai sunt un acompaniament comun al meselor. Pentru a-l face comestibil, este înmuiat pentru a înmuia coaja exterioară tare și apoi este pasat într-o pastă violet închis. Gustul său este adesea descris ca un amestec de mure și ciocolată neîndulcită.

Boabele proaspete de acai au o perioadă de valabilitate scurtă și nu sunt disponibile în afara zonei sale de creștere. Se exportă sub formă de piure de fructe congelate, pulbere uscată sau suc de fructe presate. Fructele de acai sunt uneori folosite în alimente - de ex. este, de asemenea, folosit pentru a aroma înghețată, iar uleiul de acai este, de asemenea, folosit ca ingredient în produsele de îngrijire personală, cum ar fi cremele.

Baca de acai este fructul palmierului de acai din pădurea tropicală amazoniană, se face piure înainte de consum

1. Bogat în nutrienți

Baca de acai are un profil nutrițional unic, deoarece este puțin bogată în grăsimi și săracă în zahăr. Mai jos este valoarea nutritivă a 100 de grame de pulpă de fructe congelate:

  • Conținut de energie: 70 de calorii
  • Grăsimi: 5 grame
  • Grăsimi saturate: 1,5 grame
  • Carbohidrați: 4 grame
  • Zahăr: 2 grame
  • Fibre 2 grame
  • Vitamina A: 15% din RDI
  • Calciu: 2% din RDI

Conform unui studiu venezuelean, boabele de acai conțin și alte oligoelemente, inclusiv crom, zinc, fier, cupru, mangan, magneziu, potasiu și fosfor.

Dar cele mai puternice beneficii pentru sănătate ale acai provin din ingredientele sale vegetale. Cea mai semnificativă dintre acestea este antocianina, care conferă fructelor de acai culoarea violet intens și acționează ca un antioxidant în organism. Antocianinele se găsesc și în alte alimente albastre, negre și violete, cum ar fi fasolea neagră și afinele.

Baca de acai conține grăsimi sănătoase și cantități scăzute de zahăr, precum și multe minerale și compuși vegetali, inclusiv antociani

2. Plină de antioxidanți

Antioxidanții sunt importanți deoarece neutralizează efectele nocive ale radicalilor liberi din organism. Dacă antioxidanții nu neutralizează radicalii liberi, aceștia pot deteriora celulele și pot duce la multe boli, inclusiv diabet, cancer și boli de inimă.

Baca de acai conține o cantitate incredibil de mare de antioxidanți, înaintea altor fructe bogate în antioxidanți, cum ar fi afinele și merisoarele.

Conținutul de antioxidanți al alimentelor este de obicei măsurat prin scorul capacității de absorbție a radicalilor de oxigen (ORAC). Pentru acai, 100 de grame de pulpă congelată are o valoare ORAC de 15405, în timp ce aceeași cantitate de afine are o valoare ORAC de 4669. Această activitate antioxidantă provine din numeroasele componente ale plantelor acai, inclusiv antocianine.

În 2008, cercetătorii au dat 12 voluntari care țineau dietă pulpă de acai, suc de acai, sos de mere sau o băutură fără antioxidanți în patru momente diferite și apoi le-au testat nivelurile de antioxidanți din sânge. Atât pulpa de acai, cât și sosul de mere au crescut nivelul de antioxidanți al participanților, ceea ce înseamnă că componentele antioxidante ale acai sunt bine absorbite în intestin. Acest lucru indică, de asemenea, că pulpa de acai este o sursă mai bună de antioxidanți decât sucul de acai.

Acai este incredibil de bogat în antioxidanți, de trei ori cantitatea găsită în afine

3. Poate îmbunătăți nivelul de colesterol

Studiile pe animale sugerează că acai poate ajuta la îmbunătățirea nivelului de colesterol, scăzând nivelul colesterolului total și LDL. Și este, de asemenea, posibil să aibă un efect similar asupra oamenilor.

Într-un studiu din 2011, 10 adulți supraponderali au consumat smoothie-uri cu acai de două ori pe zi timp de o lună. În general, nivelurile de colesterol LDL total și „rău” au fost mai scăzute până la sfârșitul studiului. Cu toate acestea, acest studiu a avut unele dezavantaje. Era mic, nu avea grup de control și era finanțat de furnizorul principal de acai.

Deși sunt necesare mai multe cercetări, este posibil ca antocianinele din acai să fie responsabile pentru efectele sale pozitive asupra nivelului de colesterol, deoarece studiile au legat acest ingredient vegetal de îmbunătățirea colesterolului HDL și LDL.

În plus, acai conține steroli vegetali, care împiedică absorbția colesterolului în organism.

Mai multe studii pe animale și cel puțin un studiu pe oameni au sugerat că acai poate ajuta la scăderea colesterolului din sânge

4. Poate avea un efect anticancerigen

Deși niciun aliment nu este un scut magic împotriva cancerului, se știe că unele alimente previn formarea și răspândirea celulelor canceroase.

S-a demonstrat că acai are acest efect anticancerigen atât în ​​eprubetă, cât și în experimentele pe animale. La șoareci, pulpa de acai a redus incidența cancerului de colon și vezică urinară. Cu toate acestea, un al doilea studiu pe șoareci a constatat că nu a avut niciun efect asupra cancerului de stomac.

Cercetătorii concluzionează că acai poate avea un rol în tratamentul cancerului în viitor, dar sunt necesare mai multe cercetări, inclusiv studii pe oameni.

Acai a demonstrat potențialul ca agent anticancerigen în studiile pe animale și în eprubetă, dar sunt necesare studii suplimentare pentru a determina efectele sale asupra oamenilor

5. Ele pot îmbunătăți funcția creierului

Multele componente ale plantelor din acai vă pot proteja creierul de daune pe măsură ce îmbătrâniți. Mai multe studii au arătat acest tip de efect protector la șobolanii de laborator.

Acai antioxidanții contracarează efectele nocive ale inflamației și oxidării celulelor creierului, care pot afecta negativ memoria și învățarea. Într-un studiu, acai chiar a ajutat la îmbunătățirea memoriei șobolanilor în vârstă

O modalitate de a menține un creier sănătos este curățarea celulelor toxice sau disfuncționale, un proces cunoscut sub numele de autofagie. Acest lucru permite formarea de noi nervi, crescând astfel comunicarea dintre celulele creierului.

Pe măsură ce îmbătrânim, acest proces devine mai puțin eficient. Cu toate acestea, în testele de laborator, extractul de acai a ajutat la stimularea acestui răspuns chimic în celulele creierului.

Acai poate contracara efectele nocive ale inflamației și oxidării în creier și poate promova reacția chimică a acestuia

Efecte secundare posibile ale fructelor de acai

Având în vedere că acai este un fruct sănătos, bogat în antioxidanți, consumul lui nu are multe dezavantaje. Cu toate acestea, se recomandă prudență pentru a nu supraestima mențiunile de sănătate asociate.

Deși cercetările inițiale sunt promițătoare, studiile asupra efectelor sale asupra sănătății umane sunt neconcludente. Prin urmare, este important să tratați mențiunile de sănătate cu o oarecare precauție.

De asemenea, rețineți că, dacă o cumpărați ca pastă preprocesată, verificați eticheta ingredientelor și asigurați-vă că nu conține ingrediente adăugate. Unele piureuri au o cantitate foarte mare de zahăr adăugat.

Acai este în mare parte un fruct sănătos, cu puține dezavantaje, dar aveți grijă să evitați zahărul adăugat

Cum să consumi acai?

Deoarece fructele de acai proaspete au o perioadă de valabilitate scurtă, acestea sunt în principal exportate și sunt disponibile pe scară largă în trei forme principale – piure, pudră și suc.

Sucul conține antioxidanți, dar are și un nivel mai ridicat de zahăr și mai puține fibre. În plus, sucul filtrat poate conține mai puțini antioxidanți.

Pudra sau pudra de acai încapsulată oferă cea mai concentrată cantitate de nutrienți, fibre și grăsimi, precum și ingrediente vegetale. Pulberea poate fi amestecată într-un smoothie sau amestecată cu alte alimente.

Pudra sau capsulele de acai oferă cea mai concentrată formă de ingrediente utile

Rezumat

Datorită conținutului lor ridicat de antioxidanți, fructele de acai au multe beneficii potențiale pentru sănătate.

Baca de acai conține compuși puternici din plante care acționează ca antioxidanți, oferind beneficii pentru funcționarea creierului și a inimii și pentru sănătatea generală. Conține, de asemenea, grăsimi și fibre sănătoase, așa că este, în general, considerat un aliment prietenos cu sănătatea.

Bucurați-vă de un smoothie de acai sau alte alimente îmbogățite cu pudră de acai, dar aveți grijă la zaharurile adăugate care se găsesc adesea în sucuri și piureuri congelate.
Vreau fructe de acai!

Aspect:
Ordonează după :
Aspect:
Ordonează după :