Măceșe

Măceșe

Ce este măceșul și care sunt beneficiile acestuia?

Următoarele sunt afirmații susținute de experimente științifice și rezultate ale testelor publicate pe internet, dar acestea nu sunt concluzii trase din testarea produselor noastre.

De la petalele lor moi la spinii lor înțepător, trandafirii sunt simboluri ale frumuseții și sănătății. Ele aparțin genului Rosa din familia Rosaceae. Una dintre părțile mai puțin cunoscute ale trandafirului este măceșul, fructul rotund, plin de semințe, acoperit de petale de trandafir, fructul trandafirului. Măceșele sunt de obicei roșiatice-portocalii, deși există și soiuri galbene și negre. Măceșele se dezvoltă după înflorire în lunile de primăvară și vară, după ce petalele au căzut, de obicei la începutul sau la mijlocul toamnei. Boabele culese după primul îngheț al sezonului sunt mai dulci.

Macesele, care sunt bogate în nutrienți și utile în lupta împotriva bolilor, au primit o atenție serioasă datorită rolului lor în protejarea sănătății și frumuseții.

Macesul în nutriție

Măceșe Măceșe

Macesele conțin multe semințe mici, comestibile, care sunt o sursă excelentă de mulți nutrienți. 2 linguri (16 grame) de măcese sălbatice conțin următoarele:

  • Calorii: 26
  • Carbohidrați: 6 grame
  • Fibre: 4 grame
  • Vitamina A: 4% din cantitatea zilnică recomandată (VNR)
  • Vitamina B5: 3% din VNR
  • Vitamina C: 76% din VNR
  • Vitamina E: 6% din VNR

Macesele își capătă culoarea roșiatică-portocalie din pigmenții carotenoizi cunoscuți sub numele de licopen și beta-caroten. S-a demonstrat că acești pigmenți susțin sănătatea pielii și a ochilor.

Sunt, de asemenea, bogate în antioxidanți care luptă împotriva bolilor, cum ar fi vitamina C, catechine, quercetină și acid elagic. O dietă bogată în acești compuși poate ajuta la reducerea inflamației și a stresului oxidativ din organism.

În plus, vitamina C joacă un rol cheie în sinteza colagenului și în sănătatea imunitară.

Cu toate acestea, conținutul nutrițional al măceșelor depinde în mare măsură de sol și de condițiile de creștere, de tehnicile de prelucrare și de specia specifică. De exemplu, multe produse cu măcese sunt procesate cu căldură și apă, ceea ce le reduce semnificativ nivelul de vitamina C.

Macesele sunt bogate în antioxidanți, în special vitamina C, iar acești compuși pot avea diverse beneficii pentru sănătate

Beneficiile măceșului

Macesele au fost folosite de secole în medicina tradițională și populară datorită proprietăților lor antiinflamatoare și de calmare a durerii.

Proprietăți anti-îmbătrânire

Uleiul de măceș este un ingredient anti-îmbătrânire popular în industria frumuseții, deși cercetările care susțin beneficiile acestuia sunt limitate. Se face prin presarea la rece a măceșului și extragerea uleiurilor sale naturale.

Semințele de măceș sunt bogate în acizi grași polinesaturați, care susțin membranele sănătoase ale pielii și protejează pielea de afecțiuni inflamatorii, cum ar fi razele ultraviolete (UV), fumul de țigară și poluarea.

Într-un studiu de 8 săptămâni, administrarea zilnică a 3 mg de pudră de măceș a dus la o reducere semnificativă a ridurilor pielii și la o creștere semnificativă a umidității și elasticității pielii. Cercetătorii au atribuit aceste rezultate profilului puternic antioxidant al măceșului, vitamina C și acizi grași, toate acestea protejând și reînnoind suprafața pielii.

În plus, utilizarea directă a vitaminei C pe piele crește semnificativ sinteza colagenului și regenerarea celulară, astfel încât produsele bogate în vitamina C naturală, precum uleiul de măceș, pot avea un efect anti-îmbătrânire.

Uleiul de măceș poate promova, de asemenea, vindecarea rănilor. Într-un studiu recent, șobolanii tratați cu acest ulei au avut o vindecare semnificativ mai rapidă a rănilor decât grupul de control. Cu toate acestea, cercetarea umană este încă necesară.

Poate reduce durerea de artrită

Macesul a fost studiat pe larg pentru efectul său asupra durerii osteoartritei.

Osteoartrita este una dintre cele mai frecvente forme de artrită, afectând 10% dintre bărbați și 13% dintre femeile cu vârsta peste 60 de ani. Aceasta este uzura treptată a cartilajului articular, care poate duce la dureri și inflamații severe.

O revizuire recentă a 24 de studii a constatat că suplimentele cu măcese pot ajuta la ameliorarea simptomelor osteoartritei prin combaterea stresului oxidativ și a inflamației articulațiilor. În plus, o revizuire a trei studii a constatat că cei care au luat pudră de măceș au de două ori mai multe șanse să raporteze o îmbunătățire a durerii de osteoartrita. Cu toate acestea, numărul limitat de studii este un semn de avertizare. În cele din urmă, o analiză recentă a constatat că măcesele au redus durerea și rigiditatea la persoanele cu osteoartrită, dar nu a îmbunătățit amplitudinea de mișcare.

În timp ce măcesele par să reducă durerea cauzată de osteoartrita, sunt necesare mai multe cercetări pentru a dezvolta o doză adecvată.

Poate ajuta la descompunerea grăsimilor

Macesul a fost studiat ca un potențial ajutor pentru pierderea grăsimii.

Într-un studiu de 12 săptămâni pe 32 de persoane, administrarea a 100 mg de măceșe în fiecare zi a redus semnificativ grăsimea de pe burtă în comparație cu un grup de control. Autorii au atribuit acest efect tilirozidei, care, ca antioxidant puternic, poate crește metabolismul grăsimilor.

Acest efect a fost demonstrat și în numeroase studii asupra rozătoarelor. Cu toate acestea, este nevoie de o cercetare mai cuprinzătoare.

Poate sprijini sănătatea inimii

Consumul de măceșe poate îmbunătăți sănătatea inimii prin scăderea colesterolului și a tensiunii arteriale.

În timpul unui studiu de 6 săptămâni pe 31 de persoane, consumul unei băuturi de măcese care conține 40 de grame de pudră de măceșe pe zi a dus la o reducere semnificativă a tensiunii arteriale, a colesterolului total și a colesterolului LDL (rău) în comparație cu grupul de control. Băutura conținea și 31 de grame de fibre. Nu numai că aportul ridicat de fibre poate contribui la îmbunătățirea sănătății inimii, dar și nivelurile ridicate de antioxidanți ale măceșului pot juca un rol.

Cu toate acestea, sunt necesare cercetări suplimentare.

Macesul poate preveni îmbătrânirea pielii, poate reduce durerea cauzată de osteoartrita, poate promova pierderea în greutate și poate sprijini sănătatea inimii, dar mai sunt necesare cercetări suplimentare

Cele mai frecvente utilizări ale măceșului

Macesul poate fi folosit în alimente și poate fi găsit și în produsele comerciale.

Multe culturi îl folosesc în supe, ceaiuri și deserturi. De exemplu, ceaiul de măceșe este o băutură populară în Europa, nyponsoppa este o supă clasică de măceșe suedeză, iar dulcețurile preparate din acest fruct sunt populare în Orientul Mijlociu.

În plus, poate fi măcinat într-o pulbere fină și folosit ca supliment alimentar pentru efecte anti-îmbătrânire și sănătatea articulațiilor.

Uleiul de măceș este utilizat pe scară largă în produsele de înfrumusețare anti-îmbătrânire.

Macesele pot fi folosite ca potențator de aromă pentru alimente și pot fi folosite ca ulei sau măcinate sub formă de pulbere ca supliment alimentar

Macesul are efecte secundare?

Macesul este considerat în general sigur, dar în prezent nu se știe dacă este sigur în timpul sarcinii sau alăptării.

Deși există o lipsă de cercetări privind efectele secundare ale consumului de cantități mari de măceșe, consumul prea mare de vitamina C poate provoca greață, stomac deranjat, constipație și arsuri la stomac.

În sfârșit, aportul în exces de măceșe - datorită vitaminei C - poate dăuna celor care suferă de pietre la rinichi recurente, anemie falciforme și hemocromatoză - un tip de tulburare de absorbție crescută a fierului.

Vorbește întotdeauna cu un profesionist din domeniul sănătății înainte de a lua măceșe.

În caz de consum excesiv, cele mai frecvente efecte secundare ale măceșului pot fi probleme cu stomacul, greață și arsuri la stomac, asigurați-vă că consultați un profesionist din domeniul sănătății înainte de a lua suplimente de măceș

Rezumat

Macesul este folosit în mod tradițional ca remediu natural pentru multe afecțiuni.

Poate ajuta la reducerea semnelor de îmbătrânire și la reducerea tensiunii arteriale, a colesterolului și a durerii cauzate de osteoartrita.

Deși măcesele sunt sigure pentru majoritatea oamenilor, cel mai bine este să consultați un profesionist din domeniul sănătății înainte de a încerca suplimente.
Vreau măceșe!

Aspect:
Ordonează după :
Aspect:
Ordonează după :