Chaga

Chaga

Ce este ciuperca chaga și este sănătoasă?

Următoarele sunt afirmații susținute de experimente științifice și rezultate ale testelor publicate pe internet, dar acestea nu sunt concluzii trase din testarea produselor noastre.

Ciuperca chaga a fost folosită în scopuri medicinale de secole în Siberia și în alte părți ale Asiei pentru a întări imunitatea și a îmbunătăți sănătatea generală. Deși destul de inestetică, ciuperca chaga câștigă popularitate în lumea occidentală datorită potențialelor sale beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea, consumul acestei ciuperci speciale poate implica anumite riscuri.

Acest articol examinează utilizările, beneficiile și posibilele efecte secundare ale ciupercii chaga.

Ce este ciuperca chaga?

Mesteacăn Mesteacăn

Chaga (inonotus obliquus) este un tip de ciupercă care trăiește mai ales în climatele reci, pe scoarța mesteacănilor. De exemplu, în Europa de Nord, Siberia, Rusia, Coreea, Canada de Nord și Alaska. Chaga seamănă cu cărbunele ars. Aproximativ 25-38 de centimetri. Înăuntru există o sămânță moale de culoare portocalie.

Chaga a fost folosit ca medicament tradițional în Rusia și în alte țări din nordul Europei de secole, în primul rând pentru a stimula imunitatea și sănătatea generală. De asemenea, este utilizat pentru a trata diabetul, anumite tipuri de cancer și boli de inimă.

Chaga a fost în mod tradițional măcinat într-o pulbere fină și transformat în ceai medicinal. În prezent, este disponibil nu numai ca ceai, ci și ca supliment alimentar sub formă de pudră sau încapsulat, fie singur, fie în combinație cu alte ciuperci.

Se crede că băutul chaga amestecat cu apă caldă sau rece își eliberează proprietățile vindecătoare. Rețineți că informațiile de încredere cu privire la conținutul nutrițional al chaga sunt extrem de limitate. Cert este însă că are un conținut scăzut de calorii, foarte bogat în fibre și plin de antioxidanți.

Ciuperca chaga crește în principal pe mesteacăni, în climatele reci, arată ca cărbunele ars și a fost folosită ca medicament tradițional de secole

Beneficii potențiale pentru sănătate

Deși cercetările sunt în desfășurare, unele studii științifice arată că extractul de chaga poate oferi unele beneficii pentru sănătate.

Sporește funcționarea sistemului imunitar și luptă împotriva inflamației

Chaga ciupercă ciupercă Chaga

Inflamația este un răspuns natural al sistemului imunitar care poate proteja împotriva bolilor. Cu toate acestea, inflamația pe termen lung poate fi legată de afecțiuni precum bolile de inimă și artrita reumatoidă.

Studiile pe animale și eprubete sugerează că extractul de chaga poate afecta pozitiv imunitatea prin reducerea inflamației pe termen lung și combaterea bacteriilor și virușilor dăunători.

Chaga stimulează celulele albe din sânge prin promovarea producției de citokine benefice – proteine ​​care reglează sistemul imunitar – care sunt esențiale pentru combaterea bacteriilor sau virușilor dăunători. Drept urmare, această ciupercă poate ajuta la combaterea infecțiilor - de la răceli minore la boli grave.

În plus, alte studii pe animale și pe eprubetă arată că chaga poate preveni producerea de citokine dăunătoare care declanșează inflamația și sunt asociate cu boli. De exemplu, într-un studiu pe șoareci, extractul de chaga a redus inflamația și deteriorarea intestinului prin inhibarea acțiunii citokinelor inflamatorii.

Poate preveni și combate cancerul

Numerele studii pe animale și pe eprubete arată că chaga poate preveni și încetini creșterea cancerului.

Într-un studiu pe șoareci cu cancer, suplimentele chaga au redus dimensiunea tumorii cu 60%. Într-un studiu pe eprubetă, extractul de chaga a prevenit dezvoltarea cancerului în celulele hepatice umane. Rezultate similare au fost observate pentru celulele canceroase de plămân, sân, prostată și colon.

Se crede că efectul anticancer al chaga se datorează parțial conținutului său ridicat de antioxidanți, protejând astfel celulele de efectele nocive ale radicalilor liberi. Chaga conține de obicei un antioxidant numit triterpenă. Studiile pe eprubete arată că un extract de triterpene foarte concentrat poate ajuta la uciderea celulelor canceroase.

Rețineți că studiile pe oameni sunt necesare pentru a trage concluzii ferme despre potențialul anticancer al Chaga.

Poate scădea zahărul din sânge

Ciupercă chaga uscată Ciupercă chaga uscată

Multe studii pe animale leagă chaga la scăderea nivelului de zahăr din sânge, astfel încât poate ajuta la tratarea diabetului.

Un studiu recent pe șoareci diabetici obezi a constatat că extractul de chaga a redus glicemia și rezistența la insulină în comparație cu șoarecii diabetici care nu au primit suplimentul.

Într-un alt studiu pe șoareci diabetici, suplimentele chaga au redus nivelul de zahăr din sânge cu 31% în trei săptămâni. Am văzut rezultate similare în alte studii.

Cu toate acestea, deoarece cercetarea umană nu este disponibilă, nu este clar dacă chaga poate ajuta la tratarea diabetului la oameni.

Poate scădea colesterolul

Extractul de Chaga poate îmbunătăți nivelul de colesterol, reducând riscul bolilor de inimă.

Într-un studiu de opt săptămâni la șobolani cu colesterol ridicat, extractul de chaga a redus colesterolul LDL „rău”, colesterolul total și trigliceridele, în timp ce crește nivelul de antioxidanți. Studii similare au arătat același rezultat și au observat că, pe lângă reducerea nivelului de colesterol LDL „rău”, chaga crește nivelul de colesterol HDL „bun”.

Cercetătorii cred că antioxidanții din chaga sunt responsabili pentru efectul său asupra nivelului de colesterol.

Este necesare cercetări suplimentare la oameni pentru a înțelege clar efectul chaga asupra nivelului de colesterol.

Studiile pe animale și pe eprubete au descoperit că extractul de chaga poate crește imunitatea, poate preveni inflamația cronică, poate lupta împotriva cancerului, scădea zahărul din sânge și colesterolul, dar sunt necesare mai multe studii pe oameni

Siguranță și efecte secundare

Chaga este în general bine tolerat. Cu toate acestea, nu au fost efectuate studii pe oameni pentru a determina siguranța sau dozajul adecvat. De fapt, chaga poate interacționa cu unele medicamente comune, provocând efecte potențial dăunătoare.

De exemplu, chaga poate prezenta un risc pentru utilizatorii de insulină sau diabetici datorită efectului său asupra nivelului de zahăr din sânge.

Chaga conține, de asemenea, o proteină care poate preveni coagularea sângelui. Prin urmare, dacă luați medicamente pentru subțierea sângelui, aveți o tulburare de sângerare sau sunteți pe cale să suferiți o intervenție chirurgicală, consultați-vă medicul înainte de a lua chaga.

Deși unele cercetări arată că chaga poate ajuta la reducerea inflamației, poate stimula și sistemul imunitar. Astfel, persoanele care suferă de boli autoimune ar trebui să consulte un medic înainte de a utiliza chaga.

Nu există cercetări privind siguranța chaga pentru femeile însărcinate sau care alăptează, așa că cea mai sigură soluție este evitarea utilizării lui.

Niciun studiu nu a analizat siguranța sau dozarea adecvată a chaga, pot apărea reacții adverse nedorite dacă suferiți de o tulburare de sângerare sau de boală autoimună, luați anticoagulante sau sunteți însărcinată sau alăptați

Rezumat

Oamenii folosesc ciuperca chaga în scopuri medicinale de secole. Conține mulți antioxidanți. Extractul său poate lupta împotriva cancerului și poate îmbunătăți imunitatea, inflamația cronică, zahărul din sânge și nivelul colesterolului.

Cu toate acestea, sunt necesare studii pe oameni pentru a confirma aceste beneficii și pentru a determina siguranța acestora, efectele secundare și doza optimă.

Dacă sunteți interesat să încercați ciupercile chaga, dar aveți îngrijorări cu privire la efectele secundare sau posibilele interacțiuni cu medicamentele pe care le luați, discutați mai întâi cu medicul dumneavoastră.
Îl vreau pe Chaga!

Aspect:
Ordonează după :
Aspect:
Ordonează după :