Cartof

Cartoful dulce

Care este diferența dintre cartofi dulci și cartofi?

Următoarele sunt afirmații susținute de experimente științifice și rezultate ale testelor publicate pe internet, dar acestea nu sunt concluzii trase din testarea produselor noastre.

Ambele tipuri de cartofi sunt bogate în fibre, carbohidrați și vitaminele B6 și C. Cartofii tradiționali au un conținut mai mare de potasiu, în timp ce cartofii dulci conțin mult mai multă vitamina A.

Cartofii dulci și tradiționali sunt ambii legume rădăcinoase tuberculoase, dar diferă ca aspect și gust.

Provin din diferite familii de plante, conțin nutrienți diferiți și afectează diferit nivelul zahărului din sânge.

Diferite familii de plante

Cartoful dulce Cartofi dulci

Cartofii dulci și tradiționali sunt ambii legume rădăcinoase, dar sunt doar înrudiți la distanță.

Cartofii dulci aparțin familiei Convolvulaceae, iar cartofii albi aparțin familiei Solanaceae. Părțile comestibile ale acestor plante sunt tuberculii care cresc pe rădăcinile lor.

Ambele soiuri sunt originare din părți ale Americii Centrale și de Sud, dar acum sunt consumate în toată lumea.

Cartofii dulci au în mod obișnuit pielea maro și pulpa portocalie, dar există și versiuni violet, galben și roșu. Cartofii tradiționali vin în nuanțe de maro, galben și roșu și au pulpa albă sau galbenă.

În Statele Unite și în alte țări, cartofii dulci sunt adesea numiți igname, chiar dacă sunt specii diferite.

Cartofii dulci și tradiționali sunt ambii legume rădăcinoase, sunt înrudiți la distanță, dar provin din familii diferite

Ambele sunt foarte hrănitoare

Cartof Cartof

Cartofii dulci sunt adesea promovați ca fiind mai sănătoși decât cartofii albi, dar, în realitate, ambele tipuri pot fi extrem de hrănitoare.

Iată o comparație nutrițională a 100 de grame de cartofi albi și dulci decojiți:

  Cartofi albi Cartofi dulci
Calorii 92 90
Alb 2 grame 2 grame
Grăsime 0,15 grame 0,15 grame
Carbohidrați 21 de grame 21 de grame
Fibră 2,1 grame 3,3 grame
Vitamina A 0,1% din valoarea zilnică (DV) 107% din DV
Vitamina B6 12% din DV 17% din DV
Vitamina C 14% din DV 22% din DV
Potasiu 17% din DV 10% din DV
Calciu 1% din DV 3% din DV
Magneziu 6% din DV 6% din DV

În timp ce cartofii obișnuiți și dulci au conținut similar de calorii, proteine ​​și carbohidrați, cartofii albi conțin mai mult potasiu, în timp ce cartofii dulci au o cantitate incredibilă de vitamina A.

Ambele soiuri de cartofi conțin și alți compuși benefici ai plantelor.

Cartofii dulci, inclusiv soiurile roșii și violete, sunt bogați în antioxidanți care ajută organismul să lupte împotriva daunelor celulare cauzate de radicalii liberi.

Cartofii tradiționali conțin compuși numiți glicoalcaloizi, despre care studiile experimentale au arătat că au efecte anti-cancer și alte efecte benefice.

Ambele tipuri de cartofi sunt bogate în fibre, carbohidrați și vitaminele B6 și C, cartofii albi au un conținut mai mare de potasiu, în timp ce cartofii dulci conțin mai multă vitamina A

Diferiți indici glicemici

Diferitele soiuri de cartofi diferă și în ceea ce privește indicele glicemic (IG). GI măsoară modul în care un anumit aliment afectează nivelul zahărului din sânge.

Alimentele cu un IG de 70 sau mai mare provoacă creșterea glicemiei mai rapid decât alimentele cu un IG mediu de 56-69 sau IG scăzut de 55 sau mai puțin.

p>

IG al cartofilor dulci poate fi 44-94, în funcție de soi și de metoda de gătit. Cartofii dulci copți au, în general, un IG mult mai mare decât cei fierți, deoarece amidonul se gelifică în timpul gătirii.

Valoarea IG a cartofilor tradiționali variază, de asemenea. De exemplu, cartofii roșii fierți au un IG de 89, în timp ce cartofii rumeni copți au un IG de 111.

Persoanele cu diabet zaharat sau alte probleme ale glicemiei pot beneficia de limitarea alimentelor cu IG ridicat. Prin urmare, este adesea recomandat să alegeți cartofii dulci în locul cartofilor albi, deoarece versiunea dulce are de obicei un IG mai scăzut.

Cu toate acestea, modul în care consumul de cartofi vă afectează glicemia depinde în mare măsură de tipul de cartof, de mărimea porției și de metoda de gătire. În timp ce unele soiuri de cartofi dulci au un IG mai mic decât cartofii convenționali, altele nu.

Efectul consumului de cartofi asupra nivelului de zahăr din sânge, cunoscut sub numele de IG, variază între diferitele soiuri atât de cartofi dulci, cât și de cartofi obișnuiți

Ambele se încadrează într-o dietă echilibrată

Atât cartofii dulci, cât și cei obișnuiți conțin fibre, vitamine, minerale și carbohidrați energizanți și se potrivesc bine într-o dietă echilibrată care include multe alte alimente sănătoase.

Cum să le prepari într-un mod sănătos

Deși cartofii sunt extrem de hrănți, ei sunt adesea pregătiți în moduri nesănătoase.

De exemplu, cartofii albi pot fi transformați în cartofi prăjiți, piureați cu unt și smântână sau prăjiți și acoperiți cu ingrediente bogate în calorii.

În plus, cartofii dulci pot fi combinați cu zahăr, zahăr granulat sau alte ingrediente mai puțin sănătoase.

Pentru o preparare sănătoasă de cartofi dulci sau tradiționali, încercați să-i fierbeți sau să-i coaceți, lăsați pielea să capete mai multe fibre și serviți cu condimente sau ierburi proaspete în loc de brânză, unt și sare.

Dacă sunteți îngrijorat de efectul acestor rădăcinoase asupra nivelului de zahăr din sânge, alegeți cartofi fierți în loc de cartofi copți.

Asocierea cartofilor cu alimente sărace în carbohidrați, cum ar fi proteinele slabe și legumele fără amidon, poate limita, de asemenea, impactul acestora asupra zahărului din sânge.

Cartofii dulci și tradiționali pot face parte dintr-o dietă echilibrată, fierbeți cartofii la abur în loc să-i prăjiți și să se lipească de toppinguri hrănitoare

Rezumat

Cartofii dulci diferă de alte soiuri de cartofi ca aspect, gust și consum.

Atât cartofii dulci, cât și cei obișnuiți conțin mulți nutrienți, inclusiv carbohidrați, fibre, vitamina C și antioxidanți. În timp ce cartofii albi sunt mai bogați în potasiu, cartofii dulci conțin mult mai multă vitamina A.

Cartofii pot afecta, de asemenea, nivelul zahărului din sânge în alte moduri, deși acest lucru depinde de varietate, de mărimea porției și de alți factori.

În general, atât cartofii dulci, cât și obișnuiți pot fi incluși într-o dietă sănătoasă dacă sunt pregătiți într-un mod nutritiv.
Produse din cartofi

Aspect:
Ordonează după :
Aspect:
Ordonează după :