Turmeric (curcuma)

Turmeric

10 beneficii dovedite pentru sănătate ale turmericului și curcuminei

Următoarele sunt afirmații susținute de experimente științifice și rezultate ale testelor publicate pe internet, dar acestea nu sunt concluzii trase din testarea produselor noastre.

Turmericul este poate cel mai eficient supliment nutritiv existent.

Conform numeroaselor studii de înaltă calitate, turmericul oferă beneficii semnificative pentru corp și creier.

Iată cele mai importante 10 dintre turmeric – bazat pe dovezi – beneficii pentru sănătate.

1. Turmericul conține compuși bioactivi cu proprietăți medicinale eficiente

Turmericul este condimentul care dă curry culoarea galbenă.

A fost folosită ca condiment și plantă medicinală în India de mii de ani.

Recent, știința a început să descopere ceea ce indienii știu de mult timp - că conține de fapt un amestec de ingrediente medicinale.

Acești compuși se numesc curcuminoizi, dintre care cel mai important este curcumina.

Curcumina este principalul ingredient activ din turmeric. Are un efect antiinflamator puternic și este un antioxidant foarte puternic.

Cu toate acestea, conținutul de curcumină al turmericului nu este atât de mare. Aproximativ 3% din greutate.

Majoritatea studiilor efectuate asupra plantei au examinat extractul de turmeric, care conținea în principal curcumină, iar dozele erau de obicei peste 1 gram pe zi.

Ar fi foarte dificil să obțineți această cantitate condimentând alimentele cu turmeric.

De aceea, dacă doriți să experimentați pe deplin efectul său, ar trebui să utilizați un supliment alimentar care conține cantități semnificative de curcumină.

Din păcate, curcumina este slab absorbită în sânge. Absorbția este ajutată de piper, care conține piperina. Este o substanță naturală care crește absorbția curcuminei cu 2000%.

Cele mai bune suplimente de curcumină conțin piperina, ceea ce le crește foarte mult eficacitatea.

Curcumina este solubilă în grăsimi, deci este utilă dacă este consumată împreună cu alimente grase.

Turmericul conține curcumină, o substanță cu puternice proprietăți antiinflamatorii și antioxidante. Majoritatea studiilor au folosit extracte de turmeric, care sunt decisive pentru aportul ridicat de curcumină.

2. Curcumina este un ingredient natural antiinflamator

Turmeric Turmeric

Inflamația este incredibil de importantă.

Ajută organismul să lupte împotriva invadatorilor externi și joacă un rol în repararea daunelor.

Fără inflamație, agenți patogeni – precum bacteriile, pot cu ușurință să vă preia corpul și să vă omoare.

Deși inflamația acută, pe termen scurt, este benefică, poate cauza probleme semnificative atunci când este cronică și – incorect – atacă propriile țesuturi ale corpului.

Oamenii de știință cred acum că inflamația cronică, la nivel scăzut, joacă un rol important în aproape toate bolile cronice din Occident. Acestea includ boli de inimă, cancer, sindrom metabolic, boala Alzheimer și diverse afecțiuni degenerative.

Prin urmare, orice poate ajuta la combaterea inflamației cronice este potențial important în prevenirea și tratarea acestor boli.

Curcumina este foarte antiinflamatoare. De fapt, este atât de puternic încât se potrivește cu eficacitatea medicamentelor antiinflamatoare fără efecte secundare.

Acest lucru blochează molecula NF-kB, care călătorește către nucleul celulelor și activează genele asociate cu inflamația. Se crede că NF-kB joacă un rol semnificativ în multe boli cronice.

Fără a intra în detalii (problema inflamației este extrem de complicată), concluzia este că curcumina este o substanță bioactivă care combate inflamația la nivel molecular.

Inflamația cronică contribuie la multe boli occidentale comune. Curcumina poate bloca multe molecule despre care se știe că joacă un rol în inflamație.

3. Turmericul crește dramatic capacitatea antioxidantă a organismului

Daunele oxidative sunt considerate unul dintre mecanismele din spatele îmbătrânirii și al multor boli.

Conține radicali liberi, molecule foarte reactive cu electroni nepereche.

Radicalii liberi reacționează cu substanțe organice importante, cum ar fi acizii grași, proteinele sau ADN-ul.

Sarcina principală a antioxidanților este foarte benefică: aceștia protejează organismul de radicalii liberi.

Curcumina este un antioxidant puternic care, datorită structurii sale chimice, neutralizează radicalii liberi.

În plus, curcumina crește activitatea enzimelor antioxidante proprii ale corpului.

În acest fel, curcumina oferă un pumn sau două pentru radicalii liberi. Le blocheaza direct si apoi stimuleaza protectia antioxidanta proprie a organismului.

Curcumina are un efect antioxidant puternic. Neutralizează radicalii liberi și stimulează propriile enzime antioxidante ale organismului.

4. Curcumina crește factorul neurotrofic derivat din creier, care este legat de o mai bună funcționare a creierului și de un risc mai mic de boli cerebrale

În trecut, se credea că neuronii nu se mai pot diviza și nu se mai pot reproduce după prima copilărie.

Acum știm că acest lucru nu este adevărat.

Neuronii sunt capabili să formeze noi conexiuni și se pot multiplica în anumite zone ale creierului, numărul lor putând crește.

Unul dintre factorii principali ai acestui proces este factorul neurotrofic derivat din creier (BDNF - Brain-Derived Neurotrophic Factor), care este un tip de – operează în creier ‐ hormon de creștere.

O serie de tulburări comune ale creierului sunt legate de scăderea nivelului hormonal, inclusiv depresia și boala Alzheimer.

Interesant, curcumina poate crește nivelurile de BDNF din creier.

Astfel, puteți întârzia sau chiar inversa în mod eficient bolile creierului și declinul funcțiilor creierului.

Te poate îmbunătăți memoria și te poate face mai inteligent, ceea ce pare logic datorită efectelor sale asupra nivelurilor BDNF. Cu toate acestea, pentru a verifica acest lucru, sunt necesare studii controlate pe oameni.

Curcumina crește nivelul hormonului cerebral BDNF, care promovează creșterea de noi neuroni și luptă împotriva diferitelor procese degenerative din creier

5. Curcumina poate reduce riscul de boli de inimă

Turmeric Turmeric

Bolile de inimă sunt cauza numărul unu de deces în lume.

Cercetătorii l-au studiat timp de câteva decenii și au aflat multe despre cauzele sale.

Nesurprinzător, bolile de inimă sunt incredibil de complexe și sunt cauzate de multe cauze diferite.

Curcumina poate ajuta la inversarea dezvoltării bolilor de inimă.

Principala virtute a curcuminei în cazul bolilor de inimă este poate îmbunătățirea funcționării endoteliului (mucoasa vaselor de sânge).

Este bine cunoscut faptul că disfuncția endotelială este un factor major al bolilor de inimă și implică capacitatea endoteliului de a regla tensiunea arterială, coagularea sângelui și diverși alți factori.

Mai multe studii sugerează că curcumina duce la îmbunătățirea funcției endoteliale. Un studiu a constatat că este la fel de eficient ca exercițiul fizic, în timp ce altul a arătat că funcționează ca medicamentul Atorvastatin.

În plus, curcumina reduce inflamația și oxidarea (după cum am discutat mai sus), care joacă, de asemenea, un rol în dezvoltarea bolilor de inimă.

Într-un studiu, 121 de persoane care au suferit o intervenție chirurgicală de bypass coronarian au fost selectate aleatoriu. Membrii grupului au primit un placebo sau 4 grame de curcumină pe zi timp de câteva zile înainte și după operație.

În grupul cu curcumină, riscul de atac de cord în spital a scăzut cu 65%.

Curcumina are efecte benefice asupra multor factori implicați în bolile de inimă. Îmbunătățește funcționarea endoteliului, este un puternic antiinflamator și antioxidant.

6. Turmericul poate ajuta la prevenirea – și poate chiar să-l gestioneze – cancerul

Cancerul este o boală teribilă caracterizată prin creșterea necontrolată a celulelor.

Există multe tipuri diferite de cancer care au multe lucruri în comun. Unele dintre ele par să fie afectate de suplimentele de curcumină.

Curcuminul a fost studiat ca plantă utilă în tratamentul cancerului și s-a dovedit că afectează creșterea, dezvoltarea și răspândirea cancerului la nivel molecular.

Studiile au arătat că poate ajuta la uciderea celulelor canceroase și la reducerea angiogenezei (creșterea de noi vase de sânge în tumori) și a metastazelor (răspândirea cancerului).

Mai multe studii arată că curcumina poate reduce creșterea celulelor canceroase în condiții de laborator și poate inhiba creșterea tumorilor la animalele de experiment.

Rămâne de văzut dacă dozele mari de curcumină (de preferință cu un amplificator de absorbție, cum ar fi piperina) pot ajuta la tratarea cancerului uman.

Cu toate acestea, există dovezi că poate preveni cancerul, în special cancerul sistemului digestiv, cum ar fi cancerul de colon.

Într-un studiu de 30 de zile pe 44 de bărbați care aveau leziuni la nivelul colonului care în unele cazuri au devenit canceroase, 4 grame de curcumină pe zi au redus numărul de leziuni cu 40%.

Poate că într-o zi curcumina va fi folosită împreună cu tratamentul convențional al cancerului. Este prea devreme pentru a spune cu siguranță, dar pare promițător și este studiat intens.

Curcumina produce o serie de modificări la nivel molecular care pot ajuta la prevenirea și chiar la tratarea cancerului.

7. Curcumina poate fi utilă în prevenirea și tratamentul bolii Alzheimer

Boala Alzheimer este cea mai frecventă boală neurodegenerativă din lume și una dintre principalele cauze ale demenței.

Din păcate, încă nu există un tratament bun pentru boala Alzheimer. De aceea prevenirea este extrem de importantă.

Vești bune pot apărea la orizont, deoarece curcumina a traversat bariera hemato-encefalică (stratul dens de celule care protejează creierul care împiedică cele mai multe tratamente actuale împotriva cancerului să fie eficiente).

Se știe că inflamația și deteriorarea oxidativă joacă un rol în boala Alzheimer, iar curcumina are un efect benefic asupra ambelor.

În plus, una dintre cele mai importante caracteristici ale bolii Alzheimer este acumularea de aglomerări de proteine ​​numite plăci de amiloid. Studiile arată că curcumina ajută la curățarea acestor plăci.

În prezent, nu se știe dacă curcumina poate încetini sau chiar inversa progresia bolii Alzheimer.

Curcumina a trecut bariera hemato-encefalică și s-a dovedit că duce la diferite îmbunătățiri ale procesului bolii Alzheimer.

8. Pacienții cu artrită răspund foarte bine la suplimentele de curcumină

Capsula de turmeric Capsula de turmeric

Artrita este o problemă comună în țările occidentale. Există multe tipuri diferite, dintre care majoritatea provoacă inflamații la nivelul articulațiilor.

Deoarece curcumina este un compus antiinflamator puternic, poate ajuta la artrita. Acest lucru este confirmat de numeroase studii.

Într-un studiu efectuat la pacienți cu poliartrită reumatoidă, curcumina a fost mai eficientă decât un medicament antiinflamator.

Alte studii au analizat efectele curcuminei asupra artritei și au observat îmbunătățiri ale diferitelor simptome.

Artrita este o boală comună caracterizată prin inflamarea articulațiilor. Mai multe studii arată că curcumina poate ajuta la tratarea simptomelor artritei și, în unele cazuri, este mai eficientă decât medicamentele antiinflamatoare.

9. Studiile arată că curcumina are beneficii serioase în tratamentul depresiei

Curcumina poate fi eficientă în tratamentul depresiei.

Într-un studiu controlat, 60 de persoane cu depresie au fost randomizate în trei grupuri: unui grup i s-a administrat Prozac, unuia i s-a administrat un gram de curcumină, iar celui de-al treilea a primit Prozac și curcumină. După șase săptămâni, curcumina a dus la o îmbunătățire similară cu cea a Prozacului. Grupul care a luat atât Prozac, cât și curcumină s-a îmbunătățit cel mai mult. Potrivit acestora, curcumina poate concura cu un antidepresiv în ceea ce privește eficacitatea sa.

Depresia este asociată cu factorul neurotrofic derivat din creier (BDNF) și cu hipocampul care se micșorează. Această zonă a creierului joacă un rol în învățare și memorie. Curcumina crește nivelul BDNF și poate inversa unele dintre aceste modificări.

Există unele dovezi că curcumina poate crește neurotransmițătorii creierului serotonina și dopamina.

Pe baza unui studiu efectuat pe șaizeci de pacienți care sufereau de depresie, curcumina a obținut același efect ca Prozac în atenuarea simptomelor depresiei.

10. Curcumina poate ajuta la întârzierea îmbătrânirii și a bolilor cronice legate de îmbătrânire

Dacă curcumina ajută la prevenirea bolilor de inimă, a cancerului și a bolii Alzheimer, ar putea fi, de asemenea, benefică în prelungirea vieții, motiv pentru care curcumina a devenit un supliment popular anti-îmbătrânire.

Deoarece se crede că oxidarea și inflamația joacă un rol în îmbătrânire, efectele curcuminei depășesc prevenirea bolilor.

Mulțumită numeroaselor sale efecte pozitive asupra sănătății – de exemplu, posibilitatea de a preveni bolile de inimă, boala Alzheimer și cancerul – curcumina poate ajuta la atingerea longevității.

Rezumat

Turmericul, și în special ingredientul său cel mai comun, curcumina, oferă multe beneficii pentru sănătate dovedite științific, cum ar fi potențialul de a preveni bolile de inimă, boala Alzheimer și cancerul.

Puternic antiinflamator și antioxidant, poate ajuta, de asemenea, la îmbunătățirea simptomelor depresiei și artritei.
Vreau turmeric!

Aspect:
Ordonează după :
Aspect:
Ordonează după :