Haritaki

Haritaki

Haritaki: sănătate, frumusețe și beneficii spirituale ale unei ierburi antice

Următoarele sunt afirmații susținute de experimente științifice și rezultate ale testelor publicate pe internet, dar acestea nu sunt concluzii trase din testarea produselor noastre.

Ayurveda, medicina tradițională a Indiei, este plină de remedii naturale atât pentru problemele de sănătate, cât și pentru îngrijirea frumuseții. Haritaki este una dintre plantele ayurvedice versatile.

Ce este haritaki?

Haritaki Haritaki

Din punct de vedere tehnic, fructul prunului de foioase myrobalan, haritaki este o plantă importantă în medicina Ayurveda și Siddha, ambele forme ale medicinei indiene indigene. Fructul în sine este mic, alungit și are o dimensiune mai mică de 2,5 cm.

Fructele sunt adesea colectate în timp ce sunt încă verzi și crude, apoi sunt uscate până la o culoare maro auriu sau negru. Acestea sunt apoi măcinate în pulbere și utilizate pentru a prepara medicamente ayurvedice. Puterea fructelor depinde de locul de colectare, culoare și formă.

Haritaki este cunoscut și ca harad, haradey, kaddukki (în Asia de Sud) și kayakalpa. În tamilă este cunoscut sub numele de kayakalpa, un întineritor al corpului care echilibrează toate dosha-urile sau umorile. Este adesea menționată ca o plantă dătătoare de viață.

Beneficiile pentru sănătate ale haritaki

Haritaki este foarte apreciat în Ayurveda pentru aplicațiile sale versatile pentru sănătate. Potrivit unui practicant ayurvedic renumit, haritaki echilibrează toate elementele, în special eterul și aerul. Combinația de eter și aer este cunoscută sub numele de Vata dosha, care cauzează 80% din toate bolile în Ayurveda.

Haritaki este un fruct cu un conținut ridicat de vitamina C, vitamina K, magneziu, aminoacizi, flavonoizi și antioxidanți.

Practicienii ayurvedici îl folosesc ca parte a tratamentului multor afecțiuni, inclusiv probleme de sănătate pe termen scurt și cronice.

Haritaki este un amestec ayurvedic benefic, o componentă a triphalei, împreună cu bibhitaki și amla, adică agrișe indiană.

Este important să consultați întotdeauna un herborist calificat înainte de a adăuga orice plantă, inclusiv haritaki, la dieta dvs.

Conform unui studiu din 2018, cercetătorii ayurvedici notează că fiecare dintre cele șapte tipuri diferite de fructe este prescris pentru anumite boli. Potrivit acestora și conform cercetărilor din 2014, haritaki are un efect benefic asupra tusei, constipației, gazelor și balonării, indigestiei, detoxifierii, pierderii în greutate, bolilor de piele, metabolismului, imunității, fertilității, libidoului, curățării, susținând mișcările intestinale regulate, hrănire și întinerirea țesuturilor.< /p>

De asemenea, joacă un rol în sănătatea inimii, vindecarea rănilor și sprijinul digestiv. Cercetări mai vechi din 2013 susțin utilizarea haritaki în cazul hemoroizilor, dar sunt necesare studii suplimentare.

Beneficiile de frumusețe ale haritaki pentru piele, păr și unghii

Haritaki Haritaki

Ca plantă de întinerire și regenerare cu proprietăți antioxidante, se crede că haritaki îmbunătățește sănătatea pielii, părului și unghiilor.

Piele

Conform unei cercetări din 2019, haritaki poate ajuta la tratarea diferitelor boli ale pielii clasificate de Ayurveda. Utilizarea lui este recomandată pentru a păstra sănătatea de zi cu zi a pielii.

Folosește-l extern făcând o pastă cu puțină apă sau apă de trandafiri. Dacă se usucă puțin, adăugați câteva picături de ulei.

Un studiu din 2014 a constatat că pasta de haritaki făcută din pudră de haritaki, ghee și apă ajută la crăparea picioarelor.

Păr

Un studiu din 2021 notează că textele clasice ayurvedice includ vopsele de păr care folosesc pudră de haritaki, menționând că aceste preparate au fost folosite de generații fără efecte nocive. De asemenea, cercetarea arată că haritaki nu numai că întunecă, dar și înmoaie părul.

Unghii

Un studiu din 2019 a remarcat că proprietățile antimicrobiene ale haritaki pot fi utile în ameliorarea infecțiilor patului unghiilor, deși este nevoie de mai multe cercetări de înaltă calitate.

Tipuri de haritaki

Haritaki este disponibil pe piață în mai multe forme. Pe lângă forma versatilă și populară de pudră, sunt disponibile și pastă haritaki și preparate asemănătoare gemului făcute cu ghee sau sirop de zahăr.

În funcție de boală, haritaki poate fi prescris sub formă de tablete sau sub formă de ulei din plante. Diferitele forme sunt prescrise în funcție de nevoile individului.

  • Por sau churna: cea mai frecventă formă de haritaki
  • Pastă sau Legiyam: pulberea Haritaki este amestecată cu apă, ghee sau alte ierburi
  • Ulei sau tilam: uleiurile pot fi infuzate cu haritaki și aplicate pe piele, păr, unghii și utilizate în alimente
  • Comprimat: pilula este o formă oarecum modernă de haritaki, concepută pentru consumatorii ocupați care sunt obișnuiți să-și primească medicamentele sub formă de pastile

Beneficiile spirituale ale haritaki

Conform scripturilor antice hinduse numite Vede, o picătură de nectar a căzut din cupa cerească a lui Indra și copacul Haritak a crescut.

Numele lui Haritaki poate fi interpretat ca „ceea ce îl întruchipează pe Hari, adică Shiva”. Shiva este unul dintre cei trei zei hinduși responsabili de crearea, întreținerea și distrugerea lumii.

Este folosit ca plantă de curățare și refacere în îngrijirea sănătății holistice pentru a trata dezechilibrele dosha. Mulți cred că joacă un rol și în echilibrul mental.

În budism, haritaki este numit „marele fruct de aur” și reprezintă legătura cu Buddha. Se crede că el întruchipează valoarea de bază a budismului, compasiunea.

Haritaki este foarte apreciat pentru capacitatea sa de regenerare, care este folosită pentru a vindeca multe boli. Una dintre icoanele importante ale budismului Mahayana, Buddha vindecător, este reprezentată ținând un fruct haritaki în ambele mâini.

Siguranță și precauții

Deși haritaki este în general considerat sigur, unii oameni ar trebui să îl evite. Nu luați haritaki dacă sunteți însărcinată, ați dat recent sânge, sunteți obosită, aveți diaree, sunteți deshidratată, luați medicamente antiglicemice precum insulina sau inhibitorii de alfa-glucozidază.

Chiar dacă nu vă confruntați cu nimic din cele de mai sus, discutați întotdeauna cu un specialist în plante medicinale calificat înainte de a lua Haritaki.

Întrebări frecvente

Cât durează efectul haritaki?

Atunci când se aplică local, haritaki poate avea un efect pozitiv pe termen scurt asupra afecțiunilor precum bolile respiratorii, digestive sau de piele. În afecțiunile mai cronice, poate dura câteva săptămâni pentru ca haritaki să își facă efectul.

Medicina pe bază de plante nu este o practică unică. Nu vă așteptați ca ierburile să funcționeze precum aspirina sau antibioticele. Acestea sunt menite să își exercite efectul lent, în timp, cu o dozare adecvată și o utilizare constantă.

Timpul necesar pentru ca plantele să aibă efect variază în funcție de doză, problema care trebuie tratată și factorii de stil de viață.

Haritaki poate fi luat zilnic?

În general, haritaki este considerat sigur pentru utilizarea zilnică, în special în doze mici și în amestecuri precum triphala. Cu toate acestea, nu luați niciodată ierburi fără a consulta un herborist calificat și un profesionist din domeniul sănătății.

Este haritaki bun pentru ficat?

Deși nu există nicio cercetare științifică care să susțină acest lucru, conform Ayurveda, haritaki poate ajuta rolul ficatului în eliminarea toxinelor din organism. Cu toate acestea, consultați întotdeauna un medic calificat înainte de a lua haritaki în acest scop.

Cine nu ar trebui să ia haritaki?

Femeile însărcinate, donatorii de sânge recent și persoanele care iau medicamente antiglicemice sau antidiabetice ar trebui să evite să ia haritaki. De asemenea, evitați dacă sunteți prea obosit, aveți diaree sau sunteți deshidratat.

Rezumat

Haritaki este o plantă veche ayurvedică cu o istorie bogată care poate fi încorporată cu ușurință în tratamentele moderne de sănătate. Poate ajuta la digestie și detoxifiere, precum și la multe probleme de sănătate.

Vorbește întotdeauna cu un herborist calificat și cu un profesionist din domeniul sănătății înainte de a începe să iei ierburi.
Îl vreau pe Haritaki!

Aspect:
Ordonează după :
Aspect:
Ordonează după :