Tapioca

Tapioca

Ce este tapioca și la ce este bună?

Următoarele sunt afirmații susținute de experimente științifice și rezultate ale testelor publicate pe internet, dar acestea nu sunt concluzii trase din testarea produselor noastre.

Tapioca este un amidon care se vinde sub formă de făină, fulgi sau perle și are valoare nutritivă scăzută.

Tapioca este un amidon extras din rădăcina de manioc. Este format din carbohidrați aproape puri și conține foarte puține proteine, fibre sau alți nutrienți.

Tapioca a devenit recent populară ca alternativă fără gluten la grâu și alte cereale. Cu toate acestea, există multe controverse în acest sens. Unii spun că are multe beneficii pentru sănătate, în timp ce alții spun că este dăunător.

Ce este tapioca?

Frunza de manioc Frunza de manioc

Tapioca este un amidon extras din rădăcina de manioc, un tubercul originar din America de Sud. Rădăcina de manioc este relativ ușor de cultivat. Este un aliment de bază în multe țări din Africa, Asia și America de Sud.

Tapioca este amidon aproape pur și are o valoare nutritivă foarte limitată. În același timp, este fără gluten prin natura lor, așa că poate servi ca înlocuitor de grâu în gătit și coacere pentru cei care urmează o dietă fără gluten.

Tapioca este un produs uscat, vândut de obicei sub formă de făină albă, fulgi sau perle.

Tapioca este un amidon extras dintr-un tubercul numit rădăcină de manioc, vândut de obicei sub formă de făină, fulgi sau perle

Cum se face?

Producția variază de la un loc la altul, dar lichidul amidon este întotdeauna stors din rădăcina de manioc măcinată.

Odată ce lichidul care conține amidon s-a scurs, apa este lăsată să se evapore. Când toată apa s-a evaporat, rămâne o pudră fină de tapioca. Pulberea este apoi procesată în forma dorită, cum ar fi fulgi sau mărgele.

Perla este cea mai comună formă. Este adesea folosit în ceaiul cu bule, budinci și deserturi și ca agent de îngroșare în gătit. Pentru ca sunt uscate, fulgii, batoanele si margelele trebuie inmuiate sau fierte inainte de a fi consumate. Acestea se pot dubla în dimensiune și devin piele, umflate și translucide.

Făina de tapio este adesea confundată cu făina de manioc, care este rădăcină de manioc măcinată. Cu toate acestea, tapioca este un lichid cu amidon extras din rădăcina de manioc măcinată.

Se stoarce un lichid amidon din rădăcina de manioc măcinată, apa se lasă să se evapore, creând astfel pudră de tapioca, din care se pot face fulgi sau perle

Pentru ce este folosit?

Tapioca este un cereal fără gluten care are multe utilizări:

  • Pâine fără gluten și fără cereale: făina de tapioca poate fi folosită în rețetele de pâine, deși este adesea combinată cu alte făinuri.
  • Pâine plată: în țările în curs de dezvoltare, este adesea folosită pentru a face pâine plată. Poate fi consumat cu diverse toppinguri, ca micul dejun, cina sau desert.
  • Budinci și deserturi: perlele sale sunt folosite pentru a face budinci, deserturi, gustări sau ceai cu bule.
  • Îngroșător: poate fi folosit ca agent de îngroșare pentru supe, sosuri și sosuri. Este ieftin, are un gust neutru și o putere mare de îngroșare.
  • Liant: adăugat la burgeri, nuggets și paste, pentru a îmbunătăți textura și conținutul de umiditate, pentru a reține umezeala sub formă de gel și pentru a preveni umezeala.

Pe lângă faptul că sunt folosite la gătit, perlele erau folosite și pentru a întări hainele gătindu-le împreună cu hainele.

Poate fi folosit în locul făinii de tapioca pentru coacere și gătit și este adesea folosit pentru a face deserturi, cum ar fi budinci și ceai cu bule

Valoare nutrițională

Tapioca este în mare parte amidon pur, deci constă aproape în întregime din carbohidrați. Conține doar cantități mici de proteine, grăsimi și fibre. De asemenea, conține cantități mici de alți nutrienți. Cele mai multe dintre acestea reprezintă mai puțin de 0,1% din cantitatea zilnică recomandată într-o singură porție.

O cană de perle uscate de tapioca conține 544 de calorii. Datorită lipsei de proteine și nutrienți, tapioca este mai slabă din punct de vedere nutrițional în comparație cu majoritatea cerealelor și făinurilor.

De fapt, tapioca poate fi considerată o sursă de calorii „goale”, deoarece oferă energie, dar aproape deloc nutrienți esențiali.

Tapioca este amidon aproape pur și conține doar cantități neglijabile de proteine și alți nutrienți

Beneficiile pentru sănătate ale tapioca

Tapio nu are multe beneficii pentru sănătate, dar nu conține cereale și gluten.

Potrivit pentru diete restrictive

Mulți oameni sunt alergici sau intoleranți la grâu, cereale și gluten. Ei trebuie să urmeze o dietă restricționată pentru a-și gestiona simptomele.

Deoarece tapioca este în mod natural fără cereale și gluten, poate fi un înlocuitor potrivit pentru produsele pe bază de grâu sau porumb. De exemplu, poate fi folosit ca făină pentru coacere și gătit, sau ca agent de îngroșare pentru supe și sosuri. Cu toate acestea, pentru a crește cantitatea de nutrienți, merită combinat cu alte făinuri, precum făina de migdale sau făina de cocos.

Dar amidonul rezistent?

Amidonul rezistent este asociat cu multe efecte benefice asupra sănătății generale. Hrănește bacteriile prietenoase ale sistemului intestinal, reducând astfel inflamația și numărul de bacterii dăunătoare.

În plus, poate reduce nivelul zahărului din sânge după mese, poate îmbunătăți metabolismul glucozei și insulinei și poate crește senzația de sațietate. Aceștia sunt toți factori care contribuie la o sănătate metabolică mai bună.

Rădăcina de manioc este o sursă de amidon natural rezistent. Cu toate acestea, tapioca obținută din rădăcina de manioc are un conținut scăzut de amidon natural rezistent, probabil datorită prelucrării.

Există o lipsă de cercetări cu privire la beneficiile pentru sănătate ale amidonului rezistent modificat chimic în comparație cu amidonul rezistent natural.

Tapioca poate înlocui produsele pe bază de grâu sau porumb. De asemenea, conține cantități mici de amidon rezistent, care are multe beneficii pentru sănătate.

Efecte negative asupra sănătății

Dacă este procesată corespunzător, tapioca nu are multe efecte negative asupra sănătății.

Majoritatea efectelor negative asupra sănătății provin din consumul de rădăcină de manioc prost procesată.

În plus, tapioca nu este potrivită pentru diabetici, deoarece este aproape carbohidrați puri.

Produsele de manioc procesate inadecvat pot provoca otrăvire

Rădăcina de manioc conține în mod natural un compus toxic numit linamarină. Acesta este transformat în cianura de hidrogen în organism și poate provoca otrăvire cu cianură. Consumul de rădăcină de manioc prost procesată poate duce la otrăvire cu cianură, o boală paralitică numită konzo și chiar la moarte.

De fapt, epidemiile de konzo au izbucnit în țările africane, bazându-se pe o dietă constând din rădăcină de manioc amăruie procesată necorespunzător - de exemplu în timpul războaielor sau secetei.

Cu toate acestea, există câteva modalități de a elimina linamarina în timpul procesării și gătirii.

Tapioca produsă comercial, de obicei, nu conține cantități dăunătoare de linamarină și este sigură de consumat.

Alergia la manioc

Nu există multe cazuri documentate de reacție alergică la manioc sau tapioca.

Cu toate acestea, persoanele alergice la latex pot prezenta reacții alergice din cauza reactivității încrucișate. Aceasta înseamnă că organismul confundă compușii din manioc cu alergenii din latex și acest lucru provoacă o reacție alergică. Acest lucru este cunoscut și sub numele de sindromul fructelor din latex.

Rădăcina de manioc procesată incorect poate provoca otrăvire, dar produsele fabricate comercial sunt sigure. Reacțiile alergice la tapioca sunt rare.

Îmbogățirea în scopuri de sănătate

Tapioca procesată corespunzător este sigură de mâncat și poate fi cumpărată ieftin. De fapt, este un aliment de bază care salvează vieți în multe țări în curs de dezvoltare.

Cu toate acestea, persoanele care își bazează cea mai mare parte a dietei pe produse pe bază de manioc și tapioca pot ajunge să sufere de deficiențe de proteine și nutrienți. Acest lucru poate provoca malnutriție, rahitism și gușă.

În scopuri de sănătate, experții au experimentat îmbogățirea cu nutrienți cu făinuri mai bogate în nutrienți, cum ar fi făina de soia.

Făina de tapiola poate fi îmbogățită cu mai multe făinuri bogate în nutrienți în țările în curs de dezvoltare, unde manioca și tapioca sunt alimente de bază

Cum să gătești cu tapioca

Tapioca poate fi folosită într-o varietate de moduri, inclusiv pentru gătit și coacere. Majoritatea rețetelor care folosesc tapioca sunt făcute pentru deserturi îndulcite cu zahăr.

Făină de tapio

Făina de tapio este un ingredient excelent pentru gătit. Se îngroașă rapid, conferă sosurilor și supelor un gust neutru și un aspect mătăsos.

Unii susțin chiar că îngheață și eliberează mai bine decât amidonul de porumb sau făina. Prin urmare, poate fi mai potrivit pentru produse de panificație destinate utilizării ulterioare.

Această făină este adesea amestecată cu alte făinuri în rețete pentru a îmbunătăți atât valoarea nutritivă, cât și textura.

Tapioca poate fi folosită în multe feluri pentru gătit sau coacere și este ideală pentru a face deserturi

Rezumat

Tapioca este amidon aproape pur și conține foarte puțini nutrienți. Nu are beneficii impresionante pentru sănătate sau efecte adverse în sine. Cu toate acestea, uneori poate fi util pentru cei care trebuie să evite cerealele sau glutenul.




Produse din tapioca

Aspect:
Ordonează după :
Aspect:
Ordonează după :