Semințe de cânepă

Semințe de cânepă

6 beneficii pentru sănătate bazate pe dovezi ale semințelor de cânepă

Următoarele sunt afirmații susținute de experimente științifice și rezultate ale testelor publicate pe internet, dar acestea nu sunt concluzii trase din testarea produselor noastre.

Sămânța de cânepă este sămânța plantei de cânepă. Semințele de cânepă sunt extrem de hrănitoare, bogate în grăsimi sănătoase, proteine ​​și diverse minerale.

1. Semințele de cânepă sunt incredibil de hrănitoare

Semințe de cânepă Semințe de cânepă

Semințele de cânepă sunt foarte hrănitoare și au un gust ușor de nucă. Semințele de cânepă conțin mai mult de 30% grăsime. Este excepțional de bogat în doi acizi grași esențiali, acidul linoleic (omega-6) și acidul alfa-linolenic (omega-3). De asemenea, conțin acid gama-linolenic, care este asociat cu multe beneficii pentru sănătate.

Semințele de cânepă sunt o sursă excelentă de proteine, deoarece peste 25% din conținutul total de calorii provine din proteine ​​de înaltă calitate. Aceasta este mult mai mult decât semințele similare de chia și semințele de in, care conțin doar 16-18% proteine.

Semințele de cânepă sunt o sursă excelentă de vitamina E și minerale precum fosfor, potasiu, sodiu, magneziu, sulf, calciu, fier și zinc.

Semințele de cânepă pot fi consumate crude, gătite sau prăjite. Uleiul din semințe de cânepă este, de asemenea, foarte sănătos. A fost folosit ca aliment și medicament în China de cel puțin 3.000 de ani.

Semințele de cânepă sunt bogate în grăsimi sănătoase și acizi grași esențiali, o sursă excelentă de proteine ​​și conțin cantități mari de vitamina E, fosfor, potasiu, sodiu, magneziu, sulf, calciu, fier și zinc

2. Semințele de cânepă pot reduce riscul de boli de inimă

Boala de inimă este cauza numărul unu de deces la nivel mondial. Interesant este că consumul de semințe de cânepă poate reduce riscul de boli de inimă.

Semințele conțin o cantitate mare de arginină, care produce oxid nitric în organism. Oxidul nitric este o moleculă de gaz care dilată și relaxează vasele de sânge, reducând tensiunea arterială și riscul de boli de inimă. Într-un studiu cuprinzător efectuat pe peste 13.000 de persoane, aportul crescut de arginină a redus nivelul de proteină C reactivă (CRP). Nivelul CRP crește în sânge atunci când există inflamație undeva în corp. Un nivel ridicat de CRP este asociat cu boli de inimă.

Acidul gama-linolenic găsit în semințele de cânepă este, de asemenea, asociat cu reducerea inflamației, care poate reduce și riscul de a dezvolta boli de inimă.

În plus, studiile pe animale au arătat că semințele de cânepă sau uleiul din semințe de cânepă pot scădea tensiunea arterială, pot reduce riscul apariției cheagurilor de sânge și pot ajuta inima să se regenereze după un atac de cord.

Semințele de cânepă sunt o sursă excelentă de arginină și acid gama-linolenic, care reduc riscul bolilor de inimă

3. Semințele de cânepă și uleiul din semințe de cânepă pot avea un efect benefic asupra bolilor de piele

Acizii grași pot afecta răspunsurile imune ale organismului. Studiile arată că funcționarea sistemului imunitar depinde de echilibrul acizilor grași omega-6 și omega-3.

Semințele de cânepă sunt o sursă adecvată de acizi grași polinesaturați și esențiali. Raportul dintre omega-6 și omega-3 este de aproximativ 3:1, ceea ce este considerat intervalul optim.

Studiile au arătat că uleiul din semințe de cânepă poate îmbunătăți nivelul de acizi grași esențiali din sânge la pacienții cu eczemă.

Uleiul din semințe de cânepă poate atenua simptomele pielii uscate, poate reduce disconfortul cauzat de mâncărime și, astfel, poate evita chiar necesitatea unui tratament pentru piele.

Semințele de cânepă sunt bogate în grăsimi sănătoase, raportul dintre omega-6 și omega-3 este de 3:1, ceea ce poate avea un efect benefic asupra bolilor de piele și ameliorează eczemele și simptomele ei neplăcute

4. Semințele de cânepă sunt o sursă excelentă de proteine ​​pe bază de plante

Aproximativ 25% din caloriile din semințele de cânepă provin din proteine, care este un număr relativ mare. În greutate, semințele de cânepă oferă o cantitate similară de proteine ​​ca și carnea de vită și miel - 30 de grame (2-3 linguri) de semințe de cânepă conțin aproximativ 11 grame de proteine.

Este considerată o sursă completă de proteine, ceea ce înseamnă că furnizează toți aminoacizii esențiali. Organismul nu poate produce aminoacizi esențiali, așa că aceștia trebuie obținuți din dietă.

O sursă completă de proteine ​​este foarte rară în lumea plantelor, deoarece plantelor le lipsește adesea un aminoacid: lizina. Quinoa este un alt exemplu de sursă completă de proteine ​​pe bază de plante.

Semințele de cânepă conțin cantități semnificative de metionină și cisteină, precum și un conținut foarte mare de arginină și acid glutamic.

Proteina din semințe de cânepă este, de asemenea, foarte digerabilă – mai bună decât multe proteine ​​din cereale, nuci și leguminoase.

Aproximativ 25% din caloriile din semințele de cânepă provin din proteine, în plus, acestea conțin toți aminoacizii esențiali, făcându-le o sursă completă de proteine

5. Semințele de cânepă pot reduce simptomele sindromului premenstrual și menopauzei

Până la 80% dintre femeile de vârstă reproductivă pot suferi de simptome fizice sau emoționale cauzate de sindromul premenstrual (PMS). Aceste simptome sunt cel mai probabil cauzate de sensibilitatea la hormonul prolactină.

Acidul gamma-linolenic (GLA) din semințele de cânepă produce prostaglandina E1, care reduce efectul prolactinei. Într-un studiu asupra femeilor cu sindrom premenstrual, consumul zilnic de 1 gram de acizi grași esențiali, inclusiv 210 mg de GLA, a redus semnificativ simptomele. Deoarece semințele de cânepă sunt bogate în GLA, mai multe studii au arătat că pot ajuta și la reducerea simptomelor menopauzei.

Procesul exact este necunoscut, dar GLA din semințele de cânepă poate regla dezechilibrele hormonale și inflamația asociată menopauzei.

Semințele de cânepă pot reduce simptomele asociate cu sindromul premenstrual și menopauză din cauza nivelurilor ridicate de acid gama-linolenic (GLA)

6. Semințele întregi de cânepă pot ajuta digestia

Fibrele sunt o parte esențială a dietei și sunt asociate cu o sănătate digestivă mai bună. Întreaga sămânță de cânepă este o sursă bună de fibre solubile și insolubile, din care conține 20, respectiv 80%.

Fibrele solubile formează o substanță asemănătoare gelului în intestin, care este o sursă valoroasă de nutrienți pentru bacteriile digestive benefice și, de asemenea, pot reduce vârfurile de zahăr din sânge și pot regla nivelul de colesterol.

Fibrele insolubile îngroașă scaunul și pot ajuta alimentele și deșeurile să se deplaseze prin tractul intestinal. Acest lucru a fost, de asemenea, asociat cu un risc redus de diabet.

Semințele întregi de cânepă conțin cantități mari de fibre - atât solubile, cât și insolubile - care sunt bune pentru sănătatea digestivă

Cuvânt de închidere

Deși semințele de cânepă au devenit abia recent populare în Occident, ele sunt un aliment de bază cu valoare nutritivă excelentă în multe societăți.

Este foarte bogat în grăsimi sănătoase, proteine ​​de înaltă calitate și multe minerale.

În general, semințele de cânepă sunt incredibil de sănătoase. Poate fi unul dintre puținele superalimente care se ridică la nivelul reputației sale.

Ulei din semințe de cânepă pentru păr și piele, extern și intern

Ulei din semințe de cânepă pentru păr

Ce este uleiul din semințe de cânepă?

Uleiul din semințe de cânepă este un ulei verde pur produs din semințe de cânepă presate la rece. Uleiul din semințe de cânepă are multe beneficii pentru sănătate, inclusiv protejarea părului de deteriorare.

Posibilele beneficii ale uleiului de semințe de cânepă pentru păr

Nu există prea multe cercetări clinice privind beneficiile utilizării uleiului de semințe de cânepă pentru păr. Susținătorii acestei practici sugerează că cercetările asupra altor uleiuri similare cu efecte benefice asupra părului se pot aplica și uleiului din semințe de cânepă.

De exemplu, un studiu din 2015 a constatat că anumite uleiuri, cum ar fi uleiul de cocos, pot juca un rol în protejarea părului de deteriorarea prin:

 • previne părul să absoarbă prea multă apă
 • ajută la prevenirea pătrunderii anumitor substanțe în foliculii de păr
 • previne ruperea părului prin creșterea lubrifierii
 • previne ruperea părului prin reducerea forței necesare pieptănării părului ud

Unii cred că acestea se pot aplica și uleiului din semințe de cânepă.

Omega-3, omega-6 și antioxidanți pentru păr

Acizii grași omega-3 și omega-6 sunt benefici pentru păr atunci când sunt administrați pe cale orală. Uleiul din semințe de cânepă are o mulțime de ambele.

De exemplu, un studiu din 2015 a arătat îmbunătățiri ale grosimii și densității părului la participanții care au luat suplimente de omega-3 și omega-6 pe cale orală timp de șase luni.

Cercetătorii studiului au descoperit, de asemenea, că acizii grași omega-3 și omega-6 combinați cu antioxidanți au prevenit căderea părului.

Ce este în uleiul de semințe de cânepă?

Uleiul din semințe de cânepă conține acizi grași esențiali omega-6 și omega-3 într-un raport de 3:1. De asemenea, conține cantități mai mici de alți trei acizi grași polinesaturați: acid oleic, acid stearidonic și acid gamma-linolenic.

O lingură de ulei din semințe de cânepă conține 14 grame de grăsime, 1,5 grame de grăsimi saturate și 12,5 grame de grăsimi polinesaturate.

Uleiul din semințe de cânepă conține și: antioxidanți (de exemplu, vitamina E), caroten, fitosteroli, fosfolipide, clorofilă.

Pe lângă cantitățile modeste de fier și zinc, uleiul din semințe de cânepă conține și multe minerale, printre care: calciu, magneziu, sulf, potasiu, fosfor.

Cuvânt de închidere

Deși nu există nicio cercetare clinică specifică care să susțină afirmațiile lor, susținătorii aplicării uleiului de semințe de cânepă pe păr, indiferent dacă este aplicat local sau ca supliment alimentar, consideră că uleiul hidratează și întărește părul și stimulează creșterea părului.

Aceste experiențe se bazează pe dovezi anecdotice și pe cercetări despre uleiuri similare benefice pentru păr.

Ulei de cânepă pentru piele

Prezentare generală

Uleiul din semințe de cânepă este adesea numit „ulei de cânepă” și este extras din semințe de cânepă presate la rece. Uleiul de cânepă este adesea nerafinat. Este un ulei verde pur care are de obicei un gust de nucă.

Uleiul de cânepă are multe beneficii pentru sănătate, inclusiv cele care îmbunătățesc sănătatea pielii. Datorită vitaminelor sale hrănitoare și proprietăților hidratante, are un efect extrem de benefic asupra sănătății pielii.

Ce efecte benefice are uleiul de cânepă asupra pielii tale?

Uleiul din semințe de cânepă poate oferi multe beneficii pentru îngrijirea pielii atunci când este aplicat extern sau consumat.

Reduce uleiul

Uleiul de cânepă este perfect pentru majoritatea tipurilor de piele, deoarece hidratează fără a înfunda porii. De asemenea, poate ajuta la echilibrarea echilibrului pielii grase, la hidratarea acesteia și la reglarea producției de sebum a pielii.

De asemenea, pielea uscată poate determina pielea să producă o cantitate excesivă de ulei, care, la rândul său, poate stimula apariția acneei. Uleiul de cânepă previne uscarea pielii fără a înfunda porii. Acest lucru ajută la reducerea acneei cauzate de excesul de grăsime.

Hidratează și calmează inflamația

Unul dintre acizii grași omega-6 găsiți în uleiul de cânepă este acidul gama-linolenic (GLA), care acționează ca un puternic antiinflamator stimulând în același timp producția pielii și generarea de celule.

Acest lucru poate ajuta la calmarea inflamației și iritațiilor pielii, inclusiv acneea și anumite afecțiuni, cum ar fi psoriazisul, hrănind și hidratând pielea.

Tratează dermatita atopică

O parte din ceea ce face ca uleiul de semințe de cânepă să fie atât de benefic pentru piele este faptul că este bogat în acizi grași omega-6 și omega-3. Consumul acestor nutrienți poate ajuta la tratarea afecțiunilor pielii, cum ar fi dermatita atopică.

Un studiu a găsit dovezi că uleiul alimentar din semințe de cânepă reduce simptomele și aspectul dermatitei atopice clinice după 20 de săptămâni.

Are proprietăți anti-îmbătrânire

Pe lângă faptul că hidratează și calmează pielea, uleiul de cânepă are și proprietăți anti-îmbătrânire. Uleiul de cânepă poate ajuta la reducerea liniilor fine și a ridurilor și la prevenirea semnelor de îmbătrânire.

Acidul linoleic și acidul oleic găsit în uleiul de cânepă nu pot fi produse de organism, dar pot juca un rol crucial în sănătatea pielii și anti-îmbătrânire. Prin urmare, aceștia sunt nutrienți importanți de adăugat în dieta ta.

Cum se folosește uleiul de cânepă?

Există multe moduri prin care uleiul de cânepă poate aduce beneficii pielii.

Aplicarea locală a uleiului de cânepă

Prima metodă este să aplicați ulei de cânepă direct pe piele. Acest lucru poate funcționa dacă aveți iritații imediate sau zone uscate de piele pe care doriți să le calmați rapid.

Înainte de a utiliza uleiul, încercați un test de plasture pentru a vă asigura că nu există reacții nedorite:

 • Spălați și uscați o mică parte a brațului (de exemplu, îndoirea cotului).
 • Aplicați o cantitate mică de ulei pur de cânepă. (Dacă utilizați amestecul de cânepă și ulei esențial descris mai jos, testați într-un loc diferit și la un moment diferit față de uleiul pur.)
 • Acoperiți pata cu un bandaj și lăsați-o pe loc timp de 24 de ore, asigurându-vă că bandajul nu se udă.
 • Dacă aveți orice roșeață, arsură, mâncărime sau alte iritații, este posibil să fiți sensibil la ulei și nu ar trebui să îl utilizați. Dacă apare o reacție, îndepărtați imediat bandajul și spălați zona cu apă și săpun.
 • Dacă nu vedeți sau simțiți nicio reacție, uleiul este probabil sigur de utilizat.

Dacă utilizați ulei de cânepă pentru a trata acnee și doriți să îl aplicați local, aplicați uleiul direct pe pielea curată și lăsați-l să acționeze un minut sau două înainte de a-l spăla cu apă caldă.

Amestec de ulei de cânepă și ulei esențial. De asemenea, puteți combina ulei de cânepă și alte ingrediente antiinflamatoare și calmante cu următoarea rețetă, pe care o puteți aplica direct pe piele:

 • 1/4 cană ulei de cânepă
 • 2 lingurițe de ulei de cocos topit (poate fi topit și în cuptorul cu microunde; puneți cantitatea dorită într-un recipient pentru cuptorul cu microunde și încălziți la intervale de 30 de secunde, amestecând între fiecare interval, până se topește complet)
 • 4-5 picături de ulei esențial pentru întărirea pielii, cum ar fi uleiul de lavandă sau rozmarin

Notă: Uleiurile esențiale precum levănțica sau rozmarinul trebuie folosite numai local și într-un amestec diluat. Nu luați uleiuri esențiale în interior. Multe dintre ele sunt otrăvitoare.

Utilizarea orală a uleiului de cânepă

A doua metodă este să consumi ulei de cânepă, care oferă aceleași beneficii pentru piele și beneficii suplimentare pentru sănătate ca și aplicarea locală a uleiului. Dacă luați ulei de cânepă pe cale orală, există un risc mai mic de iritație sau erupție cutanată, deși poate provoca indigestie temporară.

Discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a lua ulei de cânepă pe cale orală.

Dacă o luați pe cale orală, puteți consuma 1-2 lingurițe pe zi - fie toate odată, fie împărțite în două doze.

Dacă nu vă place să consumați direct ulei de cânepă, să spunem din cauza gustului său, îl puteți folosi în diverse rețete. O opțiune este să-l amestecați în alimente precum smoothie-uri, sosuri de salată sau supe. Sau poate fi folosit și pentru gătit.

Care sunt efectele secundare și riscurile?

Uleiul din semințe de cânepă este sigur de utilizat pentru majoritatea oamenilor.

Unele persoane pot prezenta iritații ușoare atunci când sunt utilizate local, așa că aplicați mai întâi pe un mic petic de piele (fie că utilizați ulei de cânepă pur sau ulei de cânepă diluat cu uleiuri esențiale).

Consumul de ulei din semințe de cânepă poate provoca efecte secundare negative la unele persoane:

 • Cel mai frecvent efect secundar este pierderea scaunului sau indigestia, care poate apărea din cauza naturii sale uleioase și grase. Pentru a evita acest lucru, începeți prin a lua zilnic o cantitate mică de ulei de cânepă și creșteți treptat doza.
 • Semințele de cânepă pot interacționa cu diluanții de sânge prin inhibarea potențială a formării trombocitelor, așa că discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a lua ulei de semințe de cânepă în mod regulat.

Rezumat

Dacă este aplicat local sau oral, uleiul din semințe de cânepă are multe beneficii pentru sănătatea pielii.

Uleiul de cânepă este sigur de utilizat pentru majoritatea oamenilor și poate ajuta la hidratarea pielii.

Începeți cu 1/2-1 linguriță de ulei de cânepă pe zi înainte de a crește doza.
Vreau semințe de cânepă!

Aspect:
Ordonează după :
Aspect:
Ordonează după :