Maqui

Boabe de maqui

10 proprietăți utile ale boabelor de maqui

Următoarele sunt afirmații susținute de experimente științifice și rezultate ale testelor publicate pe internet, dar acestea nu sunt concluzii trase din testarea produselor noastre.

Maqui berry (aristotelia chilensis) este un fruct exotic, violet închis, care crește sălbatic în America de Sud. Este recoltat în principal de indienii indigeni Mapuche din Chile, care își folosesc frunzele, tulpinile și fructele de pădure în scopuri medicinale de mii de ani.

Astăzi, boabele maqui sunt comercializate ca un „superfruct” datorită conținutului său ridicat de antioxidanți și a potențialelor beneficii pentru sănătate, inclusiv reducerea inflamației, reglarea zahărului din sânge și sănătatea inimii.

1. Este plin de antioxidanți

Boabe de maqui Boabe de maqui [Morrana, CC BY-SA 4.0, prin Wikimedia Commons]

Radicalii liberi sunt molecule instabile care pot provoca leziuni celulare, inflamații și boli în timp. O modalitate de a preveni aceste efecte este să mănânci alimente bogate în antioxidanți, cum ar fi boabele maqui. Antioxidanții stabilizează radicalii liberi, ajutând astfel la prevenirea deteriorarii celulelor și a consecințelor nocive ale acestora.

Studiile arată că o dietă bogată în antioxidanți poate reduce riscul de boli cronice precum bolile de inimă, cancerul, diabetul și artrita.

Se spune că boabele maqui conțin de trei ori mai mulți antioxidanți decât murele, afinele, căpșunile și zmeura. Este deosebit de bogat în antioxidanți numiți antociani. Antocianinele conferă fructului culoarea purpurie intensă și pot fi responsabile pentru multe dintre presupusele sale beneficii pentru sănătate.

Într-un studiu clinic de patru săptămâni, persoanele care au luat 162 mg de extract de fructe de pădure maqui de trei ori pe zi au avut un nivel semnificativ redus de daune ale radicalilor liberi în sânge, comparativ cu un grup de control.

Boabele de maqui sunt pline de antioxidanți care pot reduce riscul de boli cronice precum bolile de inimă, cancerul, diabetul și artrita

2. Poate ajuta la combaterea inflamației

Cercetările sugerează că boabele de maqui pot lupta împotriva afecțiunilor legate de inflamație, inclusiv bolile de inimă, artrita, diabetul de tip 2 și anumite boli pulmonare. În mai multe teste pe eprubetă, compușii din boabele de maqui au arătat un efect antiinflamator puternic.

În mod similar, studiile pe eprubetă cu suplimentul concentrat de fructe de pădure maqui Delphinol sugerează că maqui poate reduce inflamația din vasele de sânge, făcându-l un potențial aliat în prevenirea bolilor de inimă.

De asemenea, într-un studiu clinic de două săptămâni, fumătorii care au luat 2 grame de extract de fructe de pădure maqui de două ori pe zi au avut o reducere semnificativă a inflamației pulmonare.

Boabele Maqui prezintă efecte antiinflamatoare promițătoare în studiile clinice și pe eprubetă, sugerând că ar putea ajuta la combaterea afecțiunilor legate de inflamație

3. Poate proteja împotriva bolilor de inimă

Boabele maqui sunt bogate în antociani, un tip de antioxidant puternic legat de o inimă mai sănătoasă.

Un studiu pe aproape 100.000 de femei tinere și de vârstă mijlocie a constatat că dietele cu cele mai mari niveluri de antociani au redus riscul de atac de cord cu 32%, comparativ cu cele cu cele mai scăzute niveluri de antioxidanți. Într-un alt studiu amplu, o dietă bogată în antociani a redus riscul de hipertensiune arterială cu 12%.

Deși sunt necesare mai multe cercetări, extractul de boabe de maqui poate ajuta la reducerea riscului de boli de inimă prin scăderea nivelului de colesterol LDL „rău” din sânge. Într-un studiu clinic de trei luni pe 31 de persoane cu prediabet, 180 mg dintr-un supliment concentrat de boabe de maqui Delphinol au redus nivelul LDL din sânge cu o medie de 12,5%.

Puternicii antioxidanți din fructele de maqui pot ajuta la scăderea nivelului sanguin de colesterol LDL „rău” și la reducerea riscului de boli de inimă

4. Poate ajuta la reglarea glicemiei

Boabele de maqui pot ajuta la reducerea nivelului de zahăr din sânge în mod natural.

Studiile pe eprubetă au arătat că compușii din boabele de maqui pot influența pozitiv modul în care organismul descompune carbohidrații și utilizează energia. Într-un studiu clinic de trei luni la persoanele cu prediabet, 180 mg de extract de fructe de pădure maqui o dată pe zi au redus nivelul mediu de zahăr din sânge cu 5%. Deși această reducere de 5% poate părea mică, a fost suficientă pentru a readuce nivelul de zahăr din sânge al participanților la normal.

Deși sunt necesare mai multe cercetări, aceste beneficii se pot datora conținutului ridicat de antociani din maqui.

Într-un studiu populațional mare, dietele bogate în acești compuși au redus semnificativ riscul de diabet de tip 2.

O dietă bogată în compuși vegetali găsiți în fructele de maqui este asociată cu un risc redus de diabet de tip 2, iar un studiu clinic sugerează că extractul de fructe de maqui poate ajuta la scăderea zahărului din sânge la persoanele cu prediabet

5. Poate susține sănătatea ochilor

Ochii tăi sunt expuși la multe surse de lumină în fiecare zi, inclusiv la soare, lumini fluorescente, monitoare de computer, telefoane și televizoare. Cu toate acestea, expunerea excesivă la lumină poate afecta ochii.

Cu toate acestea, antioxidanții, cum ar fi cei găsiți în boabele maqui, pot proteja împotriva daunelor cauzate de lumină.

Un studiu în eprubetă a constatat că extractul de fructe de maqui a prevenit deteriorarea celulelor oculare induse de lumină, sugerând că acest fruct poate avea efecte benefice asupra sănătății ochilor.

Cu toate acestea, extractele de fructe de maqui sunt mult mai concentrate în antioxidanți benefici decât fructele în sine. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a determina dacă consumul de fructe are un efect similar.

Extractul de fructe de pădure Maqui poate ajuta la reducerea leziunilor oculare cauzate de lumină, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă fructul în sine are un efect similar

6. Poate contribui la menținerea unui sistem intestinal sănătos

Trilioane de bacterii, viruși și ciuperci se găsesc în intestin - cunoscute în mod colectiv sub numele de microbiom intestinal.

Cu toate acestea, pot apărea probleme atunci când bacteriile rele sunt mai multe decât cele bune.

În mod interesant, studiile sugerează că compușii vegetali din maqui și alte fructe de pădure pot ajuta la remodelarea microbiotei intestinale, crescând numărul de bacterii bune. Aceste bacterii benefice metabolizează compușii plantelor, folosindu-i pentru creștere și reproducere.

Baca de maqui poate avea un efect benefic asupra sistemului intestinal, deoarece favorizează creșterea bacteriilor bune în intestine

7-9. Alte beneficii posibile

Mai multe studii preliminare asupra fructelor de maqui sugerează că fructele pot oferi beneficii suplimentare:

  1. Efecte anticancer: în eprubete și studiile pe animale, antioxidanții din fructele de maqui au potențialul de a reduce replicarea celulelor canceroase, de a suprima creșterea tumorii și de a induce moartea celulelor canceroase.
  2. Efecte anti-îmbătrânire: expunerea excesivă la radiațiile ultraviolete ale soarelui poate provoca îmbătrânirea prematură a pielii. În testele pe eprubetă, extractul de boabe de maqui a suprimat deteriorarea celulară cauzată de razele ultraviolete.
  3. Ameliorarea ochilor uscați: într-un mic studiu de 30 de zile pe 13 persoane cu ochi uscați, s-a constatat că 30-60 mg de extract concentrat de fructe de pădure maqui zilnic au crescut producția de lacrimi cu aproximativ 50%.

Deoarece studiile preliminare au arătat rezultate promițătoare, este probabil ca în viitor să se facă mai multe cercetări cu acest superfruct.

Cercetările preliminare arată că boabele de maqui pot avea efecte anti-cancer și anti-îmbătrânire și, de asemenea, pot ajuta la ameliorarea simptomelor de ochi uscați

10. Poate fi adăugat cu ușurință în dietă

Boabele proaspete de maqui sunt ușor de obținut dacă locuiți sau vizitați America de Sud, unde cresc din abundență în sălbăticie. Alternativ, puteți găsi sucuri și pulberi de fructe de pădure maqui online sau la magazinul local de produse naturiste.

Pudrele de fructe de pădure Maqui sunt o alegere excelentă, deoarece majoritatea sunt făcute din maqui liofilizat. Conform științei, aceasta este cea mai eficientă metodă de uscare, deoarece păstrează cei mai puternici antioxidanți.

În plus, pudra de fructe de pădure maqui este un adaos ușor și gustos la smoothie-uri cu fructe, fulgi de ovăz și iaurt. De asemenea, puteți găsi nenumărate rețete delicioase online - de la limonadă cu fructe de pădure la cheesecake cu fructe de pădure și alte produse de patiserie.

Boburile proaspete de maqui sunt greu de găsit dacă nu locuiți în America de Sud. Cu toate acestea, pudra de fructe de pădure maqui este ușor disponibilă online și în anumite magazine și poate fi adăugată cu ușurință la smoothie-uri cu fructe, fulgi de ovăz, iaurt, deserturi și multe altele.

Rezumat

Baca de maqui este considerată un super fruct, deoarece conține antioxidanți puternici.

Oferă o serie de beneficii potențiale, inclusiv îmbunătățirea inflamației, colesterolul LDL „rău” și controlul zahărului din sânge. Unele cercetări sugerează că poate avea, de asemenea, efecte anti-îmbătrânire și susține sănătatea intestinului și a ochilor.

Deși fructele proaspete de maqui sunt greu de găsit, pudra de fructe de pădure maqui este ușor disponibilă și este un plus sănătos pentru smoothie-uri, iaurturi, fulgi de ovăz, deserturi și multe alte feluri de mâncare.
Vreau o boabe de maqui!

Aspect:
Ordonează după :
Aspect:
Ordonează după :