Semințe chia

Semințe de chia

7 beneficii tentante pentru sănătate ale semințelor de chia

Următoarele sunt afirmații susținute de experimente științifice și rezultate ale testelor publicate pe internet, dar acestea nu sunt concluzii trase din testarea produselor noastre.

Semințele de chia pot fi mici, dar sunt incredibil de hrănitoare. Datorită beneficiilor lor pentru sănătate, semințele de chia au fost deja menționate cu secole în urmă ca element de bază al dietelor antice aztece și mayașe.

Antioxidanții, mineralele, fibrele și acizii grași omega-3 din semințele de chia pot ajuta la menținerea sănătății inimii, la menținerea oaselor puternice și la îmbunătățirea controlului zahărului din sânge. Semințele de chia sunt versatile și pot fi folosite în multe rețete.

1. Foarte hrănitor

Semințe de chia Semințe de chia

Semințele de chia sunt semințe mici, negre sau albe, ale plantei salvia hispanica originară din America Centrală. În mod tradițional, civilizațiile aztecă și mayașă foloseau semințele ca hrană, în scopuri medicinale, pentru ritualuri religioase și cosmetice.

Civilizațiile antice considerau semințele de chia extrem de hrănitoare - această credință este susținută și de știința modernă. Doar 28 de grame (2 linguri) de semințe de chia conțin: 138 de calorii, 4,7 g proteine, 8,7 g grăsimi, 5 g acid alfa-linolenic (ALA) 11,9 g carbohidrați, 9,8 g fibre, din calciu 14% din valoarea aportului zilnic, 12% fier, 23% magneziu, 20% fosfor, 12% zinc, 15% vitamina B1 (tiamina) si B3 16% vitamina (niacina). Acest profil nutrițional este deosebit de impresionant, având în vedere că este doar pentru o singură porție de aproximativ două linguri.

În ciuda dimensiunilor reduse, semințele de chia sunt extrem de hrănitoare, pline de fibre, proteine, acizi grași omega-3 și diverse microelemente

2. Este plin de antioxidanți

Semințele de chia sunt, de asemenea, o sursă excelentă de antioxidanți.

Antioxidanții nu numai că protejează grăsimile sensibile din semințele de chia împotriva râncezirii, dar beneficiază și sănătății umane prin neutralizarea moleculelor reactive cunoscute sub numele de radicali liberi, care pot deteriora compușii celulari atunci când se acumulează în organism. Printre altele, daunele cauzate de radicalii liberi contribuie la îmbătrânire și la boli precum cancerul.

Antioxidanții specifici găsiți în semințele de chia includ acidul clorogenic, acidul cafeic, miricetina, quercetina și kaempferol. Toate acestea pot avea efecte protectoare asupra inimii și ficatului, precum și efecte anti-cancer. De exemplu, acidul clorogenic poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale, în timp ce acidul cafeic are un efect antiinflamator.

Semințele de chia sunt bogate în antioxidanți, acești compuși ajută la protejarea grăsimilor fine ale semințelor, oferind și beneficii pentru sănătate oamenilor

3. Poate susține pierderea în greutate

Fibrele și proteinele din semințele de chia pot fi benefice pentru cei care încearcă să slăbească. 28 de grame de semințe de chia conțin aproape 10 grame de fibre alimentare, adică 35% fibre din greutate. Deși cercetările pe această temă sunt mixte, unele studii sugerează că consumul de fibre poate juca un rol în prevenirea excesului de greutate și a obezității.

În plus, proteinele din semințele de chia pot ajuta la reducerea apetitului și a aportului de alimente. Un studiu cu 24 de participanți a constatat că consumul a 7-14 grame de semințe de chia amestecate cu iaurt la micul dejun a crescut sațietatea și a redus consumul de alimente pe termen scurt, comparativ cu iaurtul fără chia.

Cu toate acestea, studiile care examinează eficiența semințelor de chia în scădere în greutate au arătat rezultate mixte. Într-un studiu mai vechi din 2009 pe 90 de persoane supraponderale, administrarea zilnică a 50 de grame de supliment de semințe de chia timp de 12 săptămâni nu a avut niciun efect asupra greutății sau a markerilor de sănătate, cum ar fi tensiunea arterială și inflamația. În schimb, un studiu de 6 luni pe 77 de persoane supraponderale sau obeze cu diabet zaharat de tip 2 care au urmat o dietă cu conținut scăzut de calorii a constatat că cei care au luat zilnic semințe de chia au experimentat o pierdere în greutate semnificativ mai mare decât cei care au luat un placebo.

Deși este puțin probabil ca doar consumul de semințe de chia să ducă la pierderea în greutate, poate fi un plus util la o dietă echilibrată și nutritivă dacă scopul este pierderea în greutate.

Semințele de chia sunt bogate în proteine ​​și fibre, care s-a dovedit a ajuta la pierderea în greutate, dar studiile asupra semințelor de chia și a pierderii în greutate au produs rezultate mixte

4. Poate reduce riscul bolilor de inimă

Având în vedere că semințele de chia sunt bogate în fibre și omega-3, consumul lor poate reduce riscul de boli de inimă. Fibrele solubile, găsite în principal în semințele de chia, pot ajuta la scăderea nivelului de colesterol total și LDL (rău) din sânge. Acest lucru, la rândul său, poate reduce riscul de boli de inimă.

Consumul de ALA, acidul gras omega-3 găsit în semințele de chia, a fost, de asemenea, asociat cu un risc redus de boli de inimă.

Cu toate acestea, studiile care examinează legătura dintre semințele de chia și sănătatea inimii nu au produs rezultate concludente.

Unele studii pe șobolani au arătat că semințele de chia pot reduce anumiți factori de risc pentru boli de inimă, inclusiv trigliceridele mari și stresul oxidativ. Unele studii pe oameni au arătat că suplimentele cu semințe de chia scad semnificativ tensiunea arterială la persoanele cu hipertensiune arterială, un factor de risc ridicat pentru boli de inimă.

În general, semințele de chia pot avea efecte benefice asupra sănătății inimii, dar sunt necesare mai multe cercetări.

Semințele de chia pot reduce riscul de boli de inimă, posibil din cauza fibrelor și a ALA, dar sunt necesare mai multe cercetări umane

5. Conține mulți nutrienți importanți pentru oase

Semințele de chia conțin mulți nutrienți care sunt importanți pentru sănătatea oaselor, inclusiv calciu, fosfor și magneziu.

O serie de studii observaționale sugerează că aportul acestor nutrienți este important pentru menținerea unei densități osoase bune, un indicator al rezistenței osoase. În plus, ALA din semințele de chia poate juca un rol în sănătatea oaselor. Studiile observaționale au arătat că consumul acestui nutrient poate fi asociat cu o creștere a densității minerale osoase.

Prin urmare, este posibil ca consumul regulat de semințe de chia să contribuie la menținerea sănătății oaselor. Un studiu pe animale a arătat că șobolanii cărora li sa administrat zilnic semințe de chia timp de aproximativ 13 luni au avut un conținut de minerale osoase crescut în comparație cu un grup de control. Autorii au concluzionat că ALA ar fi putut contribui la acest rezultat bun.

Pe lângă experimentele pe animale, totuși, un număr limitat de studii au tratat în mod special acest subiect. În cele din urmă, este nevoie de mai multe cercetări umane.

Semințele de chia sunt bogate în calciu, magneziu, fosfor și ALA, toate acestea fiind legate de îmbunătățirea densității minerale osoase

6. Poate scădea zahărul din sânge

Consumul de semințe de chia poate ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge, probabil datorită conținutului de fibre și a altor compuși benefici.

Pacienții diabetici pot prezenta niveluri ridicate de zahăr din sânge. Nivelurile ridicate persistente de zahăr din sânge sunt asociate cu un risc crescut de multe complicații, inclusiv boli de inimă.

În mod promițător, studiile pe animale au arătat că semințele de chia pot îmbunătăți sensibilitatea la insulină. Acest lucru poate ajuta la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge după mese. Cercetările umane sunt rare, dar unele studii mai vechi au arătat rezultate promițătoare. Cercetări mai vechi din 2010 și 2013 sugerează că consumul de pâine cu semințe de chia reduce vârfurile de zahăr din sânge postprandiale la adulții sănătoși, în comparație cu pâinea fără semințe de chia.

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a afla mai multe despre relația dintre aceste semințe nutritive și controlul zahărului din sânge.

Studiile pe animale sugerează că semințele de chia pot ajuta la controlul zahărului din sânge, dar sunt necesare mai multe cercetări umane

7. Poate fi ușor încorporat în dietă

Semințele de chia sunt incredibil de ușor de încorporat în dieta ta. Gustul este destul de neutru, așa că poate fi adăugat la aproape orice. Nu trebuie să fie măcinat, gătit sau preparat în alt mod, ceea ce îl face un plus practic la rețete. Poate fi consumat crud, înmuiat în suc, amestecat cu fulgi de ovăz, budincă, milkshake-uri sau produse de copt. De asemenea, le puteți presăra peste cereale, iaurt, legume sau preparate din orez. În plus, face minuni cu ouăle omletă de casă ca agent de legare.

Având în vedere capacitatea sa de a absorbi apă și grăsimi, poate fi folosit pentru a îngroșa sosurile și ca înlocuitor de ouă. Când este amestecat cu apă, poate fi transformat într-un gel.

Semințele de chia par a fi bine tolerate. Cu toate acestea, dacă nu mâncați multe fibre și consumați prea multe semințe deodată, este posibil să aveți reacții adverse digestive, cum ar fi balonare sau diaree.

Doza recomandată este de 20 de grame (aproximativ 1,5 linguri) de semințe de chia de două ori pe zi. Nu uitați să beți multă apă pentru a evita efectele secundare digestive.

Semințele de chia sunt ușor de preparat, sunt adesea folosite ca înlocuitor de ouă sau amestecate cu fulgi de ovăz și smoothie-uri

Rezumat

Semințele de chia nu sunt doar bogate în minerale, grăsimi omega-3, antioxidanți și fibre, dar sunt și ușor de preparat.

Studiile arată că consumul acestuia are diverse beneficii pentru sănătate, de la pierderea în greutate până la reducerea riscului de boli de inimă. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetări umane înainte de a putea trage concluzii ferme.

Dacă doriți să culegeți beneficiile semințelor de chia, luați în considerare includerea lor în dieta dvs. Un adaos excelent la smoothie-uri, fulgi de ovăz, iaurt, produse de patiserie și multe altele.
Vreau semințe de chia!

Aspect:
Ordonează după :
Aspect:
Ordonează după :