Ghimbir

Ghimbir

11 beneficii dovedite ale ghimbirului pentru sănătate

Următoarele sunt afirmații susținute de experimente științifice și rezultate ale testelor publicate pe internet, dar acestea nu sunt concluzii trase din testarea produselor noastre.

Gimbirul poate oferi multe beneficii pentru sănătate datorită proprietăților sale antiinflamatorii, anti-greață și altor proprietăți. Vă poate ajuta să slăbiți, să tratați artrita, să reduceți simptomele menstruale etc.

Gimbirul este o plantă cu flori din Asia de Sud-Est. Adaugă savoare alimentelor dulci și sărate și are multe beneficii pentru sănătate. Aparține familiei Zingiberaceae și este strâns înrudit cu turmericul, cardamomul și galanga.

Rizomul (partea subterană a tulpinii) este partea care este de obicei folosită ca condiment. Este adesea numită rădăcină de ghimbir sau pur și simplu ghimbir.

Puteți folosi ghimbir proaspăt, uscat, pudră, sub formă de ulei sau suc. Se găsește în multe rețete, precum și în alimente procesate, remedii de casă și produse cosmetice.

Care sunt cele 11 beneficii pentru sănătate ale ghimbirului?

1. Conține gingerol, care are puternice proprietăți medicinale

Ghimbir Ghimbir

Gimbirul a fost folosit de mult în medicina tradițională și alternativă. A fost folosit pentru a ajuta digestia, pentru a reduce greața și pentru a combate gripa și răceala, pentru a numi câteva.

Mirosul și gustul unic al ghimbirului provin din uleiurile sale naturale, dintre care cel mai important este ghimbirul. Gingerol este principalul compus bioactiv din ghimbir. Acesta este responsabil pentru numeroasele proprietăți medicinale ale ghimbirului.

Conform cercetărilor, gingerolul are un puternic efect antiinflamator și antioxidant. De exemplu, poate ajuta la reducerea stresului oxidativ, care rezultă din faptul că există prea mulți radicali liberi în organism.

Gimbirul are un conținut ridicat de gingerol, care are puternice proprietăți antiinflamatorii și antioxidante

2. Poate trata greturile matinale si greata

Gimbirul poate fi eficient împotriva greață, inclusiv greață legată de sarcină, cunoscută și sub numele de greață matinală.

Gimbirul poate ajuta la ameliorarea greață și vărsături la persoanele supuse anumitor tipuri de intervenții chirurgicale și poate ajuta, de asemenea, la reducerea greață asociată cu chimioterapie.

Deși în general sigur, cel mai bine este să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a lua cantități mari dacă sunteți gravidă. Ghimbirul poate să nu fie potrivit în timpul sarcinii pentru persoanele care sunt aproape de naștere și au antecedente de avort spontan sau de sângerare vaginală. De asemenea, poate fi nepotrivit persoanelor cu tulburări de coagulare.

Luând ghimbir în fiecare zi poate ajuta la prevenirea grețurilor matinale și a altor tipuri de greață

3. Te poate ajuta să slăbești

Conform studiilor efectuate pe oameni și animale, ghimbirul poate juca un rol în pierderea în greutate.

O analiză din 2019 a concluzionat că administrarea de suplimente de ghimbir a redus semnificativ greutatea corporală, raportul talie-șold și raportul șoldurilor la persoanele supraponderale sau obeze.

Abilitatea ghimbirului de a influența pierderea în greutate se datorează anumitor mecanisme, cum ar fi proprietățile sale antiinflamatorii.

În studiile pe animale și pe oameni, ghimbirul poate îmbunătăți măsurile legate de greutate, cum ar fi greutatea corporală și raportul talie-șold

4. Poate ajuta cu osteoartrita

Osteoartrita (OA) este degenerarea articulațiilor, care duce la simptome precum dureri articulare și rigiditate.

O analiză a concluzionat că ghimbirul poate ajuta la reducerea durerii și a dizabilității. Participanții au consumat 0,5 până la 1 gram de ghimbir pe zi timp de 3 până la 12 săptămâni. Majoritatea au fost diagnosticate cu OA la genunchi. Cu toate acestea, alte cercetări nu au găsit dovezi ale acelorași efecte.

Cu toate acestea, mulți oameni au întrerupt tratamentul pentru că nu le-a plăcut gustul ghimbirului sau pentru că le-a deranjat stomacul.

Unele studii arată că ghimbirul poate ajuta la reducerea simptomelor osteoartritei, în special artrita genunchiului

5. Poate scădea glicemia și poate reduce factorii de risc pentru bolile de inimă

Unele cercetări sugerează că ghimbirul poate avea și proprietăți antidiabetice.

Într-un studiu din 2015, 41 de persoane cu diabet zaharat de tip 2 au luat zilnic 2 grame de pudră de ghimbir. O analiză din 2022 a constatat că zahărul din sânge și HbA1c la pacienții cu diabet zaharat de tip 2 au scăzut semnificativ după ce au luat suplimente de ghimbir. Analiza a analizat rezultatele a 10 studii în care participanții au luat 1.200 până la 3.000 de miligrame pe zi timp de 8 până la 13 săptămâni.

Rezultatele nu sugerează că suplimentele de ghimbir au afectat profilul lipidic. După 12 săptămâni: nivelul zahărului din sânge a jeun a fost cu 12% mai scăzut, nivelul hemoglobinei A1c (HbA1c) a fost cu 10% mai mic, raportul lor apolipoproteină B/apolipoproteină A-I a fost cu 28% mai mic, iar nivelul lor de malondialdehidă (MDA) a fost cu 23% mai scăzut.

Un raport ridicat apolipoproteină B/apolipoproteină A-I și malondialdehidă (MDA) pot fi rezultatul stresului oxidativ, care este un produs secundar al stresului oxidativ. Ambii sunt factori de risc pentru boli de inima. Cu toate acestea, acesta a fost un studiu mic și sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma rezultatele.

O analiză din 2019 a găsit, de asemenea, dovezi că ghimbirul poate scădea HbA1c la persoanele cu diabet zaharat de tip 2, dar autorii nu au ajuns la concluzia că poate scădea glicemia a jeun.

Gimbirul poate scădea zahărul din sânge și poate reduce diverși factori de risc pentru bolile de inimă la diabeticii de tip 2

6. Poate ajuta in tratamentul indigestiei cronice

Gimbirul poate ajuta la tratarea indigestiei prin accelerarea trecerii alimentelor prin stomac.

Vorbim de dispepsie funcțională atunci când o persoană are indigestie fără un motiv aparent cu simptome precum dureri abdominale, balonare, plenitudine excesivă, eructații și greață. Apare adesea în sindromul colonului iritabil (IBS).

Într-un studiu, oamenii de știință au descoperit că consumul unui preparat de ghimbir și anghinare înainte de o masă principală a îmbunătățit semnificativ simptomele de indigestie la persoanele cu dispepsie funcțională, în comparație cu un placebo.

Gimbirul pare să accelereze golirea gastrică, ceea ce poate fi benefic pentru persoanele cu indigestie și probleme de stomac asociate

7. Poate reduce durerile menstruale

Gimbirul poate ajuta la ameliorarea dismenoreei, cunoscută și sub numele de durere menstruală.

Unele cercetări au sugerat că ghimbirul este mai eficient în ameliorarea durerilor menstruale decât acetaminofenul/cofeina/ibuprofenul.

Cu toate acestea, sunt necesare investigații suplimentare.

Gimbirul poate fi la fel de eficient ca unele medicamente pentru durerile menstruale

8. Poate ajuta la scaderea nivelului de colesterol

Nivelurile ridicate ale colesterolului LDL (rău) sunt asociate cu un risc crescut de boli de inimă.

Într-o revizuire din 2022 a 26 de studii, cercetătorii au descoperit că consumul de ghimbir a redus semnificativ nivelurile de trigliceride și colesterol LDL, în timp ce crește nivelul de colesterol HDL. Chiar și doze mai mici de 1500 mg pe zi au fost eficiente.

Cu toate acestea, poate fi dificil să încorporezi o cantitate atât de mare de ghimbir în dieta ta, mai ales dacă nu-ți place gustul ghimbirului.

Există unele dovezi că ghimbirul poate reduce semnificativ colesterolul LDL (rău)

9. Poate ajuta la reducerea riscului de cancer

Gimbirul poate avea proprietăți anticancerigene datorită gingerolului și altor câțiva compuși antioxidanti și antiinflamatori.

Există dovezi că acești compuși pot ajuta la reducerea riscului de cancer gastrointestinal, cum ar fi cancerul colorectal, pancreatic și hepatic.

Într-un studiu, 20 de persoane cu risc crescut de a dezvolta cancer colorectal au luat 2 g de ghimbir zilnic timp de 28 de zile. La sfârșitul studiului, mucoasa intestinelor participantului a arătat mai puține modificări canceroase decât se aștepta.

Cu toate acestea, majoritatea studiilor privind ghimbirul și riscul de cancer nu au implicat oameni.

Gimbirul conține gingerol, care pare să aibă efecte protectoare împotriva cancerului, dar sunt necesare mai multe cercetări

10. Poate îmbunătăți funcția creierului și poate proteja împotriva bolii Alzheimer

Unele cercetări sugerează că 6-shogaol și 6-gingerol, compuși găsiți în ghimbir, pot ajuta la prevenirea bolilor degenerative precum Alzheimer, Parkinson și scleroza multiplă.

Stresul oxidativ și inflamația cronică pot fi factori cheie ai bolii Alzheimer și a declinului cognitiv legat de vârstă.

Unele studii pe animale sugerează că antioxidanții și compușii bioactivi din ghimbir pot inhiba răspunsurile inflamatorii din creier. Acest lucru poate ajuta la prevenirea declinului cognitiv.

Studiile pe animale sugerează că ghimbirul protejează împotriva leziunilor cerebrale legate de vârstă

11. Poate ajuta la combaterea infecțiilor

Proprietățile antimicrobiene ale ghimbirului îl pot face util în combaterea infecțiilor bacteriene și fungice.

Studiile de laborator au arătat că poate fi eficient împotriva:

  • Staphylococcus aureus (S. aureus), care este responsabil pentru multe boli
  • Escherichia coli (E. coli), cauza infecțiilor intestinale
  • Candida albicans (C. albicans) care provoacă infecții fungice în gură, vagin etc.

Cu toate acestea, sunt necesare investigații suplimentare.

Gimbirul poate ajuta la combaterea bacteriilor și ciupercilor dăunătoare, care pot reduce riscul de infecție

Riscuri și efecte secundare

Gimbirul poate fi consumat cu moderație pentru majoritatea oamenilor.

În doze mari, totuși, poate provoca următoarele simptome la unele persoane: disconfort abdominal, arsuri la stomac, diaree, iritație a gurii și gâtului.

Probabil sigur în timpul sarcinii și alăptării, dar cel mai bine este să discutați mai întâi cu un profesionist din domeniul sănătății.

Rezumat

Gimbirul conține nutrienți și compuși bioactivi care pot avea multe efecte benefice asupra corpului și creierului.

Poate ajuta la tratarea grețurilor, la prevenirea infecțiilor, la reducerea riscului de cancer etc.

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma că ghimbirul are aceste beneficii.




Produse cu ghimbir

Aspect:
Ordonează după :
Aspect:
Ordonează după :