Amla

amla

Efecte și utilizări ale amla

Următoarele sunt afirmații susținute de experimente științifice și rezultate ale testelor publicate pe internet, dar acestea nu sunt concluzii trase din testarea produselor noastre.

Amla (agrișă indiană) este un pom fructifer nativ din zonele asiatice. Are multe utilizări culinare și medicinale, în special în India sa natală. Este bogat în vitamina C și se spune că are potențiale beneficii antioxidante și pentru sănătatea inimii.

Ce este amla?

Amla Amla

Amla (agrișă indiană) este cunoscută și sub două denumiri științifice - phyllanthus emblica și emblica officinalis. Acest copac mic are flori verzi-gălbui care se coace în fructe de pădure comestibile de aceeași culoare. Fructul este de dimensiunea unei mingi de golf, cu o sămânță de drupă și o coajă subțire. Gustul este acru, amar.

Fructele sunt folosite pentru gătit în India. Astăzi, majoritatea suplimentelor alimentare sunt făcute din fructe uscate, pudră sau extract de fructe. În plus, întreaga plantă, inclusiv fructele, frunzele și semințele, este folosită în medicina tradițională indiană.

Fructul amla este folosit în gătit în India, în altă parte este de obicei folosit ca supliment alimentar, în medicina tradițională indiană se folosește întreaga plantă

Beneficii potențiale

Amla are multe beneficii potențiale, deși sunt necesare mai multe studii umane de înaltă calitate pentru a confirma multe dintre efectele sale potențiale.

Arsuri la stomac

Un studiu de 4 săptămâni, de înaltă calitate, pe 68 de persoane cu boală de reflux gastroesofagian (BRGE) și arsuri la stomac frecvente, a examinat efectul a 1.000 mg de amla zilnic asupra simptomelor GERD.

Cercetătorii au observat că frecvența și severitatea arsurilor la stomac și a refluxului au scăzut într-o măsură mai mare în grupul amla decât în ​​grupul placebo.

Deși acest studiu este promițător, sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege pe deplin efectele suplimentelor de amla asupra arsurilor la stomac și a BRGE.

Anti-îmbătrânire

Datorită conținutului său ridicat de vitamina C, amla poate avea un efect anti-îmbătrânire promițător. Vitamina C este un antioxidant care poate ajuta la prevenirea deteriorarii celulelor, ceea ce poate încetini procesul natural de îmbătrânire al organismului.

Unele proprietăți anti-îmbătrânire ale amla:

  • Piele: pe lângă activitatea sa antioxidantă, amla poate ajuta la prevenirea descompunerii colagenului, care formează o matrice proteică fermă, dar flexibilă în piele și țesuturi moi
  • Păr: în Thailanda, extractul de amla este adesea folosit pentru a promova creșterea părului și unele dovezi arată că poate inhiba enzimele care contribuie la căderea părului
  • Ochi: în studiile pe eprubete, extractul de amla a fost protejat împotriva degenerescenței maculare asociate cu vârsta (AMD) prin îmbunătățirea sănătății mitocondriale a celulelor oculare

Rac

În studiile pe eprubetă și pe animale, extractul de amla ucide anumite tipuri de celule canceroase, inclusiv cancerul de sân, de col uterin, ovarian și pulmonar.

În plus, extractul de amla poate juca un rol în prevenirea cancerului datorită activității sale antioxidante. Amla pare, de asemenea, să ajute la prevenirea mutațiilor celulare care duc la creșterea tumorii și cancer.

Se crede că multe fitochimice din amla, cum ar fi taninurile și flavonoidele, joacă un rol în prevenirea cancerului, împreună cu vitamina C și conținutul de antioxidanți.

Cu toate acestea, cercetările asupra amla și cancerului nu au fost efectuate pe oameni, așa că acest efect este departe de a fi dovedit. Dacă aveți de-a face cu cancer, asigurați-vă că urmați sfaturile și recomandările profesioniștilor dumneavoastră din domeniul sănătății.

Sănătatea inimii

Una dintre cele mai frecvente utilizări ale amla este de a susține sănătatea inimii. Amla poate reduce riscul de boli de inima în mai multe moduri, inclusiv:

  • Efecte antioxidante: extractul de amla poate proteja împotriva daunelor oxidative asociate cu leziunile cardiace. Acest lucru a fost confirmat în numeroase experimente pe animale.
  • Reglează funcția endotelială: într-un studiu efectuat la pacienții cu diabet zaharat de tip 2, consumul zilnic a 1 gram de amla a îmbunătățit funcția endotelială în aceeași măsură ca și atorvastatina.
  • Efecte antiinflamatorii: Conform studiilor umane, amla poate reduce semnificativ inflamația, despre care se știe că este un factor cheie în dezvoltarea bolilor de inimă.
  • Normalizează nivelurile de grăsime din sânge: studiile pe oameni arată profiluri îmbunătățite ale grăsimilor din sânge după administrarea de amla, inclusiv trigliceride mai scăzute, colesterol total și LDL (rău) și colesterol HDL (bun) crescut.
  • Reduce tensiunea arterială: ca vasodilatator, amla poate ajuta la reducerea nivelurilor crescute ale tensiunii arteriale. Hipertensiunea arterială este un factor de risc pentru boli de inimă.
  • Efecte antiplachetare: în cele din urmă, suplimentele de amla pot preveni formarea cheagurilor de sânge, care pot bloca arterele și pot provoca atacuri de cord sau accidente vasculare cerebrale.

Cu toate acestea, deși au fost efectuate unele studii pe oameni, sunt necesare mai multe cercetări înainte ca amla să se poată dovedi a fi un supliment eficient pentru sănătatea inimii.

Nivelul zahărului din sânge

Amla s-a demonstrat în studiile pe animale că ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge.

Aceste efecte au fost observate și într-un mic studiu pe 32 de persoane, în care administrarea a 1-3 grame de pudră de amla pe zi timp de 21 de zile a redus semnificativ nivelurile de zahăr din sânge în post și postprandial, comparativ cu un grup de control.

Având în vedere aceste efecte de scădere a zahărului din sânge, amla poate juca un rol în prevenirea și tratamentul diabetului de tip 2. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii umane de înaltă calitate.

Leziuni hepatice

În studiile la șobolani, extractul de amla a fost protejat împotriva leziunilor hepatice cauzate de o dietă bogată în grăsimi și de N-nitrozodietilamină hepatotoxică. Acest lucru se datorează probabil activității sale antiinflamatorii și antioxidante.

Cu toate acestea, acest efect nu a fost încă investigat la oameni.

Sănătatea imunitară

În sfârșit, datorită conținutului său de vitamina C, amla poate avea un efect de stimulare a sistemului imunitar. Amla conține aproximativ 600-800% din aportul zilnic recomandat de vitamina C.

Vitamina C poate optimiza sistemul imunitar în multe feluri. Antioxidant, reducând astfel deteriorarea celulelor și inflamația.

În timp ce inflamația pe termen scurt este un răspuns imunitar normal și sănătos, inflamația cronică este un răspuns imunitar continuu care poate contribui la sănătatea precară.

Inflamația cronică este asociată cu un risc crescut de a dezvolta afecțiuni precum diabetul de tip 2, bolile de inimă sau tulburările autoimune.

În plus, vitamina C poate sprijini sistemul imunitar prin promovarea creșterii fagocitelor, celule imunitare specializate care ajută la distrugerea invadatorilor dăunători. Acest lucru poate ajuta la dezvoltarea anticorpilor care protejează organismul împotriva amenințărilor percepute.

Amla poate promova sănătatea inimii, are efecte anti-îmbătrânire, îmbunătățește funcția sistemului imunitar, reduce severitatea arsurilor la stomac și poate reduce riscul de cancer, dar este nevoie de mai multe cercetări umane pentru a înțelege pe deplin aceste efecte potențiale

Posibile dezavantaje

Obținerea de amla proaspătă poate fi o provocare, cu excepția cazului în care locuiți în apropierea unei piețe specializate din India sau Asia. Cu toate acestea, utilizarea sa ca supliment poate avea efecte secundare.

Datorită proprietăților sale antiplachetare, amla poate subția sângele și poate preveni coagularea normală a sângelui. Dacă aveți o tulburare de sângerare sau luați diluanți ai sângelui, asigurați-vă că discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a lua amla ca supliment alimentar. De asemenea, din acest motiv ar trebui să încetați să luați amla înainte de operație.

Există, de asemenea, unele dovezi că poate scădea nivelul zahărului din sânge, așa că dacă aveți diabet de tip 1 sau tip 2 sau primiți alte tratamente pentru glicemia, ar trebui să luați în considerare acest lucru.

Având în vedere lipsa de dovezi pentru siguranța sa, evitați amla chiar dacă sunteți însărcinată sau alăptați.

Amla proaspăt poate fi greu de găsit, iar suplimentele de amla pot preveni coagularea normală a sângelui și pot scădea nivelul zahărului din sânge, ceea ce poate fi dăunător

Utilizare

Fructul amla poate fi consumat crud, deși este foarte acru și poate să nu atragă majoritatea oamenilor. În India este adesea murat sau confiat pur și simplu ca sirop.

Suplimentele Amla sunt comercializate și vândute în principal sub formă de pudră de amla sau capsule umplute cu pulbere. Pudra poate fi folosită pentru a face ceai sau pentru băuturi și smoothie-uri.

În plus, datorită conținutului său ridicat de vitamina C, pudra de fructe amla poate fi folosită și ca produse de îngrijire a părului și a pielii

Deoarece nu există dovezi ale unei doze sigure și eficiente, nu luați mai mult decât doza zilnică recomandată pe etichetă.

Înainte de a începe să îl utilizați, discutați cu medicul dumneavoastră dacă luați diluanți ai sângelui sau medicamente utilizate pentru tratarea diabetului.

Amla este de obicei disponibil sub formă de pudră sau capsule, nu trebuie să consumați mai mult decât doza zilnică recomandată pe etichetă

Rezumat

Amla este folosit în gătit și în medicina tradițională în India și în alte țări asiatice. Suplimentele făcute din acest fruct au multe beneficii potențiale, inclusiv anti-îmbătrânire, prevenirea cancerului, reducerea arsurilor la stomac și sănătatea inimii. Fructele conțin și vitamina C, așa că pot ajuta la întărirea sistemului imunitar.

Nu există multe cercetări privind doza sigură și eficientă de amla la oameni, așa că nu ar trebui să luați mai mult decât doza zilnică recomandată pe eticheta suplimentului amla. Ca și în cazul oricărui supliment alimentar, discutați întotdeauna cu medicul dumneavoastră înainte de a adăuga amla la rutina zilnică.
O vreau pe Amla!

Aspect:
Ordonează după :
Aspect:
Ordonează după :