Brahmi

Brahmi

7 calități bune ale lui Brahmi

Următoarele sunt afirmații susținute de experimente științifice și rezultate ale testelor publicate pe internet, dar acestea nu sunt concluzii trase din testarea produselor noastre.

Brahmi (bacopa monnieri), cunoscută și sub numele de bacopa cu frunze mici, este o plantă fundamentală a medicinei tradiționale ayurvedice. Îi plac mediile tropicale umede și este popular și în acvarii datorită capacității sale de a înflori sub apă.

Brahmi a fost folosit de medicii ayurvedici de secole pentru o varietate de scopuri, inclusiv îmbunătățirea memoriei, reducerea anxietății și tratarea epilepsiei. De fapt, cercetările arată că poate stimula funcția creierului și poate ameliora anxietatea și stresul, printre alte beneficii. Se crede că o clasă de compuși puternici din brahmi numiți bacozide sunt responsabile pentru aceste beneficii.

1. Conține antioxidanți puternici

Brahmi Brahmi

Antioxidanții sunt substanțe care ajută la protejarea organismului de deteriorarea celulară cauzată de molecule potențial dăunătoare numite radicali liberi. Cercetările sugerează că daunele radicalilor liberi sunt legate de multe afecțiuni cronice, cum ar fi bolile de inimă, diabetul și anumite tipuri de cancer.

Brahmi conține compuși puternici care pot avea efecte antioxidante. De exemplu, s-a demonstrat că bacozidele, principalele ingrediente active din brahmi, neutralizează radicalii liberi și previn reacția moleculelor de grăsime cu radicalii liberi. Când moleculele de grăsime reacţionează cu radicalii liberi, ei suferă un proces numit peroxidare lipidică. Peroxidarea lipidelor este asociată cu multe afecțiuni, cum ar fi boala Alzheimer, boala Parkinson și alte tulburări neurodegenerative.

Brahmi poate ajuta la prevenirea daunelor cauzate de proces. De exemplu, un studiu a arătat că tratarea șobolanilor cu demență cu Brahmi a redus daunele radicalilor liberi și a inversat semnele de afectare a memoriei.

Brahmi conține compuși activi numiți bacozide, care s-au dovedit a avea efecte antioxidante, în special în creier

2. Poate reduce inflamația

Inflamația este răspunsul natural al organismului la vindecare și la combaterea bolilor. Cu toate acestea, inflamația cronică, de nivel scăzut, a fost legată de multe afecțiuni cronice, inclusiv cancer, diabet și boli de inimă și rinichi.

În studiile pe eprubetă, brahmi pare să suprime eliberarea de molecule de citokine inflamatorii care stimulează răspunsul imunitar inflamator. De asemenea, a inhibat enzime cum ar fi ciclooxigenazele, caspazele și lipoxigenazele, toate care joacă un rol cheie în inflamație și durere, în studiile pe eprubetă și pe animale. Mai mult, în studiile pe animale, efectele antiinflamatoare ale lui Brahmi au fost similare cu cele ale diclofenacului și indometacinei, două medicamente antiinflamatoare nesteroidiene utilizate în mod obișnuit pentru a trata inflamația.

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă brahmi reduce inflamația la oameni.

Studiile pe eprubetă și pe animale arată că brahmi are proprietăți antiinflamatorii puternice și suprimă enzimele și citokinele proinflamatorii

3. Îmbunătățește funcția creierului

Cercetările sugerează că Brahmi poate îmbunătăți funcția creierului.

De exemplu, un studiu pe șoareci a arătat că suplimentul alimentar Brahmi le-a îmbunătățit învățarea spațială și reținerea informațiilor. Același studiu a mai constatat că a crescut lungimea și ramificarea dendritei. Dendritele sunt părți ale neuronilor creierului care sunt strâns legate de învățare și memorie.

În plus, un studiu de 12 săptămâni pe 46 de adulți sănătoși a observat că administrarea a 300 mg de Brahmi zilnic a îmbunătățit semnificativ viteza de procesare a informațiilor vizuale, viteza de învățare și memoria, comparativ cu placebo.

Un alt studiu de 12 săptămâni pe 60 de adulți în vârstă a constatat că administrarea a 300 mg sau 600 mg de extract de brahmi zilnic a îmbunătățit memoria, atenția și capacitatea de procesare a informațiilor în comparație cu un placebo.

Studiile la animale și la oameni arată că Brahmi poate îmbunătăți memoria, atenția și capacitatea de a procesa informații vizuale

4. Poate ajuta la reducerea simptomelor ADHD

Tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD) este o tulburare de neurodezvoltare caracterizată prin simptome precum hiperactivitate, impulsivitate și neatenție.

În mod interesant, cercetările au arătat că Brahmi poate ajuta la reducerea simptomelor ADHD.

Un studiu pe 31 de copii cu vârsta cuprinsă între 6-12 ani a constatat că administrarea a 225 mg de extract de brahmi zilnic timp de 6 luni a redus semnificativ simptomele ADHD la 85% dintre copii, cum ar fi neliniștea, autocontrolul slab, neatenția și impulsivitatea. Un alt studiu pe 120 de copii cu ADHD a observat că utilizarea unui amestec de plante care conține 125 mg de Brahmi a îmbunătățit atenția, cogniția și controlul impulsurilor în comparație cu un grup placebo.

Deși aceste rezultate sunt promițătoare, sunt necesare studii suplimentare la scară largă care investighează efectele Brahmi asupra ADHD înainte de a putea fi recomandat ca tratament.

Brahmi poate ajuta la reducerea simptomelor ADHD, cum ar fi neliniște și lipsă de autocontrol, dar sunt necesare studii suplimentare pe scară largă pe oameni

5. Poate preveni anxietatea și stresul

Brahmi poate ajuta la prevenirea anxietății și a stresului. Este considerată o plantă adaptogenă, ceea ce înseamnă că crește rezistența organismului la stres.

Cercetările sugerează că brahmi ajută la reducerea stresului și a anxietății prin îmbunătățirea dispoziției și scăderea nivelurilor de cortizol, hormonul stresului. Un studiu la rozătoare a arătat că brahmi are efecte anti-anxietate similare cu benzodiazepinele, un medicament eliberat pe bază de rețetă folosit pentru a trata anxietatea.

Cu toate acestea, studiile umane despre Brahmi și anxietate arată rezultate mixte. De exemplu, două studii pe oameni de 12 săptămâni au constatat că administrarea a 300 mg de brahmi zilnic a redus semnificativ scorurile de anxietate și depresie la adulți, comparativ cu placebo. Cu toate acestea, un alt studiu uman a constatat că tratamentul cu brahmi nu a avut niciun efect asupra anxietății.

Sunt necesare mai multe studii umane la scară largă pentru a confirma efectele Brahmi asupra stresului și anxietății.

Brahmi poate ajuta la reducerea stresului și a anxietății prin îmbunătățirea dispoziției și scăderea nivelului de cortizol, dar studiile pe oameni arată rezultate mixte

6. Poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale

Hipertensiunea arterială este o problemă gravă de sănătate, deoarece exercită o presiune asupra inimii și vaselor de sânge. Acest lucru vă poate slăbi inima și vă poate crește riscul de boli de inimă.

Cercetările sugerează că brahmi poate ajuta la menținerea tensiunii arteriale într-un interval sănătos. Într-un studiu pe animale, brahmi a redus atât nivelul tensiunii arteriale sistolice cât și diastolice. A făcut acest lucru prin producerea de oxid nitric, care ajută la dilatarea vaselor de sânge, ceea ce îmbunătățește fluxul sanguin și scade tensiunea arterială. Un alt studiu a arătat că brahmi a scăzut semnificativ nivelul tensiunii arteriale la șobolanii hipertensivi, dar nu a avut niciun efect asupra celor cu tensiune arterială normală. Un studiu de 12 săptămâni pe 54 de adulți în vârstă sănătoși a constatat că administrarea a 300 mg de Brahmi pe zi nu a avut niciun efect asupra tensiunii arteriale.

Pe baza rezultatelor actuale, brahmi poate scădea tensiunea arterială la animalele hipertensive. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetări umane pentru a confirma aceste efecte.

Brahmi poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale la animalele hipertensive, dar cercetările umane în acest domeniu lipsesc

7. Poate avea proprietăți anticancerigen

Experimentele pe eprubetă și pe animale au arătat că Brahmi are proprietăți împotriva cancerului.

Studiile pe eprubetă ale bacozidelor, grupul de compuși activi al lui Brahmi, au arătat că acestea distrug celulele agresive ale tumorii cerebrale și inhibă creșterea celulelor canceroase de sân și de colon. În plus, Brahmi a indus moartea celulelor canceroase de piele și de sân în studiile pe animale și pe eprubete.

Cercetările sugerează că nivelurile ridicate de antioxidanți și compuși din brahmi, cum ar fi bacozidele, pot fi responsabile pentru proprietățile sale anticancerigene.

Rețineți că aceste rezultate provin din studiile pe eprubetă și pe animale. Până nu vor exista mai multe studii umane despre Brahmi și cancer, acesta nu poate fi recomandat ca tratament.

S-a demonstrat că Brahmi inhibă creșterea și răspândirea celulelor canceroase în eprubete și animale, dar este nevoie de cercetare umană pentru a confirma aceste efecte

Efecte secundare ale Brahmi

Deși Brahmi este considerat sigur, poate provoca reacții adverse, cum ar fi simptome digestive, greață, crampe stomacale și diaree la unii oameni.

În plus, Brahmi nu este recomandat femeilor însărcinate, deoarece niciun studiu nu a evaluat siguranța acestuia în timpul sarcinii.

În cele din urmă, poate interacționa cu anumite medicamente, inclusiv amitriptilina, un medicament utilizat pentru ameliorarea durerii.

Dacă luați medicamente, discutați cu furnizorul de asistență medicală înainte de a lua Brahmi.

Brahmi este în general sigur, dar unii oameni pot prezenta greață, crampe stomacale și diaree, femeile însărcinate ar trebui să evite această plantă, în timp ce cei care iau medicamente ar trebui să discute cu furnizorul lor de asistență medicală înainte de a o lua

Cum să luați Brahmi?

Brahmi vine în mai multe forme, inclusiv capsule și pulberi.

Doza tipică de extract de Brahmi în studiile la om este de 300-450 mg/zi. Cu toate acestea, recomandările de dozare pot varia foarte mult în funcție de produsul achiziționat. Dacă aveți întrebări despre dozare, discutați cu un profesionist calificat din domeniul sănătății pentru siguranța dvs.

Forma sub formă de pulbere poate fi adăugată în apă fierbinte pentru a face un ceai liniștitor. De asemenea, poate fi amestecat cu ghee - o formă de unt clarificat - și adăugat în apă caldă pentru a face o băutură pe bază de plante.

Deși brahmi este considerat sigur pentru majoritatea oamenilor, discutați cu furnizorul de asistență medicală înainte de a-l lua pentru a vă asigura siguranța și utilizarea corespunzătoare.

Brahmi este disponibil în mai multe forme, cu doze tipice variind de la 300-450 mg pe zi

Rezumat

Brahmi este o plantă veche ayurvedică folosită pentru a trata multe afecțiuni.

Studiile pe oameni arată că poate ajuta la stimularea funcției creierului, la tratarea simptomelor ADHD și la reducerea stresului și a anxietății. În plus, în studiile pe eprubetă și pe animale s-a descoperit că are proprietăți anticancerigene și reduce inflamația și tensiunea arterială. Deși aceste beneficii potențiale pentru sănătate sunt promițătoare, sunt necesare mai multe cercetări asupra brahmi pentru a înțelege efectele sale complete asupra oamenilor.
Îl vreau pe Brahmi!

Aspect:
Ordonează după :
Aspect:
Ordonează după :