Zinc

zinc

Beneficiile, doza și efectele secundare ale suplimentelor de zinc

Următoarele sunt afirmații susținute de experimente științifice și rezultate ale testelor publicate pe internet, dar acestea nu sunt concluzii trase din testarea produselor noastre.

Mulți oameni apelează la suplimente de zinc atunci când vremea este rea și din motive întemeiate.

Zincul nu este doar unul dintre cele mai comune oligoelemente din organism, dar joacă, de asemenea, un rol cheie în aproape toate aspectele sănătății. De exemplu, zincul este necesar ca cofactor pentru mai mult de 300 de enzime diferite, adică este esențial pentru buna funcționare a acestora.

În plus, având în vedere că cercetările care arată că acest mineral poate stimula funcția imunitară, poate stabiliza zahărul din sânge și poate susține sănătatea pielii, a ochilor și a inimii, există multe motive pentru a vă asigura că obțineți doza zilnică.

Utilizări și beneficii posibile

Compensează deficiența de zinc

Suplimentele de zinc sunt adesea folosite pentru a trata și a preveni deficiența de zinc.

Deficitul de zinc nu este un fenomen foarte frecvent. Acest mineral este considerat un nutrient esențial, ceea ce înseamnă că organismul nu îl poate produce singur. Persoanele cu diete restricționate, cu absorbția deficitară a nutrienților sau cu anumite afecțiuni medicale pot fi mai susceptibile la deficiența de zinc.

Simptomele deficienței de zinc includ imunitatea scăzută, căderea părului, pofta de mâncare scăzută, diaree și vindecarea lentă a rănilor. Mai multe studii au arătat că utilizarea suplimentelor de zinc crește efectiv nivelul de zinc din sânge.

Conform unei analize, deficiența de zinc poate fi corectată cu ușurință în majoritatea cazurilor cu suplimente alimentare și modificări ale dietei, ceea ce duce la o îmbunătățire rapidă a simptomelor de deficiență. De exemplu, diareea se poate îmbunătăți în 24 de ore, în timp ce leziunile pielii se vindecă de obicei în 1-2 săptămâni după ce oamenii încep să ia suplimente de zinc.

Dacă organismul primește suficient zinc din dietă, este posibil să nu fie necesar să luați suplimente. Dacă bănuiți că aveți o deficiență, medicul dumneavoastră vă poate testa nivelul din sânge pentru a determina dacă suplimentele pot fi utile.

Poate îmbunătăți funcționarea sistemului imunitar

Multe medicamente fără prescripție medicală (OTC) și remedii naturale conțin zinc datorită capacității sale de a stimula funcția sistemului imunitar și de a lupta împotriva inflamației. Deci, poate ajuta la tratarea anumitor tipuri de infecții atunci când este utilizat atunci când simptomele apar pentru prima dată. O revizuire a 7 studii a arătat că tabletele de zinc care conțin 80-92 mg de zinc pot reduce durata unei răceli cu până la 33%.

De asemenea, zincul poate acționa ca un antioxidant, poate reduce inflamația și poate proteja împotriva bolilor cronice precum bolile de inimă, cancerul și diabetul. Conform unei analize a 28 de studii, unele dovezi sugerează că zincul poate chiar preveni simptomele și poate scurta durata anumitor infecții respiratorii.

Poate ajuta la controlul nivelului de zahăr din sânge

Zincul este bine cunoscut pentru rolul său în controlul zahărului din sânge și secreția de insulină. Insulina este hormonul responsabil cu transportul zahărului din sânge în țesuturi.

Unele cercetări sugerează că zincul poate ajuta la menținerea stabilă a nivelului zahărului din sânge și la îmbunătățirea sensibilității organismului la insulină.

O analiză a raportat că nivelurile scăzute de zinc sunt asociate cu glicemia scăzută și diabetul de tip 2.

Alte cercetări arată că zincul poate ajuta la reducerea rezistenței la insulină, ceea ce poate îmbunătăți capacitatea organismului de a utiliza eficient insulina pentru a menține nivelurile normale de zahăr din sânge.

Ajută la combaterea acneei

Suplimentele de zinc sunt adesea folosite pentru a menține sănătatea pielii și pentru a trata afecțiunile comune ale pielii, cum ar fi acneea. Un tip de zinc, numit sulfat de zinc, s-a dovedit a fi deosebit de util în reducerea simptomelor acneei ușoare până la moderate.

Nu numai că persoanele cu acnee aveau niveluri mai scăzute de zinc în sânge decât persoanele fără acnee, dar suplimentele de zinc au putut, de asemenea, să reducă cantitatea medie de umflături inflamatorii cauzate de această afecțiune, conform unei recenzii.

Suplimentele de zinc sunt adesea preferate față de alte metode de tratament, deoarece sunt ieftine, eficiente și au mult mai puține efecte secundare.

Poate îmbunătăți sănătatea inimii

Boala de inimă este o afecțiune medicală gravă, responsabilă de aproximativ 33% din decesele din întreaga lume.

Unele cercetări arată că administrarea de zinc poate reduce mulți factori de risc pentru bolile de inimă. Poate chiar să scadă nivelul de trigliceride și colesterol.

O revizuire a 24 de studii a constatat că suplimentele de zinc reduc colesterolul total și LDL (rău) și trigliceridele din sânge. Ca atare, ele pot ajuta potențial la prevenirea bolilor de inimă. Și o analiză a 9 studii a arătat că suplimentele de zinc pot reduce tensiunea arterială sistolică, care este valoarea superioară a tensiunii arteriale.

Cu toate acestea, cercetările privind efectele suplimentelor asupra tensiunii arteriale sunt limitate. În plus, unele studii sugerează că nivelurile scăzute de zinc seric sunt asociate cu un risc mai mare de boală coronariană, deși rezultatele rămân neconcludente. Prin urmare, sunt necesare cercetări suplimentare.

Încetinește degenerescența maculară

Degenerescența maculară este o boală comună a ochiului și una dintre principalele cauze ale pierderii vederii în lume. Suplimentele de zinc sunt adesea folosite pentru a încetini progresia degenerescenței maculare legate de vârstă (AMD) și pentru a ajuta la protejarea împotriva pierderii vederii și a orbirii.

Un studiu din 2014 care a implicat 72 de pacienți cu AMD a arătat că administrarea a 50 mg de sulfat de zinc pe zi timp de 3 luni a încetinit progresia bolii. Alte recenzii recomandă în mod similar suplimentele de zinc pentru a încetini progresia AMD, susținând că poate îmbunătăți fluxul de nutrienți către retină pentru a o proteja de boli.

În timp ce alte studii sugerează că suplimentele de zinc singure nu îmbunătățesc semnificativ vederea și ar trebui să fie asociate cu opțiuni alternative de tratament pentru a maximiza rezultatele.

Prin urmare, sunt necesare mai multe cercetări pentru a afla mai multe despre relația dintre zinc și sănătatea ochilor.

Zincul poate reduce durata simptomelor răcelii, poate sprijini controlul zahărului din sânge, poate îmbunătăți acneea severă și inflamatorie, poate reduce riscul de boli de inimă și poate încetini progresia degenerescenței maculare

Tipuri de suplimente de zinc

Când alegeți un supliment de zinc, probabil veți observa că există multe tipuri diferite disponibile. Diferite forme de zinc afectează sănătatea în moduri diferite. Iată câteva tipuri care pot fi găsite pe piață:

  • Gluconatul de zinc: fiind una dintre cele mai comune forme OTC, gluconat de zinc este adesea folosit în medicamentele împotriva răcelii, cum ar fi pastile și spray-urile nazale
  • Acetat de zinc: ca și gluconat de zinc, acetatul de zinc este adesea adăugat la bomboane pentru a reduce simptomele și pentru a accelera vindecarea
  • Sulfat de zinc: pe lângă faptul că ajută la prevenirea deficienței de zinc, s-a dovedit că sulfatul de zinc reduce severitatea acneei
  • Picolinat de zinc: Conform unui studiu mai vechi, această formă poate fi absorbită mai bine de organism decât alte tipuri de zinc, inclusiv gluconat de zinc și citrat de zinc
  • Orotat de zinc: această formă este legată de un compus cunoscut sub numele de acid orotic și este unul dintre cele mai comune tipuri de suplimente de zinc de pe piață
  • Citrat de zinc: un studiu din 2014 a constatat că acest tip de supliment este la fel de bine absorbit ca și gluconat de zinc, dar are un gust mai puțin amar și mai atrăgător

Este disponibil și sub formă de capsule și tablete, așa că există o mulțime de opțiuni pentru aportul zilnic de zinc - indiferent de tipul pe care îl alegeți.

Rețineți că spray-urile nazale care conțin zinc au fost legate de pierderea mirosului și ar trebui evitate.

Suplimentele de zinc vin sub mai multe forme și au efecte unice asupra sănătății. Ele sunt de obicei disponibile sub formă de capsule și tablete. Evitați spray-urile nazale care conțin zinc, deoarece pot afecta simțul mirosului

Dozaj

Cât de mult zinc ar trebui să luați în fiecare zi depinde de aportul alimentar și de tipul de supliment pe care îl alegeți, deoarece suplimentele pot conține cantități diferite de zinc elementar.

Cantitatea elementară este de obicei indicată pe eticheta suplimentului alimentar, astfel încât este ușor de stabilit cât trebuie luată pentru a satisface nevoile zilnice. Pentru adulți, doza zilnică recomandată este de obicei de 10-30 mg de zinc elementar. Doze mai mari de suplimente de zinc pot fi folosite pentru a trata afecțiuni precum acneea, diareea și infecțiile respiratorii.

Cu toate acestea, din cauza potențialelor efecte secundare asociate cu consumul excesiv de zinc, cel mai bine este să nu depășiți limita superioară de 40 mg pe zi – cu excepția cazului în care este sub supraveghere și direcție medicală.

Diferitele suplimente de zinc conțin diferite concentrații de zinc elementar, doza recomandată de suplimente alimentare zilnice este de 10-30 mg de zinc elementar

Siguranță și efecte secundare

Atunci când sunt utilizate conform instrucțiunilor, suplimentele de zinc pot fi o modalitate sigură și eficientă de a crește aportul de zinc și de a îmbunătăți multe aspecte ale sănătății. Cu toate acestea, există efecte secundare de luat în considerare.

Efectele secundare ale suplimentelor orale de zinc

Suplimentele de zinc sunt în general bine tolerate, deși la unii oameni au efecte secundare adverse, cum ar fi greață, vărsături, diaree și dureri de stomac. În plus, depășirea a 40 mg de zinc elementar pe zi poate provoca simptome asemănătoare gripei, cum ar fi febră, tuse, dureri de cap și oboseală.

De asemenea, zincul poate împiedica capacitatea organismului de a absorbi cuprul, ceea ce poate duce la o deficiență a acestui mineral cheie în timp. În plus, s-a demonstrat că suplimentele de zinc afectează absorbția anumitor antibiotice, făcându-le mai puțin eficiente atunci când sunt luate în același timp.

Pentru a reduce riscul de reacții adverse, respectați doza recomandată și nu depășiți limita superioară tolerabilă de 40 mg pe zi, cu excepția cazului sub supraveghere medicală.

Dacă aveți reacții adverse negative după ce ați luat suplimente de zinc, reduceți doza. Luați în considerare consultarea unui profesionist din domeniul sănătății dacă simptomele persistă.

Zincul poate provoca efecte secundare negative, inclusiv probleme digestive și simptome asemănătoare gripei, poate interfera cu absorbția cuprului și poate reduce eficacitatea anumitor antibiotice

Rezumat

Zincul este un mineral esențial care joacă un rol cheie în multe domenii ale sănătății.

Suplimentul zilnic cu 10-30 mg de zinc elementar poate îmbunătăți imunitatea, nivelul zahărului din sânge și sănătatea ochilor, inimii și pielii.

Cu toate acestea, este important să nu depășiți limita superioară de 40 mg pe zi, deoarece consumul unor cantități mari poate provoca probleme digestive și simptome asemănătoare gripei, reduce absorbția cuprului și reduce eficacitatea anumitor antibiotice.
Vreau zinc!

Aspect:
Ordonează după :
Aspect:
Ordonează după :