Shiitake

Shiitake

De ce sunt bune ciupercile shiitake?

Următoarele sunt afirmații susținute de experimente științifice și rezultate ale testelor publicate pe internet, dar acestea nu sunt concluzii trase din testarea produselor noastre.

Ciupercile Shiitake sunt una dintre cele mai populare ciuperci din întreaga lume. Este foarte apreciat pentru gustul său bogat și delicios și pentru multiplele beneficii pentru sănătate. Compușii din shiitake pot ajuta la combaterea cancerului, la creșterea imunității și la sprijinirea sănătății inimii.

Ce este ciuperca shiitake?

Ciuperca Shiitake Ciupercă Shiitake, Eric Steinert, CC BY-SA 3.0, prin Wikimedia Commons Ciupercă shiitake

Shiitake este o ciupercă comestibilă originară din Asia de Est. Galben-maro sau maro închis, capacul său crește până la 5-10 centimetri. Deși este consumat în mod obișnuit ca legumă, shiitake este o ciupercă care crește în mod natural pe lemnul tare în descompunere.

Aproximativ 83% din shiitake este cultivat în Japonia, deși este cultivat și în Statele Unite, Canada, Singapore și China. Poate fi găsit proaspăt, uscat sau în diverse suplimente alimentare.

Shiitake este o ciupercă cu capac maro folosită în întreaga lume ca aliment și supliment alimentar

Profilul nutrițional al ciupercii shiitake

Shiitake are un conținut scăzut de calorii. De asemenea, conține o cantitate adecvată de fibre, precum și vitamine B și unele minerale.

4 nutrienți shiitake uscat (15 grame):

 • Calorii: 44
 • Carbohidrați: 11 grame
 • Fibre: 2 grame
 • Proteine: 1 gram
 • Riboflavină: 11% din valoarea zilnică (VD)
 • Niacina: 11% din DV
 • Cupru: 39% din DV
 • Vitamina B5: 33% din DV
 • Seleniu: 10% din DV
 • Mangan: 9% din DV
 • Zinc: 8% din DV
 • Vitamina B6: 7% din DV
 • Acid folic: 6% din VD
 • Vitamina D: 6% din DV

În plus, shiitake conține mulți dintre aceiași aminoacizi ca și carnea. De asemenea, se laudă cu polizaharide, terpenoide, steroli și lipide, dintre care unele au efecte de stimulare a sistemului imunitar, de scădere a colesterolului și anti-cancer.

Cantitatea de compuși bioactivi din shiitake depinde de cum și unde este cultivată, depozitată și procesată ciuperca.

Ciupercile Shiitake au un conținut scăzut de calorii și conțin multe vitamine, minerale și alți compuși care îmbunătățesc sănătatea

Cum se utilizează?

Ciupercile Shiitake au două utilizări principale – ca hrană și ca supliment alimentar.

Shiitake ca aliment complet

Puteți găti atât cu shiitake proaspete, cât și uscate, deși cele uscate sunt puțin mai populare. Aroma umami a shiitake-ului uscat este chiar mai intensă decât cea proaspătă. Gustul umami poate fi sărat sau cărnos. Umami este adesea considerat al cincilea gust, alături de dulce, acru, amar și sărat.

Atât ciupercile shiitake uscate, cât și cele proaspete sunt folosite în cartofi prăjiți, supe, tocane și alte feluri de mâncare.

Shiitake ca supliment

Ciupercile Shiitake au fost folosite de mult timp în medicina tradițională chineză. De asemenea, fac parte din tradițiile medicale din Japonia, Coreea și Rusia de Est. Potrivit medicinei chineze, shiitake îmbunătățește sănătatea, circulația și longevitatea.

Studiile sugerează că unii dintre compușii bioactivi din shiitake pot proteja împotriva cancerului și a inflamației. Cu toate acestea, multe studii au fost efectuate pe animale sau în eprubete, nu pe oameni. Studiile pe animale folosesc adesea doze cu mult peste cele pe care oamenii le-ar primi în mod normal prin alimente sau suplimente alimentare.

Deși beneficiile propuse sunt promițătoare, sunt necesare cercetări suplimentare.

Shiitake a fost folosit de mult timp atât ca aliment, cât și ca supliment alimentar

Poate promova sănătatea inimii

Ciupercile Shiitake pot îmbunătăți sănătatea inimii. De exemplu, are trei compuși care ajută la scăderea colesterolului:

 • Eritadenina: acest compus inhibă enzimele implicate în producția de colesterol
 • Steroli: aceste molecule ajută la prevenirea absorbției colesterolului în intestin
 • Beta-glucani: acest tip de fibre poate reduce colesterolul

Un studiu la șobolani cu hipertensiune arterială a constatat că pudra de shiitake a împiedicat creșterea tensiunii arteriale.

Un studiu pe șobolani de laborator hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi a arătat că cei cărora li s-a administrat shiitake aveau mai puține grăsimi în ficat, mai puțină placă pe pereții arterelor și colesterolul mai scăzut decât cei care nu mâncau ciuperci.

p>

Cu toate acestea, aceste efecte trebuie să fie confirmate în studiile pe oameni înainte de a putea trage concluzii ferme.

Câțiva compuși din shiitake pot reduce colesterolul și riscul de boli de inimă

Poate întări sistemul imunitar

Shiitake poate ajuta, de asemenea, la întărirea sistemului imunitar. Potrivit unui studiu, când oamenilor li s-au administrat două shiitake uscate pe zi, după o lună, markerii lor imunitari s-au îmbunătățit, iar nivelurile de inflamație au scăzut.

Acest efect imunitar se datorează parțial uneia dintre polizaharidele găsite în ciupercile shiitake.

În timp ce sistemul imunitar al oamenilor tinde să se slăbească odată cu vârsta, un studiu pe șoareci a arătat că un supliment alimentar derivat din shiitake a ajutat la inversarea declinului sistemului imunitar cauzat de vârstă.

Consumul regulat de ciuperci shiitake poate întări sistemul imunitar

Conține compuși cu posibile efecte anticancerigene

Polizaharidele din ciupercile shiitake pot avea și un efect anticancerigen. De exemplu, polizaharida lentinan ajută la combaterea tumorilor prin activarea sistemului imunitar. S-a demonstrat că Lentinan inhibă creșterea și răspândirea celulelor leucemice.

În China și Japonia, forma injectabilă de lentinan este utilizată alături de chimioterapie și alte tratamente majore pentru cancer pentru a îmbunătăți funcția imunitară și calitatea vieții la pacienții cu cancer gastric.

Cu toate acestea, dovezile sunt insuficiente pentru a determina dacă consumul de ciuperci shiitake are efect asupra cancerului.

Lentinanul este o polizaharidă găsită în ciupercile shiitake, care poate ajuta la combaterea cancerului

Alte beneficii posibile

Ciupercile Shiitake pot ajuta, de asemenea, la combaterea infecțiilor și la îmbunătățirea sănătății oaselor.

Efect antibacterian și antiviral promițător

Mulți compuși din shiitake au efecte antibacteriene, antivirale și antifungice. Unii oameni de știință cred că, din cauza creșterii rezistenței la antibiotice, este important să se exploreze potențialul antimicrobian al shiitake. Cu toate acestea, deși compușii izolați prezintă activitate antimicrobiană în eprubete, este puțin probabil ca consumul de shiitake să aibă un efect asupra infecțiilor virale, bacteriene sau fungice la oameni.

Îți poate întări oasele

Ciupercile Shiitake sunt singura sursă naturală a plantelor de vitamina D. Organismul are nevoie de vitamina D pentru a construi oase puternice, dar foarte puține alimente conțin acest nutrient important. Nivelul de vitamina D din ciuperci variază în funcție de modul în care sunt cultivate. Dacă sunt expuși la lumina UV, în ele se produce mai multă vitamina D.

Într-un studiu, șoarecii hrăniți cu o dietă săracă în calciu și vitamina D au dezvoltat simptome de osteoporoză. În comparație, cei care au primit calciu și shiitake îmbunătățit cu UV au avut o densitate osoasă mai mare.

Totuși, amintiți-vă că shiitake conține vitamina D2. Este o formă mai slabă de vitamina D3, care se găsește în peștele gras și în alte alimente de origine animală.

Compușii din shiitake au proprietăți antimicrobiene, deși consumul de ciuperci este puțin probabil să ofere vreun beneficiu. Consumul de shiitake cu niveluri mai mari de vitamina D poate îmbunătăți densitatea osoasă

Efecte secundare posibile

Majoritatea oamenilor pot mânca shiitake în siguranță, deși pot apărea reacții adverse. În cazuri rare, oamenii pot dezvolta o erupție cutanată atunci când mănâncă shiitake crud. Această afecțiune, numită dermatită shiitake, este cauzată de lentinan.

În plus, utilizarea pe termen lung a extractului de ciuperci sub formă de pudră poate provoca alte reacții adverse, inclusiv stomac deranjat și sensibilitate la lumina soarelui.

Unii susțin, de asemenea, că nivelurile ridicate de purine din ciuperci pot provoca simptome la pacienții cu gută. Cu toate acestea, cercetările sugerează că consumul de ciuperci este asociat cu un risc redus de gută.

Shiitake poate provoca reacții adverse, cum ar fi erupții cutanate, în timp ce extractul de shiitake poate provoca probleme digestive și sensibilitate crescută la lumina soarelui

Rezumat

Shiitake a fost folosit de mult timp atât ca aliment, cât și ca supliment.

Deși cercetările asupra beneficiilor pentru sănătate ale acestor ciuperci sunt promițătoare, există foarte puține studii pe oameni.

Cu toate acestea, shiitake are un conținut scăzut de calorii și conține multe vitamine, minerale și compuși bioactivi din plante. În general, este un adaos excelent la dietă.
Vreau ciuperci shiitake!

Aspect:
Ordonează după :
Aspect:
Ordonează după :