Yerba Mate

Yerba mate

7 beneficii pentru sănătate demonstrate științific ale yerba mate

Următoarele sunt afirmații susținute de experimente științifice și rezultate ale testelor publicate pe internet, dar acestea nu sunt concluzii trase din testarea produselor noastre.

Yerba mate conține antioxidanți, cofeină și mulți nutrienți. Unele cercetări sugerează că poate îmbunătăți performanța fizică, poate crește nivelul de energie și poate sprijini gestionarea greutății.

Yerba mate este o băutură tradițională din America de Sud, care devine din ce în ce mai populară în întreaga lume. Se spune că are puterea cafelei, beneficiile pentru sănătate ale ceaiului și bucuria ciocolatei.

Ce este yerba mate?

Yerba mate Yerba mate

Yerba mate este un ceai medicinal preparat din frunzele și tulpinile plantei Ilex paraguariensis.

Frunzele sunt de obicei uscate pe foc sau la soare și apoi înmuiate în apă fierbinte pentru a face ceaiul.

Yerba mate este consumată în mod tradițional dintr-un vas numit tărtăcuță și sorbită printr-un pai metalic cu un filtru la capătul inferior pentru a filtra bucățile de frunze. Oferirea de dovleci tradiționali este un semn de prietenie și atașament.

Yerba mate este un tip de ceai obținut din frunzele și tulpinile uscate ale plantei Ilex paraguariensis

1. Bogat în antioxidanți și nutrienți

Yerba mate conține mulți compuși vegetali benefici, inclusiv:

  • Xantine: Acești compuși acționează ca stimulenți. Acestea includ cofeina și teobromina, care se găsesc și în ceai, cafea și ciocolată.
  • Derivați de cafeoil: acești compuși sunt principalii antioxidanți care promovează sănătatea găsiți în ceai.
  • Saponine: Acești compuși amari au anumite proprietăți antiinflamatorii și de scădere a colesterolului.
  • Polifenoli: acesta este un grup mare de antioxidanți asociați cu reducerea riscului de apariție a multor boli.

În mod interesant, conform unui studiu mai vechi, puterea antioxidantă a ceaiului de yerba mate este similară cu cea a ceaiului verde.

Yerba mate conține, de asemenea, câțiva alți micronutrienți importanți, inclusiv vitamina C, tiamină, riboflavină și vitamina B6. De asemenea, conține puțin potasiu, calciu, magneziu, fosfor, mangan și fier. Cu toate acestea, ceaiul conține cantități foarte mici din acești nutrienți, așa că este puțin probabil să contribuie mult la dietă singur.

Yerba mate este o putere antioxidantă care conține mulți compuși și substanțe nutritive benefice din plante

2. Poate crește nivelul de energie și poate îmbunătăți concentrarea mentală

Cu 80 de miligrame de cofeină pe ceașcă, yerba mate conține aproximativ aceeași cantitate de cofeină ca o ceașcă de cafea. Prin urmare, ca orice alt aliment sau băutură cu cofeină, poate crește nivelul de energie și poate reduce senzația de oboseală.

Cofeina poate afecta nivelurile anumitor molecule de semnalizare din creier, făcând-o deosebit de benefică pentru concentrarea mentală. Unele cercetări sugerează că cofeina poate îmbunătăți vigilența, atenția și timpul de reacție la participanții care consumă o singură doză de 40-300 mg de cofeină.

De asemenea, consumatorii obișnuiți de yerba mate se bucură adesea de modul în care crește starea de alertă precum cafeaua, dar fără efectele secundare nervoase.

Cu toate acestea, aceste recomandări nu au fost încă dovedite științific.

Datorită conținutului său de cofeină, yerba mate poate ajuta la creșterea nivelului de energie și a concentrarii mentale

3. Poate crește performanța fizică

Conform unor studii mai vechi, cofeina îmbunătățește contracțiile musculare, reduce oboseala și îmbunătățește performanța sportivă cu până la 5%.

Deoarece yerba mate conține o cantitate moderată de cofeină, utilizatorii săi se pot aștepta la performanțe fizice similare.

De fapt, într-un studiu din 2014, cei care au luat o capsulă de 1 gram de frunze de yerba mate măcinate imediat înainte de exerciții fizice au ars cu 24% mai multă grăsime în timpul exercițiilor de intensitate moderată. Bazându-te mai mult pe grăsimi în timpul exercițiilor fizice, îți vei conserva rezervele de carbohidrați pentru momentele critice de mare intensitate, cum ar fi mersul pe deal sau sprintul până la linia de sosire. Acest lucru poate însemna performanțe sportive mai bune.

Cu toate acestea, cantitatea optimă de yerba mate de băut înainte de antrenament este momentan necunoscută.

Yerba mate crește grăsimea corporală în timpul exercițiilor fizice, poate, de asemenea, îmbunătăți contracțiile musculare și reduce oboseala, toate acestea putând contribui la îmbunătățirea performanței fizice

4. Poate oferi protecție împotriva infecțiilor

Yerba mate poate ajuta la prevenirea infecțiilor cauzate de bacterii, paraziți și ciuperci.

Unele studii mai vechi în eprubetă au arătat că dozele mari de extract de yerba mate au dezactivat E. coli, care provoacă simptome de intoxicație alimentară, cum ar fi crampe stomacale și diaree.

Compușii din yerba mate pot preveni, de asemenea, creșterea Malassezia furfur, tipul de ciupercă responsabilă pentru pielea solzoasă, mătreața și anumite erupții cutanate.

Cu toate acestea, majoritatea acestor studii au fost efectuate pe celule izolate. În prezent, nu este clar dacă aceste beneficii sunt aceleași la om, așa că este nevoie de mai multe cercetări recente de înaltă calitate.

Yerba mate poate avea proprietăți antibacteriene, antiparazitare și antifungice, dar este nevoie de mai multe cercetări umane

5. Vă poate ajuta să pierdeți în greutate și să reduceți grăsimea de pe burtă

Unele cercetări sugerează că yerba mate poate ajuta la controlul greutății și poate fi eficientă în reducerea greutății corporale, a grăsimii abdominale și a indicelui de masă corporală.

Se pare că reduce numărul total de celule adipoase și reduce cantitatea de grăsime din ele. Cercetările umane sugerează că poate crește și cantitatea de grăsime stocată care este arse pentru energie.

În plus, într-un studiu din 2015 asupra persoanelor supraponderale, cei care au primit 3 g de pulbere de yerba mate pe zi au slăbit în medie 0,7 kg. În plus, raportul dintre talie și șold a scăzut cu 2%, ceea ce indică o pierdere de grăsime abdominală. În comparație, participanții la placebo au câștigat în medie 2,8 kg și și-au crescut raportul dintre talie și șold cu 1% în aceeași perioadă de 12 săptămâni.

Yerba mate vă poate stimula metabolismul și crește cantitatea de grăsime arse pentru combustibil, ceea ce vă poate ajuta să pierdeți în greutate

6. Scade zahărul din sânge

Yerba mate poate reduce nivelul zahărului din sânge și complicațiile legate de diabet.

De fapt, un studiu pe animale a descoperit că poate chiar îmbunătăți semnalizarea insulinei.

De asemenea, poate reduce formarea de produse finale de glicație avansată (AGE), care sunt implicate în dezvoltarea și agravarea multor afecțiuni, inclusiv diabetul. Într-un studiu din 2011, pacienții cu diabet zaharat de tip 2 au consumat 330 de mililitri de yerba mate de trei ori pe zi. După 2 luni, zahărul din sânge și hemoglobina A1c, un marker al controlului pe termen lung al glicemiei, au fost semnificativ mai mici.

Totuși, este nevoie de mai multe cercetări de înaltă calitate pentru a înțelege cum ar putea afecta yerba mate nivelul zahărului din sânge la oameni.

Yerba mate poate îmbunătăți semnalizarea insulinei și controlul zahărului din sânge, dar sunt necesare mai multe cercetări umane

7. Poate reduce riscul bolilor de inimă

Yerba mate conține compuși antioxidanti, cum ar fi derivați de cafeoil și polifenoli, care pot proteja împotriva bolilor de inimă. Unele studii pe animale raportează, de asemenea, că extractul de mate poate proteja împotriva bolilor de inimă.

Yerba mate pare să scadă colesterolul la oameni. Un studiu efectuat pe 119 femei supraponderale a constatat că consumul zilnic de yerba mate a dus la reduceri ale colesterolului total și LDL (rău) pe parcursul a 12 săptămâni. Mai mult, yerba mate a redus semnificativ nivelurile de trigliceride atunci când este combinată cu o dietă săracă în calorii.

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a trage concluzii ferme, deoarece unele studii au arătat că yerba mate nu are un efect semnificativ asupra nivelului de colesterol.

Proprietățile antioxidante, antiinflamatorii și de scădere a colesterolului ale yerba mate pot ajuta la protejarea împotriva bolilor de inimă

Cum se prepară yerba mate

Yerba mate este servită în mod tradițional într-o tărtăcuță, cunoscută și sub numele de calabash. De obicei, este aspirat printr-un pai metalic cu un filtru la capătul de jos pentru a filtra bucățile de frunze.

Pentru a face mate, umpleți treimea de jos a calabash cu frunze de mate uscate sau prăjite înainte de a adăuga apă fierbinte. Dacă nu aveți o calebașă, o puteți face într-o cafetieră de presă franceză.

Ceaiul este adesea servit cu zahăr ars, suc de lămâie sau lapte și poate fi turnat peste apă fierbinte de mai multe ori înainte de a folosi frunze noi pentru a face un nou lot.

Deși consumată în mod tradițional caldă, yerba mate poate fi servită și rece, în special în zonele cu climă caldă.

Yerba mate poate fi consumată caldă sau rece și este preparată ca și alte ceaiuri vrac, servite în mod tradițional într-o tărtăcuță sau calebașă.

Siguranță și efecte secundare

Este puțin probabil ca yerba mate să dăuneze adulților sănătoși care îl beau ocazional. Cu toate acestea, cei care îl beau în mod regulat pot fi expuși mai multor boli.

Rac

Studiile arată că consumul pe termen lung de cantități mari de yerba mate poate crește riscul apariției cancerelor respiratorii superioare și ale tractului digestiv.

O posibilă explicație este că mate-ul conține hidrocarburi aromatice policiclice (PAH), care sunt cancerigene cunoscute care se găsesc în fumul de tutun și carnea la grătar.

Se consumă adesea la temperaturi foarte calde. Acest lucru poate afecta membrana mucoasă a sistemului respirator și a sistemului digestiv, crescând riscul de dezvoltare a celulelor canceroase.

Cu toate acestea, unii dintre compușii săi pot proteja împotriva altor tipuri de cancer.

Efecte secundare legate de cofeină

Yerba mate conține cofeină. Prea multă cofeină poate provoca dureri de cap, migrene și hipertensiune arterială la unele persoane.

Femeile însărcinate ar trebui să-și limiteze aportul la maximum 355 ml pe zi. Prea multă cofeină poate crește riscul de avort spontan și de naștere prematură.

Interacțiuni medicamentoase

Studiile arată că anumiți compuși din yerba mate au activitate de inhibitor de monoaminoxidază (IMAO). IMAO sunt adesea prescriși pentru a trata depresia și boala Parkinson. Prin urmare, persoanele care iau IMAO ar trebui să utilizeze yerba mate cu prudență.

În sfârșit, datorită conținutului său de cofeină, poate interacționa și cu anumite relaxante musculare sau antidepresive. Persoanele care iau astfel de medicamente ar trebui să evite yerba mate, deoarece poate spori efectele medicamentelor.

Consumul frecvent de yerba mate poate crește riscul apariției anumitor tipuri de cancer, femeile însărcinate și persoanele sensibile la cofeină sau care iau anumite medicamente eliberate pe bază de rețetă ar trebui să o utilizeze cu moderație

Rezumat

Yerba mate poate să nu fie potrivită pentru toată lumea, iar consumul regulat la temperaturi foarte calde poate crește riscul apariției anumitor tipuri de cancer.

Cu toate acestea, această băutură conține și diverși compuși benefici care au beneficii impresionante pentru sănătate.

Dacă doriți să încercați yerba mate, începeți încet și lăsați-l să se răcească puțin înainte de a bea.
Produse yerba mate

Aspect:
Ordonează după :
Aspect:
Ordonează după :