L-carnitină

L-carnitină

Beneficiile L-carnitinei

Următoarele sunt afirmații susținute de experimente științifice și rezultate ale testelor publicate pe internet, dar acestea nu sunt concluzii trase din testarea produselor noastre.

L-carnitina este un derivat natural de aminoacizi care este adesea folosit ca supliment alimentar. De asemenea, poate avea un efect asupra pierderii în greutate și a funcției creierului. Cu toate acestea, afirmațiile populare despre suplimentele alimentare nu corespund întotdeauna rezultatelor cercetării științifice.

Acest articol examinează potențialele riscuri și beneficii ale suplimentelor cu L-carnitină și explică modul în care acest nutrient funcționează în organism.

Ce este L-carnitina?

L-carnitina este un supliment nutritiv și alimentar. Joacă un rol important în producerea de energie prin transportul acizilor grași către mitocondriile celulelor. Mitocondriile acționează ca motoare în celule, ard grăsimile pentru a crea energie care poate fi folosită de organism.

Organismul poate produce L-carnitină din aminoacizii lizină și metionină. Pentru ca organismul să producă cantități suficiente, are nevoie de multă vitamina C. Pe lângă faptul că este produsă de organism, L-carnitina poate fi obținută și prin consumul de cantități mici de produse de origine animală, precum carnea sau peștele. Este posibil ca veganii sau persoanele cu anumite probleme genetice să nu poată furniza organismului suficientă L-carnitină.

Acestea fac din L-carnitina un nutrient vital.

Rolul său în organism

Rolul principal al L-carnitinei este funcția mitocondrială și producerea de energie în organism. În celule, ajută la transferul acizilor grași în mitocondrii, unde pot fi arse pentru energie. Aproximativ 98% din rezervele de L-carnitină se găsesc în mușchi, iar urmele rămase în ficat și sânge.

L-carnitina poate ajuta la îmbunătățirea funcției mitocondriale, care joacă un rol cheie în îmbătrânirea sănătoasă și asociată cu bolile.

Cercetări recente investighează beneficiile potențiale ale diferitelor forme de carnitină, care pot fi folosite pentru a trata o varietate de afecțiuni, inclusiv boli de inimă și creier.

L-carnitina este un derivat de aminoacizi care transportă acizii grași în celule pentru a le transforma în energie, dar poate fi produsă și de organism și este disponibilă și ca supliment

Te poate ajuta să slăbești?

Folosirea L-carnitinei ca supliment pentru pierderea în greutate are sens în teorie.

Deoarece L-carnitina ajută la transportul mai multor acizi grași în celule pentru energie, se crede că crește arderea grăsimilor și pierderea în greutate. Cu toate acestea, corpul uman este extrem de complex, iar rezultatele experimentelor umane și animale sunt amestecate.

Într-un studiu de opt săptămâni pe 38 de femei - cu patru antrenamente pe săptămână - nu a existat nicio diferență în ceea ce privește pierderea în greutate între cele care au luat L-carnitină și cele care nu au luat-o.

Un alt studiu uman a analizat efectul L-carnitinei asupra arderii grăsimilor în timpul unei sesiuni de exerciții de 90 de minute pe o bicicletă de exerciții. Patru săptămâni de consum de suplimente alimentare nu au crescut arderea grăsimilor.

Cu toate acestea, de exemplu, o analiză a 9 studii - majoritatea la persoane obezi sau adulți în vârstă - a concluzionat că cei care iau L-carnitină au pierdut în medie 1,3 kg în greutate. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma beneficiile L-carnitinei la o populație mai tânără și mai activă.

Deși poate ajuta la pierderea în greutate pentru adulții obezi sau în vârstă, dieta adecvată și exercițiile fizice pot fi mai importante.

Deși funcția L-carnitinei sugerează că poate fi utilă pentru pierderea în greutate, efectele sale sunt mici - dacă există -

Efecte asupra funcției creierului

L-carnitina poate îmbunătăți funcția creierului.

Unele studii pe animale sugerează că forma acetil, acetil-L-carnitina (ALCAR), poate reduce declinul mental legat de vârstă și poate îmbunătăți markerii de învățare.

Studiile pe oameni arată că administrarea zilnică de acetil-L-carnitină ajută la inversarea declinului funcției cerebrale asociată cu boala Alzheimer și alte boli ale creierului.

Această formă a arătat un beneficiu similar în funcția generală a creierului la adulții în vârstă care nu aveau Alzheimer sau alte boli ale creierului.

În unele cazuri, această formă protejează creierul de deteriorarea celulelor.

Într-un studiu de 90 de zile la persoanele cu dependență de alcool, administrarea a 2 g de acetil-L-carnitină pe zi a arătat îmbunătățiri semnificative în toate segmentele funcției creierului.

Este necesare mai multe cercetări privind beneficiile pe termen lung la persoanele sănătoase.

L-carnitina - în special acetil-L-carnitina - poate avea un efect benefic asupra funcției creierului în diferite boli

Alte beneficii pentru sănătate

Există câteva beneficii suplimentare pentru sănătate asociate cu suplimentele de L-carnitină.

Sănătatea inimii

Unele studii arată că poate reduce tensiunea arterială și procesele inflamatorii legate de bolile de inimă.

Într-un studiu, administrarea zilnică a 2 g de acetil-L-carnitină a dus la o reducere de aproape 10 puncte a tensiunii arteriale sistolice - cea mai importantă măsură a tensiunii arteriale și un indicator important al sănătății inimii și al riscului de îmbolnăvire

În plus, L-carnitina a fost asociată cu îmbunătățirea la pacienții cu afecțiuni cardiace grave, cum ar fi boala coronariană și insuficiența cardiacă cronică.

Un studiu de 12 luni a constatat un risc redus de insuficiență cardiacă și deces în rândul participanților care au luat suplimente de L-carnitină.

Performanță sportivă

Dovezile sunt mixte când vine vorba de efectele L-carnitinei asupra performanței atletice. Cu toate acestea, mai multe studii menționează ușoare beneficii în raport cu dozele mai mari sau mai frecvente.

Beneficiile L-carnitinei pot fi indirecte și apar după săptămâni sau luni. Aici diferă de suplimentele – precum cofeina sau creatina – care pot îmbunătăți imediat performanța sportivă.

L-carnitină

  • poate îmbunătăți regenerarea după antrenament;
  • poate crește aportul de oxigen către mușchi;
  • poate stimula fluxul sanguin și producția de oxid nitric, ajutând astfel la întârzierea apariției disconfortului și la reducerea oboselii;
  • poate reduce durerile musculare după antrenament;
  • poate crește producția de globule roșii, care sunt esențiale pentru transportul oxigenului către corp și mușchi

Diabet zaharat de tip 2

L-carnitina poate reduce simptomele diabetului de tip 2 și factorii de risc asociați.

Un studiu la pacienții cu diabet zaharat de tip 2 a arătat că suplimentele de carnitină au redus semnificativ nivelul zahărului din sânge în comparație cu un placebo.

Ar putea fi capabil să lupte împotriva diabetului prin creșterea producției unei enzime cheie numită AMPK, care îmbunătățește capacitatea organismului de a folosi carbohidrați.

Cercetările sugerează că L-carnitina poate îmbunătăți performanța atletică și poate trata afecțiunile de sănătate, cum ar fi bolile de inimă și diabetul de tip 2

Siguranță și efecte secundare

Pentru majoritatea oamenilor, până la 2 grame pe zi este relativ sigur și fără efecte secundare grave.

Conform unui studiu, persoanele care au luat 3 grame pe zi timp de 21 de zile nu au avut efecte negative.

Conform unei analize privind siguranța L-carnitinei, zilnic aprox. O doză de 2 grame părea să fie sigură pe termen lung. Cu toate acestea, pot exista efecte secundare ușoare, inclusiv greață și tulburări de stomac.

Cu toate acestea, suplimentele de L-carnitină pot crește nivelurile sanguine de trimetilamină-N-oxid (TMAO) în timp. Nivelurile ridicate de TMAO sunt asociate cu un risc crescut de ateroscleroză, o boală care înfundă arterele.

Sunt necesare studii suplimentare privind siguranța suplimentelor cu L-carnitină.

Dozele de 2 grame sau mai puțin pe zi par a fi bine tolerate și sigure pentru majoritatea oamenilor. Dovezile experimentale sugerează că suplimentele de L-carnitină pot crește riscul de ateroscleroză.

Ar trebui să-l iei?

Nivelurile de L-carnitină sunt afectate de cât de mult mănânci și de cât de mult produce corpul tău.

Prin urmare, nivelurile de L-carnitină sunt adesea mai scăzute în rândul vegetarienilor și veganilor, deoarece reduc sau evită consumul de produse de origine animală. Din acest motiv, vegetarienii și veganii pot lua în considerare suplimentele cu L-carnitină. Cu toate acestea, există studii care nu au confirmat beneficiile consumului de suplimente de carnitină în aceste grupuri specifice.

Cercetările arată că nivelul de L-carnitină scade odată cu înaintarea în vârstă, așa că luarea acesteia ca supliment alimentar ar trebui luată în considerare și aici. Într-un studiu, 2 grame de L-carnitină au redus oboseala și au crescut funcția musculară la adulții în vârstă.

De asemenea, cei cu boli precum ciroza hepatică și bolile de rinichi prezintă un risc mai mare de deficiență. Dacă există oricare dintre aceste afecțiuni, un supliment de L-carnitină poate fi de ajutor.

Ca și în cazul oricărui supliment alimentar, discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a lua L-carnitină.

Anumite grupuri pot lua suplimente de L-carnitină, inclusiv adulții în vârstă și persoanele care mănâncă rar sau niciodată carne și pește

Rezumat

L-carnitina este cel mai bine cunoscută ca arzător de grăsimi, dar datele cercetării arată o imagine mixtă. Este puțin probabil să provoace o pierdere semnificativă în greutate.

În același timp, studiile susțin utilizarea L-carnitinei pentru sănătate, funcționarea creierului și prevenirea bolilor. Suplimentele alimentare pot beneficia și de grupurile mai vulnerabile, cum ar fi adulții în vârstă, veganii și vegetarienii.
Vreau L-carnitină!

Aspect:
Ordonează după :
Aspect:
Ordonează după :