Ashwagandha

Ashwagandha

12 beneficii dovedite pentru sănătate ale Ashwagandha

Următoarele sunt afirmații susținute de experimente științifice și rezultate ale testelor publicate pe internet, dar acestea nu sunt concluzii trase din testarea produselor noastre.

Ashwagandha este o plantă incredibil de sănătoasă.

Este considerat un „adaptogen”, ceea ce înseamnă că poate ajuta organismul să facă față stresului.

Ashwagandha oferă tot felul de alte beneficii corpului și creierului. De exemplu, poate scădea nivelul zahărului din sânge și al cortizolului, poate stimula funcția creierului și poate ajuta la combaterea simptomelor de anxietate și depresie.

1. Iarbă veche

Ashwagandha este una dintre cele mai importante plante medicinale din Ayurveda. A fost folosit de mai bine de 3.000 de ani pentru a elimina stresul, pentru a crește nivelul de energie și pentru a îmbunătăți concentrarea.

„ashwagandha” este sanscrită pentru „mirosul calului”, referindu-se la mirosul său unic și capacitatea de a spori puterea. Denumirea botanică este withania somnifera. Este cunoscut și sub mai multe alte denumiri, cum ar fi „ginseng indian” sau „cireș de iarnă”.

Ashwagandha este un arbust mic cu flori galbene, originar din India și Africa de Nord. Extractul sau pulberea din rădăcina sau frunzele plantei este folosită pentru diverse tratamente.

Multe dintre beneficiile sale pentru sănătate provin din concentrația mare de withanolidă, despre care s-a demonstrat că combate inflamația și creșterea tumorii.

Ashwagandha este o plantă proeminentă în medicina ayurvedică indiană care a devenit un supliment alimentar popular pentru beneficiile sale pentru sănătate

Planta Ashwagandha Plantă Ashwagandha

2. Scade zahărul din sânge

O serie de studii au arătat că ashwagandha scade nivelul zahărului din sânge. Un studiu de laborator a constatat că a crescut secreția de insulină în celulele musculare și a îmbunătățit sensibilitatea la insulină. Mai multe studii au confirmat capacitatea sa de a scădea nivelul zahărului din sânge atât la persoanele sănătoase, cât și la cele diabetice.

În plus, într-un studiu de patru săptămâni în schizofrenie, cei tratați cu ashwagandha au avut o scădere medie a glicemiei a jeun de 13,5 mg/dL, comparativ cu 4,5 mg/dL la cei care au primit un placebo. În plus, într-un studiu efectuat pe 6 persoane cu diabet zaharat de tip 2, utilizarea ashwagandha timp de 30 de zile a redus zahărul din sânge mai mult decât medicamentele orale pentru diabet.

Ashwagandha poate scădea zahărul din sânge prin efectele sale asupra secreției de insulină și a sensibilității

3. Are proprietăți anticancerigen

Studiile pe animale și de laborator au arătat că ashwagandha induce apoptoza, care este moartea programată a celulelor canceroase.

Inhibă creșterea de noi celule canceroase în mai multe moduri. În primul rând, se crede că ashwagandha creează specii reactive de oxigen (ROS), care sunt toxice pentru celulele canceroase, dar nu și pentru celulele normale. În al doilea rând, celulele canceroase pot fi mai puțin rezistente la apoptoză.

Studiile pe animale sugerează că poate ajuta la tratarea multor tipuri de cancer, inclusiv cancerul de sân, plămân, colon, creier și ovarian. Într-un experiment, efectuat pe șoareci cu tumori ovariene, ashwagandha singură sau în combinație cu un medicament anti-cancer a redus creșterea tumorii cu 70-80%. De asemenea, tratamentul a prevenit răspândirea cancerului la alte organe.

În ciuda faptului că astfel de teste nu au fost încă efectuate pe oameni, cercetările de până acum sunt încurajatoare.

Studiile pe animale și de laborator au arătat că ashwagandha promovează distrugerea celulelor tumorale și poate fi eficientă împotriva diferitelor tipuri de cancer

4. Reduce nivelul de cortizol

Cortizolul este cunoscut ca „hormonul stresului”, deoarece este eliberat de glandele suprarenale ca răspuns la stres și atunci când nivelul zahărului din sânge este prea scăzut.

Din păcate, în unele cazuri, nivelurile de cortizol pot deveni cronic crescute, ceea ce duce la creșterea zahărului din sânge și la creșterea stocării de grăsimi.

Studiile au arătat că ashwagandha poate ajuta la reducerea nivelului de cortizol. Într-un studiu pe adulți stresați cronic, cei tratați cu ashwagandha au avut o reducere semnificativ mai mare a nivelurilor de cortizol în comparație cu un grup de control. Cu o medie de 30% pentru cei care iau cea mai mare doză.

Suplimentele de Ashwagandha pot ajuta la scăderea nivelului de cortizol la persoanele stresate cronic

Rădăcină Ashwagandha Rădăcină Ashwagandha

5. Poate ajuta la reducerea stresului și a anxietății

Ashwagandha este probabil cel mai cunoscut pentru capacitatea sa de a reduce stresul.

Cercetătorii au raportat că a blocat calea stresului în creierul șobolanilor prin reglarea semnalizării chimice în sistemul nervos.

Multe studii controlate pe oameni au arătat că poate reduce efectiv simptomele și în cazul tulburărilor de stres și anxietate. Într-un studiu de 60 de zile pe 64 de persoane cu stres cronic, grupul ashwagandha a avut o reducere medie de 69% a anxietății și insomniei, comparativ cu 11% în grupul placebo. Într-un alt studiu de șase săptămâni, 88% dintre persoanele care au luat ashwagandha au raportat o reducere a anxietății, comparativ cu 50% dintre cei care au luat un placebo.

S-a demonstrat că Ashwagandha reduce stresul și anxietatea atât în ​​studiile pe animale, cât și pe oameni

6. Reduce simptomele depresiei

Deși nu sunt bine studiate, unele studii sugerează că ashwagandha poate ajuta la ameliorarea depresiei.

Într-un studiu controlat de 60 de zile pe 64 de adulți stresați care au luat zilnic 600 mg de extract de ashwagandha cu concentrație mare, depresia majoră a fost redusă cu 79%, comparativ cu o creștere de 10% în grupul placebo. Cu toate acestea, doar un participant la acest studiu a fost deprimat. Prin urmare, relevanța rezultatelor nu este clară.

Cercetarea limitată disponibilă sugerează că ashwagandha poate ajuta la reducerea depresiei

7. Poate crește testosteronul și fertilitatea masculină

Suplimentele de Ashwagandha pot afecta nivelul de testosteron și sănătatea reproductivă.

Într-un studiu pe 75 de bărbați infertili, grupul tratat cu ashwagandha a arătat o creștere a numărului de spermatozoizi și a motilității. În plus, tratamentul a dus la o creștere semnificativă a nivelului de testosteron. Cercetătorii au raportat, de asemenea, că nivelul de antioxidanți din sângele grupului care ia planta a crescut.

Într-un alt studiu, bărbații care au luat ashwagandha pentru stres au avut niveluri mai mari de antioxidanți și o calitate mai bună a spermei. După trei luni de tratament, 14% dintre partenerii bărbaților au rămas însărcinate.

Ashwagandha ajută la creșterea nivelului de testosteron și îmbunătățește semnificativ calitatea spermei și fertilitatea masculină

8. Poate crește masa musculară și puterea

Cercetările au arătat că ashwagandha poate îmbunătăți compoziția corporală și crește puterea fizică.

Conform unui studiu care a analizat doza sigură și eficientă de ashwagandha, bărbații sănătoși care au consumat 750-1250 mg de rădăcină pudră de ashwagandha pe zi au experimentat o creștere a forței musculare după 30 de zile.

Într-un alt studiu, persoanele care au luat ashwagandha au avut creșteri semnificativ mai mari ale forței și dimensiunii musculare. De asemenea, au dublat procentul de reducere a grăsimii corporale în comparație cu grupul placebo.

S-a dovedit că Ashwagandha mărește masa musculară, reduce grăsimea corporală și crește puterea masculină

9. Reduce inflamația

O serie de studii pe animale au arătat că ashwagandha ajută la reducerea inflamației.

Studiile pe oameni au arătat că crește activitatea celulelor ucigașe naturale, adică a celulelor imunitare, care ajută la combaterea infecțiilor și la menținerea sănătății.

S-a demonstrat, de asemenea, că reduce markerii inflamației, cum ar fi proteina C reactivă (CRP). Acest marker este asociat cu un risc crescut de boli de inima. Într-un studiu controlat, grupul tratat cu 250 mg de extract standardizat de ashwagandha zilnic a arătat o scădere medie a CRP de 36%, comparativ cu o scădere de 6% în grupul placebo.

S-a demonstrat că Ashwagandha crește activitatea celulelor ucigașe naturale și reduce markerii inflamației

10. Reduce nivelul de colesterol și trigliceride

Pe lângă efectele sale antiinflamatoare, ashwagandha poate ajuta la îmbunătățirea sănătății inimii prin scăderea nivelului de colesterol și trigliceride.

Studiile pe animale au arătat că reduce semnificativ aceste grăsimi din sânge. Un studiu pe șobolani a arătat că a redus colesterolul total cu 53% și trigliceridele cu aproape 45%.

În timp ce studiile controlate pe oameni au arătat rezultate mai puțin dramatice, s-au observat unele îmbunătățiri impresionante ale acestor markeri. Într-un studiu de 60 de zile pe adulți stresați cronic, grupul care a luat cea mai mare doză de extract standardizat de ashwagandha a avut o reducere medie cu 17% a colesterolului LDL „rău” și o reducere cu 11% a nivelului de trigliceride.

Ashwagandha poate ajuta la reducerea riscului de boli de inimă prin scăderea colesterolului și a trigliceridelor

11. Poate îmbunătăți funcția creierului, inclusiv memoria

Studiile de laborator și pe animale sugerează că ashwagandha poate reduce problemele de memorie și funcția creierului cauzate de răni sau boli.

Cercetările au arătat că promovează activitatea antioxidantă, care protejează celulele nervoase de radicalii liberi dăunători.

Într-un studiu, afectarea memoriei spațiale a fost aproape complet inversată la șobolanii epileptici tratați cu ashwaganda. Acest lucru este probabil cauzat de reducerea stresului oxidativ.

Deși ashwagandha a fost folosită în mod tradițional în practica ayurvedică pentru a îmbunătăți memoria, au existat puține cercetări umane în acest domeniu.

Într-un studiu controlat, bărbații sănătoși care au luat zilnic 500 mg dintr-un extract standardizat au arătat îmbunătățiri semnificative ale timpului de reacție și ale performanței în comparație cu bărbații care au primit un placebo.

Un alt studiu de opt săptămâni pe 50 de adulți a constatat că 300 mg de extract de rădăcină de ashwagandha de două ori pe zi au îmbunătățit semnificativ memoria generală, capacitatea de rezolvare a sarcinilor și concentrarea.

Ashwagandha poate îmbunătăți funcția creierului, memoria, timpul de reacție și capacitatea de rezolvare a sarcinilor

12. Ashwagandha este sigur pentru majoritatea oamenilor și disponibil pe scară largă

Ashwagandha este un supliment sigur pentru majoritatea oamenilor. Cu toate acestea, anumite persoane nu ar trebui să-l consume, inclusiv femeile însărcinate și care alăptează.

Persoanele cu boli autoimune ar trebui, de asemenea, să evite ashwagandha, dacă nu sunt aprobate de un medic. Acestea includ persoanele cu artrită reumatoidă, lupus, tiroidita Hashimoto și diabet de tip 1.

În plus, cei care iau medicamente pentru bolile tiroidiene ar trebui să fie atenți atunci când iau ashwagandha, deoarece poate crește producția de hormoni tiroidieni la unii oameni.

Ashwagandha poate, de asemenea, să scadă glicemia și tensiunea arterială, așa că pot fi necesare ajustări ale dozei de medicamente.

Doza recomandată de ashwagandha depinde de tipul de supliment. Extractele sunt mai eficiente decât rădăcina crudă de ashwagandha sau pulberea de frunze. Nu uitați să urmați instrucțiunile de pe etichetă.

Extractul de rădăcină standardizat este de obicei luat în capsule de 500 mg o dată sau de două ori pe zi.

Deși ashwagandha este sigură pentru majoritatea oamenilor, anumite persoane nu ar trebui să-l folosească decât dacă sunt aprobate de un medic. Extractul de rădăcină standardizat trebuie luat o dată sau de două ori pe zi în capsule de 500 mg sau sub formă de pulbere, amestecată cu lichid.

Rezumat

Ashwagandha este o plantă tradițională cu multiple beneficii pentru sănătate.

Poate reduce anxietatea și stresul, poate ajuta la combaterea depresiei, poate crește fertilitatea și nivelul de testosteron și funcția creierului la bărbați.

Suplimentele cu Ashwagandha pot fi o modalitate simplă și eficientă de a îmbunătăți sănătatea și calitatea vieții.
Vreau Ashwagandha!

Aspect:
Ordonează după :
Aspect:
Ordonează după :