Camu camu

Camu camu

7 beneficii pentru sănătate bazate pe dovezi ale camu camu

Următoarele sunt afirmații susținute de experimente științifice și rezultate ale testelor publicate pe internet, dar acestea nu sunt concluzii trase din testarea produselor noastre.

Camu camu, sau myrciaria dubia, este o boabe acrișoare, asemănătoare ca culoare cu o cireșă. Este originar din pădurea tropicală amazoniană, dar a devenit popular în întreaga lume pentru numeroasele sale beneficii pentru sănătate. Boabele proaspete de camu camu au un gust acru, de aceea sunt vândute de obicei ca supliment, sub formă de pulberi, tablete sau suc.

Camu camu este considerat un superaliment - în principal datorită anumitor nutrienți și compuși puternici din plante, inclusiv conținutul său ridicat de vitamina C.

1. Conținut ridicat de vitamina C

Camu camu berry Camu camu berry

Camu camu este bogat în vitamina C. Vitamina C joacă multe roluri importante în organism. De exemplu, întărește sistemul imunitar și este, de asemenea, necesar pentru formarea colagenului, o proteină care susține pielea, oasele și mușchii.

În plus, vitamina C acționează ca un antioxidant puternic și protejează celulele de moleculele instabile numite radicali liberi. Deși radicalii liberi sunt un produs secundar normal al funcției celulare, se pot forma prea mulți ca urmare a stresului, a dietei proaste și a expunerii la poluare.

Atunci când numărul de radicali liberi din organism depășește numărul de antioxidanți, se dezvoltă stresul oxidativ, care este legat de afecțiuni cronice precum diabetul, bolile de inimă și cancerul.

Consumul de alimente bogate în antioxidanți, cum ar fi vitamina C, poate preveni dezvoltarea stresului oxidativ. Se estimează că Camu camu conține aproximativ 3 grame de vitamina C la 100 de grame.

Cu toate acestea, datorită gustului său acru puternic, este rareori consumat în stare proaspătă și este vândut de obicei sub formă de pulbere. Deoarece toată apa este îndepărtată din pulbere, conținutul de vitamina C este mai mare în comparație cu fructele de pădure proaspete.

Conform etichetelor nutriționale ale produsului, pudra de camu camu poate conține până la 750% din RDI pentru vitamina C per linguriță (5 g). Cu toate acestea, nivelul de vitamina C poate varia, de exemplu, în funcție de locul în care a fost cultivat fructul.

Camu camu este bogat în vitamina C, care acționează ca un puternic antioxidant în organism și este vital pentru sănătatea pielii și a sistemului imunitar

2. Conține antioxidanți puternici

Camu camu are o capacitate antioxidantă impresionantă și o mulțime de vitamina C. Antioxidanții sunt substanțe care protejează celulele de daunele cauzate de radicalii liberi. În timp, excesul de radicali liberi din organism poate duce la afecțiuni cronice precum boli de inimă sau cancer.

Conținutul ridicat de antioxidanți al Camu camu poate fi benefic în special pentru persoanele care fumează țigări, deoarece fumatul creează cantități excesive de radicali liberi care duc la stres oxidativ.

Într-un studiu de o săptămână pe 20 de bărbați fumători, cei care au consumat 0,3 căni (70 ml) de suc camu camu conținând 1050 mg de vitamina C pe zi au avut reduceri semnificative ale stresului oxidativ și ale markerilor inflamatori, cum ar fi proteina C reactivă. (CRP). Mai mult, acești markeri nu s-au modificat în grupul placebo, care a primit tablete de vitamina C. Acest lucru indică faptul că combinația de alți antioxidanți din fructele de pădure camu camu are un efect antioxidant mai puternic decât vitamina C singură.

Camu camu conține o combinație de antioxidanți care luptă împotriva moleculelor reactive numite radicali liberi, care pot fi deosebit de benefice pentru sănătatea fumătorilor

3. Poate combate inflamația

Camu camu poate reduce eficient inflamația din organism. Inflamația cronică afectează negativ sănătatea celulară și este legată de afecțiuni precum cancerul, bolile de inimă și bolile autoimune. Pulpa de fructe de camu camu conține acid elagic, un antioxidant despre care s-a demonstrat că inhibă enzima aldozo reductază care cauzează inflamații.

Într-un studiu la bărbați fumători, consumul a 0,3 căni (70 ml) de suc de camu camu care conține 1050 mg de vitamina C timp de o săptămână a redus semnificativ interleukina (IL-6) și proteina C reactivă de înaltă sensibilitate (hsCRP) inflamatorie markere. Nu s-au observat aceleași efecte în grupul de control, care a luat aceeași cantitate de tablete de vitamina C. Acest lucru sugerează că camu camu poate conține compuși benefici care ajută organismul să lupte împotriva inflamației.

Semințele fructului camu camu conțin și compuși antiinflamatori puternici. Un extract din semințe a suprimat inflamația într-un studiu pe șoareci. Deși aceste rezultate sunt promițătoare, sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege mai bine potențialele efecte antiinflamatorii ale camu camu.

S-a demonstrat că Camu camu reduce markerii inflamatori, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a clarifica aceste descoperiri

4-7. Alte beneficii posibile

Cercetarea științifică privind beneficiile potențiale pentru sănătate ale camu camu este limitată, dar unele studii sugerează că camu camu poate avea următoarele beneficii:

  1. Reducerea greutății: studiile pe animale arată că camu camu poate reduce greutatea corporală prin creșterea numărului de calorii arse și prin schimbarea pozitivă a bacteriilor intestinale.
  2. Nivelul de zahăr din sânge îmbunătățit: un studiu pe 23 de persoane sănătoase a arătat că camu camu poate reduce la minimum creșterea nivelului de zahăr din sânge după o masă bogată în carbohidrați.
  3. Proprietăți antimicrobiene: într-un studiu pe eprubetă, coaja și semințele de camu camu au redus creșterea bacteriilor potențial dăunătoare Escherichia coli și Streptococcus mutans.
  4. Tensiune arterială mai sănătoasă: s-a observat în eprubetă și studii pe oameni că camu camu poate ajuta la normalizarea tensiunii arteriale prin dilatarea vaselor de sânge.

Este important de reținut că cercetările în aceste domenii sunt limitate, iar cea mai mare parte a cercetărilor disponibile despre camu camu provine din studiile pe eprubetă și pe animale. Prin urmare, sunt necesare mai multe studii de înaltă calitate pentru a confirma potențialele beneficii pentru sănătate ale camu camu.

Camu camu are proprietăți antibacteriene și poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale, a greutății și a zahărului din sânge, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a susține aceste descoperiri

Utilizarea camu camu

Camu camu este foarte acru, așa că a-l mânca singur este neplăcut pentru majoritatea oamenilor. În schimb, camu camu se găsește sub formă de pulpă, piure și suc - adesea îndulcit pentru a spori gustul.

Cu toate acestea, boabele sunt cele mai populare sub formă de pulbere. Acest lucru are sens, deoarece atunci când apa este îndepărtată, concentrația de camu camu va fi mai mare și durata de valabilitate va fi prelungită.

Pudra de Camu Camu poate fi adăugată cu ușurință în milkshake-uri, ovăz, muesli, iaurturi și sosuri de salată, așa că poate fi combinată cu alte arome pentru a masca gustul acru. Un sfat bun este să adăugați întotdeauna camu camu în alimente după gătire pentru a preveni pierderea de căldură a nutrienților, în special a vitaminei C.

Camu camu este foarte acid, așa că cel mai obișnuit mod de a-l adăuga în dieta este sub formă de pudră sau capsulă

Efecte secundare posibile ale camu camu

Efectele secundare posibile ale camu camu sunt legate de conținutul ridicat de vitamina C. 1 lingurita (5 grame) de camu camu poate furniza 682 mg de vitamina C (RDI 760%). Limita superioară tolerabilă (TUL) a vitaminei C este de 2000 mg pe zi. Sumele mai mici decât aceasta sunt considerate sigure pentru majoritatea oamenilor.

Consumul excesiv de vitamina C poate provoca probleme digestive, cum ar fi diareea și greața. Aceste simptome dispar de obicei atunci când aportul de vitamina C este redus.

Vitamina C promovează absorbția fierului, astfel încât persoanele care suferă de supraîncărcare cu fier - cum ar fi hemocromatoza - ar putea trebui să evite camu camu.

Cu toate acestea, camu camu este sigur pentru majoritatea oamenilor, iar supraîncărcarea cu vitamina C este rară, deoarece este un nutrient solubil în apă, deci nu este stocat în organism.

Atât timp cât respectați doza recomandată, este puțin probabil să luați prea multă vitamina C. Se recomandă să verificați eticheta deoarece diferite mărci pot conține cantități diferite de vitamina C. De asemenea, dacă luați medicamente, este recomandat să consultați un profesionist din domeniul sănătății înainte de a lua pulbere de camu camu.

Camu camu este o sursă excelentă de vitamina C, totuși consumul excesiv poate duce la tulburări digestive sau supraîncărcare cu fier la persoanele susceptibile

Rezumat

Fructele și semințele de camu camu sunt ambele bogate în nutrienți și antioxidanți puternici, inclusiv vitamina C și flavonoide.

Unele cercetări arată că camu camu poate fi eficient în combaterea inflamației și scăderea zahărului din sânge și a tensiunii arteriale.

Deși fructele proaspete de camu camu au un gust acru, pot fi incluse cu ușurință în dietă sub formă de pudră sau capsule.
Vreau camu camu!

Aspect:
Ordonează după :
Aspect:
Ordonează după :