Ganoderma

Ganoderma

6 beneficii ale ciupercii ganoderma

Următoarele sunt afirmații susținute de experimente științifice și rezultate ale testelor publicate pe internet, dar acestea nu sunt concluzii trase din testarea produselor noastre.

Medicina orientală folosește multe plante și ciuperci, dintre care ciuperca ganoderma este deosebit de populară. Are multe beneficii potențiale pentru sănătate, inclusiv întărirea sistemului imunitar și combaterea cancerului. Cu toate acestea, siguranța sa a intrat recent în discuție.

Ce este ciuperca ganoderma?

Ciuperca Ganoderma Ciuperca Ganoderma

Ciuperca ganoderma (ganoderma lucidum) este cultivată în diferite zone calde și umede ale Asiei. Această ciupercă a fost o componentă fundamentală a medicinei orientale de ani de zile.

Există o serie de molecule în ciupercă, inclusiv triterpenoide, polizaharide și peptidoglicani, care pot fi responsabile pentru efectele sale asupra sănătății.

În timp ce ciuperca în sine poate fi consumată proaspătă, este, de asemenea, obișnuit să se folosească forme sub formă de pulbere sau extracte care conțin aceste molecule specifice. Aceste forme diferite au fost testate în studii pe celule, animale și oameni.

Mai jos sunt 6 beneficii studiate științific ale ciupercii ganoderma. Primele trei sunt susținute de dovezi mai puternice, în timp ce sprijinul pentru celelalte este mai puțin convingător.

1. Întărește sistemul imunitar

Unul dintre cele mai importante efecte ale ciupercii ganoderma este că poate întări sistemul imunitar. Deși unele detalii sunt încă în dubiu, studiile pe eprubetă au arătat că ganoderma poate afecta genele din celulele albe din sânge, care sunt componente critice ale sistemului imunitar. În plus, pe baza rezultatelor acestor cercetări, unele forme de ganoderma pot afecta procesele inflamatorii din celulele albe din sânge.

Cercetarile efectuate pe pacientii cu cancer au aratat ca unele dintre moleculele din ciuperca pot creste activitatea natural killer a globulelor albe. Celulele natural killer luptă împotriva infecțiilor și cancerului din organism. Un alt studiu a constatat că ganoderma poate crește numărul unui alt tip de globule albe -- limfocite -- la persoanele cu cancer de colon.

Deși cele mai multe dintre beneficiile sistemului imunitar ale ciupercii ganoderma au fost observate la pacienți, unele dovezi arată că poate ajuta și oamenii sănătoși.

Într-un studiu, ciuperca a îmbunătățit funcția limfocitelor, ceea ce ajută la combaterea infecțiilor și a cancerului la sportivii expuși la condiții stresante. Cu toate acestea, alte cercetări la adulți sănătoși nu au arătat nicio îmbunătățire a funcției imunitare sau a inflamației după administrarea de extract de ganoderma timp de 4 săptămâni.

În general, este clar că ganoderma afectează celulele albe din sânge și funcția imunitară. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina amploarea beneficiilor atât la persoanele sănătoase, cât și la cele bolnave.

Ciuperca ganoderma poate îmbunătăți funcția sistemului imunitar prin efectul său asupra globulelor albe, care ajută la combaterea infecțiilor și a cancerului, acest lucru poate fi adevărat în primul rând pentru pacienți, deoarece experiențele oamenilor sănătoși sunt amestecate

2. Proprietăți anticancer

Ganoderma bonsai Ganoderma bonsai

Mulți oameni consumă ciuperca ganoderma pentru potențialele sale proprietăți anticancerigene.

Un studiu asupra a peste 4.000 de supraviețuitori ai cancerului de sân a constatat că aproximativ 59% dintre subiecți au consumat ciuperci ganoderma. În plus, mai multe studii pe eprubetă au arătat că poate duce la moartea celulelor canceroase. Cu toate acestea, rezultatele acestor studii nu sunt neapărat eficiente pe animale sau pe oameni.

Unele cercetări au investigat dacă ganoderma poate fi benefică împotriva cancerului de prostată datorită efectului său asupra hormonului testosteron. În timp ce un studiu de caz a arătat că moleculele găsite în această ciupercă ar putea inversa dezvoltarea cancerului de prostată la oameni, un studiu mai amplu de urmărire nu a susținut aceste constatări.

Ciuperca ganoderma a fost studiată și pentru rolul său în prevenirea sau combaterea cancerului de colon. Unele cercetări au arătat că în decurs de un an de la tratamentul cu ganoderma, numărul și dimensiunea tumorilor din colon au scăzut. Mai mult, rapoarte detaliate ale mai multor studii au arătat că ciuperca poate avea un efect benefic asupra bolnavilor de cancer. Aceste beneficii au inclus creșterea activității celulelor albe din sânge, care ajută la combaterea cancerului și îmbunătățește calitatea vieții pacienților cu cancer. Cu toate acestea, cercetătorii afirmă că ganoderma trebuie administrată în combinație cu tratamentul convențional, nu în locul acestuia.

În plus, multe studii despre ciuperca ganoderma și cancerul nu au fost de înaltă calitate, așa că sunt necesare mai multe cercetări.

Deși ciuperca ganoderma pare a fi promițătoare în prevenirea sau tratamentul cancerului, sunt necesare mai multe informații înainte de a deveni parte a terapiei standard, dar în unele cazuri poate fi adecvat să fie utilizată împreună cu îngrijirea standard

3. Poate combate oboseala și depresia

Efectul ganodermei asupra sistemului imunitar este adesea subliniat, dar are și alte beneficii posibile. Acestea includ reducerea oboselii și a depresiei și îmbunătățirea calității vieții.

Un studiu a examinat efectul acestuia asupra a 132 de persoane care suferă de neurastenie – o boală caracterizată prin durere, oboseală, amețeli, dureri de cap și iritabilitate. Cercetătorii au descoperit că, după 8 săptămâni de administrare a suplimentelor, oboseala a fost redusă și sentimentele de bunăstare s-au îmbunătățit.

Un alt studiu a constatat că un grup de 48 de supraviețuitori ai cancerului de sân au experimentat o oboseală redusă și o îmbunătățire a calității vieții după 4 săptămâni de administrare a pudrei de ganoderma. În plus, participanții la studiu au experimentat mai puțină anxietate și depresie.

Deși ciuperca ganoderma poate fi promițătoare pentru persoanele cu anumite afecțiuni medicale, nu este clar dacă le-ar aduce beneficii celor care sunt altfel sănătoși.

Unele studii preliminare au arătat că ciuperca ganoderma poate reduce anxietatea și depresia și poate îmbunătăți calitatea vieții la persoanele cu anumite afecțiuni medicale

4-6. Alte beneficii posibile

Pe lângă efectele sale asupra sistemului imunitar și asupra calității vieții, ciuperca ganoderma a fost investigată și pentru capacitatea sa de a îmbunătăți alte aspecte ale sănătății.

4. Sănătatea inimii

Un studiu de 12 săptămâni pe 26 de persoane a arătat că ciuperca ganoderma poate crește colesterolul HDL „bun” și poate scădea trigliceridele. Cu toate acestea, alte cercetări efectuate pe adulți sănătoși nu au arătat îmbunătățiri ale acestor parametri – care sunt considerați factori de risc pentru bolile de inimă.

În plus, o analiză amplă nu a găsit niciun efect benefic asupra sănătății inimii, după ce a analizat cinci studii pe aproximativ 400 de persoane. Cercetătorii au descoperit că consumul de ciuperci ganoderma timp de până la 16 săptămâni nu a îmbunătățit colesterolul.

În general, sunt necesare mai multe cercetări privind relația dintre ciuperca ganoderma și sănătatea inimii.

5. Controlul zahărului din sânge

Numerele studii au arătat că moleculele găsite în ciuperca ganoderma pot scădea nivelul zahărului din sânge la animale. Unele cercetări preliminare la om au raportat rezultate similare. Cu toate acestea, majoritatea cercetărilor nu au susținut acest beneficiu. După ce au evaluat sute de participanți, cercetătorii nu au descoperit niciun beneficiu pentru nivelurile de zahăr din sânge a jeun.

Au fost găsite rezultate mixte și la analiza nivelurilor de zahăr din sânge postprandial. În unele cazuri, ciuperca ganoderma a redus nivelul zahărului din sânge, dar în alte cazuri, rezultatele au fost mai rele decât la un placebo. Și aici este nevoie de mai multe cercetări.

6. Stare antioxidant

Antioxidanții sunt molecule care pot ajuta la prevenirea deteriorarii celulelor. Datorită acestei funcții importante, există un interes considerabil pentru alimente și suplimente care pot îmbunătăți starea antioxidantă a organismului.

Mulți susțin că ciuperca ganoderma este eficientă în acest scop.

Cu toate acestea, mai multe studii au găsit nicio modificare a nivelurilor a două enzime antioxidante importante după consumarea ciupercii timp de 4-12 săptămâni.

Puține cercetări au arătat că ciupercile ganoderma pot îmbunătăți nivelul bun de colesterol sau zahăr din sânge, dar majoritatea cercetărilor indică faptul că nu îmbunătățește nivelul de colesterol, zahăr din sânge sau antioxidanți din organism

Efecte secundare și pericole posibile

În ciuda popularității sale, unii au pus la îndoială siguranța ciupercii ganoderma.

Unele cercetări au descoperit că cei care au luat ganodermă timp de 4 luni au avut aproape de două ori mai multe șanse de a prezenta efecte secundare decât cei care au luat un placebo. Cu toate acestea, aceste efecte au fost mici și au inclus un risc ușor crescut de stomac deranjat sau indigestie. Nu au fost raportate efecte adverse asupra sănătății ficatului. Alte cercetări au indicat, de asemenea, că administrarea de extract de ciupercă ganoderma timp de patru săptămâni la adulți sănătoși nu a provocat efecte adverse asupra ficatului sau rinichilor.

Spre deosebire de aceste rapoarte, au fost observate probleme hepatice semnificative în două studii de caz. În ambele studii de caz, ciuperca ganoderma a fost folosită anterior fără probleme, dar efecte adverse au fost experimentate după trecerea la forma sub formă de pudră. Acest lucru face dificil să se știe cu siguranță dacă ciuperca în sine a fost responsabilă pentru afectarea ficatului observată sau dacă au existat probleme cu extractul sub formă de pulbere.

De asemenea, este important să rețineți că multe studii ale ciupercii ganoderma nu au raportat date de siguranță, astfel încât informațiile generale sunt limitate. Cu toate acestea, există mai multe grupuri de oameni care probabil ar trebui să evite ganoderma. Acestea includ cele care sunt însărcinate sau care alăptează, au tulburări de sânge, sunt supuse unei intervenții chirurgicale sau au tensiune arterială scăzută.

Unele studii despre ciuperca ganoderma nu au furnizat informații despre siguranță, dar altele au raportat că administrarea acesteia timp de câteva luni este probabil sigură, totuși câteva leziuni hepatice grave au fost asociate cu extractul de ganoderma

Rezumat

Ciuperca Ganoderma este un ingredient popular în medicina orientală.

Poate îmbunătăți funcția sistemului imunitar prin efectul său asupra celulelor albe din sânge, în special la pacienții precum persoanele cu cancer.

Această ciupercă poate reduce dimensiunea și numărul tumorilor în anumite tipuri de cancer și poate îmbunătăți calitatea vieții unor pacienți cu cancer.

Majoritatea studiilor umane au arătat că nu îmbunătățește colesterolul, zahărul din sânge sau nivelul de antioxidanți, dar în unele cazuri poate fi eficient în reducerea oboselii sau a depresiei.
Ce este cafeaua ganoderma?

În trecut, chinezii făceau ceai din ciuperci măcinate, deoarece ganoderma este deosebit de amară, în zilele noastre se amestecă și cu cafea, deoarece gustul amar nu se observă și este mai ușor să bea cu aromă. Ca și cafeaua instant, se dizolvă în apă caldă, astfel încât poate fi încorporată cu ușurință în viața lor de zi cu zi de cei care nu vor să renunțe la experiența de a bea cafea, dar vor să înlocuiască cofeina din cafeaua neagră cu ceva mai sănătos.
Vreau Ganoderma!

Aspect:
Ordonează după :
Aspect:
Ordonează după :