Ginkgo biloba

Ginkgo biloba

12 proprietăți pozitive ale ginkgo biloba

Următoarele sunt afirmații susținute de experimente științifice și rezultate ale testelor publicate pe internet, dar acestea nu sunt concluzii trase din testarea produselor noastre.

Ginkgo biloba sau pinul feriga este un copac originar din China, care a fost cultivat de mii de ani pentru o varietate de utilizări. Deoarece este singurul membru supraviețuitor al unui ordin antic de plante, uneori este numită fosilă vie.

În timp ce frunzele și semințele sale sunt adesea folosite în medicina tradițională chineză, cercetările moderne se concentrează în primul rând pe extractul de ginkgo biloba, care este făcut din frunzele sale. Suplimentele de ginkgo biloba sunt asociate cu multe mențiuni de sănătate și utilizări, dintre care majoritatea se concentrează pe funcția creierului și circulația sângelui.

1. Conține antioxidanți puternici

Ginkgo biloba frunze Frunze de Ginkgo biloba

Multele beneficii pentru sănătate ale Ginkgo biloba se pot datora conținutului său de antioxidanți. Ginkgo biloba conține flavonoide și terpenoide de înaltă calitate, care sunt ingrediente cunoscute pentru efectele lor antioxidante puternice.

Antioxidanții combate sau neutralizează efectele nocive ale radicalilor liberi. Radicalii liberi sunt particule foarte reactive produse în organism în timpul funcțiilor metabolice normale, cum ar fi transformarea alimentelor în energie sau în timpul detoxifierii. Cu toate acestea, ele sunt, de asemenea, capabile să dăuneze țesuturilor sănătoase, contribuind la îmbătrânirea prematură și la dezvoltarea bolilor.

Cercetările privind efectele antioxidante ale ginkgo biloba sunt promițătoare. Deși încă nu este clar cum funcționează exact și cât de eficient poate fi în tratamentul anumitor boli.

Ginkgo biloba conține antioxidanți puternici care luptă împotriva efectelor nocive ale radicalilor liberi și pot fi în spatele beneficiilor sale pentru sănătate

2. Poate ajuta la combaterea inflamației

Inflamația este reacția naturală a organismului la răni sau la pătrunderea unor substanțe străine. În timpul răspunsului la inflamație, sistemul imunitar recrutează diverse componente pentru a lupta împotriva invadatorilor străini sau pentru a vindeca zona afectată.

Unele boli cronice declanșează un răspuns inflamator chiar și în absența unei boli sau a unei răni. În timp, inflamația excesivă poate provoca leziuni permanente ale țesuturilor și ADN-ului organismului.

Ani de cercetare pe animale și în eprubete arată că extractul de ginkgo biloba poate reduce semnele de inflamație atât în ​​celulele umane, cât și în cele animale în multe boli.

Unele afecțiuni specifice în care s-a dovedit că extractul de ginkgo biloba reduce inflamația: artrita, boala intestinului iritabil (IBD), cancer, boli de inimă, accidente vasculare cerebrale

Deși aceste date sunt încurajatoare, sunt necesare studii pe oameni înainte de a se putea trage concluzii concrete despre rolul ginkgo biloba în tratamentul acestor boli complexe.

Ginkgo biloba poate reduce inflamația cauzată de diferite afecțiuni, care poate fi unul dintre motivele gamei sale largi de aplicații pentru sănătate

3. Poate îmbunătăți circulația și sănătatea inimii

Arborele Ginkgo biloba Arborele de Ginkgo biloba

În medicina tradițională chineză, semințele de ginkgo biloba sunt folosite pentru a deschide „canalele” energetice ale diferitelor sisteme de organe, inclusiv rinichii, ficatul, creierul și plămânii.

Abilitatea aparentă a Ginkgo biloba de a stimula fluxul de sânge către diferite părți ale corpului poate avea multe beneficii pretinse.

Într-un studiu efectuat pe ginkgo biloba cu boli de inimă, a fost observată o creștere imediată a fluxului sanguin în mai multe părți ale corpului. Acest lucru este atribuit unei creșteri cu 12% a nivelurilor circulante de oxid nitric, care este responsabil pentru dilatarea vaselor de sânge. În mod similar, un alt studiu a arătat același efect la adulții în vârstă tratați cu extract de ginkgo biloba.

Cercetări ulterioare indică rolul ginkgo biloba în protejarea sănătății inimii și a creierului și în prevenirea accidentului vascular cerebral. Există mai multe explicații pentru aceasta, dintre care una poate fi aceea că planta conține compuși antiinflamatori.

Sunt necesare mai multe cercetări pentru a clarifica modul în care ginkgo biloba afectează circulația și sănătatea inimii și a creierului.

Ginkgo biloba poate stimula fluxul sanguin prin promovarea dilatarii vaselor de sânge, care poate avea efecte în tratamentul bolilor asociate cu circulația deficitară

4. Poate reduce simptomele tulburărilor psihice și ale demenței

Ginkgo biloba a fost investigat pentru capacitatea sa de a reduce anxietatea, stresul și alte simptome asociate cu boala Alzheimer și declinul cognitiv asociat cu îmbătrânirea. În general, rezultatele cercetării sunt contradictorii în acest domeniu.

Unele studii au arătat o reducere semnificativă a declinului cognitiv la persoanele cu demență care folosesc ginkgo biloba, dar alte cercetări nu au reușit să reproducă acest rezultat.

O analiză a 21 de studii a constatat că extractul de ginkgo biloba, atunci când este utilizat în combinație cu medicina convențională, poate îmbunătăți abilitățile funcționale la pacienții cu boală Alzheimer ușoară. O altă revizuire a analizat patru studii și a constatat o reducere semnificativă a unui spectru de simptome legate de demență atunci când ginkgo biloba a fost utilizat timp de 22-24 de săptămâni.

Aceste rezultate pozitive pot fi legate de rolul pe care ginkgo biloba îl poate juca în îmbunătățirea fluxului sanguin către creier, în special în ceea ce privește tipurile de demență vasculară.

În general, este încă prea devreme pentru a afirma sau infirma în mod clar rolul ginkgo biloba în tratamentul demenței, dar cele mai recente cercetări clarifică această parte.

Nu se poate concluziona că ginkgo biloba tratează boala Alzheimer și alte forme de demență, dar poate ajuta în unele cazuri, totuși utilizarea sa alături de tratamentul convențional pare să crească

5. Poate îmbunătăți funcția creierului și starea de bine

Ginkgo biloba frunze Frunze de Ginkgo biloba

Conform unor presupuneri, ginkgo biloba poate îmbunătăți funcția creierului la persoanele sănătoase.

Câteva studii mici susțin ideea că suplimentele de ginkgo biloba pot crește performanța mentală și bunăstarea. Rezultatele unor astfel de studii au susținut afirmațiile care leagă ginkgo biloba de îmbunătățirea memoriei, a concentrării și a atenției. Cu toate acestea, o analiză cuprinzătoare a cercetărilor aferente a concluzionat că ginkgo biloba nu a dus la îmbunătățiri măsurabile ale memoriei, funcției cognitive și ale atenției.

Deși ginkgo biloba poate îmbunătăți abilitățile mentale, nu există garanții.

Unele cercetări sugerează că ginkgo biloba poate îmbunătăți performanța mentală la persoanele sănătoase, dar datele sunt inconsecvente

6. Poate reduce anxietatea

Unele cercetări arată că ginkgo biloba poate reduce simptomele de anxietate.

Într-un studiu, 170 de persoane cu anxietate generalizată au fost tratate cu 240 mg sau 480 mg de ginkgo biloba sau un placebo. În grupul tratat cu o doză mai mare de ginkgo biloba, simptomele de anxietate au scăzut cu peste 45% în comparație cu grupul placebo.

Deși ginkgo biloba poate reduce anxietatea, este încă prea devreme pentru a trage concluzii definitive din cercetările disponibile.

Unele cercetări sugerează că ginkgo biloba poate ajuta cu anxietatea, deși acest lucru se datorează probabil conținutului său de antioxidanți

7. Poate trata depresia

Suplimentele alimentare de Ginkgo biloba pot ajuta la tratarea simptomelor depresiei, conform unei analize a studiilor pe animale.

Șoarecii cărora li sa administrat ginkgo biloba în timpul unei situații stresante inevitabile au fost mai puțin afectați emoțional de stres decât cei cărora nu au fost. Studiul a subliniat că acest efect este legat de proprietățile antiinflamatoare ale ginkgo biloba, care îmbunătățesc rezistența organismului la niveluri ridicate ale hormonilor de stres. Cu toate acestea, depresia este o afecțiune complexă care poate avea multe cauze.

Sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege mai bine relația dintre ginkgo biloba și depresie la oameni.

Efectele antiinflamatoare ale Ginkgo biloba pot ajuta la tratarea depresiei, dar sunt necesare mai multe cercetări

8. Poate susține vederea și sănătatea ochilor

Foarte puține cercetări au analizat modul în care ginkgo biloba are legătură cu vederea și sănătatea ochilor, dar rezultatele inițiale sunt promițătoare.

O analiză a constatat că persoanele cu glaucom tratate cu ginkgo biloba au crescut fluxul de sânge către ochi, dar acest lucru nu înseamnă neapărat o vedere mai bună. O revizuire recentă a două studii a analizat efectul extractului de ginkgo biloba asupra progresiei degenerescenței maculare legate de vârstă. Unii participanți au raportat o îmbunătățire a vederii, dar aceasta nu a fost semnificativă statistic în general.

Multe dintre aceste rezultate pozitive par să fie legate de creșterea aportului de sânge a ochiului. Nu este clar dacă ginkgo biloba îmbunătățește vederea la persoanele care nu au deja pierderea vederii.

Sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă ginkgo biloba îmbunătățește vederea sau încetinește progresia bolilor degenerative ale ochilor.

Unele cercetări inițiale sugerează că suplimentele de ginkgo biloba pot îmbunătăți fluxul de sânge către ochi, dar s-ar putea să nu îmbunătățească vederea, așa că sunt necesare mai multe cercetări

9. Poate trata durerile de cap și migrenele

În medicina tradițională chineză, ginkgo biloba este foarte popular pentru tratarea durerilor de cap și a migrenelor. Există foarte puține cercetări privind capacitatea ginkgo biloba de a trata durerile de cap, dar, în funcție de cauza de bază a durerii de cap, aceasta poate ajuta.

De exemplu, se știe că ginkgo biloba are efecte antiinflamatorii și antioxidante. Ginkgo biloba poate fi de ajutor dacă durerile de cap sau migrenele sunt cauzate de stres excesiv. În plus, dacă durerea de cap este cauzată de fluxul sanguin redus sau vasele de sânge îngustate, proprietățile vasodilatatoare ale ginkgo biloba pot ameliora simptomele.

Pe de altă parte, unele tipuri de migrenă sunt cauzate de expansiunea excesivă a vaselor de sânge. În acest caz, ginkgo biloba are un efect redus sau deloc.

Dar aceste exemple sunt doar concluzii și nu înlocuiesc dovezi.

Dacă doriți să încercați ginkgo biloba pentru migrene, este puțin probabil să provoace vreun rău, trebuie doar să fiți conștient că nu vă va ajuta neapărat.

Datorită capacității sale de a crește fluxul sanguin și de a reduce inflamația, ginkgo biloba poate trata eficient anumite tipuri de dureri de cap

10. Poate îmbunătăți simptomele astmului și BPOC

Unele cercetări arată că ginkgo biloba poate îmbunătăți simptomele astmului și ale altor boli respiratorii inflamatorii, cum ar fi BPOC.

Acest lucru este atribuit componentelor antiinflamatoare ale ginkgo biloba, care reduc inflamația căilor respiratorii și cresc capacitatea pulmonară.

Într-un studiu care a implicat 75 de persoane, a fost investigată utilizarea extractului de ginkgo biloba – pe lângă medicația cu glucocorticosteroizi – pentru tratamentul simptomelor de astm. Nivelurile de compuși inflamatori din saliva celor tratați cu ginkgo biloba au fost semnificativ mai mici decât cei care au primit doar medicamente convenționale.

Un alt studiu care a implicat 100 de persoane a evaluat utilizarea amestecurilor de plante chinezești care conțin ginkgo biloba pentru a trata simptomele BPOC. Cei care au folosit planta au experimentat o reducere semnificativă a tusei și bronșitei în timpul perioadei de urmărire de trei luni, comparativ cu grupul de control. În acest moment, nu se poate determina dacă această îmbunătățire este atribuită exclusiv ginkgo biloba sau dacă a fost cauzată de efectul combinat al celorlalte plante medicinale utilizate în grupul tratat.

Deși aceste rezultate sunt încurajatoare, sunt necesare mai multe cercetări cu privire la această utilizare specifică a ginkgo biloba.

Datorită efectelor sale antiinflamatoare, ginkgo biloba poate trata simptomele legate de bolile respiratorii, dar sunt necesare cercetări suplimentare

11. Poate reduce simptomele sindromului premenstrual

Cercetările preliminare arată că ginkgo biloba poate ajuta la tratarea simptomelor fizice și psihologice ale sindromului premenstrual (PMS).

Un studiu pe 85 de studenți a constatat că consumul de ginkgo biloba a redus simptomele percepute PMS cu 23%. Interesant este că grupul placebo din acest studiu a înregistrat o ușoară reducere a simptomelor PMS, deși la o rată mult mai mică de 8,8%.

Sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege mai bine relația cauzală dintre ginkgo biloba și simptomele PMS.

Ginkgo biloba poate ajuta la reducerea simptomelor PMS, dar sunt necesare mai multe cercetări

12. Poate vindeca tulburările sexuale

Conform unor surse, ginkgo biloba poate trata și tulburările sexuale, cum ar fi problemele erectile sau libidoul scăzut.

Ginkgo biloba poate îmbunătăți nivelul de oxid nitric din sânge, ceea ce îmbunătățește circulația sângelui prin dilatarea vaselor de sânge. Ca rezultat, ginkgo biloba poate fi util în tratarea diferitelor simptome ale disfuncției sexuale prin îmbunătățirea fluxului sanguin către aceste zone ale corpului.

Unele cercetări au analizat utilizarea ginkgo biloba pentru a trata disfuncția sexuală cauzată de medicamentele antidepresive. Rezultatele au arătat că ginkgo biloba nu a fost mai eficient decât placebo în aceste cazuri. În plus, poate exista o interacțiune între ginkgo biloba și antidepresive, ceea ce le poate reduce eficacitatea.

Un studiu a evaluat efectele ginkgo biloba asupra dorinței și satisfacției sexuale la femeile care au primit psihoterapie sexuală concomitentă. Combinația dintre ginkgo biloba și terapie a fost mai eficientă decât placebo pe termen lung, dar ginkgo biloba singur nu a ajutat.

Ginkgo biloba poate reduce simptomele disfuncției sexuale prin afectarea fluxului sanguin, dar cercetările nu au demonstrat că acest lucru este eficient

Efecte secundare posibile

Este important să vă consultați medicul înainte de a lua ginkgo biloba. Pentru majoritatea adulților, riscul asociat cu administrarea de ginkgo biloba este relativ scăzut, dar există și excepții.

Dacă sunteți alergic la plante care conțin alchilfenoli sau luați anumite medicamente, nu luați ginkgo biloba. Reacțiile adverse posibile sunt: ​​greață, diaree, amețeli, cefalee, dureri de stomac, erupții cutanate, reacție alergică

Ginkgo biloba poate interacționa negativ cu anumite medicamente. Unele interacțiuni pot crește riscul de sângerare.

Interacțiunile medicamentoase posibile includ: diluanți ai sângelui (warfarină, aspirină), ISRS/IMAO/antidepresive (Prozac, Zoloft), AINS (ibuprofen, Tylenol)

Ca și în cazul tuturor suplimentelor alimentare, este important să consultați un medic înainte de a lua ginkgo biloba și să încetați să îl utilizați dacă aveți reacții adverse negative sau interacțiuni adverse medicamentoase

Dozaj

Un neajuns al studiilor despre ginkgo biloba este că nu au standardizat doza.

Cu toate acestea, pe baza celor mai importante dovezi, dozele de 120-240 mg pe zi par a fi adecvate. Nu există o doză maximă clar definită, dar este înțelept să începeți cu o doză mai mică și să o creșteți ulterior pentru a obține toleranță.

Majoritatea studiilor nu s-au uitat la doze mai mari de 600 mg pe zi, așa că probabil că nu este o idee bună să depășești această cantitate.

Rețineți că poate dura până la șase săptămâni până când observați vreun efect.

Este probabil cel mai eficient să luați ginkgo biloba în doze de 120-240 mg

Rezumat

Ginkgo biloba are puternice proprietăți antiinflamatorii și antioxidante și îmbunătățește circulația sângelui. Împreună, aceste proprietăți pot afecta multe sisteme și boli ale corpului, deși știința de bază mai are ceva de făcut.

Deși ginkgo biloba a fost folosit de secole, funcția sa nu este pe deplin înțeleasă. O mare parte din cercetările disponibile sunt inconsecvente sau neclare, iar acest lucru este important de reținut. Ca și în cazul tuturor suplimentelor pe bază de plante, luarea acestuia are riscuri. Ginkgo biloba poate duce la complicații grave de sănătate dacă sunteți alergic sau luați anumite medicamente. Dacă credeți că ar trebui să începeți să luați ginkgo biloba, discutați mai întâi cu medicul dumneavoastră.
Vreau ginkgo biloba!

Aspect:
Ordonează după :
Aspect:
Ordonează după :