Ulei de primula

Ulei de primula

10 proprietăți utile ale uleiului de primulă

Următoarele sunt afirmații susținute de experimente științifice și rezultate ale testelor publicate pe internet, dar acestea nu sunt concluzii trase din testarea produselor noastre.

Uleiul de primulă este obținut din semințele unei plante originare din America de Nord. Planta este folosită în mod tradițional pentru a trata vânătăile, hemoroizii, problemele digestive și durerile de gât.

Efectul său medicinal se poate datora conținutului de acid gama-linolenic (GLA). GLA este un acid gras omega-6 care se găsește în uleiurile vegetale.

Uleiul de primulă este de obicei folosit ca supliment sau ca tratament extern.

1. Poate ajuta la eliminarea acneei

Se crede că GLA din uleiul de primulă de seară ajută la eliminarea acneei prin reducerea inflamației pielii și a numărului de celule ale pielii care provoacă leziuni. De asemenea, poate ajuta pielea să rețină umiditatea.

Conform unui studiu din 2014, uleiul de primulă poate ajuta la ameliorarea inflamației buzelor (cheilita). Un alt studiu a constatat că suplimentele de GLA au redus atât leziunile inflamatorii, cât și cele neinflamatorii ale acneei.

Aplicație: Participanții la studiul cheilită au primit 3x6, 450 mg capsule de ulei de primulă pe zi, timp de un total de opt săptămâni.

2. Poate ajuta la ameliorarea eczemei

Câteva țări, cu excepția Statelor Unite, au aprobat uleiul de primulă pentru tratamentul unei afecțiuni inflamatorii ale pielii numită eczemă.

Conform unui studiu mai vechi, GLA din uleiul de primulă poate îmbunătăți epiderma, stratul superior al pielii. Cu toate acestea, o revizuire sistematică din 2013 a concluzionat că uleiul de primulă luat pe cale orală nu tratează eficient eczemele. Revizuirea nu a examinat eficacitatea uleiului de primulă ca tratament topic pentru eczeme.

Aplicare: În timpul testelor, subiecții au primit 1-4 capsule de ulei de primulă de două ori pe zi timp de 12 săptămâni. Pentru aplicare externă, s-a aplicat pe piele 1 ml de ulei de primulă 20% de două ori pe zi timp de 4 luni.

3. Poate ajuta la menținerea sănătății generale a pielii

Conform unui studiu din 2005, uleiul de primulă, un supliment oral, contribuie la netezirea pielii și îi îmbunătățește elasticitatea, umiditatea, fermitatea și rezistența la oboseală.

Pe baza studiilor, GLA este necesar pentru structura și funcția ideală a pielii. Deoarece pielea nu poate produce GLA singură, cercetătorii cred că consumul de ulei de primulă bogat în GLA poate promova o piele sănătoasă.

Utilizare: Luați 500 mg capsule de ulei de primula de seară de trei ori pe zi timp de până la 12 săptămâni.

4. Poate ajuta la ameliorarea simptomelor PMS

Un studiu anterior sugerează că uleiul de primulă este foarte eficient în tratarea simptomelor sindromului premenstrual (PMS), cum ar fi depresia, iritabilitatea și balonarea.

Cercetătorii spun că unele femei se confruntă cu sindromul premenstrual deoarece sunt sensibile la nivelurile normale de prolactină din organism. GLA este convertit în organism într-o substanță (prostaglandina E1) despre care se crede că ajută la prevenirea creșterii nivelului de prolactină care declanșează sindromul premenstrual.

Un studiu din 2010 a constatat că suplimentele care conțin vitamina B6, vitamina E și ulei de primulă atenuează simptomele PMS. Cu toate acestea, nu este clar cât de mult a jucat uleiul de primulă în acest sens, deoarece o analiză sistematică din 2009 a constatat că uleiul de primulă nu este util pentru tratarea sindromului premenstrual.

Utilizare: Pentru sindromul premenstrual, luați 1-12 capsule (500-6000 mg) de una până la patru ori pe zi timp de 10 luni. Începeți cu cea mai mică doză posibilă și creșteți-o pentru a ameliora simptomele, dacă este necesar.

5. Poate ajuta la minimizarea durerii de sân

Dacă aveți dureri de sân atât de severe în timpul perioadei menstruale încât acestea interferează cu stilul dvs. de viață, luarea uleiului de primulă vă poate ajuta.

Conform unui studiu din 2010, se crede că GLA din uleiul de primulă de seară reduce inflamația și ajută la inhibarea prostaglandinelor care provoacă dureri de sân în timpul ciclului menstrual. Studiul a constatat că administrarea unei doze zilnice de ulei de primulă sau ulei de primulă + vitamina E timp de șase luni a redus severitatea durerii de sân în timpul ciclului.

Aplicare: Luați 1-3 grame sau 2,4 ml ulei de primulă pe zi, timp de șase luni. În aceeași perioadă, puteți lua și 1200 mg de vitamina E.

6. Poate ajuta la reducerea bufeurilor

Uleiul de primulă poate reduce severitatea bufeurilor, unul dintre cele mai incomode efecte secundare ale menopauzei.

O analiză a literaturii din 2010 a constatat că nu există dovezi suficiente că medicamentele fără prescripție medicală, cum ar fi uleiul de primulă, au efect asupra bufeurilor.

Cu toate acestea, un studiu ulterior a ajuns la o concluzie diferită. Studiul a constatat că femeile care au luat zilnic 500 mg ulei de primulă timp de șase săptămâni au experimentat bufeuri mai puține, mai puțin severe și mai scurte.

Conform unui chestionar, valurile de căldură afectează viața de zi cu zi: activitatea socială a femeilor, calitatea relațiilor lor cu ceilalți și activitatea sexuală s-au îmbunătățit de asemenea.

Utilizare: Luați 500 mg ulei de primulă de seară de două ori pe zi timp de șase săptămâni.

7. Poate ajuta la reducerea hipertensiunii arteriale

Există dovezi contradictorii despre dacă uleiul de primulă scade tensiunea arterială. Sunt necesare cercetări suplimentare.

Conform unui studiu din 2013, tensiunea arterială sistolica a scăzut ușor la cei care au consumat ulei de primulă. Cercetătorii au numit reducerea o „diferență semnificativă din punct de vedere clinic”.

O analiză sistematică din 2011 a concluzionat că nu există dovezi suficiente pentru a determina dacă uleiul de primulă ajută la reducerea riscului de hipertensiune arterială în timpul sarcinii sau preeclampsie (tensiune arterială crescută în sarcină sau preeclampsie).

Utilizare: Luați o doză normală de 500 mg ulei de primulă de două ori pe zi sub supraveghere medicală. Nu luați alte suplimente sau medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale în această perioadă.

8. Poate susține sănătatea inimii

Boloanele de inimă afectează o mulțime de oameni și mulți oameni trăiesc în grupul de risc. Unii oameni apelează la remedii naturale, cum ar fi uleiul de primulă pentru ajutor.

Conform unui studiu din 2014 la șobolani, uleiul de primulă are un efect antiinflamator și ajută la reducerea nivelului de colesterol din sânge. Majoritatea persoanelor cu boli de inimă au o formă de inflamație în corpul lor, deși nu s-a dovedit că inflamația cauzează boli de inimă.

Utilizare: Luați 10-30 ml ulei de primulă sub supravegherea unui medic timp de patru luni, pentru a menține sănătatea generală a inimii. Utilizați cu precauție dacă luați alte medicamente pentru inimă.

9. Poate ajuta la reducerea durerii nervoase

Neuropatia periferică este un efect secundar frecvent al diabetului zaharat și al altor afecțiuni. Cercetări mai vechi au arătat că administrarea de acid linolenic ajută la reducerea simptomelor neuropatiei, cum ar fi sensibilitatea la cald și la rece, amorțeală, furnicături, slăbiciune.

Utilizare: Luați capsule de ulei de primulă care conțin 360-480 mg de GLA pe zi timp de până la un an.

10. Poate ajuta la atenuarea osteoporozei

Osteoporoza este adesea cauzată de artrita reumatoidă, o afecțiune cronică, inflamatorie. Conform unei analize sistematice din 2011, GLA în uleiul de primulă poate reduce efectele dureroase ale artritei reumatoide fără a provoca efecte secundare nedorite.

Utilizare: Luați 560-6000 mg ulei de primulă pe zi, timp de 3-12 luni.

Efecte secundare și riscuri

Folosirea uleiului de primulă este, în general, sigură pentru majoritatea oamenilor pe termen scurt. Siguranța utilizării pe termen lung nu a fost studiată.

Efectele secundare ale uleiului de primulă sunt de obicei ușoare și pot include: stomac deranjat, dureri de stomac, dureri de cap, scaune moale. A lua cea mai mică cantitate posibilă poate ajuta la prevenirea efectelor secundare.

În cazuri rare, uleiul de primulă poate provoca o reacție alergică. Unele simptome ale unei reacții alergice: inflamație a mâinilor și picioarelor, erupție cutanată, dificultăți de respirație, respirație șuierătoare.

Dacă luați diluanți de sânge, uleiul de primulă poate crește sângerarea. Uleiul de primulă poate scădea tensiunea arterială, așa că nu-l utilizați dacă luați medicamente pentru tensiune arterială sau pentru subțierea sângelui. Nu se recomandă utilizarea uleiului de primulă în timpul sarcinii

Rezumat

Există unele dovezi că uleiul de primulă poate fi benefic atunci când este luat singur sau ca terapie adjuvantă, dar sunt necesare mai multe cercetări. Până când decizia este clară, uleiul de primulă nu trebuie utilizat în locul unui plan de tratament recomandat de medic.

Nu există o doză standard pentru uleiul de primulă. Cele mai multe recomandări de dozare se bazează pe ceea ce a fost folosit în cercetare. Discutați cu medicul dumneavoastră pentru a evalua riscurile și beneficiile consumului de ulei de primulă și pentru a primi sfaturi cu privire la doza potrivită pentru dvs.

Folosiți întotdeauna cea mai mică doză posibilă pentru a reduce riscul de reacții adverse. Dacă apar efecte secundare neobișnuite sau persistente, întrerupeți utilizarea și consultați medicul dumneavoastră.
Vreau ulei de primula!

Aspect:
Ordonează după :
Aspect:
Ordonează după :