CLA

CLA

CLA - acid linoleic conjugat

Următoarele sunt afirmații susținute de experimente științifice și rezultate ale testelor publicate pe internet, dar acestea nu sunt concluzii trase din testarea produselor noastre.

Nu toate grăsimile sunt create la fel. Unele dintre ele sunt pur și simplu folosite de organism pentru producerea de energie, în timp ce altele au efecte puternice asupra sănătății.

Acidul linoleic conjugat (CLA) este un acid gras găsit în carne și produse lactate despre care se crede că oferă diverse beneficii pentru sănătate. Este considerat un ajutor popular pentru pierderea în greutate.

Ce este CLA?

Acidul linoleic este cel mai comun acid gras omega-6, care se găsește în cantități mari în uleiurile vegetale, dar și în cantități mai mici în multe alte alimente. Prefixul „conjugat” este legat de aranjarea dublelor legături din molecula de acid gras.

Există 28 de forme diferite de CLA. Diferența dintre aceste forme este că legăturile lor duble sunt aranjate în moduri diferite. Este important să ne amintim că chiar și astfel de lucruri mici ne pot schimba celulele.

CLA este în esență un tip de acid gras polinesaturat omega-6. Cu alte cuvinte, este o grăsime trans, dar un tip natural de grăsimi trans găsite în multe alimente sănătoase.

Multe studii au arătat că grăsimile trans industriale – care sunt diferite de grăsimile trans naturale, cum ar fi CLA – sunt dăunătoare atunci când sunt consumate în cantități mari.

CLA este un tip de acid gras omega-6, deși din punct de vedere tehnic o grăsime trans, este foarte diferit de grăsimile trans industriale, care sunt dăunătoare sănătății

Te poate ajuta să arzi grăsimi și să slăbești?

Activitatea biologică a CLA a fost descoperită pentru prima dată de cercetători care au descoperit că poate ajuta la combaterea cancerului la șoareci. Mai târziu, alți cercetători au descoperit că poate reduce și nivelul de grăsime corporală.

Pe măsură ce obezitatea devine o problemă în creștere la nivel mondial, a crescut interesul pentru utilizarea CLA ca un potențial tratament de slăbire.

De fapt, CLA poate fi unul dintre cele mai studiate suplimente de slăbit din lume.

Studiile pe animale sugerează că CLA poate reduce grăsimea corporală în mai multe moduri. În studiile efectuate pe șoareci, s-a descoperit că reduce consumul de alimente, crește arderea grăsimilor, stimulează descompunerea grăsimilor și inhibă producția de grăsimi.

CLA a fost, de asemenea, studiat pe larg în studiile controlate randomizate, standardul de aur pentru studiile științifice umane – deși cu rezultate mixte. Unele studii arată că CLA poate provoca pierderi semnificative de grăsime la oameni. De asemenea, puteți îmbunătăți compoziția corporală prin reducerea grăsimii corporale și creșterea masei musculare.

Cu toate acestea, multe studii nu au arătat niciun efect. O revizuire a 18 studii controlate a constatat că CLA provoacă o pierdere moderată de grăsime.

Efectele sunt cele mai vizibile în primele șase luni, după care intensitatea pierderii de grăsime încetinește. Conform acestui studiu, CLA poate provoca o medie de 1 kg de grăsime pe săptămână timp de aproximativ șase luni. Un alt studiu a constatat că CLA a provocat o scădere în greutate cu aproximativ 1,3 kg mai mult decât un placebo.

Deși aceste efecte de pierdere în greutate pot fi semnificative din punct de vedere statistic, ele sunt destul de mici – și pot apărea efecte secundare.

Deși suplimentele de CLA au fost legate de pierderea de grăsime, efectele lor sunt mici, nesigure și puțin probabil să facă o diferență în viața de zi cu zi

Beneficii potențiale pentru sănătate

În natură, CLA se găsește mai ales în carnea grasă și laptele animalelor rumegătoare.

Multe studii observaționale pe termen lung au evaluat riscul de îmbolnăvire la persoanele care consumă cantități mai mari de CLA. În special, persoanele care primesc mult CLA din alimente au un risc mai scăzut de a dezvolta diferite boli, inclusiv diabetul de tip 2 și cancerul.

De asemenea, studiile din țările în care vacile sunt hrănite predominant cu iarbă, nu cu cereale, arată că cele cu cel mai mare CLA în corpul lor au un risc mai scăzut de boli de inimă. Cu toate acestea, acest risc mai mic se poate datora altor componente de protecție ale produselor animale hrănite cu iarbă, cum ar fi vitamina K2. Desigur, carnea de vită și produsele lactate hrănite cu iarbă sunt, de asemenea, sănătoase din multe alte motive.

Numerele studii au arătat că cei care consumă cel mai mult CLA au o sănătate metabolică îmbunătățită și un risc mai scăzut de apariție a multor boli

Dozele mari pot provoca reacții adverse grave

Dovezile sugerează că cantități mici de CLA natural din alimente sunt benefice.

Cu toate acestea, CLA găsit în suplimentele nutritive este produs prin modificarea chimică a acidului linoleic din uleiurile vegetale. Ele sunt de obicei într-o formă diferită de CLA găsit în mod natural în alimente. Ca de obicei, unele molecule și nutrienți sunt benefice atunci când se găsesc în mod natural în alimente reale - dar dăunătoare atunci când sunt consumate în cantități mari.

Studiile arată că acesta este cazul suplimentelor CLA. Dozele mari de CLA pot cauza acumularea crescută de grăsime în ficat, care este o piatră de temelie către sindromul metabolic și diabet.

Mai multe studii pe animale și pe oameni au arătat că CLA poate declanșa inflamație, poate provoca rezistență la insulină și poate scădea colesterolul HDL „bun”.

Rețineți că multe dintre studiile relevante pe animale au folosit doze mult mai mari decât cele pe care le primesc oamenii din suplimente.

Cu toate acestea, unele studii pe oameni care utilizează doze rezonabile indică faptul că suplimentele de CLA pot provoca o varietate de efecte secundare ușoare până la moderate, inclusiv diaree, rezistență la insulină și stres oxidativ.

CLA găsit în majoritatea suplimentelor nutritive este diferit de CLA găsit în mod natural în alimente, efecte secundare nocive ale CLA, cum ar fi niveluri crescute de grăsime hepatică, au fost observate în multe experimente pe animale

Dozare și siguranță

Majoritatea studiilor CLA au folosit doze de 3,2 până la 6,4 grame pe zi. O analiză a concluzionat că cel puțin 3 grame pe zi sunt necesare pentru pierderea în greutate.

Dozele de până la 6 grame pe zi sunt considerate sigure și nu au fost raportate reacții adverse grave la oameni.

Adăugarea de CLA la alimente este în general considerată sigură, dar rețineți că riscul de efecte secundare crește pe măsură ce doza crește.

Studiile CLA au folosit în general doze de 3,2 până la 6,4 grame pe zi, dovezile arată că până la 6 grame pe zi nu provoacă efecte adverse grave, dar dozele mai mari cresc riscurile

Rezumat

Studiile arată că CLA are doar un efect modest asupra pierderii în greutate.

Deși până la 6 grame pe zi nu provoacă efecte secundare grave, există îngrijorări cu privire la efectele pe termen lung ale suplimentelor CLA asupra sănătății.

Se presupune că pierderea de câteva kilograme de grăsime nu merită potențialele riscuri pentru sănătate, mai ales că există modalități mai bune de a arde grăsimile.
Vreau CLA!

Aspect:
Ordonează după :
Aspect:
Ordonează după :