Lentila

Lentila

Linte: nutriție și beneficii

Următoarele sunt afirmații susținute de experimente științifice și rezultate ale testelor publicate pe internet, dar acestea nu sunt concluzii trase din testarea produselor noastre.

Lintea poate fi un supliment pentru o dietă bogată în nutrienți. Beneficiile sale pentru sănătate includ fibre, proteine și vitamine cheie.

Lintea este o sămânță comestibilă aparținând familiei leguminoase. Sunt bine cunoscuți pentru forma lentilelor.

Deși sunt un aliment comun în Turcia, Siria, Iordania, Maroc și Tunisia, astăzi majoritatea lintei este produsă în Canada.

Diferite tipuri de lentile

Lentila Lentila

Lentilele sunt adesea clasificate după culoarea lor, care poate varia de la galben și roșu la verde, maro sau negru.

Iată câteva dintre cele mai comune tipuri de lentile:

  • Maro: aceasta este cea mai comună varietate. Are un gust pământesc, își păstrează bine forma în timpul gătitului și este excelent pentru tocănițe și supe.
  • Puy: provine din regiunea franceză Le Puy. Are culoarea asemănătoare, dar aproximativ o treime din dimensiunea lintei verzi și are un gust piperat.
  • Verde: variază în mărime și este de obicei un înlocuitor mai ieftin pentru rețetele care necesită linte Puy.
  • Galben și roșu: aceste linte sunt despicate și se gătesc rapid. Are un gust ușor dulce și de nucă.
  • Beluga: linte neagră minusculă care arată aproape ca caviarul. Este o bază excelentă pentru salate calde.

Există diferite tipuri de linte, sunt consumate pe scară largă în întreaga lume

Foarte hrănitor

Lintea este adesea trecută cu vederea, chiar dacă este o modalitate ieftină de a obține o varietate de nutrienți.

De exemplu, este plin de vitamine B, magneziu, zinc și potasiu.

Lintea constă din peste 25% proteine, ceea ce le face o alternativă excelentă la carne. Este, de asemenea, o sursă excelentă de fier, un mineral care uneori lipsește în dietele vegetariene.

Deși conținutul nutrițional al diferitelor tipuri de linte poate varia ușor, 1 cană (198 grame) de linte gătită oferă în general următoarele: energie 230 calorii, carbohidrați 39,9 g, proteine 17,9 g, grăsimi 0,8 g, fibre 15,6 g, tiamină 28% din DV (alocația zilnică), niacină 13% din DV, vitamina B6 21% din DV, acid folic 90% din DV, acid pantotenic 25% din DV, fier a 37% DV, magneziu 17 % DV, fosfor 28% DV, potasiu 16% DV, zinc 23% DV, cupru 55% DV, mangan DV 43 % din.

Lintea are un conținut ridicat de fibre, care sprijină mișcările intestinale regulate și creșterea bacteriilor intestinale sănătoase. Consumul de linte poate crește greutatea scaunului și poate îmbunătăți funcția intestinală generală.

Lintea conține, de asemenea, o serie de compuși vegetali benefici numiți fitochimici, mulți dintre care protejează împotriva bolilor cronice, cum ar fi bolile de inimă și diabetul de tip 2.

Lintea este o sursă excelentă de vitamine B, fier, magneziu, potasiu și zinc și este, de asemenea, o sursă excelentă de proteine și fibre vegetale

Polifenolii din linte pot oferi beneficii semnificative pentru sănătate

Lintea este bogată în polifenoli, un grup de substanțe fitochimice care promovează sănătatea.

Unii dintre polifenolii găsiți în linte, cum ar fi procianidina și flavanolii, sunt cunoscuți a avea efecte antioxidante, antiinflamatorii și neuroprotective puternice.

În timpul testelor de laborator, polifenolii din cristalin au putut opri creșterea celulelor canceroase, în special a celulelor canceroase ale pielii.

Deși nu se știe încă cum, polifenolii din linte pot juca, de asemenea, un rol în îmbunătățirea nivelului de zahăr din sânge.

Un studiu pe animale a descoperit că consumul de linte a ajutat la scăderea nivelului de zahăr din sânge, iar beneficiile nu s-au datorat doar conținutului de carbohidrați, proteine sau grăsimi.

De asemenea, merită remarcat faptul că polifenolii din linte nu par să-și piardă proprietățile de îmbunătățire a sănătății chiar și după gătire.

Cu toate acestea, aceste rezultate provin doar din experimente de laborator și pe animale. Sunt necesare studii pe oameni înainte de a putea trage concluzii ferme despre aceste beneficii pentru sănătate.

Lintea este o sursă excelentă de polifenoli care promovează sănătatea, care au proprietăți antioxidante și antiinflamatorii puternice și pot avea efecte anticancerigene

Poate proteja inima

Consumul de linte a fost asociat cu un risc general mai scăzut de boli de inimă, deoarece are un efect pozitiv asupra multor factori de risc.

Un studiu de 8 săptămâni pe 39 de persoane supraponderale sau obeze cu diabet zaharat de tip 2 a arătat că consumul zilnic a 1/3 de cană (60 de grame) de linte a crescut colesterolul HDL (bun) și a redus semnificativ colesterolul LDL (rău). de trigliceride.

Lentila poate ajuta, de asemenea, la scăderea tensiunii arteriale. Un studiu pe șobolani a constatat că cei care au mâncat linte au avut o scădere mai mare a tensiunii arteriale decât cei care au mâncat mazăre, năut sau fasole.

În plus, proteinele din cristalin pot fi capabile să blocheze enzima de conversie a angiotensinei I, care în mod normal determină îngustarea vaselor de sânge și astfel crește tensiunea arterială.

Nivelurile ridicate de homocisteină sunt un alt factor de risc pentru bolile de inimă. Acest lucru poate crește dacă aportul alimentar de folați este insuficient. Deoarece lintea este o sursă excelentă de acid folic, ea poate ajuta la prevenirea acumulării de homocisteină în exces în organism.

Excesul de greutate sau obezitatea crește riscul de boli de inimă. Consumul de linte poate ajuta la reducerea aportului general de alimente, ceea ce vă poate ajuta să pierdeți în greutate sau să vă mențineți greutatea. Lintea este foarte sățioasă și pare să mențină stabil nivelul zahărului din sânge.

Lintea vă poate proteja inima promovând pierderea în greutate, împiedicând acumularea homocisteinei în organism și îmbunătățind colesterolul și tensiunea arterială

Antinutrienții pot afecta absorbția nutrienților

Lintea conține antinutrienți care pot afecta absorbția altor nutrienți.

Inhibitori de tripsină

Lintea conține inhibitori de tripsină, care blochează producția de enzimă care în mod normal ajută la descompunerea proteinelor din dietă.

Cu toate acestea, lintea conține de obicei cantități mici din acestea și este puțin probabil ca tripsina din linte să aibă un efect semnificativ asupra digestiei proteinelor.

Lectine

Lectinele pot rezista la digestie și se pot lega de alți nutrienți, împiedicând absorbția acestora.

Lectinele se pot lega și de carbohidrații de pe peretele intestinal. Când sunt consumate în exces, pot perturba bariera intestinală și pot crește permeabilitatea intestinală, o afecțiune cunoscută sub numele de intestin permeabil.

S-a sugerat că prea multe lectine în dietă pot crește riscul de a dezvolta boli autoimune, dar dovezile care susțin acest lucru sunt limitate.

Lectinele pot avea, de asemenea, proprietăți anticancerigene și antibacteriene.

Dacă încercați să reduceți la minimum lectinele din dieta dvs., încercați să vă înmuiați lintea peste noapte și să scurgeți apa înainte de a o găti.

Tanini

Lintea conține taninuri, care se leagă de proteine și împiedică absorbția anumitor nutrienți.

Ei sunt îngrijorați în special de faptul că taninurile pot afecta absorbția fierului. Cu toate acestea, cercetările arată că nivelul de fier nu este în general afectat de aportul de tanin.

Pe de altă parte, taninurile conțin o cantitate mare de antioxidanți care protejează sănătatea.

Acid fitic

Acizii fitici sau fitații pot lega minerale precum fierul, zincul și calciul, reducându-le absorbția.

Cu toate acestea, acidul fitic are și proprietăți puternice antioxidante și anticancerigene.

Deși lintea, ca toate leguminoasele, conține niște antinutrienți, curățarea și gătirea semințelor reduce foarte mult prezența antinutrienților.

Lintea conține antinutrienți precum inhibitori de tripsină și acid fitic, care reduc absorbția anumitor nutrienți. Înmuierea și gătirea lintei le minimizează, dar, indiferent, majoritatea nutrienților sunt încă absorbiți.

Cel mai bun mod de a găti linte

Lintea este ușor de gătit. Spre deosebire de multe alte leguminoase, nu necesită pre-înmuiere și poate fi gătită în mai puțin de 30 de minute. Sau poți folosi linte conservată.

Cel mai bine este să le clătiți înainte de a le găti pentru a îndepărta murdăria. Apoi puneți-le într-o oală, acoperiți cu apă și un praf de sare, aduceți la fierbere, apoi lăsați la fiert neacoperit timp de 20-30 de minute.

Lintea trebuie să fie ușor crocantă sau moale, în funcție de ceea ce vă place. Odată fiert, scurgeți și clătiți cu apă rece pentru a preveni gătirea în continuare.

Unele linte, cum ar fi lintea portocalie, se gătesc în 5 minute și sunt grozave pentru o masă de ultim moment sau pentru a condimenta o masă deja gătită.

Lintea poate fi gătită în loturi mari și folosită pe tot parcursul săptămânii la prânz sau cină, deoarece poate fi păstrată la frigider până la 5 zile.

Conținutul de antinutrienți al lintei este redus semnificativ prin gătit. De asemenea, puteți înmuia lintea peste noapte pentru a reduce nivelul și mai mult.

Lintea este ușor de gătit, lintea despicată durează doar 5-10 minute pentru a se prepara, în timp ce celelalte tipuri durează 20-30 de minute pentru a se prepara. În plus, spre deosebire de alte leguminoase, lintea nu trebuie să fie înmuiată înainte de a fi gătită.

Rezumat

Fie că este linte maro, verde, galbenă, roșie sau neagră, lintea este săracă în calorii, bogată în fier și acid folic și o sursă excelentă de proteine.

Conține polifenoli de protecție a sănătății și poate reduce mulți factori de risc pentru bolile de inimă.

Poate fi gătit cu ușurință în 5-30 de minute, ceea ce - ca și înmuierea - îi reduce conținutul de antinutrienți.




Produse pentru lentile

Aspect:
Ordonează după :
Aspect:
Ordonează după :