Ciulinul de lapte

Ciulinul de lapte

7 beneficii dovedite științific ale ciulinului de lapte

Următoarele sunt afirmații susținute de experimente științifice și rezultate ale testelor publicate pe internet, dar acestea nu sunt concluzii trase din testarea produselor noastre.

Culinul de lapte (Silybum marianum) - ciulinul de lapte în engleză - este o plantă medicinală. Această plantă înțepătoare are flori violet caracteristice și nervuri albe ale frunzelor, o culoare despre care tradiția spune că a fost cauzată de laptele matern al Fecioarei Maria când a căzut pe frunze.

Ingredientul activ al ciulinului de lapte este un grup de compuși vegetali cunoscuți sub numele de silimarină. Extractul de ciulin de lapte contine o cantitate mare (65-80%) de silimarina. Silimarina extrasa din ciulinul de lapte are proprietati antioxidante, antivirale si antiinflamatorii.

În mod tradițional, este folosit pentru a trata bolile ficatului și a vezicii biliare, pentru a promova producția de lapte matern, pentru a preveni și a trata cancerul și chiar pentru a proteja ficatul de mușcăturile de șarpe, alcool și alte toxine din mediu.

1. Ciulinul de lapte protejează ficatul

Ciulinul de lapte Ciulinul de lapte

Culinul de lapte este adesea popularizat pentru efectul său protector al ficatului.

Este utilizat în mod obișnuit ca terapie adjuvantă la pacienții cu leziuni hepatice din cauza unor afecțiuni precum boala hepatică alcoolică, boala hepatică grasă nealcoolică, hepatita sau cancerul hepatic.

De asemenea, este folosit pentru a proteja ficatul de toxine, cum ar fi amatoxina produsă de ciuperca mortală a capacului.

Studiile au arătat o îmbunătățire a funcției hepatice la persoanele cu boli hepatice care au luat un supliment de ciulin de lapte, sugerând că acesta poate ajuta la reducerea inflamației și a leziunilor hepatice.

Deși sunt necesare mai multe cercetări cu privire la modul în care funcționează, se crede că ciulinul de lapte reduce daunele hepatice cauzate de radicalii liberi, care sunt produși atunci când ficatul metabolizează substanțele toxice.

Un studiu a mai constatat că poate crește ușor speranța de viață la persoanele cu ciroză hepatică din cauza bolii hepatice alcoolice.

Cu toate acestea, rezultatele studiilor au fost mixte și nu toată lumea a experimentat efectul benefic al extractului de ciulin de lapte asupra bolilor hepatice. Prin urmare, sunt necesare studii suplimentare pentru a determina ce doză și cât timp este necesar tratamentul pentru anumite boli hepatice.

Și în timp ce ciulinul de lapte este folosit în mod obișnuit ca terapie adjuvantă pentru persoanele cu boli hepatice, în prezent nu există dovezi că poate preveni aceste afecțiuni, mai ales dacă duceți un stil de viață nesănătos.

Extractul de ciulin de lapte poate ajuta la protejarea ficatului de leziunile cauzate de boli sau otrăviri, deși sunt necesare mai multe cercetări

2. Poate ajuta la prevenirea scăderii funcțiilor creierului cauzate de vârstă

Seminte de ciulin de lapte Seminte de ciulin de lapte

Culinul de lapte a fost folosit ca remediu tradițional pentru afecțiuni neurologice precum Alzheimer și Parkinson de peste două mii de ani.

Proprietățile sale antiinflamatorii și antioxidante înseamnă că este probabil să fie neuroprotector, ajutând la prevenirea declinului funcției creierului care apare odată cu îmbătrânirea. În studiile de laborator și pe animale, s-a demonstrat că silimarina previne deteriorarea oxidativă a celulelor creierului, ceea ce poate ajuta la prevenirea declinului mental.

Aceste studii au arătat, de asemenea, că ciulinul de lapte poate reduce numărul de plăci de amiloid din creierul animalelor cu boala Alzheimer. Plăcile de amiloid sunt aglomerări lipicioase de proteine ​​amiloide care se pot acumula între celulele nervoase în timpul îmbătrânirii. Acestea apar în număr foarte mare în creierul persoanelor cu boala Alzheimer. Ciulinul de lapte are potențialul de a ajuta la tratarea acestei afecțiuni dificile.

Cu toate acestea, în prezent nu există studii pe oameni care să investigheze efectele ciulinului de lapte la persoanele cu boala Alzheimer sau alte boli neurologice, cum ar fi demența și boala Parkinson.

De asemenea, nu este clar dacă ciulinul de lapte este absorbit suficient de bine la oameni pentru a traversa bariera hemato-encefalică în cantități suficiente. De asemenea, nu se știe ce doze trebuie prescrise pentru a avea un efect benefic.

Studiile inițiale în eprubetă și pe animale au arătat că ciulinul de lapte are unele proprietăți promițătoare care îl pot face util în protejarea funcției creierului. Cu toate acestea, în prezent nu este clar dacă are aceleași efecte benefice la om

3. Ciulinul de lapte vă poate proteja oasele

Osteoporoza este o boală cauzată de pierderea progresivă a osului. De obicei, se dezvoltă lent pe parcursul mai multor ani și are ca rezultat oase slabe, fragile, care se sparg ușor chiar și după căderi minore.

În studiile de laborator și pe animale, s-a demonstrat că ciulinul de lapte stimulează mineralizarea oaselor și protejează potențial împotriva pierderii osoase. Drept urmare, cercetătorii sugerează că ciulinul de lapte poate fi o terapie utilă pentru prevenirea sau întârzierea pierderii osoase la femeile aflate în postmenopauză.

Cu toate acestea, în prezent nu există studii pe oameni, așa că eficacitatea acestuia rămâne neclară.

La animale, s-a demonstrat că ciulinul de lapte stimulează mineralizarea oaselor, dar efectul său asupra oamenilor este momentan necunoscut

4. Poate ajuta la tratarea cancerului

S-a emis ipoteza că efectele antioxidante ale silimarinei pot avea unele efecte anticancerigene, care pot fi benefice pentru cei care urmează un tratament pentru cancer. Unele studii pe animale au arătat că ciulinul de lapte poate fi util în reducerea efectelor secundare ale tratamentelor împotriva cancerului.

În plus, poate face chimioterapia mai eficientă împotriva anumitor tipuri de cancer și, în anumite condiții, poate ucide celulele canceroase. Cu toate acestea, studiile la om sunt foarte limitate și nu au demonstrat încă efecte clinice semnificative la om. Acest lucru se poate datora faptului că oamenii nu pot absorbi suficientă silimarină pentru a avea un efect medicinal.

Sunt necesare studii suplimentare pentru a determina modul în care silimarina poate fi utilizată pentru a sprijini persoanele care urmează un tratament pentru cancer.

S-a demonstrat că ingredientele active ale ciulinului de lapte îmbunătățesc efectul unor tratamente împotriva cancerului la animale, dar studiile pe oameni sunt limitate și nu au arătat încă un efect benefic

5. Crește producția de lapte matern

Unul dintre efectele raportate ale ciulinului de lapte este că poate crește producția de lapte matern la mamele care alăptează. Se crede că ajută la producerea mai multor prolactină, hormon care produce lapte.

Datele sunt foarte limitate, dar un studiu randomizat controlat a constatat că mamele care au luat 420 mg de silimarină timp de 63 de zile au produs cu 64% mai mult lapte decât cele care au primit un placebo.

Cu toate acestea, acesta este singurul studiu clinic disponibil. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma aceste constatări și pentru a confirma siguranța ciulinului de lapte pentru mamele care alăptează.

Culinul de lapte poate crește producția de lapte matern la femeile care alăptează, deși au fost făcute foarte puține cercetări pentru a confirma efectele acestuia

6. Poate ajuta la tratarea acneei

Acneea este o boală inflamatorie cronică a pielii. Deși nu este periculos, poate provoca cicatrici. Oamenii ar putea, de asemenea, să-l considere dureros și să-și facă griji cu privire la efectul său asupra aspectului lor. Se presupune că stresul oxidativ al organismului poate juca un rol în dezvoltarea acneei.

Datorită efectelor sale antioxidante și antiinflamatoare, ciulinul de lapte poate fi un supliment util pentru cei care suferă de acnee.

În mod interesant, un studiu a constatat că persoanele cu acnee care au luat 210 miligrame de silimarină pe zi timp de 8 săptămâni au avut o reducere cu 53% a leziunilor de acnee.

Cu toate acestea, deoarece acesta este singurul studiu, este nevoie de mai multe cercetări de înaltă calitate.

Un studiu a constatat că cei care au luat suplimente de ciulin de lapte au avut o reducere a acneei corporale

7. Ciulinul de lapte poate scădea zahărul din sânge la diabetici

Culinul de lapte poate fi o terapie adjuvantă utilă în tratamentul diabetului de tip 2. Ei au descoperit că un compus din ciulinul de lapte poate funcționa într-un mod similar cu unele medicamente pentru diabet, prin îmbunătățirea sensibilității la insulină și scăderea zahărului din sânge.

De fapt, o analiză și o analiză recentă a constatat că nivelurile de zahăr din sânge și HbA1c, o măsură a controlului zahărului din sânge, au fost semnificativ reduse la persoanele care au luat silimarină în mod regulat.

În plus, proprietățile antioxidante și antiinflamatorii ale ciulinului de lapte pot fi, de asemenea, utile în reducerea riscului de complicații legate de diabet, cum ar fi bolile de rinichi.

Cu toate acestea, această analiză a constatat, de asemenea, că calitatea studiilor nu a fost foarte ridicată, așa că sunt necesare studii suplimentare înainte de a putea face recomandări ferme.

Culinul de lapte poate ajuta la scăderea zahărului din sânge la persoanele cu diabet zaharat de tip 2, deși sunt necesare mai multe studii de înaltă calitate

Culinul de lapte este sigur?

Atunci când este administrat pe cale orală, ciulinul de lapte este în general considerat sigur.

De fapt, în studiile în care au fost utilizate doze mari pentru perioade lungi de timp, doar aproximativ 1% dintre oameni au prezentat efecte secundare. Tulburările intestinale, cum ar fi diareea, greața sau balonarea au fost de obicei raportate ca efecte secundare ale ciulinului de lapte.

Unii oameni ar trebui să fie atenți când iau ciulin de lapte. Acestea sunt după cum urmează:

  • Femei însărcinate: Nu există date privind siguranța acestuia la femeile însărcinate, așa că, în general, se recomandă evitarea acestui supliment
  • Cei alergici la plantă: Ciulinul de lapte poate provoca o reacție alergică la persoanele alergice la familia de plante Asteraceae / Compositae
  • Diabet zaharat: Datorită efectului său de scădere a zahărului din sânge, ciulinul de lapte poate cauza scăderea zahărului din sânge la diabetici.
  • Persoane cu anumite afecțiuni medicale: ciulinul de lapte poate avea efecte estrogenice, care pot agrava afecțiunile sensibile la hormoni, inclusiv anumite tipuri de cancer de sân

Culinul de lapte este în general considerat sigur, cu toate acestea, femeile însărcinate, cele alergice la familia de plante Asteraceae, diabeticii și pacienții sensibili la estrogen ar trebui să solicite sfatul medicului înainte de a-l lua

Rezumat

Culinul de lapte este un supliment alimentar sigur folosit ca terapie adjuvantă pentru o varietate de afecțiuni, inclusiv boli hepatice, cancer și diabet.

Cu toate acestea, multe studii sunt prea mici și au defecte metodologice, ceea ce face dificilă oferirea de îndrumări ferme despre acest supliment sau confirmarea efectelor acestuia.

În general, este nevoie de mai multe cercetări de înaltă calitate pentru a determina doza și efectele clinice ale acestei plante fascinante.
Vreau un ciulin de lapte!

Aspect:
Ordonează după :
Aspect:
Ordonează după :