Ulei de somon și ulei de borage

Somon ulei și ulei de borage

7 proprietăți uimitoare ale uleiului de somon

Următoarele sunt afirmații susținute de experimente științifice și rezultate ale testelor publicate pe internet, dar acestea nu sunt concluzii trase din testarea produselor noastre.

Uleiul de somon este cel mai bine cunoscut pentru conținutul său extrem de bogat în grăsimi omega-3. Principalele grăsimi omega-3 găsite în uleiul de somon sunt acidul eicosapentaenoic (EPA) și acidul docosahexaenoic (DHA).

Cercetările au legat aportul de EPA și DHA cu o varietate de beneficii pentru sănătate, cum ar fi reducerea riscului de boli de inimă și inflamație și îmbunătățirea funcției creierului.

Acest articol explorează opt beneficii uimitoare ale uleiului de somon pentru sănătate.

1. Are proprietăți antiinflamatorii

Somon Carne de somon

Reacția inflamatorie este un element important al sistemului imunitar al organismului. Cu toate acestea, inflamația excesivă poate provoca boli cronice precum boli de inimă și diabet.

Cercetările arată că grăsimile omega-3 din uleiul de somon pot suprima răspunsul inflamator al organismului în multe feluri. De exemplu, se crede că reduce nivelurile de substanțe chimice proinflamatorii produse de celulele imune.

De fapt, unele studii au arătat că administrarea de suplimente de omega-3 poate ajuta la tratarea simptomelor asociate cu anumite afecțiuni inflamatorii, cum ar fi artrita și bolile de inimă.

Grăsimile omega-3 din uleiul de somon pot inhiba răspunsul inflamator al organismului și pot ajuta la tratarea simptomelor asociate cu anumite boli inflamatorii

2. Poate scădea trigliceridele și poate îmbunătăți nivelul de colesterol

Trigliceridele sunt un grup de grăsimi găsite în sânge. Nivelurile crescute ale trigliceridelor sunt considerate un factor de risc pentru boli de inimă și accident vascular cerebral. Între timp, colesterolul HDL – denumit adesea colesterol „bun” – este cunoscut că are un efect protector asupra sănătății inimii.

Cercetările arată că grăsimile omega-3 din uleiul de somon pot juca un rol în scăderea trigliceridelor și în creșterea colesterolului HDL.

Un studiu de patru săptămâni efectuat pe 19 subiecți a constatat că consumul a 270 de grame de somon de două ori pe săptămână a redus nivelul de trigliceride și a crescut nivelul de colesterol HDL.

Un alt studiu pe 92 de bărbați cu niveluri ridicate de colesterol și trigliceride a comparat efectele consumului de somon cu consumul altor tipuri de proteine. Bărbații care au fost hrăniți cu somon în fiecare zi timp de opt săptămâni au avut trigliceride semnificativ mai scăzute și colesterol HDL mai mare în comparație cu cei care au consumat alte proteine.

Aceste dovezi arată că consumul de ulei de somon poate îmbunătăți sănătatea inimii prin îmbunătățirea concentrației și compoziției grăsimilor din sânge.

Cercetările sugerează că consumul de ulei de somon poate îmbunătăți sănătatea inimii prin scăderea trigliceridelor și creșterea colesterolului HDL (bun)

3. Poate îmbunătăți fluxul sanguin

Organismul poate folosi grăsimile omega-3 din uleiul de somon pentru a produce oxid nitric din acesta. Oxidul nitric stimulează relaxarea vaselor de sânge, ceea ce îmbunătățește fluxul sanguin și scade tensiunea arterială.

Într-un studiu pe 21 de persoane, ei au descoperit că cei care au luat suplimente de DHA și EPA – grăsimile omega-3 găsite în uleiul de somon – au îmbunătățit semnificativ fluxul sanguin și oxigenarea în timpul exercițiilor fizice, comparativ cu cei care au luat alte tipuri de ulei.

Un alt studiu mic de 6 săptămâni a constatat că consumul zilnic de suplimente de EPA și DHA a îmbunătățit fluxul sanguin și a crescut toleranța la efort în comparație cu un grup de control.

Deși aceste rezultate sunt încurajatoare, sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege mai bine cum grăsimile omega-3 din uleiul de somon pot îmbunătăți fluxul sanguin și performanța fizică.

Grăsimile omega-3 din uleiul de somon pot ajuta la îmbunătățirea fluxului sanguin și a oxigenării, dar sunt necesare mai multe cercetări

4. Poate sprijini dezvoltarea fătului

Grăsimile omega-3 găsite în uleiul de somon sunt esențiale pentru dezvoltarea fătului.

Copiii mamelor care mănâncă pește sau iau suplimente de omega-3 tind să aibă rezultate mai bune la testele de dezvoltare cognitivă și motrică decât copiii ale căror mame nu au consumat omega-3.

Aportul de omega-3 al unei mame în timpul sarcinii și al sugarului contribuie la un risc mai mic de probleme de comportament la copil.

Conform unor cercetări, consumul de omega-3 poate juca un rol în prevenirea nașterilor premature. Cu toate acestea, dovezile pentru acest efect sunt mixte și neconcludente.

Grăsimile omega-3 din uleiul de somon pot juca un rol important în dezvoltarea creierului copiilor și în funcția lor cognitivă în timpul vieții fetale

5. Poate promova sănătatea creierului

Dovezi convingătoare arată că grăsimile omega-3 sunt importante pentru dezvoltarea creierului la copii. Conform cercetărilor preliminare, totuși, acestea pot promova sănătatea creierului mult mai târziu.

Studiile de laborator au arătat că DHA - una dintre grăsimile omega-3 găsite în uleiul de somon - joacă un rol în repararea și dezvoltarea celulelor nervoase. În plus, aportul adecvat de DHA reduce riscul declinului cognitiv legat de vârstă și al bolii Alzheimer. În plus, unele experimente pe eprubetă și pe animale indică faptul că administrarea de suplimente de omega-3 poate contribui la prevenirea și tratamentul bolii Parkinson.

Sunt necesare mult mai multe studii pe oameni bine concepute pentru a înțelege mai bine modul în care grăsimile omega-3 din uleiul de somon pot susține sănătatea creierului pe toată durata vieții.

Aportul adecvat de grăsimi omega-3 găsite în uleiul de somon reduce riscul de declin cognitiv legat de vârstă și dezvoltarea bolilor neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer

6. Poate susține sănătatea pielii și a ochilor

Aportul adecvat al anumitor grăsimi omega-3 din uleiul de somon poate îmbunătăți sănătatea pielii și a ochilor.

Grăsimile omega-3 joacă un rol în dezvoltarea ochilor sănătoși și a vederii în copilărie. În plus, aporturile mai mari la vârsta adultă sunt asociate cu un risc redus de boli oculare, cum ar fi glaucomul și degenerescența maculară legată de vârstă.

Acizii grași omega-3 din uleiul de somon contribuie la menținerea pielii sănătoase prin efectele lor antiinflamatorii. Potrivit cercetărilor, consumul de omega-3 protejează pielea de daunele solare, poate reduce simptomele dermatitei și favorizează vindecarea rănilor.

Aportul adecvat de grăsimi omega-3 din surse precum uleiul de somon poate susține sănătatea pielii și poate reduce riscul anumitor boli oculare legate de vârstă

7. Poate ajuta la menținerea greutății corporale

Unele studii sugerează că consumul de acizi grași omega-3 din uleiul de somon și schimbarea stilului de viață vă pot ajuta să obțineți și să vă mențineți o greutate sănătoasă. Cu toate acestea, datele relevante sunt amestecate.

Numerele studii pe animale au arătat că administrarea de suplimente de omega-3 poate reduce tendința de a acumula grăsime corporală.

Unele studii pe oameni au arătat, de asemenea, că administrarea de suplimente de omega-3 a avut un efect similar, reducând acumularea de grăsime corporală, atunci când suplimentele au fost asociate cu o dietă cu conținut scăzut de calorii și exerciții fizice.

Majoritatea acestor dovezi provin din studii pe termen foarte scurt.

Sunt necesare cercetări suplimentare pe termen lung pentru a clarifica rolul uleiului de somon în obezitatea umană și controlul greutății.

Cercetările timpurii sugerează că administrarea de suplimente de omega-3 poate promova pierderea de grăsime, dar sunt necesare studii pe termen lung pe oameni

Dozare, efecte secundare

Recomandările de dozare pot varia foarte mult, dar cca. Aportul de 1 gram de ulei de somon care conține atât EPA, cât și DHA.

Este recomandat să evitați să consumați mai mult de 3 grame pe zi, cu excepția cazului în care vi se recomandă să faceți acest lucru de către un profesionist calificat. Suplimentele cu ulei de somon sunt probabil sigure pentru majoritatea oamenilor, dar consumul prea mult poate duce la efecte secundare neplăcute, cum ar fi greață, arsuri la stomac și diaree.

Dacă luați medicamente pentru subțierea sângelui, este recomandabil să vă consultați medicul înainte de a începe un supliment cu ulei de somon, deoarece acesta poate crește riscul de sângerare.

Urmați cantitățile recomandate, deoarece consumul excesiv poate duce la efecte secundare negative

Rezumat

Uleiul de somon este o sursă bogată de grăsimi omega-3 DHA și EPA.

Consumarea grăsimilor omega-3 din uleiul de somon are o varietate de beneficii pentru sănătate, inclusiv reducerea inflamației, promovarea controlului greutății și susținerea sănătății inimii și a creierului.

Urmați doza săptămânală recomandată. Consumul excesiv poate avea consecințe negative asupra sănătății. Dacă nu sunteți sigur dacă uleiul de somon este potrivit pentru dieta dvs., cereți sfatul medicului dumneavoastră.
Despre uleiul de borage

Următoarele sunt constatări susținute de experimente științifice și rezultate ale testelor publicate pe Internet.

Ce este uleiul de borage?

Flori de borage Flori de borage

Uleiul de borage este un extract obținut din semințele plantei Borago officinalis.

Uleiul de borage este considerat valoros datorită conținutului său ridicat de acid gamma-linoleic (GLA). Se crede că acest acid gras ajută la reducerea inflamației, care este asociată cu multe boli.

Bourajul este o plantă originară din Africa de Nord și Europa, cu flori albastre remarcabile în formă de stea

Folosirea uleiului de borage

Uleiul de borage s-a dovedit promițător în cercetările clinice pentru următoarele utilizări: inflamație, acnee, dureri de sân, boli cardiovasculare, eczeme, modificări de vârstă, rozacee, artrită, inclusiv artrita reumatoidă (RA).

Există câteva informații anecdotice (nu cercetări) despre dacă uleiul de borage poate fi utilizat pentru: oboseală suprarenală, producția de lapte matern, diabet, epilepsie, sindrom premenstrual, sclerodermie, sindrom Sjögren

Beneficiile uleiului de borage

Ulei de borage Ulei de borage

Acid linolenic

Uleiul de borage are un conținut ridicat de acid linolenic sau GLA. GLA este un tip de acid gras pe care organismul îl transformă în prostaglandina E1 (PGE1).

Această substanță acționează ca un hormon în organism, ajutând la reducerea inflamației asociate cu bolile de piele și problemele cardiovasculare. Uleiul de borage primește multă atenție, deoarece pare să aibă cel mai mare conținut de GLA dintre orice alt ulei.

Deși sunt necesare mai multe cercetări, există studii privind conținutul de GLA al uleiului de borage care au susținut unele dovezi anecdotice.

Antiinflamator

Conform unui studiu din 2014 care a comparat uleiul de borage, uleiul de pește și o combinație a celor două din 74 de participanți care au fost urmăriți timp de 18 luni. Ei au descoperit că luarea a 1,8 grame de ulei de borage și/sau 2,1 grame de ulei de pește pe zi a ajutat la reducerea simptomelor poliartritei reumatoide. Studiul a concluzionat că aceste uleiuri ar putea înlocui medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene la unele persoane, evitând unele dintre efectele secundare ale utilizării continue. Studiul a remarcat, de asemenea, că cantitatea de medicamente antireumatice care modifică boala poate fi redusă în acest fel.

Alte utilizări

  • probleme suprarenale
  • artrita
  • gingivita
  • boli de inimă
  • vârsta schimbării
  • simptome premenstruale

Efecte secundare

Suplimentele orale cu ulei de borage pot prezenta riscul unor efecte secundare minore. Acestea includ: balonare, eructații, dureri de cap, indigestie, gaze, greață, vărsături

Semne ale unei reacții alergice

GLA și uleiul de borage nu se poate spune că sunt toxice. Cu toate acestea, este important să vă adresați medicului dumneavoastră dacă bănuiți semne ale unei reacții alergice, cum ar fi: urticarie, erupție cutanată, umflare, dificultăți de respirație, oboseală bruscă, amețeli

Dozaj

Instrucțiunile pentru luarea uleiului de borage pe cale orală nu sunt atât de clare. Deși organismul poate avea deficit de GLA, acest acid gras nu este recomandat în timpul îmbătrânirii.

Dacă luați ulei de borage pe cale orală, urmați instrucțiunile producătorului.

În plus, dacă organismul are deficit de vitamina C sau alți micronutrienți (cum ar fi zinc, magneziu), este posibil ca organismul să nu poată absorbi uleiul de borage și alte surse de GLA.

Rolul uleiului de borage este promițător în reducerea inflamației corpului. Inflamația poate fi rezultatul multor afecțiuni, inclusiv eczeme și boli cardiovasculare. Cu toate acestea, aceste efecte nu sunt pe deplin dovedite. Manipulați uleiul de borage cu grijă și consultați medicul sau farmacistul înainte de utilizare.
Vreau ulei de somon și ulei de borage!

Aspect:
Ordonează după :
Aspect:
Ordonează după :