Chlorella

Chlorella

9 Beneficii uimitoare ale Chlorellei pentru sănătate

Următoarele sunt afirmații susținute de experimente științifice și rezultate ale testelor publicate pe internet, dar acestea nu sunt concluzii trase din testarea produselor noastre.

Pe lângă spirulina, mai există pe piață o algă populară: chlorella. Această algă bogată în nutrienți a primit, de asemenea, multă atenție pentru efectele sale asupra sănătății dumneavoastră. De asemenea, este promițător în îmbunătățirea nivelului de colesterol și eliminarea toxinelor din organism.

Ce este chlorella?

Tableta Chlorella Comprimate de Chlorella

Chlorella este o algă unicelulară verde de apă dulce. Există mai mult de 30 de specii diferite, dar cercetările se concentrează cel mai adesea pe două tipuri, chlorella vulgaris și chlorella pyrenoidosa.

Deoarece chlorella are un perete celular dur pe care oamenii nu îl pot digera, trebuie luată ca supliment alimentar pentru a beneficia de beneficiile sale. Este disponibil și sub formă de capsule, tablete și pulbere.

Pe lângă faptul că este folosită ca supliment alimentar, chlorella poate fi folosită și ca combustibil biodiesel.

Studiile arată că poate avea multe beneficii pentru sănătate. Iată 9 dintre ele.

1. Foarte hrănitor

Chlorella a fost numită „super-aliment” datorită profilului său nutrițional impresionant. Deși conținutul exact de nutrienți depinde de condițiile de creștere, varietatea și metoda de procesare, este clar că conține mulți nutrienți utili:

 • Proteine: Chlorella este 50-60% proteine. În plus, este o sursă completă de proteine, ceea ce înseamnă că conține toți cei nouă aminoacizi esențiali.
 • Vitamina B12: Unele tipuri de chlorella pot conține și vitamina B12, dar sunt necesare studii suplimentare pentru a clarifica acest lucru.
 • Fier și vitamina C: Chlorella poate fi o sursă bună de fier. În funcție de suplimentul alimentar, acesta poate acoperi 6-40% din necesarul zilnic. De asemenea, este o sursă excelentă de vitamina C, care ajută la absorbția fierului.
 • Alți antioxidanți: aceste celule verzi minuscule oferă o gamă largă de antioxidanți.
 • Alte vitamine și minerale: Chlorella conține cantități mici de magneziu, zinc, cupru, potasiu, calciu, acid folic și alte vitamine B.
 • Omega-3: Ca și alte alge, chlorella conține și acizi grași omega-3. Există 100 mg de omega-3 în doar 3 grame de chlorella.
 • Fibre: în cantități mari, chlorella poate fi o sursă bună de fibre. Majoritatea suplimentelor alimentare nu conțin nici măcar 1 gram de fibre per porție.

Chlorella conține mulți nutrienți, inclusiv vitamine, minerale, antioxidanți și grăsimi omega-3, cantitățile exacte pot varia în funcție de marcă

2. Leagă metalele grele, ajută la detoxifiere

Chlorella și-a demonstrat capacitatea de a detoxifica organismul. De fapt, studiile pe animale arată că ajută eficient la eliminarea metalelor grele și a altor compuși dăunători din organism.

Metalele grele conțin unele elemente care sunt esențiale în cantități mici, cum ar fi fierul și cuprul, dar acestea și alte metale grele precum cadmiul și plumbul pot fi toxice în cantități mai mari. Deși este rar ca oamenii să aibă niveluri periculoase de metale grele în corpul lor, oamenii pot fi expuși la expunerea la metale grele prin poluare sau anumite locuri de muncă, cum ar fi minerit. La animale, s-a demonstrat că algele, inclusiv chlorella, inhibă toxicitatea metalelor grele în ficat, creier și rinichi.

De asemenea, sa demonstrat că chlorella ajută la reducerea altor substanțe chimice dăunătoare, cum ar fi dioxina, care se găsesc uneori în alimente.

Pe baza acestor dovezi, se pare că chlorella poate ajuta la îmbunătățirea capacităților naturale de detoxifiere ale organismului.

Chlorella poate ajuta la detoxifierea organismului atunci când se leagă de metale grele și alte toxine

3. Poate îmbunătăți funcționarea sistemului imunitar

Sistemul imunitar ajută la combaterea infecțiilor, contribuind la menținerea sănătății. S-a demonstrat că chlorella îmbunătățește răspunsul imun atât în ​​studiile pe animale, cât și pe oameni, deși dovezile sunt limitate până acum.

Într-un studiu mic, bărbații au produs mai mulți anticorpi atunci când au luat chlorella decât atunci când au luat un placebo. Anticorpii ajută la lupta împotriva invadatorilor străini din organism, așa că această descoperire este destul de promițătoare. Într-un alt studiu mic de opt săptămâni, adulții sănătoși care au luat chlorella au prezentat markeri ai activității imune crescute.

Cu toate acestea, rezultatele au fost amestecate, unele studii arătând un efect redus sau deloc. De exemplu, un studiu a constatat că suplimentele cu chlorella au stimulat funcția imunitară la participanții cu vârsta cuprinsă între 50 și 55 de ani, dar nu și la cei peste 55 de ani.

Deci, este posibil ca chlorella să aibă un efect de îmbunătățire a sistemului imunitar în unele populații și grupuri de vârstă, dar nu în toate. Sunt necesare studii mai multe și mai ample.

Chlorella poate stimula funcția imunitară prin creșterea activității diferitelor părți ale sistemului imunitar

4. Poate ajuta la îmbunătățirea nivelului de colesterol

Multe studii arată că suplimentele cu chlorella pot ajuta la scăderea colesterolului.

Mai multe studii au arătat că 5 până la 10 grame de chlorella pe zi au redus nivelurile de colesterol total și LDL și trigliceridele la subiecții cu hipertensiune arterială și/sau colesterol ușor crescut.

Următoarele ingrediente din chlorella pot ajuta la îmbunătățirea nivelului lipidelor din sânge:

 • Niacina: un tip de vitamină B cunoscută pentru scăderea colesterolului
 • Fibre: agent de scădere a colesterolului
 • Carotenoidele: s-a dovedit că scad în mod natural colesterolul
 • Antioxidanți: ajută la prevenirea oxidării colesterolului LDL, despre care se știe că contribuie la bolile de inimă

Nutriții din chlorella, inclusiv niacina, fibrele, carotenoizii și antioxidanții, pot ajuta la scăderea colesterolului

5. Acționează ca un antioxidant

Chlorella conține câțiva compuși antioxidanți, inclusiv clorofilă, vitamina C, beta-caroten, licopen și luteină. Acești antioxidanți pot ajuta la combaterea multor boli cronice.

Unii dintre acești antioxidanți reduc producția de produse finale de glicație avansată (AGE), care cauzează multe dintre complicațiile diabetului.

În timpul testelor pe animale și de laborator, chlorella a influențat îmbătrânirea genelor.

De asemenea, un studiu uman a arătat că suplimentele cu chlorella au crescut nivelurile de antioxidanți la fumătorii cronici, care prezintă un risc mai mare de deteriorare oxidativă.

Deși majoritatea acestor cercetări sunt promițătoare, ele sunt încă la început.

Conținutul de antioxidanți al Chlorellei poate oferi o anumită protecție împotriva bolilor cronice, dar sunt necesare studii suplimentare pe oameni pentru a confirma acest lucru

6. Ajută la menținerea sub control a tensiunii arteriale

Suplimentele cu Chlorella pot ajuta la menținerea sănătății inimii și rinichilor, care sunt esențiale pentru menținerea tensiunii arteriale normale.

Într-un studiu, persoanele cu hipertensiune arterială ușoară au consumat 4 grame de chlorella zilnic timp de 12 săptămâni. Până la sfârșitul experimentului, acești oameni aveau tensiune arterială mai scăzută decât participanții la placebo.

Un alt studiu mic pe bărbați sănătoși a constatat că administrarea de suplimente de chlorella a fost asociată cu o mai mare flexibilitate a arterelor, ceea ce afectează tensiunea arterială.

O teorie care explică acest lucru este că anumiți nutrienți din chlorella, inclusiv arginina, potasiul, calciul și omega-3, ajută la protejarea arterelor de întărire.

Unele cercetări asupra chlorellei au arătat efectul său de scădere a tensiunii arteriale, s-a dovedit că mulți dintre nutrienții săi previn întărirea arterelor

7. Poate îmbunătăți nivelul zahărului din sânge

Unele cercetări arată că chlorella poate ajuta la scăderea glicemiei.

Un studiu a constatat că administrarea de chlorella timp de 12 săptămâni a redus nivelul de zahăr din sânge atât la persoanele sănătoase, cât și la cele cu risc crescut de a dezvolta boli legate de stilul de viață.

Alte studii au arătat că suplimentarea alimentară cu chlorella îmbunătățește controlul zahărului din sânge și crește sensibilitatea la insulină la pacienții cu boală hepatică grasă nealcoolică.

Nu există încă suficiente cercetări pentru a determina dacă chlorella ar trebui utilizată pentru a trata glicemia, dar poate ajuta în combinație cu alte terapii.

Luarea suplimentelor cu chlorella poate reduce glicemia și crește sensibilitatea la insulină

8. Poate ajuta in tratarea afectiunilor respiratorii

Tratarea bolilor respiratorii, cum ar fi astmul și boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) necesită adesea reducerea inflamației.

Chlorella conține câteva ingrediente care pot ajuta la reducerea inflamației, inclusiv numeroșii săi antioxidanți.

Un studiu a constatat că suplimentele cu chlorella au îmbunătățit statutul antioxidant la pacienții cu BPOC, dar acest lucru nu a dus la îmbunătățirea capacității de respirație.

Sunt necesare mai multe studii pentru a determina efectul său real asupra afecțiunilor respiratorii, dar chlorella poate ajuta la combaterea inflamației.

Antioxidanții din chlorella pot avea efecte antiinflamatorii care pot îmbunătăți simptomele astmului și ale altor boli respiratorii

9. poate crește rezistența aerobă

Doar un studiu a investigat efectul chlorellei asupra rezistenței aerobe, dar a arătat un efect pozitiv.

Cercetătorii au dat unui grup de adulți tineri 6 grame de chlorella și un placebo pe zi, timp de patru săptămâni. La sfârșitul studiului, capacitatea grupului de chlorella de a satura plămânii cu oxigen a fost îmbunătățită semnificativ, ceea ce este un factor important în ceea ce privește rezistența. Grupul placebo nu a experimentat nicio modificare a rezistenței.

Acest lucru se poate datora conținutului de aminoacizi cu lanț ramificat al chlorellei. Aminoacidul cu lanț ramificat este format din trei aminoacizi care, conform diverselor studii, s-au dovedit a îmbunătăți performanța aerobă.

Chlorella poate îmbunătăți performanța aerobă, deși sprijinul științific pentru acest beneficiu este limitat

Alte beneficii posibile

Au fost sugerate multe alte beneficii potențiale, dar puține cercetări susțin aceste afirmații.

Iată câteva mențiuni de sănătate mai puțin fundamentate:

 • Poate promova sănătatea ochilor: Chlorella conține luteină și zeaxantină, doi carotenoizi care protejează ochii și reduc riscul degenerescenței maculare.
 • Poate susține sănătatea ficatului: s-a demonstrat că suplimentele cu Chlorella îmbunătățesc markerii sănătății hepatice la persoanele cu boli hepatice. Cu toate acestea, nu este clar dacă este benefic pentru oamenii sănătoși.
 • Suport digestiv: multe surse susțin că chlorella ajută digestia și reduce balonarea. Cu toate acestea, niciun studiu nu a susținut acest lucru.
 • Poate ameliora PMS: Dovezile anecdotice sugerează că chlorella poate ameliora simptomele sindromului premenstrual (PMS). Acest lucru se poate datora faptului că chlorella conține calciu și vitamine B, despre care s-a demonstrat că reduc sindromul premenstrual.

Deși nu au fost efectuate cercetări specifice pentru a susține aceste afirmații, bazate pe conținutul nutrițional al chlorellei, aceste beneficii ar putea exista teoretic.

Se spune că Chlorella îmbunătățește nivelul de energie, sănătatea ficatului, digestia și simptomele PMS. Cu toate acestea, în prezent nu sunt disponibile dovezi științifice care să susțină direct aceste afirmații.

Preocupări potențiale

Chlorella este recunoscută drept „în general sigură” de către Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA).

Cu toate acestea, există câteva lucruri de care trebuie să țineți cont atunci când vă gândiți să utilizați suplimente cu chlorella:

 • Efecte secundare posibile: Unii oameni au avut greață și disconfort abdominal.
 • Lipsa reglementărilor: unele țări, inclusiv Statele Unite ale Americii, nu reglementează utilizarea suplimentelor alimentare, iar în acele țări nu putem fi siguri că obțineți ceea ce pretinde eticheta.
 • Produse inconsistente: conținutul nutrițional al suplimentelor cu chlorella poate varia în funcție de specia de alge, condițiile de creștere și procesare.
 • Efecte asupra sistemului imunitar: deoarece chlorella afectează sistemul imunitar, este posibil să nu fie potrivită pentru persoanele imunodeprimate sau care iau medicamente pentru sistemul imunitar.

De asemenea, este important să rețineți că suplimentele alimentare pot interacționa cu unele medicamente.

Deși chlorella este în general recunoscută ca fiind sigură și are puține efecte secundare raportate, este posibil să nu fie potrivită pentru toată lumea.

Pentru majoritatea oamenilor, administrarea de suplimente cu chlorella nu pare să prezinte un risc serios.

Aplicarea chlorellei

Literatura științifică actuală despre chlorella nu specifică o doză specifică. Acest lucru se datorează faptului că nu există dovezi suficiente pentru a determina cantitatea necesară pentru a obține efecte terapeutice. Unele studii au descoperit beneficii de până la 1,2 grame pe zi, în timp ce altele s-au uitat la doze de 5 până la 10 grame pe zi. Majoritatea suplimentelor alimentare indică o doză de 2-5 grame pe zi, ceea ce pare corect pe baza cercetărilor.

Doza de 2-5 grame indicată de majoritatea suplimentelor pare a fi adecvată, având în vedere dozele utilizate în studii

Rezumat

Chlorella este un tip de alge care conține o doză mare de nutrienți, deoarece este o sursă excelentă de multe vitamine, minerale și antioxidanți.

De fapt, cercetările arată că poate ajuta la eliminarea toxinelor din organism și la îmbunătățirea nivelului de colesterol și zahăr din sânge, printre alte beneficii pentru sănătate.

În prezent, se pare că administrarea de suplimente de chlorella nu este dăunătoare și vă poate sprijini sănătatea.
Vreau Chlorella!

Aspect:
Ordonează după :
Aspect:
Ordonează după :