Spirulina

Spirulina

10 beneficii pentru sănătate ale spirulinei

Următoarele sunt afirmații susținute de experimente științifice și rezultate ale testelor publicate pe internet, dar acestea nu sunt concluzii trase din testarea produselor noastre.

Spirulina este unul dintre cele mai populare suplimente alimentare din lume. Conține diverși nutrienți și antioxidanți care pot fi utili pentru organism și creier.

1. Spirulina este extrem de hrănitoare

Comprimate de spirulina Comprimate de spirulina

Spirulina este un organism care poate fi găsit atât în ​​apa dulce, cât și în cea sărată. O cianobacterie aparținând unei familii de microbi unicelulari, adesea numite alge albastru-verzi. Ca și plantele, cianobacteriile sunt, de asemenea, capabile să producă energie din lumina soarelui printr-un proces numit fotosinteză.

Spirulina a fost consumată de vechii azteci, dar a devenit din nou populară după ce NASA a recomandat folosirea ei în spațiu pentru astronauți.

Doza zilnică obișnuită de spirulina este de 1-3 grame, dar este, de asemenea, utilizată eficient într-o doză zilnică de 10 grame. Această algă minusculă este plină de nutrienți. O lingura (7 grame) de pulbere de spirulina uscata contine: Proteine ​​4 grame; Vitamina B1 (tiamina): 11% din DZR; Vitamina B2 (riboflavina): 15% din DZR; Vitamina B3 (niacina): 4% din DZR; Cupru: 21% din DZR; Fier: 11% din DZR. Conține cantități adecvate de magneziu, potasiu și mangan, precum și cantități mici din aproape orice alt nutrient de care corpul tău are nevoie. În plus, aceeași cantitate conține doar 20 de calorii și 1,7 grame de carbohidrați digerabili.

Pe gram, spirulina poate fi cel mai hrănitor aliment de pe planetă.

O lingură (7 grame) de spirulină conține o cantitate mică de grăsime, aproximativ 1 gram, inclusiv acizi grași omega-6 și omega-3 într-un raport de aproximativ 1,5 până la 1,0.

Calitatea proteinei din spirulina este considerată excelentă - în comparație cu ouăle. Conține toți aminoacizii necesari.

Se pretinde adesea că spirulina conține vitamina B12, dar acest lucru nu este adevărat. Conține pseudovitamina B12, care nu s-a dovedit a fi eficientă la om.

Spirulina este un tip de algă albastru-verde care se găsește atât în ​​apă sărată, cât și în apa dulce, poate unul dintre cele mai hrănitoare alimente de pe pământ

2. Puternice proprietăți antioxidante și antiinflamatorii

Stresul oxidativ poate deteriora ADN-ul și celulele. Această afectare poate provoca inflamații cronice care contribuie la apariția cancerului și a altor boli.

Spirulina este o sursă fantastică de antioxidanți care protejează împotriva daunelor oxidative.

Principalul său component activ se numește ficocianina. Acest antioxidant îi conferă spirulinei culoarea sa unică albastru-verde. Ficocianina poate lupta împotriva radicalilor liberi și poate inhiba producția de molecule de semnalizare inflamatorie, oferind efecte antioxidante și antiinflamatorii impresionante.

Ficocianina este principalul ingredient activ al spirulinei, are proprietăți puternice antioxidante și antiinflamatorii

3. Poate reduce nivelul „rău” de LDL și trigliceride

Bolile de inimă sunt principala cauză de deces în lume. Mai mulți factori de risc sunt asociați cu un risc crescut de boli de inimă.

După cum s-a dovedit, spirulina are un efect pozitiv asupra multor factori. De exemplu, poate scădea colesterolul LDL „rău” și trigliceridele, în timp ce crește colesterolul „bun” HDL.

Într-un studiu efectuat pe 25 de persoane cu diabet zaharat de tip 2, 2 grame de spirulina pe zi au îmbunătățit semnificativ acești markeri. Un alt studiu la persoanele cu colesterol ridicat a constatat că 1 gram de spirulină zilnic a redus trigliceridele cu 16,3% și colesterolul LDL „rău” cu 10,1%.

Multe alte studii au descoperit efecte benefice, dar trebuie remarcat că aceasta este mai mare: a fost observată în doze de 4,5-8 grame pe zi.

Studiile arată că spirulina poate scădea trigliceridele și nivelurile de colesterol LDL „rău” în timp ce crește nivelul de colesterol „bun” HDL

4. Poate proteja împotriva oxidării

Structura grasă a corpului este predispusă la daune oxidative. Aceasta se numește peroxidare lipidică, care poate fi cauza principală a multor boli grave. De exemplu, unul dintre cele mai importante elemente în dezvoltarea bolilor de inimă este creșterea nivelului de colesterol LDL „rău”.

În mod interesant, antioxidanții găsiți în spirulina sunt deosebit de eficienți în reducerea peroxidării lipide atât la oameni, cât și la animale.

Într-un studiu efectuat pe 37 de persoane cu diabet zaharat de tip 2, 8 grame de spirulina pe zi au redus semnificativ markerii daune oxidative. De asemenea, a crescut nivelul de enzime antioxidante din sânge.

Structurile grase ale corpului se pot oxida, favorizând progresia multor boli, dar antioxidanții din spirulina pot ajuta la prevenirea acestui lucru

5. Poate avea proprietăți anticancerigen

Spirulina pudra Pudra de spirulina

Unele dovezi sugerează că spirulina are proprietăți împotriva cancerului.

Cercetarea pe animale arată că poate reduce incidența cancerului și dimensiunea tumorii. Efectele spirulinei asupra cancerului oral - sau cancerului bucal - au fost studiate pe larg.

Un studiu a analizat 87 de persoane din India cu leziuni precanceroase - numite fibroză a mucoasei orale (OSMF) - în gură. Dintre cei care au luat 1 gram de spirulina pe zi timp de un an, 45% au experimentat disparitia leziunilor, in timp ce in grupul de control aceasta rata a fost de doar 7%. Când acești oameni au încetat să mai ia spirulina, aproape jumătate au dezvoltat leziuni în anul următor.

Pe baza unui alt studiu pe 40 de persoane cu leziuni OSMF, consumul a 1 gram de spirulina pe zi a condus la o îmbunătățire mai mare a simptomelor OSMF în comparație cu administrarea de Pentoxifilină.

Spirulina poate avea proprietăți anticancerigene și pare să fie deosebit de eficientă împotriva leziunilor care preced cancerul oral, așa-numitul OSMF

6. Poate scădea tensiunea arterială

Hipertensiunea arterială este principalul motor al multor boli grave, inclusiv infarct miocardic, accident vascular cerebral și boli renale cronice.

În timp ce 1 gram de spirulina este ineficient, s-a demonstrat că o doză zilnică de 4,5 grame scade tensiunea arterială la persoanele cu niveluri normale ale tensiunii arteriale. Se crede că această scădere este cauzată de producția crescută de oxid nitric, o moleculă de semnalizare care ajută la relaxarea și dilatarea vaselor de sânge.

Spirulina în doze mai mari poate duce la scăderea tensiunii arteriale - care este un factor de risc major pentru multe boli

7. Ameliorează simptomele rinitei alergice

Rinita alergică se caracterizează prin inflamarea căilor nazale. Poate fi declanșată de alergeni de mediu, cum ar fi polenul, părul de animale sau chiar praful de grâu.

Spirulina poate fi o alternativă populară pentru tratamentul simptomatic al rinitei alergice și există dovezi ale eficacității acesteia.

Într-un studiu efectuat pe 127 de persoane cu rinită alergică, 2 grame pe zi au redus dramatic simptomele cum ar fi curgerea nasului, strănutul, congestia nazală și mâncărimea.

Suplimentele cu spirulina sunt foarte eficiente împotriva rinitei alergice, reducând diferitele simptome ale acesteia

8. Poate fi eficient împotriva anemiei

Există multe forme diferite de anemie. Cel mai frecvent se caracterizează printr-o scădere a hemoglobinei sau a numărului de globule roșii din sânge. Anemia este destul de frecventă la adulții în vârstă, ceea ce duce la senzații prelungite de slăbiciune și oboseală.

Într-un studiu efectuat pe 40 de persoane în vârstă cu antecedente de anemie, administrarea de suplimente cu spirulina a crescut conținutul de hemoglobină al celulelor roșii din sânge și a îmbunătățit funcția imunitară.

Rețineți că acesta este doar un studiu. Este nevoie de mai multe cercetări înainte de a putea face recomandări.

Un studiu sugerează că spirulina poate reduce anemia la adulții în vârstă, deși sunt necesare mai multe cercetări

9. Poate îmbunătăți forța musculară și rezistența

Daunele oxidative cauzate de exerciții fizice sunt cauza principală a oboselii musculare. Unele alimente vegetale au proprietăți antioxidante care pot ajuta sportivii și persoanele active fizic să minimizeze aceste daune.

În acest sens, spirulina pare a fi benefică, deoarece unele studii au arătat îmbunătățiri ale forței și rezistenței musculare.

În două studii, spirulina a sporit rezistența, crescând semnificativ timpul necesar oamenilor pentru a se obosi.

Spirulina poate oferi mai multe beneficii în timpul exercițiilor, inclusiv rezistență crescută și forță musculară crescută

10. Poate ajuta la controlul zahărului din sânge

Experimentele pe animale asociază spirulina cu o reducere semnificativă a nivelului de zahăr din sânge. În unele cazuri, a depășit medicamentele populare pentru diabet, inclusiv metformina. Există, de asemenea, unele dovezi că spirulina poate fi eficientă la om.

Un studiu de două luni pe 25 de subiecți a implicat persoane cu diabet zaharat de tip 2. 2 grame de spirulina pe zi au dus la o reducere eficientă a nivelului de zahăr din sânge.

HbA1c, un marker de zahăr din sânge pe termen lung, a scăzut de la 9 la 8%, ceea ce se poate spune că este semnificativ. Studiile estimează că o scădere cu 1% a acestui marker poate reduce riscul de deces cauzat de diabet cu 21%. Cu toate acestea, acest studiu a fost mic și scurt. Sunt necesare investigații suplimentare.

Unele dovezi sugerează că spirulina poate aduce beneficii persoanelor cu diabet zaharat de tip 2 prin reducerea semnificativă a glicemiei a jeun

Câteva cuvinte despre spirulina albastră

Alga spirulina albastră este bogată în antioxidanți și compuși bioactivi. Deși nu conține cantități semnificative de vitamine și minerale, este excepțional de bogat în antioxidanți precum ficocianina. Ca și clorofila, ficocianinele ajută la absorbția și transmiterea energiei solare în timpul fotosintezei. Acești antioxidanți puternici pot ajuta la protejarea celulelor împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi.

În plus, alga spirulina albastră are un conținut ridicat de proteine ​​și clorofilă, deci poate fi ideală pentru un stil de viață sănătos și o dietă echilibrată. Tabletele care pot fi ușor încorporate în dietă pot ajuta organismul să-și mențină vitalitatea zilnică.

Și nu în ultimul rând, spirulina albastră nu are mirosul și gustul de pește ale spirulinei verzi, dar este mai scumpă decât spirulina verde datorită procesului complicat de producție.

Rezumat

Spirulina incredibil de sănătoasă este un tip de cianobacterie numită adesea alge albastru-verzi.

Poate îmbunătăți nivelul lipidelor din sânge, reduce oxidarea, tensiunea arterială și zahărul din sânge.

Deși sunt necesare mai multe cercetări înainte de a putea trage concluzii ferme, spirulina poate fi unul dintre puținele superalimente care merită acest titlu.
Vreau spirulina!

Aspect:
Ordonează după :
Aspect:
Ordonează după :