Lucuma

Lucuma

6 beneficii surprinzătoare ale pudrei de lucuma

Următoarele sunt afirmații susținute de experimente științifice și rezultate ale testelor publicate pe internet, dar acestea nu sunt concluzii trase din testarea produselor noastre.

Lucuma este fructul arborelui pouteria lucuma originar din America de Sud. Are o piele tare, verde și o pulpă moale, galbenă, uscată și dulce, adesea asemănătoare cu un amestec de cartofi dulci și caramel. Supranumit „aurul incașilor”, lucuma a fost folosit de secole în medicina tradițională din America de Sud.

Este cel mai adesea disponibil sub formă de supliment de pudră. Este favorizat pentru numeroasele sale beneficii potențiale pentru sănătate. În plus, datorită gustului său dulce, este folosit ca o alternativă mai sănătoasă la zahărul de masă și la alți îndulcitori populari.

1. Mai hrănitoare decât majoritatea îndulcitorilor

Lucuma poate fi consumată crudă, dar este adesea folosită ca îndulcitor natural. Cel mai adesea este disponibil sub formă de supliment uscat, sub formă de pudră.

O lingură (7,5 grame) de pudră de lucuma conține 30 de calorii, 0 g proteine, 0 g grăsimi, 6 g carbohidrați, 1,5 g zahăr și 2 g fibre. Lucuma conține mai puțin zahăr, dar mai mulți nutrienți decât zahărul de masă. Mai exact, conține aproximativ jumătate din mai mulți carbohidrați și cu 75% mai puțin zahăr decât aceeași cantitate de zahăr de masă.

Pudra de lucuma conține cantități relativ acceptabile de fibre solubile și insolubile, spre deosebire de majoritatea îndulcitorilor obișnuiți, cum ar fi zahărul de masă. Fibrele insolubile subțiază scaunul și previn constipația, ajutând alimentele să se miște fără probleme prin tractul intestinal. Fibrele solubile hrănesc bacteriile intestinale benefice, care la rândul lor produc acizi grași cu lanț scurt (SCFA), cum ar fi acetat, propionat și butirat. Acestea sunt apoi folosite ca hrană de către celulele intestinale, astfel încât rămân sănătoase. Aceste grăsimi cu lanț scurt protejează împotriva inflamației și îmbunătățesc simptomele afecțiunilor intestinale, inclusiv sindromul colonului iritabil (IBS), boala Crohn și colita ulceroasă.

O lingură (7,5 grame) de pudră de lucuma conține puțin calciu, fier, potasiu, niacină și vitamina C – deși aceste cantități sunt de obicei mai mici de 1% din valoarea zilnică (RDA). Cu toate acestea, este mai hrănitor decât alți îndulcitori populari.

Pudra de lucuma are un conținut scăzut de zahăr, dar este relativ bogată în fibre și conține cantități mai mici de alți nutrienți, inclusiv calciu și fier

2. Conține diverși antioxidanți

Lucuma conține mulți antioxidanți, care sunt compuși puternici care ajută la protejarea celulelor împotriva daunelor cauzate de moleculele foarte reactive numite radicali liberi.

Mâncarea unei diete bogate în antioxidanți poate ajuta la protejarea împotriva afecțiunilor de sănătate, cum ar fi bolile de inimă și anumite tipuri de cancer. De exemplu, cercetările arată că lucuma este deosebit de bogată în polifenoli și carotenoizi, două grupuri de antioxidanți cunoscuți pentru proprietățile lor antiinflamatorii, anticancerigene și sănătoase pentru inima.

Este deosebit de bogat în xantofile, un grup de carotenoizi responsabili de culoarea galbenă a lucumei, despre care se crede că susține sănătatea ochilor și o vedere bună.

Lucuma este, de asemenea, plină de vitamina C, un nutrient cu proprietăți antioxidante care joacă multe roluri importante în organism, cum ar fi susținerea vederii, un sistem imunitar puternic și sănătatea inimii.

În plus, se crede că polifenolii din lucuma oferă o protecție puternică împotriva bolilor cronice, cum ar fi diabetul și bolile de inimă.

Cu toate acestea, cercetările privind tipurile specifice de antioxidanți găsite în lucuma sunt limitate și sunt necesare studii suplimentare pentru a înțelege pe deplin potențialele beneficii antioxidante ale acestui fruct.

Lucuma este bogată în antioxidanți, cum ar fi carotenoizi și polifenoli, care pot proteja împotriva diferitelor boli, inclusiv diabet și boli de inimă

3. Poate fi benefic pentru controlul zahărului din sânge

Chiar dacă este bogat în carbohidrați, lucuma poate proteja împotriva diabetului de tip 2. Acest lucru se poate datora parțial deoarece majoritatea carbohidraților sunt complecși. Carbohidrații pot fi împărțiți în trei categorii:

  • Zaharuri
    Acești carbohidrați cu lanț scurt se găsesc în multe alimente. Exemplele includ glucoza, fructoza si lactoza. Ele pot fi digerate rapid și pot provoca o creștere a zahărului din sânge.
  • Amidonul
    Aceste lanțuri de zahăr sunt mai lungi care se descompun în zaharuri în intestin. Digerarea lor durează mai mult și este mai puțin probabil să provoace o creștere drastică a zahărului din sânge.
  • Fibre
    Acesta este un tip de carbohidrat nedigerabil care este descompus de bacteriile intestinale benefice și folosit ca hrană. Ajută la menținerea unui nivel stabil al zahărului din sânge.

Zahărurile sunt considerate simple, în timp ce amidonul și fibrele sunt considerate carbohidrați complecși. S-a demonstrat că carbohidrații complecși, cum ar fi amidonul și fibrele, care alcătuiesc majoritatea carbohidraților din lucuma, ajută la menținerea nivelului sănătos al zahărului din sânge. În plus, fibra solubilă din lucuma poate proteja împotriva diabetului, îmbunătățind sensibilitatea la insulină și prevenind creșterea glicemiei după o masă sau o gustare.

În plus, cercetările în eprubetă arată că mecanismul de scădere a zahărului din sânge al lucumei poate fi similar cu cel al anumitor medicamente antidiabetice. Împiedică acțiunea enzimei alfa-glucozidaze, care este responsabilă pentru descompunerea carbohidraților complecși în zaharuri simple, care tind să crească nivelul zahărului din sânge.

Lucuma este adesea considerată că are indicele glicemic scăzut, ceea ce înseamnă că crește glicemia mult mai puțin decât alți îndulcitori, cum ar fi zahărul pur. Dacă este adevărat, acesta este un alt motiv pentru care lucuma poate fi benefică pentru controlul zahărului din sânge. Cu toate acestea, niciun studiu nu a confirmat indicele glicemic scăzut al lucumei. Ca toți îndulcitorii, trebuie consumat cu moderație.

În general, sunt necesare mai multe cercetări cu privire la potențialele efecte benefice ale lucumei asupra controlului zahărului din sânge.

Lucuma este bogată în carbohidrați complecși și fibre și poate reduce absorbția de către organism a zaharurilor simple, ceea ce poate ajuta la prevenirea creșterii glicemiei și la reglarea nivelului de zahăr din sânge, deși cercetările în acest domeniu sunt limitate

4. Poate promova funcționarea sănătoasă a inimii

Lucuma poate proteja împotriva bolilor de inimă, probabil datorită conținutului său de polifenoli. Polifenolii sunt compuși vegetali benefici despre care se crede că protejează împotriva hipertensiunii arteriale și a bolilor de inimă.

Un studiu pe eprubetă a arătat că lucuma poate bloca acțiunea enzimei de conversie a angiotensinei I (ACE), care este implicată în controlul tensiunii arteriale. Cu aceasta, lucuma poate scădea tensiunea arterială.

Deși rezultatele preliminare par promițătoare, cercetarea este incompletă și sunt necesare mai multe studii pentru a confirma aceste beneficii pentru sănătatea inimii la oameni.

Lucuma conține polifenoli necesari sănătății inimii, capacitatea sa de inhibare a ECA poate îmbunătăți și mai mult sănătatea inimii prin scăderea tensiunii arteriale, dar sunt necesare cercetări suplimentare

5. Poate fi folosit pentru coacere sau deserturi

Pudra de lucuma poate fi folosită pentru a înlocui zahărul în prăjituri și alte deserturi sau produse de patiserie.

Textura lucumei este similară cu zahărul granulat, dar gustul este mai asemănător cu zahărul brun. Deci, de exemplu, puteți înlocui în siguranță două treimi din zahărul brun cu lucuma. Cu toate acestea, poate fi necesar să experimentați puțin, deoarece acest lucru poate să nu funcționeze bine pentru fiecare rețetă.

Lucuma poate fi folosită și pentru a aroma alimente cum ar fi înghețata și alte deserturi. În plus, poate fi adăugat la iaurt, fulgi de ovăz și milkshake-uri pentru a oferi o notă de dulceață naturală atât pentru adulți, cât și pentru copii.

Pudra de lucuma poate fi folosită ca alternativă la zahărul brun în plăcinte, prăjituri și alte produse de patiserie și poate, de asemenea, aroma alte alimente, cum ar fi înghețată, fulgi de ovăz și iaurt

6. Poate fi adăugat cu ușurință în dietă

Fructele proaspete de lucuma sunt greu de găsit, dar pudra de lucuma este disponibilă pe scară largă, atât online, cât și în magazinele naturiste.

Puteți încerca cu ușurință pudra de lucuma stropind pe ea niște muesli, ovăz sau cereale. Alternativ, amestecați-l într-un smoothie sau folosiți-l în loc de zahăr în deserturi sau prăjituri.

Deși există multe modalități de a adăuga lucuma în dieta dvs., rețineți că cercetările asupra acestui supliment sunt limitate, iar efectele sale secundare potențiale sunt momentan necunoscute.

Pudra de lucuma poate fi găsită online sau în magazinele naturiste și poate fi adăugată la diverse alimente și băuturi, cum ar fi musli, smoothie-uri sau produse de patiserie

Rezumat

Lucuma este un fruct originar din America de Sud, care este cel mai adesea disponibil ca supliment sub formă de pudră.

Poate oferi multe beneficii pentru sănătate, cum ar fi controlul nivelului de zahăr din sânge, îmbunătățirea sănătății inimii și furnizarea de antioxidanți benefici. Cu toate acestea, cercetarea este limitată.

Dacă sunteți curios despre acest fruct exotic și pudră, încercați să înlocuiți cantități mici de zahăr de masă în băuturi sau alimente cu acest îndulcitor natural și sănătos.
Vreau Lucuma!

Aspect:
Ordonează după :
Aspect:
Ordonează după :