Vitamina E

Vitamina E

Beneficiile vitaminei E

Următoarele sunt afirmații susținute de experimente științifice și rezultate ale testelor publicate pe internet, dar acestea nu sunt concluzii trase din testarea produselor noastre.

Vitamina E este un nutrient care acționează ca un antioxidant în organism. Apare în mod natural în anumite alimente. Există opt forme chimice. Alfa-tocoferolul este forma care satisface cel mai bine nevoile nutriționale ale oamenilor. Vitamina E se dizolvă în grăsime și este stocată în ficat și țesutul adipos.

Poate reduce stresul oxidativ

Probabil ați văzut rugină pe o bicicletă sau pe o mașină. Un proces similar de oxidare și îmbătrânire accelerată are loc în organism atunci când celulele sunt expuse la molecule numite radicali liberi.

Radicalii liberi slăbesc și descompun celulele sănătoase. Aceste molecule pot contribui, de asemenea, la probleme cronice de sănătate, cum ar fi bolile de inimă și cancerul. Stresul oxidativ apare atunci când există un dezechilibru între protecția antioxidantă și speciile reactive de oxigen sau radicalii liberi.

Antioxidanții neutralizează radicalii liberi, protejând astfel împotriva daunelor celulare. Vitamina E acționează ca un antioxidant în organism. Cercetătorii investighează modul în care proprietățile sale antiinflamatorii pot juca un rol în atenuarea sau tratarea anumitor boli cronice atunci când sunt luate ca supliment.

Poate ameliora simptomele osteoartritei

Osteoartrita este o afecțiune cronică care implică degenerarea articulațiilor, ducând la durere și rigiditate. Cercetătorii au studiat suplimentele de vitamina E și simptomele osteoartritei și au găsit câteva rezultate promițătoare care trebuie verificate prin studii ulterioare.

Un mic studiu din 2017 a constatat că persoanele cu artrită la genunchi în stadiu avansat care au primit 400 UI (unități internaționale) de vitamina E o dată pe zi timp de 2 luni au îmbunătățit simptomele clinice și au redus efectele stresului oxidativ.

>

Poate ajuta la gestionarea diabetului zaharat

Diabetul este o altă afecțiune cronică asociată cu rezistența la insulină și stresul oxidativ crescut în organism.

O serie de studii au analizat suplimentarea cu vitamina E și diabetul (tipurile 1 și 2) și se pare că există dovezi că vitamina E poate ajuta la întârzierea apariției bolii și la atenuarea simptomelor.

/p>

O meta-analiză din 2018 a concluzionat că vitamina E poate fi o strategie valoroasă pentru gestionarea complicațiilor diabetului, dar sunt necesare mai multe studii înainte ca ceva să poată fi declarat definitiv.

Are un efect benefic asupra pielii

Vitamina E este un ingredient comun în produsele cosmetice pentru pielea matură și este adesea folosită și în produsele de vindecare a rănilor.

Deoarece vitamina E ajută la protejarea organismului împotriva stresului oxidativ, poate ajuta și la protejarea pielii de factorii de stres din mediu. În timp ce unele studii au arătat că vitamina E topică are proprietăți de protecție solară (ceea ce înseamnă că poate ajuta la protejarea pielii de daunele solare), nu există dovezi concludente ale efectelor sale de vindecare a rănilor.

Sunt necesare mai multe studii controlate pentru a trage concluzii despre efectele benefice ale vitaminei E asupra pielii, recomandând administrarea orală și justificarea aplicării topice.

Alte domenii de cercetare

Ca mulți alți antioxidanți populari, cercetătorii au investigat utilizarea vitaminei E în tratamentul diferitelor boli degenerative, cum ar fi:

Boala coronariană

În timp ce unele studii mici au găsit o asociere între ratele reduse de boli de inimă și niveluri mai ridicate de vitamina E, alte studii clinice, mai ales la adulți de vârstă mijlocie, nu au furnizat dovezi că suplimentarea cu vitamina E previne bolile cardiovasculare sau le reduce. gravitatea sau rata mortalității.

Boli oculare legate de vârstă

Stresul oxidativ joacă un rol în bolile oculare, cum ar fi cataracta, care pot deveni mai frecvente odată cu vârsta. Deși unele studii au sugerat o posibilă legătură între suplimentele de vitamina E și o șansă redusă de a dezvolta cataracte, în prezent nu există suficiente dovezi pentru a trage concluzii definitive.

Declin cognitiv

De-a lungul timpului, deteriorarea radicalilor liberi asupra neuronilor creierului poate contribui la declinul cognitiv și la boli neurodegenerative, așa că este logic ca cercetătorii să știe dacă un antioxidant precum vitamina E poate proteja împotriva lor.

Cercetarea în acest domeniu este limitată. Există atât rezultate pozitive, cât și rezultate care sugerează că suplimentele de vitamina E nu au niciun beneficiu clar în declinul cognitiv, așa că sunt necesare mai multe cercetări.

Rac

Dacă radicalii liberi din organism nu sunt controlați, aceștia pot provoca cancer. În ceea ce privește rolul antioxidant al vitaminei E în prevenirea cancerului, dovezile sunt în prezent puțin prea echivoce pentru a susține beneficiile consumului de vitamina E pentru prevenirea cancerului.

În plus, s-a demonstrat că doze mai mari de suplimente de vitamina E cresc riscul de cancer de prostată.

Dozarea vitaminei E

Deficitul de vitamina E nu este, altfel, atât de comun la persoanele sănătoase și majoritatea oamenilor primesc suficient din alimentele pe care le consumă.

Conform recomandării Institutului Național de Sănătate din SUA (NIH), cantitatea zilnică de vitamina E potrivită pentru majoritatea persoanelor cu vârsta peste 14 ani este de 15 mg și de 19 mg pentru mamele care alăptează.

Riscurile pentru sănătate ale prea multă vitamina E

Deși o supradoză de vitamina E pe bază de alimente este puțin probabilă, NIH raportează că administrarea de doze mari din această vitamină ca supliment poate provoca reacții adverse grave. Un efect secundar grav este un risc crescut de accident vascular cerebral hemoragic. Un alt efect secundar investigat este posibilul risc crescut de cancer de prostată.

Pentru majoritatea adulților care folosesc suplimente alimentare sintetice, dozele nu trebuie să depășească 1.000 de miligrame pe zi.

Interacțiuni cu medicamente

Vitamina E poate interacționa cu anumite medicamente. Deși am enumerat câteva exemple mai jos, este întotdeauna important să discutați cu medicul dumneavoastră despre orice suplimente alimentare pe care le luați înainte de a începe să le utilizați.

Vitamina E poate interacționa negativ cu medicamentele anticoagulante și antiagregante plachetare, simvastatina și niacina, precum și cu chimioterapie și radioterapie.

Rezumat

Vitamina E este un antioxidant solubil în grăsimi care poate ajuta la protejarea organismului de stresul oxidativ. Poate fi benefic în prevenirea sau tratarea simptomelor afecțiunilor inflamatorii cronice, cum ar fi diabetul și osteoartrita. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări înainte de a putea trage concluzii definitive.

Vitamina E topică poate avea efecte benefice asupra pielii, dar nu crede tot ce spun cosmeticele sau serurile anti-îmbătrânire, deoarece este nevoie de mai multe cercetări.

Consumarea prea multă vitamina E pe o perioadă lungă de timp poate avea efecte secundare, iar vitamina E poate interacționa cu anumite medicamente.

Dacă vă gândiți să adăugați mai multă vitamina E în dieta dvs., discutați mai întâi cu medicul dumneavoastră despre problemele dvs. specifice de sănătate.
Vreau vitamina E!

Aspect:
Ordonează după :
Aspect:
Ordonează după :