Sfeclă

Sfeclă

8 beneficii uimitoare ale sfeclei roșii pentru sănătate

Următoarele sunt afirmații susținute de experimente științifice și rezultate ale testelor publicate pe internet, dar acestea nu sunt concluzii trase din testarea produselor noastre.

Sfecla este o legumă rădăcină populară folosită în multe bucătării din întreaga lume. Sfecla rosie contine vitamine esentiale, minerale si componente vegetale, dintre care unele au proprietati medicinale. În plus, este delicios și poate fi inclus cu ușurință în dietă.

1. Mulți nutrienți, puține calorii

Sfeclă Sfeclă

Sfecla se laudă cu un profil nutrițional impresionant. Are un conținut scăzut de calorii, dar bogat în vitamine și minerale valoroase. De fapt, conține aproape toate vitaminele și mineralele necesare.

Iată o prezentare generală a nutrienților găsiți în 100 de grame de sfeclă roșie fiartă:

 • Calorii: 44 kcal
 • Proteine: 1,7 grame
 • Grăsimi: 0,2 grame
 • Fibre: 2 grame
 • Vitamina C: 6% din RDI
 • Folați: 20% din CDI
 • Vitamina B6: 3% din RDI
 • Magneziu: 6% din CDI
 • Potasiu: 9% din CDI
 • Fosfor: 4% din CDI
 • Mangan: 16% din CDI
 • Fier: 4% din CDI

Sfecla conține, de asemenea, nitrați și pigmenți anorganici, ambii compuși vegetali care au multe beneficii pentru sănătate.

Sfecla este saturată cu vitamine și minerale, are un conținut scăzut de calorii și grăsimi și conține, de asemenea, nitrați și pigmenți anorganici, care au multe beneficii pentru sănătate

2. Poate ajuta la menținerea tensiunii arteriale

Boala de inimă, inclusiv atacurile de cord, insuficiența cardiacă și accidentul vascular cerebral, este una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial. Hipertensiunea arterială este unul dintre principalii factori de risc pentru dezvoltarea acestor afecțiuni.

Studiile au arătat că sfecla poate scădea semnificativ tensiunea arterială cu până la 4-10 mmHg în doar câteva ore. Se pare că are un efect mai mare asupra tensiunii arteriale sistolice decât a tensiunii arteriale diastolice. Efectul sfeclei crude poate fi mai puternic decât cel al sfeclei fierte.

Aceste efecte de scădere a tensiunii arteriale se datorează probabil concentrației mari de nitrați din sfeclă. În organism, nitrații din dietă sunt transformați în oxid nitric, care este o moleculă care dilată vasele de sânge, scăzând astfel tensiunea arterială. După consumul de nitrați din dietă, nivelurile de nitrați din sânge rămân ridicate timp de aproximativ șase ore, așa că sfecla are doar un efect temporar asupra tensiunii arteriale. Consumul regulat este necesar pentru o reducere pe termen lung a tensiunii arteriale.

Sfecla conține concentrații mari de nitrați, care au un efect de scădere a tensiunii arteriale, ceea ce poate reduce riscul de infarct, insuficiență cardiacă și accident vascular cerebral

3. Poate îmbunătăți performanța sportivă

Plantă de sfeclă Plantă de sfeclă

Conform numeroaselor studii, nitrații din dietă pot crește performanța sportivă, motiv pentru care sfecla este adesea consumată de sportivi. Nitrații par să afecteze performanța fizică prin îmbunătățirea eficienței mitocondriilor, care sunt responsabile pentru producerea de energie în celule.

În două studii care au implicat 7 și 8 bărbați, consumul a 500 ml de suc de sfeclă roșie pe zi timp de șase zile - în timpul antrenamentului de mare intensitate - a prelungit timpul până la epuizare cu 15-25%, ceea ce reprezintă o îmbunătățire de 1-2% înseamnă în performanța generală. Consumul de sfeclă poate crește consumul de oxigen cu până la 20%, îmbunătățind astfel performanța sportivă.

Un mic studiu, cu participarea a 9 bicicliști, a examinat efectul a 500 ml de suc de sfeclă roșie asupra performanței unei probe de ciclism pe distanțe de 4 și 16 km. Consumul de suc de sfeclă roșie a îmbunătățit performanța cu 2,8% la 4 km și cu 2,7% la proba de 16 km.

Este important să rețineți că nivelul de nitrați din sânge atinge vârful în 2-3 ore. Prin urmare, pentru a maximiza posibilitățile, cel mai bine este să consumați sfeclă cu 2-3 ore înainte de antrenament sau competiție.

Consumul de sfeclă poate îmbunătăți performanța sportivă prin creșterea consumului de oxigen și a timpului până la epuizare, pentru a-și maximiza efectul, sfecla trebuie consumată cu 2-3 ore înainte de antrenament sau competiție

4. Poate ajuta la combaterea inflamației

Inflamația cronică este legată de multe boli, cum ar fi obezitatea, bolile de inimă, bolile hepatice și cancerul. Sfecla roșie conține pigmenți de betalaină, care pot avea multe proprietăți antiinflamatorii. Majoritatea cercetărilor în acest sens au fost efectuate pe șobolani.

S-a demonstrat că sucul de sfeclă roșie și extractul de sfeclă roșie reduc inflamația rinichilor la șobolanii cărora li s-au injectat substanțe chimice toxice despre care se știe că provoacă răni grave.

Un studiu la persoanele cu osteoartrită a arătat că capsulele de extract de sfeclă roșie care conțin betalaină reduc durerea și alte disconfort asociate cu această afecțiune.

În timp ce aceste studii sugerează că sfecla are efecte antiinflamatorii, sunt necesare studii pe oameni pentru a determina dacă sfecla poate fi folosită pentru a reduce inflamația.

Sfecla roșie poate avea multe efecte antiinflamatorii, cu toate acestea, sunt necesare cercetări suplimentare pe oameni pentru a confirma această teorie

5. Poate îmbunătăți sănătatea digestivă

Dieta este un element important al unei diete sănătoase. Sfecla roșie a fost asociată cu o serie de beneficii pentru sănătate, inclusiv o digestie îmbunătățită.

O cană de sfeclă conține 3,4 grame de fibre, așa că sfecla este o sursă bună de fibre.

Fibrele nu sunt digerate de organism, merg direct în intestinul gros, unde fie hrănesc bacteriile intestinale benefice, fie sunt excretate în fecale. Acest lucru poate contribui la sănătatea digestivă și poate preveni problemele digestive, cum ar fi constipația și colita.

În plus, fibrele au fost asociate cu un risc redus de boli cronice, inclusiv cancer de colon, boli de inimă și diabet de tip 2.

Sfecla este o sursă bună de fibre, care aduce beneficii sănătății digestive și reduce riscul multor afecțiuni cronice de sănătate

6. Poate ajuta la susținerea sănătății creierului

Suc de sfeclă Suc de sfeclă

Funcția mentală și cognitivă scade în mod natural odată cu vârsta. Pentru unii, acest declin este semnificativ și poate duce la afecțiuni precum demența. Scăderea fluxului sanguin și a aportului de oxigen către creier pot contribui la această scădere.

În mod interesant, nitrații din sfeclă roșie pot îmbunătăți funcția mentală și cognitivă prin promovarea dilatației vaselor de sânge și, prin urmare, creșterea aportului de sânge a creierului.

S-a demonstrat că sfecla îmbunătățește în mod specific fluxul de sânge către lobul frontal al creierului, care este responsabil de gândire, cum ar fi luarea deciziilor și memoria de lucru, printre altele. Într-un test computerizat al funcției cognitive, timpul de reacție simplu a fost cu 4% mai rapid la cei care au consumat 250 ml de suc de sfeclă roșie pe zi timp de două săptămâni, comparativ cu grupul placebo.

Cu toate acestea, rămâne de văzut dacă sfecla poate fi folosită în medii clinice pentru a îmbunătăți funcția creierului și a reduce riscul de demență.

Sfecla conține nitrați, care pot ajuta la creșterea fluxului sanguin către creier, la îmbunătățirea funcției cognitive și, eventual, la reducerea riscului de demență, dar sunt necesare mai multe cercetări în acest domeniu

7. Poate avea unele proprietăți anticancerigen

Cancerul este o boală gravă și potențial fatală, caracterizată prin creșterea necontrolată a celulelor. Conținutul de antioxidanți și proprietățile antiinflamatorii ale sfeclei roșii au stârnit interes pentru capacitatea sa de a preveni cancerul. Cu toate acestea, dovezile actuale sunt destul de limitate.

S-a demonstrat că extractul de sfeclă roșie reduce diviziunea și creșterea celulelor tumorale la animale. Un studiu pe eprubetă folosind celule umane a constatat că extractul de sfeclă roșie, bogat în pigment betalaină, a redus creșterea celulelor canceroase de prostată și de sân.

Este important de reținut că aceste studii au fost efectuate pe celule umane izolate și pe șobolani. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă efecte similare pot fi experimentate la oamenii vii.

Studii pe celule umane izolate și șobolani au arătat că pigmenții din sfeclă roșie pot ajuta la reducerea creșterii celulelor canceroase

8. Te poate ajuta să slăbești

Sfecla are multe proprietăți nutriționale care pot fi benefice pentru pierderea în greutate.

În primul rând, sfecla este săracă în calorii și bogată în apă. Creșterea aportului de alimente cu conținut scăzut de calorii, cum ar fi fructele și legumele, este asociată cu pierderea în greutate. În plus, în ciuda conținutului scăzut de calorii, sfecla conține o cantitate moderată de proteine ​​și fibre. Aceștia sunt nutrienți importanți pentru atingerea și menținerea unei greutăți corporale sănătoase.

Fibrele din sfeclă pot ajuta la promovarea pierderii în greutate prin reducerea apetitului și promovarea senzației de sațietate, reducând astfel aportul total de calorii.

Deși niciun studiu nu a testat în mod direct efectele sfeclei asupra greutății corporale, este probabil ca adăugarea de sfeclă în dieta ta să favorizeze pierderea în greutate.

Sfecla este bogată în apă și săracă în calorii, ambele proprietăți sunt benefice pentru pierderea în greutate

Rezumat

Sfecla are beneficii impresionante pentru sănătate, ca să nu mai vorbim că are un conținut scăzut de calorii și o sursă excelentă de nutrienți, inclusiv fibre, acid folic și vitamina C.

Sfecla conține, de asemenea, nitrați și pigmenți care pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale și la îmbunătățirea performanței atletice.
Vreau sfeclă!

Aspect:
Ordonează după :
Aspect:
Ordonează după :