Colagen

Colagen

Cele mai importante 6 beneficii ale consumului de suplimente de colagen

Următoarele sunt afirmații susținute de experimente științifice și rezultate ale testelor publicate pe internet, dar acestea nu sunt concluzii trase din testarea produselor noastre.

Colagenul este cea mai comună proteină din organism.

Este componenta principală a țesuturilor conjunctive care alcătuiesc multe părți ale corpului, inclusiv tendoanele, ligamentele, pielea și mușchii.

Colagenul are multe funcții importante, inclusiv construirea structurii pielii și întărirea oaselor.

Suplimentele de colagen au devenit populare în ultimii ani. Cele mai multe dintre acestea sunt hidrolizate, ceea ce înseamnă că colagenul este descompus, astfel încât este mai ușor de absorbit.

Există multe alimente care cresc aportul de colagen, inclusiv pielea de porc și bulionul de oase.

Consumul de colagen poate avea o varietate de beneficii pentru sănătate, de la ameliorarea durerilor articulare până la îmbunătățirea sănătății pielii.

Acest articol descrie șase beneficii pentru sănătate susținute de știință ale consumului de colagen.

1. Poate îmbunătăți sănătatea pielii

Colagenul este una dintre componentele principale ale pielii.

Joacă un rol în întărirea pielii, îi poate promova elasticitatea și hidratarea. Odată cu îmbătrânirea, organismul produce mai puțin colagen, ceea ce duce la uscarea pielii și la formarea ridurilor.

Cu toate acestea, mai multe studii au arătat că peptidele de colagen sau suplimentele care conțin colagen pot ajuta la încetinirea îmbătrânirii pielii prin reducerea ridurilor și a uscăciunii.

Într-un studiu, femeile care au luat un supliment alimentar care conținea 2,5 până la 5 grame de colagen timp de opt săptămâni au prezentat mai puțină uscăciune a pielii și au crescut semnificativ elasticitatea pielii în comparație cu cele care nu au luat suplimentul.

Conform unui alt studiu, femeile care au consumat zilnic o băutură suplimentată cu colagen timp de 12 săptămâni au experimentat o hidratare crescută a pielii și o reducere semnificativă a profunzimii ridurilor în comparație cu un grup de control.

Efectul de reducere a ridurilor al suplimentelor de colagen este atribuit faptului că acestea stimulează organismul să producă colagen.

În plus, administrarea de suplimente de colagen poate promova formarea altor proteine ​​care alcătuiesc structura pielii, inclusiv elastina și fibrilina.

Există multe afirmații anecdotice conform cărora suplimentele de colagen ajută la prevenirea acneei și a altor afecțiuni ale pielii, dar acestea nu sunt susținute de dovezi științifice.

Luarea de suplimente care conțin colagen poate ajuta la încetinirea îmbătrânirii pielii. Cu toate acestea, sunt necesare dovezi mai puternice din studiile care examinează efectele numai ale colagenului.

2. Ajută la ameliorarea durerilor articulare

Colagenul - acest țesut cauciucat - ajută la menținerea integrității cartilajului și protejează articulațiile.

Deoarece cantitatea de colagen din organism scade odată cu îmbătrânirea, riscul de a dezvolta tulburări degenerative articulare, cum ar fi osteoartrita, crește.

Unele studii au arătat că administrarea de suplimente de colagen poate ajuta la ameliorarea simptomelor osteoartritei și la reducerea durerilor articulare în general.

Într-un studiu, 73 de sportivi care au consumat 10 grame de colagen pe zi timp de 24 de săptămâni au experimentat o reducere semnificativă a durerilor articulare în timpul mersului și în repaus, comparativ cu un grup care nu a luat colagen.

Într-un alt studiu, adulții au consumat 2 grame de colagen pe zi timp de 70 de zile. Cei care au luat colagen au avut mult mai puține dureri articulare și au avut rezultate fizice mai bune decât cei care nu au luat-o.

Conform experienței cercetătorilor, suplimentul de colagen se poate acumula în cartilaj și poate stimula țesuturile să producă colagen. Se crede că reduce inflamația ușoară, susține o mai bună funcționare a articulațiilor și poate duce la mai puțină durere.

Dacă doriți să testați potențialele efecte de calmare a durerii ale unui supliment de colagen, studiile recomandă o doză de 8-12 grame pe zi.

S-a demonstrat că utilizarea regulată a suplimentelor de colagen reduce inflamația și stimulează sinteza de colagen în organism. Acest lucru poate ajuta la ameliorarea durerii la persoanele cu tulburări articulare (cum ar fi osteoartrita).

3. Poate preveni osteoporoza

Oasele sunt compuse în principal din colagen, care dă structură oaselor și le întărește.

Deoarece nivelurile de colagen din organism scad odată cu îmbătrânirea, masa osoasă scade și ea. Acest lucru poate duce la afecțiuni precum osteoporoza (subțierea oaselor), care se caracterizează printr-o densitate osoasă scăzută și un risc crescut de fracturi osoase.

Studiile au arătat că administrarea de suplimente de colagen poate produce efecte în organism care pot ajuta la reducerea osteoporozei.

Într-un studiu, femeile au luat zilnic un supliment de calciu timp de 12 luni în combinație cu 5 grame de colagen sau doar calciu fără colagen. Până la sfârșitul studiului, femeile care au luat calciu și colagen au avut niveluri semnificativ mai scăzute ale proteinelor din sânge care ajută la descompunerea oaselor decât cele care au luat calciu singur.

Un alt studiu a găsit rezultate similare la 66 de femei care au consumat 5 grame de colagen pe zi timp de 12 luni. Femeile care iau colagen și-au crescut densitatea minerală osoasă (DMO) cu până la 7% în comparație cu femeile care nu au consumat colagen.

DMO este o măsură a cantității de minerale, cum ar fi calciul, din oase. DMO scăzută este asociată cu oasele slabe și cu dezvoltarea osteoporozei.

Aceste rezultate sunt promițătoare, dar sunt necesare studii suplimentare pe oameni pentru a confirma rolul suplimentelor de colagen în menținerea sănătății oaselor.

Consumul de suplimente de colagen poate ajuta la reducerea riscului de boli osoase, cum ar fi osteoporoza. Acestea pot crește DMO și pot scădea nivelul proteinelor din sânge, ceea ce crește degradarea osoasă.

4. Poate crește masa musculară

1-10% din țesutul muscular este colagen. Această proteină este necesară pentru forța musculară și pentru buna funcționare.

Studiile sugerează că suplimentele de colagen ajută la creșterea masei musculare la persoanele cu sarcopenie, care este pierderea masei musculare care însoțește îmbătrânirea.

Într-un studiu, 27 de persoane cu pierdere musculară au consumat 15 grame de colagen pe zi timp de 12 săptămâni în timp ce participau la un program de exerciții în fiecare zi. În comparație cu bărbații care au făcut mișcare, dar nu au luat colagen, masa musculară a crescut semnificativ și au fost capabili să exercite mai multă forță.

Cercetătorii au descoperit că administrarea de colagen poate promova sinteza proteinelor musculare, cum ar fi creatina și poate stimula creșterea musculară după exercițiu.

Este necesare cercetări suplimentare pentru a examina potențialul colagenului de a crește masa musculară.

Cercetările au arătat că administrarea de suplimente de colagen poate crește creșterea musculară și puterea la persoanele cu pierdere musculară legată de vârstă.

5. Poate ajuta la menținerea sănătății inimii

Cercetătorii susțin că administrarea de suplimente de colagen poate ajuta la reducerea riscului de probleme cardiace.

Colagenul asigură elasticitatea pereților vaselor de sânge. Fără suficient colagen, arterele pot deveni slabe și fragile. Acest lucru poate duce la ateroscleroză, o boală caracterizată prin îngustarea arterelor. Ateroscleroza poate duce la infarct miocardic și accident vascular cerebral.

Într-un studiu, 31 de adulți sănătoși au luat 16 grame de colagen pe zi timp de șase luni. În cele din urmă, a existat o reducere semnificativă a gradului de rigiditate arterială în comparație cu starea înainte de a lua suplimentul. În plus, au crescut colesterolul „bun” HDL cu o medie de 6%. HDL este un factor important în prevenirea bolilor de inimă, inclusiv a aterosclerozei.

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări cu privire la rolul suplimentelor de colagen în sănătatea inimii.

Luarea de suplimente de colagen poate ajuta la reducerea factorilor de risc pentru boli de inimă, cum ar fi ateroscleroza.

6. Alte beneficii pentru sănătate

Suplimentele de colagen pot avea alte beneficii pentru sănătate, dar acestea nu au fost studiate pe scară largă.

  • Părul și unghiile: consumul de colagen poate crește rezistența unghiilor, prevenind fragilitatea și, de asemenea, poate stimula creșterea părului și a unghiilor.
  • Sănătatea intestinului: Deși nu există dovezi științifice care să susțină această afirmație, unii profesioniști din domeniul sănătății susțin utilizarea suplimentelor de colagen pentru a trata permeabilitatea intestinală sau sindromul de intestin permeabil.
  • Sănătatea creierului: Niciun studiu nu a analizat rolul suplimentelor de colagen în sănătatea creierului. Cu toate acestea, unii susțin că îmbunătățesc starea de spirit și reduc simptomele de anxietate.
  • Scădere în greutate: Unii oameni cred că administrarea de suplimente de colagen vă poate ajuta să slăbiți și să vă accelerați metabolismul. Nu s-a făcut nicio cercetare pentru a susține aceste afirmații.

Deși aceste efecte potențiale sunt promițătoare, sunt necesare cercetări suplimentare înainte de a putea trage concluzii oficiale.

Se pretinde că suplimentele de colagen promovează sănătatea creierului, inimii și intestinului, controlul greutății și părul și unghiile sănătoase. Cu toate acestea, în prezent există puține sau deloc dovezi pentru aceste efecte.

Alimente care conțin colagen

Colagenul se găsește în țesutul conjunctiv al animalelor. Astfel, alimente precum pielea de pui, pielea de porc, carnea de vită și peștele sunt surse de colagen.

Alimentele care conțin gelatină, cum ar fi bulionul de oase, conțin și colagen. Gelatina este o proteină care provine din colagen după gătire.

Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a determina dacă alimentele bogate în colagen ajută într-adevăr la creșterea nivelului de colagen din organism. Nu s-a făcut nicio cercetare umană pentru a vedea dacă alimentele bogate în colagen au aceleași beneficii ca suplimentele.

Colagenul găsit în alimente este descompus de enzimele digestive în aminoacizi și peptide.

Colagenul din suplimente este deja descompus sau hidrolizat, așa că se crede că este absorbit mai eficient decât colagenul găsit în alimente.

Multe alimente conțin colagen, inclusiv alimente de origine animală și bulion de oase. Cu toate acestea, absorbția sa nu este la fel de eficientă ca colagenul hidrolizat.

Efecte secundare ale colagenului

În prezent, nu există riscuri cunoscute de a lua suplimente de colagen.

Cu toate acestea, unele suplimente alimentare sunt făcute din alimente alergene, cum ar fi peștele, crustaceele și ouăle. Persoanele cu alergii ar trebui să evite aceste alimente.

În plus, suplimentele de colagen pot provoca efecte secundare digestive, cum ar fi senzația de sațietate și arsuri la stomac.

Suplimentele de colagen pot provoca efecte secundare, cum ar fi arsuri la stomac și senzație de sațietate. Dacă aveți alergii, asigurați-vă că cumpărați suplimente care nu sunt făcute din surse de colagen la care sunteți alergic.

Rezumat

Consumul de colagen are multe beneficii pentru sănătate și foarte puține riscuri cunoscute.

În primul rând, suplimentele pot îmbunătăți sănătatea pielii prin reducerea ridurilor și a uscăciunii. Acestea pot ajuta la creșterea masei musculare, la prevenirea osteoporozei și la ameliorarea durerilor articulare.

Multe alte beneficii ale suplimentelor de colagen au fost raportate de unii, dar acestea nu au fost studiate pe larg.

Deși multe alimente conțin colagen, nu se știe dacă colagenul din alimente oferă aceleași beneficii ca și suplimentele.

Suplimentele de colagen sunt în general sigure, destul de ușor de utilizat și cu siguranță merită încercate pentru beneficiile lor potențiale.
Vreau colagen!

Aspect:
Ordonează după :
Aspect:
Ordonează după :