Ceai verde

Ceai verde

10 beneficii bazate pe dovezi ale ceaiului verde

Următoarele sunt afirmații susținute de experimente științifice și rezultate ale testelor publicate pe internet, dar acestea nu sunt concluzii trase din testarea produselor noastre.

Ceaiul verde este una dintre cele mai sănătoase băuturi de pe planetă. Este plin de antioxidanți care pot oferi multe beneficii pentru sănătate:

  • o mai bună funcționare a creierului
  • arderea grăsimilor
  • protecția împotriva cancerului

Dar poate avea și mai multe efecte pozitive. Iată 10 posibile beneficii pentru sănătate ale ceaiului verde.

1. Conține compuși bioactivi sănătoși

Ceaiul verde nu este doar o băutură hidratantă. Planta de ceai verde conține ingrediente sănătoase. Ceaiul este bogat în polifenoli naturali, care sunt, de asemenea, benefici pentru sănătatea noastră, cum ar fi reducerea inflamației și combaterea cancerului.

Ceaiul verde conține o catechină numită epigalocatechin galat (EGCG). Catechinele sunt antioxidanți naturali care, printre alte beneficii, previn deteriorarea celulelor. Aceste substanțe pot reduce formarea de radicali liberi în organism și pot proteja celulele și moleculele de deteriorare. Radicalii liberi joacă un rol în îmbătrânirea și dezvoltarea multor boli.

EGCG este unul dintre cei mai eficienți compuși din ceaiul verde. A fost testat în cercetare pentru capacitatea sa de a trata diferite boli. Se pare că este unul dintre ingredientele principale care conferă ceaiului verde proprietățile sale medicinale.

În plus, ceaiul verde conține și o cantitate mică de minerale.

Ceaiul verde este plin de antioxidanți polifenoli, inclusiv catechina EGCG, acești antioxidanți pot avea multe efecte benefice asupra sănătății

2. Poate îmbunătăți funcția creierului

Platația de ceai verde Platație de ceai verde

Ceaiul verde nu numai că oferă vigilență, dar poate ajuta și la îmbunătățirea funcției creierului. Principalul său ingredient activ este cofeina, care este un stimulent binecunoscut. Deși nu conține la fel de mult ca cafeaua, oferă suficientă experiență fără a provoca efectele amare ale consumului prea multă cofeină. Cofeina acționează asupra creierului prin blocarea unui neurotransmițător inhibitor numit adenozină. În acest fel, crește activitatea celulelor nervoase și concentrația de neurotransmițători precum dopamina și norepinefrina.

Cercetările arată în mod constant că cofeina poate îmbunătăți diferite aspecte ale funcției creierului, inclusiv starea de spirit, vigilența, timpul de reacție și memoria.

În același timp, cofeina nu este singura componentă a ceaiului verde care stimulează creierul. Pe lângă cofeină, ceaiul verde conține și L-teanină, care poate traversa bariera hemato-encefalică. L-teanina crește activitatea GABA, un neurotransmițător anti-anxietate. De asemenea, crește nivelul de dopamină din creier și producerea undelor alfa. Studiile arată că cofeina și L-teanina pot avea un efect sinergic. Aceasta înseamnă că combinarea celor două poate avea un efect deosebit de puternic asupra îmbunătățirii funcției creierului. Datorită L-teaninei și a unei doze mici de cofeină, ceaiul verde poate provoca un tip de stimulare mult mai blând și diferit decât cafeaua.

Mulți oameni susțin că nivelul lor de energie este mai echilibrat și că activitatea lor este mai mare din ceaiul verde decât din cafea.

Ceaiul verde conține mai puțină cofeină decât cafeaua, dar aceasta este totuși suficientă pentru a obține efectul benefic și conține, de asemenea, aminoacidul L-teanină, care poate funcționa sinergic cu cofeina pentru a îmbunătăți funcția creierului

3. Poate stimula arderea grăsimilor

Dacă te uiți la orice supliment alimentar pentru arderea grăsimilor, probabil că printre ingrediente vei găsi ceai verde. Acest lucru se datorează faptului că, conform cercetărilor, ceaiul verde poate crește arderea grăsimilor și metabolismul.

Într-un studiu la care au participat 10 bărbați sănătoși, consumul de extract de ceai verde a crescut cantitatea de calorii arse cu 4%. Un alt studiu pe 12 bărbați sănătoși a constatat că extractul de ceai verde a crescut oxidarea grăsimilor cu 17% în comparație cu cei care iau un placebo. Cu toate acestea, unele studii despre ceaiul verde nu arată o creștere a metabolismului, așa că efectele pot depinde de individ și de designul studiului.

Cofeina poate îmbunătăți, de asemenea, performanța fizică activând acizii grași din țesutul adipos și transformându-i în energie. Conform a două studii diferite, cofeina poate crește performanța fizică cu aproximativ 11-12%.

Ceaiul verde poate crește metabolismul și - pe termen scurt - arderea grăsimilor, deși nu toate studiile arată același efect

4. Antioxidanții pot reduce riscul unor tipuri de cancer

Recolta de ceai verde Recolta de ceai verde

Cancerul este cauzat de proliferarea necontrolată a celulelor. Este una dintre principalele cauze de deces din lume.

Cercetările au arătat că daunele oxidative pot provoca inflamații cronice, care pot duce la boli cronice, inclusiv cancer. Antioxidanții pot ajuta la protejarea organismului de daune oxidative.

Ceaiul verde este o sursă excelentă de antioxidanți puternici.

Cercetările au arătat o legătură între ceaiul verde și un risc redus de cancer, cum ar fi:

  • Cancerul de sân: Conform unui studiu cuprinzător al statisticilor științifice, printre femeile care beau ceai verde, cca. Riscul de a dezvolta cancer de sân, care este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer care afectează femeile, este cu 20-30% mai mic.
  • Cancer de prostată: un studiu a constatat că bărbații care au băut ceai verde au un risc mai scăzut de a dezvolta cancer de prostată.
  • Cancer de colon: o analiză a 29 de studii a arătat că băutorii de ceai verde au aproximativ 42% mai puține șanse de a dezvolta cancer de colon.

Numerele studii subliniază că băutorii de ceai verde sunt mai puțin susceptibili de a dezvolta mai multe tipuri de cancer, dar sunt necesare mai multe cercetări de înaltă calitate pentru a susține aceste efecte.

Pentru a beneficia la maximum de beneficiile pentru sănătate ale ceaiului, evitați să adăugați lapte, deoarece unele studii sugerează că acesta poate reduce eficacitatea antioxidanților din unele ceaiuri.

Ceaiul verde conține antioxidanți puternici care pot proteja împotriva cancerului, deoarece mai multe studii arată că băutorii de ceai verde au un risc mai mic de a face diferite tipuri de cancer

5. Poate proteja creierul de îmbătrânire

Ceaiul verde nu numai că poate îmbunătăți funcția creierului pe termen scurt, ci și poate proteja creierul de îmbătrânire.

Boala Alzheimer este o boală neurodegenerativă comună care este cea mai frecventă cauză de demență la adulții în vârstă.

Boala Parkinson este o altă boală neurodegenerativă comună care provoacă distrugerea neuronilor producători de dopamină.

Numerele experimente pe eprubetă și pe animale au arătat că compușii catechinei din ceaiul verde pot avea diverse efecte protectoare asupra neuronilor, reducând astfel riscul de demență.

Compușii bioactivi din ceaiul verde pot provoca diferite efecte de protecție în creier, reducând astfel riscul de demență – o tulburare neurodegenerativă comună – la adulții în vârstă

6. Poate reduce respirația urât mirositoare

Catechina din ceaiul verde poate fi utilă pentru igiena orală.

Studiile pe eprubetă sugerează că catechinele pot inhiba creșterea bacteriilor, reducând potențial riscul de infecție.

Streptococcus mutans este o bacterie întâlnită frecvent în gură. Determină formarea tartrului și joacă un rol principal în dezvoltarea cariilor dentare și a cariilor dentare.

Studiile de laborator arată că catechinele din ceaiul verde pot inhiba creșterea bacteriilor în gură, dar nu există dovezi că consumul de ceai verde are un efect similar. Cu toate acestea, există unele dovezi că ceaiul verde poate reduce respirația urât mirositoare.

Catechinele din ceaiul verde pot inhiba creșterea bacteriilor în gură, reducând riscul de respirație urât mirositoare

7. Poate ajuta la prevenirea diabetului de tip 2

Rata diabetului de tip 2 a crescut în ultimele decenii. Această boală afectează astăzi aproximativ una din 10 persoane. Diabetul de tip 2 duce la niveluri crescute de zahăr din sânge, care pot fi cauzate de rezistența la insulină sau de incapacitatea de a produce insulină.

Studiile arată că ceaiul verde poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină și poate scădea zahărul din sânge.

Un studiu pe subiecți japonezi a arătat că cei care au băut cel mai mult ceai verde au un risc cu aproximativ 42% mai mic de a dezvolta diabet de tip 2.

Conform unei analize a 7 studii - care examinează un total de 286.701 de subiecți - băutorii de ceai au un risc cu 18% mai mic de a dezvolta diabet.

Unele studii controlate arată că ceaiul verde poate provoca o scădere ușoară a nivelului de zahăr din sânge, ceea ce poate reduce riscul de diabet de tip 2

8. Poate ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare

Bolile cardiovasculare, inclusiv bolile de inimă și accidentul vascular cerebral, sunt principala cauză de deces la nivel mondial.

Studiile arată că ceaiul verde poate reduce riscul acestor boli împreună cu scăderea colesterolului total, inclusiv a colesterolului LDL (rău).

Ceaiul verde mărește capacitatea antioxidantă a sângelui, protejând astfel moleculele LDL de oxidare, care face parte din calea către bolile de inimă.

Având în vedere efectele benefice asupra factorilor de risc, nu este surprinzător faptul că persoanele care beau ceai verde au un risc cu până la 31% mai mic de a muri din cauza bolilor cardiovasculare.

Ceaiul verde poate reduce nivelul de colesterol total și LDL (rău) și poate proteja moleculele LDL de oxidare, studiile arată că băutorii de ceai verde au un risc mai mic de boli cardiovasculare

9. Te poate ajuta să slăbești

Deoarece ceaiul verde poate stimula metabolismul pe termen scurt, poate susține semnificativ pierderea în greutate. Conform mai multor studii, ceaiul verde poate ajuta la reducerea grăsimii corporale, în special în zona abdominală.

240 de persoane obeze au participat la un studiu controlat, randomizat, de 12 săptămâni. În cadrul studiului, procentul de grăsime corporală în greutatea corporală, circumferința taliei și grăsimea abdominală a scăzut semnificativ în grupul de băutori de ceai verde comparativ cu grupul de control.

Cu toate acestea, unele studii nu arată o îmbunătățire semnificativă statistic a pierderii în greutate atunci când se bea ceai verde, așa că cercetătorii trebuie să efectueze studii suplimentare pentru a confirma acest efect.

Unele studii arată că ceaiul verde poate duce la creșterea pierderii în greutate, poate fi deosebit de eficient în reducerea grăsimii periculoase de pe burtă

10. Vă poate ajuta să trăiți mai mult

Având în vedere că anumite componente ale ceaiului verde pot contribui la protecția împotriva cancerului și a bolilor de inimă, acestea pot contribui la o durată de viață mai lungă.

Într-un studiu, cercetătorii au analizat 40.530 de adulți japonezi cu vârsta sub unsprezece ani. Cei care au băut cel mai mult ceai verde (cinci sau mai multe căni pe zi) au fost semnificativ mai puțin probabil să moară în timpul perioadei de studiu:

  • Numărul total de decese: cu 23% mai mic pentru femei, cu 12% mai mic pentru bărbați
  • Deces din cauza bolilor de inimă: cu 31% mai mic la femei, cu 22% mai mic la bărbați
  • Moarte prin accident vascular cerebral: cu 42% mai mic pentru femei, cu 35% mai mic pentru bărbați

Un alt studiu pe 14.001 de persoane în vârstă japoneze a constatat că cei care au băut cel mai mult ceai verde au avut cu 76% mai puține șanse de a muri în perioada de studiu de 6 ani.

Studiile arată că oamenii care beau ceai verde pot trăi mai mult decât cei care nu o consumă

Rezumat

Ceaiul verde are multe beneficii potențiale pentru sănătate.

Pentru a vă ajuta să vă simțiți mai bine, să pierdeți în greutate și să vă reduceți riscul de boli cronice, vă recomandăm să vă gândiți să faceți ceaiul verde o parte obișnuită a vieții dvs.
Vreau ceai verde!

Aspect:
Ordonează după :
Aspect:
Ordonează după :