Afine albastru

Afine albastru

9 beneficii dovedite pentru sănătate ale afinelor

Următoarele sunt afirmații susținute de experimente științifice și rezultate ale testelor publicate pe internet, dar acestea nu sunt concluzii trase din testarea produselor noastre.

Afinele sunt dulci, hrănitoare și extrem de populare. Deseori denumit super-aliment, are un conținut scăzut de calorii și incredibil de util. Este atât de gustos și plăcut încât mulți oameni îl consideră fructul lor preferat.

Iată 10 beneficii dovedite pentru sănătate ale afinelor:

1. Afinele au un conținut scăzut de calorii, dar bogate în nutrienți

Afine albastru Afine albastru

Arbustul de afin (vaccinium sect. cyanococcus) - cunoscut și sub numele de afin - este un arbust înflorit care produce fructe de pădure cu o nuanță albăstruie-violet. Fructul de afin este mic - aproximativ 5 până la 16 milimetri în diametru - cu o coroană mică la un capăt. Este verde la început, apoi devine albăstrui-violet în timpul coacerii.

Cele două tipuri cele mai comune sunt

  • Afine Highbush: cel mai comun soi cultivat
  • Afine cu tufiș, pitic sau sălbatic: de obicei mai mici și mai bogate în unii antioxidanți

Afinele sunt printre cele mai hrănitoare fructe de pădure. 1 cană (148 grame) de afine conține:

  • Fibre: 4 grame
  • Vitamina C: 24% din RDI
  • Vitamina K: 36% din RDI
  • Mangan: 25% din CDI
  • Cantități mici de diferiți alți nutrienți

În plus, este vorba de aproximativ 85% apă. O ceașcă plină conține doar 84 de calorii cu 15 grame de carbohidrați.

Afinele sunt o boabe foarte populară, sărace în calorii, dar bogate în vitaminele C și K și fibre

2. Afinele sunt regele alimentelor antioxidante

Antioxidanții protejează organismul de radicalii liberi, care sunt molecule instabile care pot deteriora celulele și pot contribui la îmbătrânire și la boli precum cancerul.

Afinele au unul dintre cele mai ridicate niveluri de antioxidanti dintre toate fructele si legumele cunoscute

Principalii compuși antioxidanți din afine aparțin familiei de antioxidanți polifenoli numiți flavonoide. Un grup de flavonoide - antociani - poate fi considerat responsabil pentru efectul benefic al acestor fructe de pădure asupra sănătății.

S-a demonstrat că afinele cresc în mod direct nivelurile de antioxidanți din organism.

Afinele au cea mai mare capacitate antioxidantă dintre toate fructele și legumele populare, iar antioxidanții flavonoizi din fructe de pădure par să aibă cel mai mare efect asupra acestui lucru

3. Afinele reduc deteriorarea ADN-ului, ceea ce poate ajuta la protejarea împotriva îmbătrânirii și a cancerului

Deziunile oxidative ale ADN-ului sunt o parte inevitabilă a vieții de zi cu zi. Se spune că apare de zeci de mii de ori pe zi în fiecare celulă a corpului. Deteriorarea ADN-ului este unul dintre motivele pentru care îmbătrânim. Acest lucru joacă, de asemenea, un rol important în dezvoltarea unor boli precum cancerul.

Conținutul ridicat de antioxidanți al afinelor poate neutraliza unii dintre radicalii liberi care dăunează ADN-ului.

Într-un studiu, 168 de persoane au băut 1 litru dintr-un amestec de suc de afine și mere pe zi. După patru săptămâni, daunele oxidative ale ADN-ului cauzate de radicalii liberi au fost reduse cu 20%.

Aceste constatări sunt în concordanță cu studii mai mici care au folosit afine proaspete sau sub formă de pudră.

Multe studii arată că afinele și sucul de merișor reduc deteriorarea ADN-ului, o cauză principală a îmbătrânirii și a cancerului

4. Afinele protejează colesterolul din sânge de daune

Daunele oxidative nu se limitează la celule și ADN. De asemenea, este problematic atunci când colesterolul LDL „rău” este oxidat. De fapt, oxidarea colesterolului LDL „rău” este o etapă crucială în procesul bolii cardiace.

Antioxidanții din afine sunt strâns legați de nivelurile reduse de LDL oxidat. Afinele sunt așadar foarte bune pentru inimă.

50 de grame de afine pe zi au redus oxidarea LDL cu 27% la persoanele obeze în decurs de opt săptămâni.

Un alt studiu a constatat că consumul a 75 de grame de afine la o masă principală a redus semnificativ oxidarea colesterolului LDL „rău”.

S-a demonstrat că antioxidanții din afine reduc factorul de risc dominant pentru bolile de inimă prin prevenirea daunelor oxidative ale colesterolului LDL „rău”

5. Afinele pot scădea tensiunea arterială

Afinele par să aibă beneficii semnificative pentru persoanele cu hipertensiune arterială, un factor de risc major pentru boli de inimă.

Într-un studiu de opt săptămâni, persoanele obeze cu risc crescut de boli de inimă au înregistrat o scădere a tensiunii arteriale cu 4-6% după ce au consumat 50 de grame de afine pe zi.

Alte studii au observat efecte similare, în special la femeile aflate în postmenopauză.

Aportul regulat de merișor duce la scăderea tensiunii arteriale conform multor studii

6. Afinele pot ajuta la prevenirea bolilor de inimă

În timp ce consumul de afine poate scădea tensiunea arterială și colesterolul LDL oxidat, este important să rețineți că aceștia sunt factori de risc, nu boli reale. Ar fi mult mai informativ să știm dacă afinele ajută la prevenirea problemelor reale, cum ar fi atacul de cord, care este principala cauză de deces la nivel mondial.

Un studiu pe 93.600 de asistente a descoperit că cei cu cel mai mare aport de antociani – principalul antioxidant din afine – au un risc cu 32% mai mic de atac de cord decât cei cu cel mai mic aport. Deoarece acest studiu a fost observațional, nu a putut dovedi că antocianinele singure au cauzat reducerea riscului.

Sunt necesare investigații suplimentare înainte de a putea fi formulate orice așteptări.

Unele dovezi sugerează că consumul de fructe bogate în antociani, cum ar fi afinele, este asociat cu un risc redus de atac de cord

7. Afinele pot ajuta la menținerea funcției creierului și la îmbunătățirea memoriei

Stresul oxidativ poate accelera procesul de îmbătrânire a creierului, afectând negativ funcționarea acestuia.

Conform studiilor pe animale, antioxidanții din afine pot afecta zone ale creierului esențiale pentru inteligență.

Par a aduce beneficii neuronilor îmbătrâniți, ceea ce duce la o comunicare îmbunătățită între celule.

Studiile pe oameni au produs, de asemenea, rezultate promițătoare. Într-unul dintre aceste studii, nouă adulți în vârstă cu deficiențe cognitive ușoare au consumat zilnic suc de afine. După 12 săptămâni, ei au experimentat o îmbunătățire a multor markeri ai funcției creierului.

Un studiu de șase ani, efectuat pe peste 16.000 de persoane în vârstă, a constatat că afinele și căpșunile ajută la întârzierea îmbătrânirii mentale cu până la 2,5 ani.

Antioxidanții din afine par să ajute la funcționarea creierului și să întârzie declinul mental

8. Antocianinele din afine pot avea un efect antidiabetic

Afinele oferă o cantitate moderată de zahăr în comparație cu alte fructe. O cană conține 15 grame de zahăr, echivalentul unui măr mic sau al unei portocale mari. Cu toate acestea, compușii bioactivi din afine depășesc efectele negative ale zahărului atunci când vine vorba de controlul zahărului din sânge.

Conform cercetărilor, antocianinele din afine au un efect benefic asupra sensibilității la insulină și asupra metabolismului glucozei. Aceste efecte antidiabetice apar atât în ​​sucul de afine, cât și în extract.

Într-un studiu efectuat pe 32 de persoane obeze, rezistente la insulină, două smoothie-uri de afine pe zi au determinat o îmbunătățire semnificativă a sensibilității la insulină.

O mai bună sensibilitate la insulină ar trebui să reducă riscul de sindrom metabolic și diabet de tip 2, două dintre cele mai mari probleme de sănătate din lume în prezent.

Multe studii demonstrează că afinele sunt antidiabetice, îmbunătățesc sensibilitatea la insulină și scad zahărul din sânge

9. Afinele pot reduce leziunile musculare după exerciții fizice intense

Exercițiile intense pot duce la dureri musculare și oboseală. Acest lucru este parțial cauzat de inflamația locală a țesutului muscular și de stresul oxidativ.

Suplimentele cu afine pot reduce daunele la nivel molecular, reducând durerea și reducând performanța musculară.

Într-un mic studiu cu 10 sportive, merișoarele au accelerat regenerarea musculară după exerciții intense pentru picioare.

Un studiu sugerează că afinele pot ajuta mușchii să se recupereze după exerciții fizice intense, deși sunt necesare mai multe cercetări

Rezumat

Afinele sunt incredibil de sănătoase și hrănitoare. Susține sănătatea inimii, funcția creierului și multe alte părți ale corpului.
Vreau afine!

Aspect:
Ordonează după :
Aspect:
Ordonează după :