Rhodiola rosea

Rhodiola rosea

7 beneficii pentru sănătate acceptate științific ale rhodiolei rosea

Următoarele sunt afirmații susținute de experimente științifice și rezultate ale testelor publicate pe internet, dar acestea nu sunt concluzii trase din testarea produselor noastre.

Rhodiola rosea - cunoscută și sub numele de piele de cioara parfumată sau piele de cioară roz ~ rădăcină de trandafir - este o plantă originară din zonele reci, muntoase din Europa și Asia.

Rădăcinile sale pot fi considerate adaptogen, ceea ce înseamnă că atunci când este consumat, ajută organismul să se adapteze la stres.

Rodiola este cunoscută și ca rădăcină polară sau rădăcină de aur. Numele său științific este rhodiola rosea.

Rădăcina conține peste 140 de ingrediente active, dintre care cele mai importante două sunt rosavina și salidrozida. Locuitorii din Rusia și din țările scandinave l-au folosit de secole pentru a trata anxietatea, oboseala și depresia. Astăzi, este utilizat pe scară largă ca supliment alimentar datorită numeroaselor sale beneficii pentru sănătate.

Atunci, să vedem cele 7 beneficii pentru sănătate acceptate științific ale Rhodiola rosea.

1. Poate reduce stresul

Rodiola este cunoscută de mult timp ca un adaptogen, o substanță naturală care crește rezistența organismului la stres într-un mod nespecific.

Se crede că consumul de adaptogeni ajută la gestionarea situațiilor stresante.

Un studiu a examinat efectele extractului de rodiola la 101 persoane care suferă de stres personal și de muncă. Participanții au primit 400 mg pe zi timp de patru săptămâni. După doar trei zile, ea a observat o îmbunătățire semnificativă a simptomelor de stres, cum ar fi oboseala, epuizarea și anxietatea. Acest fenomen a continuat pe parcursul studiului.

S-a demonstrat că Rhodiola ameliorează simptomele de epuizare care pot apărea cu stresul cronic.

În plus, un studiu pe 118 pacienți cu stres de epuizare a găsit ameliorarea multor simptome asociate, inclusiv stresul și depresia.

Adaptogenii, cum ar fi Rhodiola rosea, cresc rezistența organismului, permițându-i să facă față mai ușor stresului

2. Luptă împotriva oboselii

Rhodiola rosea Rhodiola rosea

Stresul, anxietatea și somnul insuficient sunt doar câțiva dintre factorii care pot contribui la oboseală, care poate provoca oboseală fizică și psihică. Datorită proprietăților sale adaptogene, se crede că rodiola ameliorează oboseala.

Un studiu de patru săptămâni a analizat efectele asupra calității vieții și simptomele oboselii, depresiei și atenției la 60 de persoane cu oboseală legată de stres. Participanții au primit 576 mg de rodiola sau un comprimat placebo pe zi. Ei au descoperit că, în comparație cu grupul placebo, rodiola a avut un efect pozitiv asupra nivelului de oboseală și asupra atenției.

Într-un studiu similar, 100 de persoane cu oboseală cronică au primit 400 mg de rodiola pe zi timp de opt săptămâni. Simptomele de stres, oboseală, calitatea vieții, starea de spirit și concentrarea s-au îmbunătățit semnificativ. Această îmbunătățire a fost observată numai după o săptămână de tratament, dar a continuat până în ultima săptămână a studiului.

Datorită adaptabilității sale, rodiola este un supliment popular pentru combaterea oboselii și a altor simptome de stres

3. Poate reduce simptomele depresiei

Depresia este o boală comună, dar gravă, care afectează negativ bunăstarea și comportamentul. Se crede că apare atunci când substanțele chimice din creier numite neurotransmițători devin dezechilibrate. Profesioniștii din domeniul sănătății prescriu de obicei antidepresive pentru a restabili echilibrul chimic.

S-a demonstrat că Rhodiola rosea are proprietăți antidepresive prin echilibrarea neurotransmițătorilor din creier.

Într-un studiu de șase săptămâni, care a examinat eficacitatea rhodiolei în legătură cu simptomele depresiei, 89 de persoane cu depresie ușoară până la moderată au primit aleatoriu 340 sau 680 mg de rodiola sau un comprimat placebo pe zi. Depresia generală, insomnia și stabilitatea emoțională s-au îmbunătățit semnificativ în ambele grupuri cu rodiolă, în timp ce grupul placebo nu a prezentat nicio schimbare. Este interesant că stima de sine s-a îmbunătățit doar în grupul care a primit doza mai mare.

Un alt studiu a comparat efectele rhodiolei cu un antidepresiv utilizat în mod obișnuit, sertralina, vândut ca Zoloft. 57 de persoane selectate aleatoriu și diagnosticate cu depresie au primit comprimate de rodiola, sertralină sau placebo timp de 12 săptămâni.

Rodiola și sertralina au redus simptomele depresiei, dar sertralina a avut un efect mai mare. Cu toate acestea, rodiola a provocat mai puține efecte secundare și a fost mai bine tolerată.

S-a demonstrat că rodiola îmbunătățește multe simptome ale depresiei și, ca și antidepresivele, poate afecta pozitiv neurotransmițătorii care afectează starea de spirit și emoțiile

4. Îmbunătățește funcția creierului

Mișcarea fizică, alimentația adecvată și un somn satisfăcător sunt modalități sigure de a menține creierul sănătos. Anumite suplimente pot ajuta în acest sens, inclusiv rodiola.

Un studiu a testat efectul său asupra oboselii mentale la 56 de medici care lucrează în tura de noapte. Medicii au fost desemnați aleatoriu să primească comprimate de rhodiola de 170 mg sau un placebo zilnic timp de două săptămâni. Rhodiola a redus oboseala mentală cu 20% și a îmbunătățit performanța la sarcinile legate de muncă, comparativ cu placebo.

Un alt studiu a analizat efectele rhodiolei la cadeții militari la serviciul de noapte. Cadeții au consumat fie 370 mg, fie 555 mg de rhodiola pe zi timp de cinci zile, fie o versiune placebo a celor două cantități. Ambele doze au îmbunătățit performanța mentală a cadeților în comparație cu placebo.

Într-un alt studiu, studenții au redus semnificativ oboseala mentală, s-au îmbunătățit tiparele de somn și au crescut motivația de a studia după ce au luat suplimente cu rodiola timp de 20 de zile. Scorurile lor la test au fost cu 8% mai mari decât în ​​grupul placebo.

Două articole de revizuire au găsit, de asemenea, dovezi că rodiola poate atenua oboseala mentală, dar au avertizat că cantitatea limitată și calitatea cercetărilor nu a permis tragerea de concluzii ferme.

S-a demonstrat că Rhodiola îmbunătățește performanța mentală în situații stresante din punct de vedere mental și epuizante fizic, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma aceste descoperiri

5. Vă poate îmbunătăți performanța la antrenament

Rodiola poate avea, de asemenea, un efect bun asupra îmbunătățirii performanței la exercițiu.

Într-un studiu, participanții au primit 200 mg de rodiola sau un placebo cu două ore înainte de a efectua un test de ciclism. Cei care au primit rhodiola au putut face mișcare în medie cu 24 de secunde mai mult decât cei care au primit un placebo. Deși 24 de secunde pot părea o cantitate mică, diferența dintre primul și al doilea loc într-o cursă poate fi măsurată în milisecunde.

Un alt studiu a analizat efectul rezistenței asupra performanței. Participanții au luat parte la o cursă de biciclete simulată de șase mile, pe care au trebuit să o parcurgă în timp. Cu o oră înainte de competiție, participanții au primit fie rhodiola, fie un comprimat placebo, 3 mg/kg în funcție de greutatea lor corporală. Cei care au primit rhodiola au terminat cursa semnificativ mai repede decât grupul placebo.

În aceste studii și în alte studii, s-a demonstrat că rhodiola îmbunătățește performanța la efort prin reducerea efortului perceput sau cât de eficient au simțit participanții că corpul lor funcționează.

Cu toate acestea, este puțin probabil să aibă vreun efect asupra masei sau forței musculare.

Rodiola reduce efortul perceput, ceea ce permite antrenamente mai lungi și mai grele

6. Poate ajuta la tratarea diabetului

Diabetul este o boală care apare atunci când capacitatea organismului de a produce hormonul insulină sau răspunsul acestuia la acesta scade. Acest lucru duce la creșterea zahărului din sânge. Diabeticii sunt de obicei tratați cu injecții de insulină sau medicamente care cresc sensibilitatea la insulină pentru a normaliza nivelul zahărului din sânge.

În mod interesant, cercetările pe animale arată că rodiola poate îmbunătăți lupta împotriva diabetului.

S-a demonstrat că scade nivelul zahărului din sânge la diabetici prin creșterea numărului de transportatori de glucoză din sânge. Acești transportatori reduc nivelul zahărului din sânge prin transportul glucozei în celule.

Aceste teste au fost efectuate pe șoareci, astfel încât rezultatele lor nu pot fi generalizate la oameni. Cu toate acestea, acestea sunt motive decisive pentru investigarea efectelor rodiolei asupra nivelului de zahăr din sânge al oamenilor.

Dacă aveți diabet și doriți să luați suplimente cu rodiola, discutați mai întâi cu dieteticianul sau cu medicul dumneavoastră.

S-a demonstrat că rodiola scade nivelul zahărului din sânge la rozătoare, sugerând că poate fi un adjuvant valoros în lupta împotriva diabetului la oameni, dar sunt necesare mai multe cercetări la om

7. Poate avea proprietăți anticancerigen

Salidrozida, o componentă eficientă a rodiolei, a fost studiată pentru proprietățile sale anticancerigene. Testele în eprubetă au arătat că inhibă creșterea celulelor canceroase ale vezicii urinare, colonului, sânului și ficatului.

Ca urmare, cercetătorii au sugerat că rodiola poate fi utilă în tratamentul multor tipuri de cancer.

Până nu vor fi disponibile studii pe oameni, nu se știe încă dacă rodiola poate ajuta la tratarea cancerului.

Experimentele pe eprubetă au arătat că ingredientul activ al rodiolei, salidrozida, inhibă creșterea celulelor canceroase, dar efectul său asupra oamenilor este necunoscut

Rezumat

Rodiola a fost folosită în medicina tradițională în Rusia și în țările scandinave de secole.

Studiile arată că rodiola poate contribui la răspunsul organismului la factorii de stres fizic, cum ar fi exercițiile fizice și factorii de stres psihologici, cum ar fi oboseala și depresia.

În plus, cercetările efectuate în eprubete și pe animale au investigat rolul acestora în tratamentul cancerului și diabetului. Cu toate acestea, cercetarea umană este încă necesară.

În general, rodiola are multe beneficii pentru sănătate și este considerată sigură, iar efectele secundare sunt scăzute atunci când este luată în dozele recomandate.
Vreau Rhodiola rosea!

Aspect:
Ordonează după :
Aspect:
Ordonează după :