Guarana

Guarana

12 proprietăți utile ale guaranei

Următoarele sunt afirmații susținute de experimente științifice și rezultate ale testelor publicate pe internet, dar acestea nu sunt concluzii trase din testarea produselor noastre.

Guarana este o plantă braziliană originară din bazinul Amazonului.

O plantă cățărătoare, cunoscută și sub denumirea de Paullinia cupana, cea mai valoroasă parte din care este fructul.

Fructul de guarana copt are aproximativ dimensiunea unui boabe de cafea, o sămânță neagră înconjurată de o coajă roșie care seamănă cu un ochi uman și acoperită cu un strat alb de semințe.

Extractul de guarana este produs prin măcinarea semințelor.

Triburile amazoniene folosesc guarana de secole pentru proprietățile sale medicinale.

Un depozit eficient de stimulente. Conține, de exemplu, cofeină, teofilină și teobromină. Guarana se laudă și cu antioxidanți precum taninuri, saponine și catechine.

Astăzi, 70% din guarana produsă este folosită de companiile de băuturi în băuturi răcoritoare și energizante, în timp ce restul de 30% este comercializat sub formă de pulbere.

Așadar, iată cele 12 proprietăți utile ale guaranei, care sunt, de asemenea, recunoscute de știință.

1. Bogat în antioxidanți

Guarana Guarana

Guarana conține compuși cu proprietăți antioxidante.

Acestea includ cofeina, teobromina, taninurile, saponinele și catechinele.

De fapt, profilul antioxidant al guaranei este similar cu cel al ceaiului verde.

Antioxidanții sunt importanți deoarece neutralizează moleculele potențial dăunătoare numite radicali liberi. Aceste molecule pot interacționa cu celulele și pot provoca astfel daune legate de îmbătrânire, boli de inimă, cancer și alte boli.

Studiile de laborator au arătat că proprietățile antioxidante ale guaranei luptă împotriva creșterii celulelor canceroase, reduc riscul bolilor de inimă și îmbătrânirii pielii.

Guarana conține cafeină, teobromină, taninuri, saponine, catechine și alți compuși cu proprietăți antioxidante.

2. Poate reduce oboseala și poate îmbunătăți concentrarea

Guarana este o componentă binecunoscută a băuturilor energizante populare.

O sursă excelentă de cofeină, vă ajută să vă concentrați și vă oferă energie mentală.

De fapt, semințele de guarana pot conține de patru până la șase ori mai multă cofeină decât boabele de cafea.

Cofeina acţionează prin blocarea efectelor adenozinei, un compus care ajută creierul să se relaxeze. Se leagă de receptorii de adenozină, prevenind activarea acestora.

Conform unui studiu, persoanele care iau suplimente de vitamine care conțin guarana – conform mai multor studii – s-au simțit mai puțin obosiți decât cei care au luat un placebo.

În mod interesant, studiile au arătat, de asemenea, că guarana poate reduce oboseala mentală din tratamentul cancerului fără efecte secundare semnificative.

Guarana conține multă cofeină, care poate reduce oboseala și poate îmbunătăți concentrarea. Cofeina blochează adenozina – un compus care provoacă somnolență – efect și ajută creierul să se odihnească.

3. Vă poate ajuta să studiați mai bine

Cercetările au arătat că guarana poate îmbunătăți învățarea și memoria.

Un studiu a analizat efectele diferitelor doze de guarana asupra stării de spirit și a învățării. Participanții nu au primit guarana sau 37,5; 75; 150; Au primit 300 mg.

Oamenii care au primit 37,5 sau 75 mg de guarana au fost cei mai buni. Deoarece guarana în doză mică oferă o doză mică de cofeină, se crede că alți compuși din guarana ar putea fi parțial responsabili.

Un alt studiu a comparat guarana cu ginseng, un alt compus care stimulează creierul.

Deși guarana și ginsengul au îmbunătățit memoria și performanța testelor, persoanele tratate cu guarana au acordat mai multă atenție sarcinilor lor și le-au rezolvat mai repede.

În plus, studiile pe animale au arătat că guarana poate îmbunătăți memoria.

Gurana în doze mici poate îmbunătăți starea de spirit, învățarea și memoria. Compușii de guarana și cofeina sunt responsabili pentru aceste efecte.

4. Poate susține pierderea în greutate

Se estimează că unul din trei adulți americani este obez. Obezitatea este o preocupare tot mai mare, deoarece joacă un rol în cauzele multor boli cronice, inclusiv bolile de inimă, diabetul de tip 2 și cancerul.

Interesant, guarana are proprietăți care promovează pierderea în greutate.

În primul rând, guarana este o sursă bogată de cofeină, care poate crește metabolismul cu 3-11% în 12 ore. Un metabolism mai rapid înseamnă că organismul arde mai multe calorii în repaus.

În plus, conform studiilor de laborator, guarana poate suprima genele care promovează formarea celulelor adipoase și le sprijină pe cele care o încetinesc. Cu toate acestea, efectul guaranei asupra producției de celule adipoase umane rămâne neclar.

Guarana conține cofeină, care poate promova pierderea în greutate prin creșterea metabolismului. Ei au descoperit că, de asemenea, suprimă genele care promovează producția de celule adipoase și le promovează pe cele care o încetinesc. Sunt necesare mai multe studii bazate pe oameni.

5. Poate ameliora diareea cronică și poate trata constipația

Guarana a fost folosită de secole ca remediu natural pentru stomac pentru a trata problemele digestive, cum ar fi diareea cronică și constipația.

Poate avea proprietăți anti-diareice, deoarece este bogat în taninuri, antioxidanți pe bază de plante.

Taninii sunt cunoscuți pentru capacitatea lor de a transporta acid, ceea ce înseamnă că pot lega și contracta țesuturile. Acest lucru permite taninurilor să impermeabilizeze pereții tractului digestiv, limitând cantitatea de apă care trece în intestine.

Pe de altă parte, guarana este bogată în cofeină, care poate acționa ca un laxativ natural.

Cofeina stimulează peristaltismul, procesul care activează contracțiile mușchilor intestinelor și colonului. Acest lucru poate ameliora constipația împingând conținutul în rect.

Gurana în doze mici are un conținut scăzut de cofeină, deci este mai probabil să aibă un efect anti-diareic. Doza mare conține mai multă cofeină, deci poate avea efect laxativ.

Taninii din guarana pot ameliora diareea prevenind pierderea apei. Între timp, cofeina din guarana poate ameliora constipația prin stimularea contracțiilor intestinelor și colonului care împing conținutul spre rect.

6. Poate stimula sănătatea inimii

Boala de inimă este una dintre cele mai frecvente patru cauze de deces. Constatarea se bazează pe date americane, dar situația nu este diferită în Europa. Guarana poate reduce riscul bolilor de inimă în două moduri.

În primul rând, antioxidanții guaranei promovează fluxul sanguin și previn formarea cheagurilor de sânge.

În al doilea rând, studiile au arătat că guarana poate reduce oxidarea colesterolului LDL „rău”. Colesterolul LDL oxidat poate contribui la formarea plăcii în artere.

De fapt, adulții care consumă guarana pot avea până la 27% mai puține LDL oxidate decât adulții de vârstă similară care nu consumă guarana.

Cu toate acestea, majoritatea cercetărilor privind relația dintre sănătatea inimii și guarana sunt rezultatul unor studii de laborator, așa că sunt necesare experimente umane suplimentare.

Guarana poate îmbunătăți sănătatea inimii, ajutând circulația sângelui și prevenind formarea cheagurilor de sânge. Acest lucru poate reduce și oxidarea colesterolului LDL „rău”.

7. Poate oferi ameliorarea durerii

Din punct de vedere istoric, guarana a fost folosită de triburile amazoniene ca analgezic. Proprietățile de calmare a durerii ale guaranei se datorează conținutului său ridicat de cofeină.

Cofeina joacă un rol în gestionarea durerii prin legarea și blocarea receptorilor de adenozină. Doi dintre acești receptori – A1 și A2a – participă la stimularea senzației de durere. Când cofeina se leagă de acești receptori, poate reduce senzațiile de durere.

Acesta este unul dintre motivele pentru care cofeina se găsește adesea în analgezicele fără prescripție medicală. Studiile au arătat că cofeina poate spori semnificativ efectele analgezicelor.

Cofeina din guarana poate produce efecte de calmare a durerii prin blocarea receptorilor de adenozină care stimulează senzația de durere.

8. Poate îmbunătăți aspectul pielii

Datorită proprietăților sale antioxidante și antimicrobiene puternice, guarana este popular în industria cosmetică ca ingredient în cremele, loțiunile, săpunurile și produsele de îngrijire a părului anti-îmbătrânire.

În plus, conținutul său de cofeină crește alimentarea cu sânge a pielii.

Experimentele efectuate într-un laborator au confirmat că antioxidanții guaranei pot reduce semnificativ daunele pielii cauzate de vârstă.

În plus, cercetările efectuate pe animale arată că produsele cosmetice care conțin guarana pot reduce lăsarea pielii, pot îmbunătăți fermitatea pielii și pot minimiza ridurile din jurul ochilor.

Guarana are proprietăți antioxidante și antimicrobiene, făcându-l un aditiv comun în produsele cosmetice. Poate promova alimentarea cu sânge a pielii, poate reduce daunele asociate îmbătrânirii și poate minimiza caracteristicile nedorite, cum ar fi pielea grasă și ridurile.

9. Poate avea proprietăți anticancerigen

Cancerul este o boală caracterizată prin proliferarea necontrolată a celulelor.

Studiile de laborator pe animale sugerează că guarana poate proteja împotriva deteriorarii ADN-ului, poate inhiba creșterea celulelor canceroase și chiar poate provoca moartea celulelor canceroase.

Un studiu pe șoareci a constatat că șoarecii care au primit guarana au avut cu 58% mai puține celule canceroase și o creștere de aproape cinci ori a morții celulelor canceroase în comparație cu șoarecii care nu au primit guarana.

>

Un alt studiu de laborator a constatat că guarana suprimă creșterea celulelor canceroase în colon și accelerează distrugerea acestora.

Oamenii de știință cred că potențialele proprietăți anticancer ale guaranei provin din conținutul său de xantină, care sunt compuși similari cu cofeina și teobromina.

Cu toate acestea – deși rezultatele din experimentele de laborator și pe animale sunt promițătoare, este nevoie de mai multe cercetări pe bază de om.

Studiile pe animale și pe eprubetă au arătat că guarana poate avea proprietăți împotriva cancerului. Cu toate acestea, este necesară cercetarea pe bază de om înainte de a recomanda tratamentul cu guarana.

10. Are proprietăți antibacteriene

Guarana conține mulți compuși care pot inhiba sau ucide bacteriile dăunătoare. Una dintre aceste bacterii este Escherichia coli (E. coli), care trăiește în intestinele oamenilor și animalelor. Majoritatea bacteriilor E. coli sunt inofensive, dar unele pot provoca diaree sau alte boli.

Studiile au arătat, de asemenea, că guarana poate suprima creșterea Streptococcus mutans (S. mutans), o bacterie care poate provoca tartru și carii dentare.

Se crede că o combinație de cofeină și compuși pe bază de plante, cum ar fi catechinele sau taninurile, este responsabilă pentru efectele antibacteriene ale guaranei.

Guarana conține compuși care pot inhiba sau ucide bacteriile dăunătoare, cum ar fi E. coli și S. mutans.

11. Poate oferi protecție împotriva bolilor oculare legate de vârstă

Este obișnuit ca vederea să se deterioreze treptat odată cu vârsta.

Lucruri cum ar fi lumina soarelui, alimentația necorespunzătoare și anumite stiluri de viață – de exemplu, fumatul poate uza ochii în timp și poate crește riscul apariției tulburărilor oculare.

Guarana conține compuși care combate stresul oxidativ, care este un factor de risc major pentru bolile oculare legate de vârstă, cum ar fi degenerarea maculară, cataracta și glaucomul.

Un studiu a constatat că persoanele care au consumat în mod regulat guarana au avut o viziune mai bună decât cei care au consumat puțin sau deloc guarana.

În același studiu, oamenii de știință au efectuat experimente în eprubetă pentru a descoperi dacă guarana ar putea proteja celulele oculare împotriva compușilor care provoacă stresul oxidativ. Guarana a redus semnificativ deteriorarea ADN-ului și moartea celulelor oculare în comparație cu placebo.

Cu toate acestea, există cercetări limitate privind guarana și bolile oculare legate de vârstă. Sunt necesare recomandări suplimentare pentru studiile pe oameni.

Studiile pe eprubetă au arătat că guarana poate combate stresul oxidativ asociat cu bolile oculare legate de vârstă. Cu toate acestea, acest domeniu de cercetare este limitat, așa că sunt necesare mai multe studii pe oameni înainte de a putea face recomandări umane.

12. Sigur - cu puține efecte secundare

Guarana are un profil de siguranță excelent și este disponibil pe scară largă.

Cercetările arată că guarana are toxicitate scăzută în doze mici și medii.

În doze mari, guarana poate provoca reacții adverse similare consumului excesiv de cofeină, inclusiv:

  • palpitații
  • insomnie
  • durere de cap
  • convulsii
  • anxietatea
  • nervozitate
  • durări de stomac
  • incertitudine

Este de remarcat faptul că cofeina poate crea dependență în doze mari.

Femeile însărcinate ar trebui să evite sau să limiteze aportul de guarana, deoarece cofeina poate traversa placenta. Prea multă cofeină poate provoca tulburări de creștere la făt și/sau crește riscul de avort spontan.

Guarana pare să fie sigură și disponibilă pe scară largă. În doze mari, poate avea efecte secundare asemănătoare consumului excesiv de cofeină.

Rezumat

Guarana este un ingredient popular în multe băuturi energizante și răcoritoare.

Triburile amazoniene l-au folosit de secole pentru efectele sale terapeutice.

Guarana este în general recunoscută pentru capacitatea sa de a reduce oboseala, de a crește energia și de a promova învățarea și memoria. Acesta a fost asociat cu o mai bună sănătate a inimii, pierderea în greutate, ameliorarea durerii, o piele mai sănătoasă, un risc mai mic de cancer și un risc redus de boli oculare legate de vârstă.

Este utilizat pe scară largă ca supliment și poate fi inclus cu ușurință în dietă.

Fie că crește nivelul de energie sau pur și simplu îți îmbunătățește sănătatea, guarana merită încercat.
Vreau guarana!

Aspect:
Ordonează după :
Aspect:
Ordonează după :