Ulei esențial de lavandă

Lavandă

Multe efecte benefice ale lavandei asupra stării de spirit, somnului, părului și pielii

Următoarele sunt afirmații susținute de experimente științifice și rezultate ale testelor publicate pe internet, dar acestea nu sunt concluzii trase din testarea produselor noastre.

Oamenii cunosc de obicei lavanda pentru două caracteristici: mirosul și culoarea. Cu toate acestea, floarea de lavandă și uleiul obținut din aceasta au o istorie lungă în istoria plantelor medicinale.

Cuvântul lavandă provine din cuvântul latin „lavare”, care înseamnă literal „a spăla”. Cea mai timpurie utilizare a lavandei datează din Egiptul antic. Acolo, uleiul de lavandă a fost folosit în procesul de mumificare.

Mai târziu, lavanda a devenit cunoscută ca aditiv pentru baie în multe regiuni, inclusiv în Persia antică, Grecia și Roma. Aceste culturi credeau că levănțica ajuta la curățarea corpului și a minții.

Beneficiile pentru sănătate ale lavandei

Lavandă Lavandă

Levănțica a fost folosită din cele mai vechi timpuri pentru a reduce simptomele și pentru a susține o varietate de afecțiuni. Știința modernă a confirmat multe dintre beneficiile sale pentru sănătate, în timp ce altele sunt încă investigate.

Lavanda poate ajuta cu unele dintre următoarele: insomnie, anxietate, căderea părului, dureri de cap, efecte secundare ale chimioterapiei, acnee, arsuri, eczeme și piele uscată, vindecarea rănilor, probleme de dispoziție

Insomnie

Pe vremuri, lavanda era recomandată persoanelor care sufereau de insomnie sau alte tulburări de somn. Oamenii și-au umplut pernele cu flori de lavandă pentru a-i ajuta să adoarmă și să se odihnească mai bine.

Astăzi, cercetările sugerează că inhalarea aromei de lavandă poate îmbunătăți calitatea somnului. În 2014, o revizuire sistematică a 15 studii a constatat că inhalarea de uleiuri esențiale, inclusiv de lavandă, a avut un efect pozitiv asupra persoanelor cu tulburări ușoare de somn. Mai multe studii mai mici au ajuns la o concluzie similară.

Un studiu din 2015 a constatat că cei care au folosit aromaterapie cu levănțică s-au simțit mai înviorați după trezire. Un alt studiu din 2010 asupra persoanelor cu tulburări de anxietate a constatat că administrarea de ulei de lavandă pe cale orală le-a ajutat să doarmă mai mult.

Anxietate

Levănțica poate oferi și sprijin persoanelor anxioase.

Conform unei meta-analize mari din 2019, persoanele cu tulburări de anxietate care au luat capsule de 160 de miligrame de ulei de lavandă au experimentat o reducere semnificativă a anxietății.

Alte studii au produs rezultate similare.

Un studiu din 2015 a implicat 60 de persoane dintr-o unitate de terapie intensivă coronariană. Cercetătorii au descoperit că cei tratați cu ulei esențial de lavandă au un nivel mai scăzut de anxietate și au dormit mai bine.

Un alt studiu din 2010 a comparat capsulele de lavandă cu medicamentul anti-anxietate lorazepam și a concluzionat că efectele lavandei au fost similare cu cele ale medicamentului eliberat pe bază de rețetă.

Căderea părului

Aplicarea locală a uleiului de lavandă poate ajuta la tratarea alopeciei aerate, care face ca părul să cadă în petice.

Conform unui studiu mai vechi din 1998, pe 86 de persoane cu alopecie areata, 44% au experimentat o creștere a părului îmbunătățită după ce au masat zilnic, timp de șapte luni, uleiurile esențiale de cimbru, rozmarin, lavandă și lemn de cedru amestecate cu un ulei purtător în scalp.

Deși acest studiu este promițător, este dificil de spus dacă creșterea părului este atribuită în mod specific lavandei.

Un studiu pe animale din 2021 a constatat, de asemenea, că uleiul de lavandă a stimulat cu succes creșterea părului într-un interval de timp de 28 de zile.

Dureri de cap și migrenă

Efectul calmant al lavandei poate fi suficient pentru a ameliora durerea de cap sau migrena.

Într-un studiu din 2016, pacienții cu migrenă care au primit 3 luni de terapie cu lavandă au obținut scoruri mai mici pe o scală de evaluare a durerilor de cap decât un grup de control.

Într-un alt studiu din 2012, 47 de participanți cu migrene au inhalat ulei esențial de lavandă timp de 15 minute. Severitatea și frecvența durerilor de cap au scăzut.

Efecte secundare ale chimioterapiei

S-a descoperit că aromaterapia cu lavandă ajută la reducerea anxietății asociate cu procedurile de tratament al cancerului.

Depresie

Efectul lavandei asupra depresiei nu este la fel de bine documentat ca efectul său asupra anxietății, dar cercetarea este promițătoare.

Un mic studiu din 2016 asupra femeilor postpartum a descoperit că aromaterapia cu lavandă a prevenit stresul, anxietatea și depresia postpartum.

Un alt studiu mic din 2015 a analizat persoanele cu boli de rinichi. Cercetătorii au descoperit că cei care au inhalat parfumul de lavandă timp de 1 oră în timpul hemodializei au avut scoruri mai mici de depresie și stres decât cei care nu au inhalat.

Adulții în vârstă care au băut ceai de lavandă de două ori pe zi timp de 2 săptămâni într-un mic studiu din 2020 au experimentat niveluri mai scăzute de anxietate și depresie.

Coș

În comparație cu tratamentele mai agresive, uleiul de lavandă poate fi o modalitate blândă de a trata acneea, deoarece poate ucide bacteriile.

Într-un studiu din 2013, o combinație de ulei de lavandă și extract de aloe a inhibat eficient creșterea bacteriilor care cauzează acnee.

Arsuri

Levănțica a fost folosită de mult timp ca remediu tradițional pentru arsuri, iar unele cercetări mai vechi sugerează că datele științifice susțin această utilizare. Potrivit unui studiu din 2009, efectul său antimicrobian poate ajuta și la prevenirea infecțiilor post-arsuri.

Afecțiuni ale pielii

Lavanda conține doi compuși antiinflamatori, linalol și acetat de linalil. Potrivit unui studiu din 2020, acestea pot ameliora probleme ale pielii precum: eczeme, dermatite, psoriazis, mâncărime, erupții cutanate

Videcarea rănilor

Puterea liniștitoare a lavandei se poate extinde și la vindecarea pielii deteriorate.

O analiză a 20 de studii a constatat că uleiul de lavandă a crescut rata de vindecare a rănilor, a promovat creșterea colagenului și a îmbunătățit procesul de refacere a țesuturilor pielii.

Întotdeauna faceți un test de plasture și utilizați un ulei purtător atunci când aplicați ulei esențial de lavandă direct pe piele.

Multe utilizări ale lavandei

Lavanda este o plantă multifuncțională. Oamenii folosesc levănțica în multe moduri pentru a susține sănătatea și bunăstarea, inclusiv flori uscate, uleiuri esențiale, uleiuri topice, capsule, creme, loțiuni și unguente, produse de înfrumusețare

Floare de lavandă

Lavanda este în mod natural o plantă cu flori violet strălucitoare. În forma sa originală, are un miros liniștitor. Puteți adăuga muguri la alimente, îi puteți folosi în potpourri sau îi puteți înmuia în ceai. De asemenea, le puteți usca și pune mici pliculețe în sertare pentru a vă împrospăta așternutul.

Ulei esențial

Lavanda este adesea folosită în aromoterapie. Vă puteți bucura de beneficiile parfumului său liniștitor ținând pur și simplu o sticlă de ulei de lavandă la nas și inhalând.

Pentru o experiență mai durabilă, pune câteva picături de ulei într-un difuzor, care poate răspândi parfumul în toată camera.

Nu consumați uleiuri esențiale. Diluați-le întotdeauna într-un ulei purtător înainte de a le aplica pe piele.

Spray-urile cu lavandă, cum ar fi spray-urile pentru pernă înainte de culcare, sunt o altă modalitate eficientă de a folosi lavandă în aromoterapie.

Ulei topic

Uleiul de lavandă se obține prin înmuierea mugurilor de lavandă într-un ulei purtător, cum ar fi uleiul de măsline sau de nucă de cocos, de obicei timp de cel puțin 1 săptămână. În produsul finit, uleiul de lavandă ar trebui să reprezinte doar 0,5-2% din cantitatea totală de ulei, adică ar trebui să existe 10-40 de picături de ulei esențial într-un gram de ulei purtător.

De asemenea, puteți aplica acest ulei local, dar este important să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a utiliza ulei de lavandă direct pe piele. Cu excepția cazului în care vă recomandă un profesionist din domeniul sănătății, nu utilizați ulei de lavandă pe piele sau pe: piele iritată, răni, erupții cutanate, piele cu simptome precum psoriazis sau eczeme.

Pentru a alege un ulei de lavandă de bună calitate, căutați un produs care să fie într-o sticlă închisă la culoare, etanș, fără aditivi și parfumuri sintetice. Și asigurați-vă că îl mirosiți! Uleiul de calitate ar trebui să aibă un miros puternic.

Deși cercetările au arătat că există beneficii pentru sănătate, este important să discutați cu un profesionist din domeniul sănătății înainte de a utiliza uleiuri esențiale și asigurați-vă că verificați calitatea produselor mărcii. Fă întotdeauna un test de plasture înainte de a încerca un ulei esențial nou. Păstrați uleiurile esențiale la îndemâna copiilor și a animalelor de companie și păstrați-le departe de căldură și lumina soarelui.

Capsule

Deși nu este recomandat să consumați numai ulei de lavandă, capsulele de lavandă sunt adesea folosite pentru a trata anxietatea.

Uleiul de lavandă este sigur de consumat în cantități mici, cum ar fi sub formă de capsule. Deoarece capsulele de lavandă sunt suplimente din plante, acestea pot fi achiziționate fără prescripție medicală.

Urmați întotdeauna instrucțiunile producătorului și asigurați-vă că capsulele sunt gata pentru consum.

Creme, loțiuni și unguente

Pentru răni sau piele extrem de uscată, încercați unguent de lavandă. Unguentul este de obicei făcut din uleiuri mai groase, cum ar fi uleiul de cocos, sau ceară, cum ar fi ceara de albine sau soia. Îl poți cumpăra sau îl poți face singur.

Cremele și lotiunile de lavandă pot să nu ofere aceleași beneficii terapeutice ca uleiurile, unguentele sau capsulele mai concentrate, dar hidratează pielea și oferă o experiență liniștitoare cu parfumul calmant al lavandei.

Cumpărați loțiune de corp cu infuzie de lavandă sau creați-vă propria adăugând câteva picături de ulei esențial de lavandă la o bază fără parfum.

Produse de îngrijire a frumuseții

Deoarece culoarea și mirosul de lavandă sunt atât de atractive, nu este surprinzător că aceasta joacă un rol proeminent în nenumărate produse de îngrijire a frumuseții, printre care: măști de față, demachiante, batoane pentru corp, șampoane.

La fel ca și loțiunile de corp și cremele, este posibil ca aceste produse să nu ofere multe beneficii clinice, dar pot fi un plus bun la regimul tău de frumusețe.

Siguranță și efecte secundare

Lavandă este cu siguranță consumată în condiții de siguranță în cantitățile utilizate de obicei în alimente. Utilizarea pe termen scurt a suplimentelor orale, cum ar fi capsulele de lavandă, este, de asemenea, considerată sigură.

Cu toate acestea, consumul de ulei esențial de lavandă nu este o idee bună. Uleiurile esențiale sunt toxice, iar lavanda poate provoca crampe intestinale, greață sau alte simptome adverse. Nu consumați niciodată ulei de lavandă direct.

Folosirea în siguranță a lavandei ca ulei local depinde de sensibilitatea pielii. Unii oameni experimentează o reacție alergică pe piele după aplicarea uleiului de lavandă. Utilizați întotdeauna un ulei purtător și faceți un test la fața locului înainte de a utiliza lavandă pe piele.

Este nevoie de mai multe cercetări pentru a determina siguranța lavandei la femeile însărcinate sau care alăptează. Discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a începe orice tratament cu lavandă.

Rezumat

Mulți oameni se bucură de parfumul plăcut și calmant al lavandei.

Numerele studii au arătat că această plantă mov nu este doar un parfum, ci poate fi folosită și pentru a trata simptomele diferitelor afecțiuni de sănătate.

Deși nu există dovezi pentru toate presupusele beneficii pentru sănătate ale lavandei, poate doriți să încercați levănțica ca remediu cu risc scăzut pentru afecțiuni precum insomnia și anxietatea.




Vreau ulei esențial de lavandă!

Aspect:
Ordonează după :
Aspect:
Ordonează după :