Ulei esențial de rozmarin

Rozmarin

14 beneficii și utilizări ale uleiului esențial de rozmarin

Următoarele sunt afirmații susținute de experimente științifice și rezultate ale testelor publicate pe internet, dar acestea nu sunt concluzii trase din testarea produselor noastre.

Uleiul esențial de rozmarin poate avea beneficii pentru sănătate, inclusiv susținerea funcției creierului și creșterea părului.

Rozmarinul (Rosmarinus officinalis) este un arbust veșnic verde cu frunze asemănătoare acelor și cu miros lemnos. Deși este cel mai bine cunoscut ca aromă alimentară, este una dintre cele mai populare aromă și ierburi medicinale din întreaga lume.

Uleiul esențial de rozmarin - care conține componentele centrale ale plantei, adică esența - este extras și vândut în sticle mici. În ciuda numelui său, nu este un ulei adevărat, deoarece nu conține grăsimi.

Datorită utilizării uleiului de rozmarin în medicina populară, mulți oameni de știință investighează acum posibilele sale beneficii pentru sănătate. Deși o mare parte din această cercetare este abia la început, ea susține unele dintre utilizările tradiționale ale uleiului și arată potențiale noi utilizări.

Iată 14 beneficii și utilizări posibile ale uleiului esențial de rozmarin.

1. Poate îmbunătăți funcția creierului

Rozmarin Rozmarin

În Grecia antică și Roma, se credea că rozmarinul întărește memoria. Cercetările arată că inhalarea uleiului de rozmarin ajută la prevenirea descompunerii acetilcolinei, o substanță chimică a creierului importantă pentru gândire, concentrare și memorie.

Când 20 de tineri adulți au fost adresați întrebări de matematică într-o cameră mică pulverizată cu ulei de rozmarin, viteza și precizia lor au crescut direct proporțional cu cât timp a fost pulverizat uleiul. În plus, nivelurile anumitor compuși de rozmarin au crescut în sângele lor, ceea ce arată că rozmarinul poate intra în organism chiar și prin respirație. În mod similar, studenții care alăptează care au inhalat ulei de rozmarin în timpul testării au raportat o concentrare crescută și o reamintire a informațiilor în comparație cu cei care au inhalat ulei de lavandă sau care nu au inhalat ulei esențial.

Alte cercetări sugerează că inhalarea de rozmarin și alte uleiuri esențiale poate îmbunătăți funcția creierului la adulții în vârstă cu demență, inclusiv la cei cu boala Alzheimer.

Rețineți că sunt necesare cercetări suplimentare.

Inhalarea uleiului de rozmarin poate ajuta la concentrare și reamintirea informațiilor și poate ajuta, de asemenea, la funcția de memorie pe măsură ce îmbătrânim, dar sunt necesare mai multe cercetări

2. Stimulează creșterea părului

Unul dintre cele mai frecvente tipuri de cădere a părului este alopecia androgenetică, mai cunoscută sub numele de chelie masculină, deși poate apărea și la femei. Uleiul de rozmarin tratează alopecia androgenetică, împiedicând ca produsul secundar al testosteronului să atace foliculii de păr, care este cauza afecțiunii.

Când bărbații cu alopecie androgenetică și-au masat uleiul de rozmarin diluat în scalp de două ori pe zi, timp de șase luni, ei au experimentat aceeași cantitate de creștere a părului ca și cei care au folosit minoxidil, un agent comun de creștere a părului. În plus, utilizatorii de ulei de rozmarin au raportat mai puține mâncărimi ale scalpului în comparație cu minoxidilul, ceea ce sugerează că rozmarinul este mai bine tolerat.

Potrivit altor cercetări, uleiul de rozmarin poate lupta împotriva căderii neregulate a părului, alopeciei areata, care afectează până la jumătate din populația cu vârsta sub 21 de ani și aproximativ 20% dintre persoanele cu vârsta peste 40 de ani. Când persoanele cu alopecie areata și-au frecat scalpul cu un amestec de rozmarin și uleiuri esențiale zilnic timp de șapte luni, 44% au observat o îmbunătățire a căderii părului, comparativ cu doar 15% dintr-un grup de control care a folosit uleiuri neutre, jojoba și sâmburi de struguri. /p>

Uleiul de rozmarin poate combate anumite tipuri de căderea părului, inclusiv chelie masculină și căderea neregulată a părului

3. Poate ajuta la ameliorarea durerii

În medicina populară, rozmarinul este folosit ca un analgezic ușor.

Într-un studiu de două săptămâni, supraviețuitorii accidentului vascular cerebral cu dureri de umăr care au primit un amestec de ulei de rozmarin amestecat cu presopunctură timp de 20 de minute de două ori pe zi au experimentat o reducere cu 30% a durerii. Pentru cei care au primit doar presopunctura, durerea a fost redusă cu 15%.

În plus, un studiu pe animale a constatat că uleiul de rozmarin a fost puțin mai eficient în ameliorarea durerii decât paracetamolul, un analgezic obișnuit fără prescripție medicală.

Uleiul de rozmarin este cunoscut ca un analgezic în medicina populară, studiile preliminare susțin efectul său de calmare a durerii și sugerează că poate fi mai eficient decât paracetamolul

4. Respinge anumite erori

Dacă doriți să descurajați insectele dăunătoare care vă pot mușca sau infesta grădina, luați în considerare uleiul de rozmarin ca alternativă naturală la produsele chimice.

Atunci când un insecticid pe bază de ulei de rozmarin, EcoTrol, a fost pulverizat pe plante de roșii de seră, a redus populațiile de acarieni păianjeni cu două pete cu 52% fără a dăuna plantelor.

Rozmarinul ajută, de asemenea, să descurajeze anumite insecte suge de sânge care pot răspândi viruși și bacterii dăunătoare.

Când uleiul de rozmarin a fost comparat cu alte 11 uleiuri esențiale, acesta a avut cel mai lung efect de respingere asupra țânțarilor Aedes aegypti care transmit virusul Zika. Uleiul de rozmarin diluat cu 12,5% a respins 100% dintre țânțari timp de 90 de minute.

Uleiul de rozmarin este folosit în pesticidele naturale pentru a ucide anumite insecte, iar uleiul ajută, de asemenea, la respingerea unor insecte care suge sânge, cum ar fi anumiți țânțari

5. Poate ameliora stresul

Mulți factori pot provoca stres, inclusiv temele școlare. Inhalarea uleiului de rozmarin poate ajuta la reducerea stresului la examen. Când studenții care alăptează au inhalat ulei de rozmarin dintr-un inhalator înainte și în timpul perioadei de examen, ritmul cardiac a scăzut cu aproximativ 9% - în timp ce nu a existat nicio schimbare semnificativă fără ulei de rozmarin.

Deoarece o frecvență cardiacă crescută indică stres și anxietate pe termen scurt, uleiul de rozmarin poate reduce în mod natural stresul. În plus, când 22 de adulți tineri au inhalat ulei de rozmarin timp de 5 minute, nivelurile lor salivare ale cortizolului, hormonul stresului, au fost cu 23% mai mici decât cei care au mirosit compusul nearomatic. Nivelurile crescute de cortizol pot suprima sistemul imunitar, pot contribui la insomnie și pot provoca schimbări de dispoziție, printre alte probleme potențiale.

Uleiul de rozmarin poate reduce nivelul de stres în situații precum examene. Rozmarinul poate reduce nivelul de cortizol, un hormon care poate avea efecte nocive asupra organismului.

6. Poate stimula circulația

Circulația deficitară este o plângere comună. Acest lucru este cel mai vizibil pe membre. Dacă aveți degete reci de la mâini și de la picioare chiar și la temperaturi relativ calde, luați în considerare utilizarea uleiului de rozmarin.

Într-un studiu, o femeie cu boala Raynaud (circulație afectată) și-a masat mâinile cu un amestec de ulei de rozmarin și a constatat că acesta îi încălzește degetele mai mult decât un ulei neutru. Aceste efecte au fost confirmate și prin termoviziune. Vasele de sânge din degetele de la mâini și de la picioare ale persoanelor cu boala Raynaud se strâng atunci când sunt reci sau stresate, determinându-le să-și piardă culoarea și să devină rece.

Uleiul de rozmarin poate ajuta prin dilatarea vaselor de sânge, care încălzește sângele, astfel încât să ajungă mai ușor la degete de la mâini și de la picioare. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma aceste efecte, dar rozmarinul se poate dovedi a fi un experiment util și ieftin.

Dacă aveți degete reci de la mâini sau de la picioare, masarea acestora cu ulei de rozmarin le poate ajuta la încălzire și poate ajuta la afecțiuni precum cea a lui Raynaud, dar sunt necesare mai multe cercetări

7. Puteți accelera

Uleiul de rozmarin este adesea folosit în medicina populară pentru efortul mental și oboseala. Când 20 de adulți tineri sănătoși au inhalat ulei de rozmarin, ei au raportat că s-au simțit cu aproximativ 30% mai împrospătați din punct de vedere mental și cu 25% mai puțin somnoroși decât atunci când au mirosit un ulei placebo.

Această creștere a vigilenței se datorează modificărilor undelor cerebrale și creșterii ritmului cardiac, respirației și tensiunii arteriale.

Uleiul de rozmarin diluat aplicat pe piele poate oferi beneficii similare, deoarece poate ajunge și la creier pe această cale. Într-un studiu, aplicarea uleiului de rozmarin diluat pe pielea a 35 de persoane sănătoase după 20 de minute a dus la mult mai multă atenție, vigilență, energie și veselie decât uleiul placebo.

Sunt necesare mai multe cercetări în acest domeniu pentru a confirma aceste constatări.

Câteva studii mici sugerează că uleiul de rozmarin poate îmbunătăți atenția, vigilența, energia și starea de spirit, dar sunt necesare mai multe cercetări

8. Poate reduce artrita

Dovezile preliminare sugerează că uleiul de rozmarin poate ajuta la reducerea inflamației țesuturilor care poate duce la umflare, durere și rigiditate. Acesta realizează acest lucru prin prevenirea migrării globulelor albe în țesuturile deteriorate, care eliberează substanțe chimice inflamatorii.

Când persoanele cu poliartrită reumatoidă au primit masaje de 15 minute la genunchi de trei ori pe săptămână cu un amestec de ulei de rozmarin, durerile inflamatorii ale genunchiului au fost reduse cu 50% în două săptămâni, comparativ cu 12% la cei care nu au primit uleiul. .

Artrita reumatoidă este o afecțiune autoimună în care sistemul imunitar al corpului atacă țesuturi precum genunchiul și alte articulații, dăunând mucoasa articulațiilor și provocând inflamație.

Este nevoie de mai multe cercetări cu privire la efectele rozmarinului asupra inflamației.

Aplicarea locală a uleiului de rozmarin diluat poate ajuta la reducerea inflamației în leziuni și artrita reumatoidă, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma acest lucru

9-13. Alte utilizări

Oamenii de știință investighează multe alte utilizări ale uleiului de rozmarin, dar studiile pe oameni lipsesc.

Studiile pe eprubetă nu sunt echivalente cu studiile pe oameni care testează uleiurile esențiale prin inhalare sau aplicare topică, care sunt aprobate pentru utilizare la om.

În plus, unele studii pe animale au folosit ulei de rozmarin pe cale orală, dar acest lucru nu este recomandat. Uleiurile esențiale nu trebuie înghițite.

Cu toate acestea, uleiul de rozmarin poate fi util:

  • Cancer: uleiul de rozmarin are un efect antioxidant și antiinflamator, care, conform testelor pe eprubetă, poate lupta împotriva celulelor canceroase.
  • Sănătatea ficatului și a sistemului digestiv: uleiul de rozmarin poate stimula eliberarea bilei, care este importantă pentru digestia grăsimilor, și poate activa propriile mecanisme de apărare antioxidantă pentru a proteja ficatul.
  • Toxiinfecții alimentare: uleiul de rozmarin poate ajuta la inhibarea creșterii anumitor tulpini de bacterii care provoacă toxiinfecții alimentare. Pentru aceasta, trebuie folosite cantități precise, foarte mici de ulei alimentar. Nu experimentați cu asta acasă.
  • Efecte secundare ale antibioticelor: Rozmarinul și alte uleiuri esențiale pot crește eficacitatea anumitor antibiotice. Acest lucru poate permite utilizarea unei doze mai mici din aceste medicamente, ceea ce poate reduce efectele secundare.
  • Rezistența la antibiotice: Rozmarinul și alte uleiuri esențiale pot slăbi pereții celulari ai bacteriilor rezistente la antibiotice - nu numai că le dăunează, ci și permit intrarea antibioticelor.

Posibilele utilizări viitoare ale uleiului de rozmarin includ prevenirea cancerului și toxiinfecțiilor alimentare și susținerea sănătății ficatului și a sistemului digestiv. Nu s-au efectuat încă studii pe oameni cu privire la aceste efecte.

14. Ușor de utilizat

Uleiul de rozmarin poate fi inhalat sau aplicat local. Este foarte concentrat, așa că folosiți doar câteva picături o dată. Sticlele mici în care sunt vândute au un picurător care facilitează administrarea picăturilor individuale.

Deși unii producători susțin că uleiurile esențiale sunt sigure de ingerat sau consumat, nu există dovezi științifice care să susțină acest lucru, mai ales pe termen lung. Uleiurile esențiale nu trebuie niciodată înghițite.

Iată câteva recomandări simple pentru inhalarea sau aplicarea topică a uleiului de rozmarin.

Inhalare

Cea mai ușoară modalitate de a inhala ulei de rozmarin este să deschideți sticla și să inhalați. Alternativ, puneți câteva picături pe o cârpă sau un șervețel și țineți-l aproape de față.

Mulți oameni folosesc un difuzor de aromoterapie, care eliberează uleiul esențial în aerul din jur.

În general, evitați să plasați difuzorul lângă bebeluși sau copii mici, deoarece este dificil să determinați cât de mult inhalează.

Aplicație locală

Rozmarinul și alte uleiuri esențiale sunt ușor absorbite în fluxul sanguin atunci când sunt aplicate pe piele.

Uleiurile esențiale se recomandă în general să fie diluate cu un ulei purtător neutru, cum ar fi uleiul de jojoba. Acest lucru ajută la prevenirea posibilei iritații ale pielii și evaporarea prematură a uleiului.

Iată câteva recomandări generale pentru diluarea uleiurilor de uz local:

Diluție pentru uz local (picătură/ulei purtător): sugari 0,3% (1 picătură/1 lingură), copii 1% (1 picătură/1 linguriță), adulți 2-4% (3-6 picături/1 linguriță)

Odată diluat, aplicați uleiul pe tălpile picioarelor sau pe o parte vizată a corpului, cum ar fi un mușchi dureros. Apoi frecați uleiul în piele. Acest lucru îmbunătățește fluxul sanguin și absorbția uleiului.

Evitați să folosiți rozmarin și alte uleiuri esențiale pe pielea ruptă sau în apropierea zonelor sensibile, cum ar fi ochii.

În general, vi se recomandă să evitați uleiul de rozmarin dacă sunteți gravidă sau dacă aveți epilepsie sau hipertensiune arterială. Uleiul de rozmarin poate agrava ultimele două condiții.

Uleiul de rozmarin poate fi inhalat sau aplicat pe piele. Un difuzor poate ajuta la răspândirea uleiului esențial în cameră. Când utilizați ulei de rozmarin local, diluați-l cu un ulei purtător, cum ar fi uleiul de jojoba, pentru a evita iritarea pielii.

Rezumat

Uleiul esențial de rozmarin, derivat din planta obișnuită de bucătărie, a fost de multă vreme popular în medicina populară și acum s-a dovedit a fi benefic în studii științifice.

Deși o mare parte din cercetare este rudimentară, studiile arată că acest ulei esențial poate îmbunătăți sănătatea prin îmbunătățirea concentrării mentale și a memoriei, combaterea căderii părului, reducerea durerii și inflamației, respingerea anumitor insecte și ameliorarea stresului.

Dacă doriți să încercați uleiul de rozmarin, pur și simplu inhalați-l sau aplicați o versiune diluată local. Amintiți-vă că uleiul este foarte concentrat, așa că sunt necesare doar câteva picături odată.
Vreau ulei esențial de rozmarin!

Aspect:
Ordonează după :
Aspect:
Ordonează după :